Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Extract (esenţă) de vanilie

372 shares
Mergi la rețetă

Vanilia este una dintre cele mai folosite arome atunci când facem acasă torturi, prăjituri, budinci, creme, etc. Ne-am obişnuit să cumpărăm sticluţele din supermarket şi să le avem acolo, la îndemână când ne vine cheful de ceva bun. La cât sunt de mici sticluţele, desigur că au etichete minuscule, pe care sunt trecute ingredientele cu litere vizibile doar cu lupa. Cine stă să le citească? Ei bine, dacă le-am (putea) citi am afla că esenţa aia nici măcar n-a trecut pe lângă vreo păstaie de vanilie, darămite s-o mai şi conţină!

Cum se face extractul de vanilie

De ce sa faci acasă extract (esenţă) de vanilie

Ştiu, sticluţele cu esenţe sunt ieftine, păstăile de vanilie sunt scumpe. Iar extractul de vanilie natural e şi mai scump, foarte scump. Corect la prima vedere, dar nu şi dacă analizăm situaţia pe termen lung, cu liniuţă de la capăt ca să vedem lucrurile mai clar 🙂

  • În primul rând nu e nevoie să cumpărăm extractul de vanilie. Îl putem face acasă aproape la fel de simplu precum facem zahărul vanilat . Vodka+păstăi de vanilie+timp pentru macerat=extract de vanilie.
  • În al doilea rând păstăile de vanilie au o aromă superbă, fină, delicată, florală, venită din natură. Esenţele cumpărate parcă au miros de parfum, sau nu ştiu...de deodorant de cameră, de brăduţ agăţat la oglinda maşinii... şi mai completaţi voi, ar fi chiar amuzant.
  • În al treilea rând, extractul făcut acasă va fi foarte concentrat şi vom folosi foarte puţin ca să aromatizăm cremele şi budincile noastre. Din experienţă vă spun că pentru a ajunge la o aromă care să ne satisfacă, folosim o cantitate mai mică de extract decât de esenţă. Turnăm o sticluţa întreagă de esenţă la o prăjitură cu crema de vanilie, dar extractul îl măsurăm cu linguriţa, la unele preparate e suficientă doar jumătate de linguriţă.
  • În al patrulea rând extractul de vanilie e cel puţin la fel de ieftin precum esenţele 😉 Dacă facem o socoteală simplă, cu maxim 20 Ron (100 ml de vodka+ 2 păstăi de vanilie) facem 100 ml de extract natural din care consumăm câte puţin. Tot cu 20 Ron am putea cumpăra 10 sticluţe cu esenţă chimică care se duc imediat.
  • Extractul îl putem împrospăta pe măsură ce mai consumăm păstăi de vanilie la alte preparate. E suficient să băgăm tecile în sticluţă, să mai turnăm vodkă dacă e cazul şi gata.

V-am convins? Hai să vă spun mai explicit cât de uşor se face extractul de vanilie acasă.

Cum se face extractul de vanilie

Mod de preparare extract (esenţă) de vanilie

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Extract (esenţă) de vanilie

5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 100 ml de vodka cu aprox. 40% alcool (Absolut am folosit eu)
  • 2 păstăi de vanilie

Instrucțiuni de preparare
 

  • Faceţi rost de o sticluţă (de sticlă, nu de plastic, da?) cu dop care se închide etanş. Eu am folosit, culmea ironiei, 2 sticluţe de câte 40 ml de la nişte foste esenţe cumpărate din comerţ.
  • Desfaceţi păstaia de vanilie pe lung şi scoateţi seminţele.
  • Puneţi păstaia în sticlă, puneţi seminţele în sticlă şi turnaţi vodka.
  • Închideţi sticla etanş şi lăsaţi vanilia la macerat într-un loc întunecos cel puţin 4 săptămâni, ideal ar fi 3-4 luni. Amintiţi-vă să agitaţi din când in când sticluţa. Veţi vedea că începând chiar de a doua zi vodka îşi va schimba culoarea devenind din ce în ce mai maronie. Între cele două sticluţe ale mele din poză, e diferenţă de o zi. şi deja se vede diferenţa de culoare între ele.
  • Cu cât lăsaţi mai mult păstaia la macerat, cu atât mai concentrat va fi extractul.
  • Completaţi cu păstaie de vanilie sau cu vodka de câte ori aveţi ocazia.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

În poza de mai jos vedeţi cum arată extractul de vanilie în ziua în care l-am făcut.

Cum se face extractul de vanilie

Următoarea poză este făcută 2 săptămâni mai târziu. Între timp am agitat aproape în fiecare zi sticluţele. Observaţi ce culoare frumoasă a căpătat extractul meu natural de vanilie!

Extract (esenţă) de vanilie

Notă: Păstăi de vanilie găsiţi la orice supermarket serios, dar şi online, sau la magazinele de condimente care le vând vrac. Feriţi-vă să cumpăraţi păstăi uscate, seci, lemnoase. Alegeţi păstăi cât mai proaspete, moi, lucioase, cărnoase şi pline de seminţe parfumate.

Ce ziceţi, nu-i aşa că e foarte uşor de făcut extract de vanilie acasă? Vă mai vine să daţi banii pe esenţe sintetice? Mie nu! 🙂

 

 

 

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
372 shares

Comentarii

  1. Ioana Mihalache a zis

    mai 13, 2016 at 10:21 am

    Mulțumim pentru idee! Ați încercat cu țuică, a ieșit ce trebuie? Am și eu palincă și aș încerca, însă mă tem de rezultat, poate e prea tare și îi schimbă gustul...

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 13, 2016 at 10:38 am

      Da, acum am 2 sticlute puse cu tuica. In prima luna m-am speriat ca era foarte pregnanta aroma de tuica, iar cea de vanilie nu se simtea aproape deloc. Am mai comsumat intre timp pastai si tecile golite de seminte le-am pus in sticlutele cu tuica. In timp s-a schimbat raportul de forte si acum pare a fi ok. Oricum, mai au de stat la macerat inca vreo 2 luni pana sa le folosesc.
      Dar eu cred ca merita sa incerci macar cu o sticluta daca tot ai tuica in casa.

      Răspunde
      • Liliana a zis

        iunie 13, 2024 at 9:24 pm

        5 stars
        Am să o încerc și eu.
        Dar, Iuliana, pe aceeași metodă am putea încerca și o esență de portocală?

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          iunie 14, 2024 at 8:09 am

          Sigur că da! Poți folosi aceeași metodă pentru a face esență de portocală acasă. Folosește coaja de portocală (doar partea portocalie, fără partea albă) și las-o la macerat în alcool vreo 2-3 sămptămâni. O agiți din când în când. Vei obține o esență naturală și aromată. Spor la gătit și să te bucuri de rezultat!

          Răspunde
  2. addnia a zis

    februarie 11, 2016 at 10:04 am

    si eu mi-am facut extractul de vanilie in casa...cu palinka primita special pentru asa ceva. A iesit excelenta si asa...deci merge si asa.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 11, 2016 at 10:59 am

      Merci, Dia! Deci pun si eu tuica la treaba 🙂

      Răspunde
  3. gabi8154 a zis

    februarie 08, 2016 at 10:24 am

    Felicitari pentru blog si pentru bucuria cu care te ocupi de el! Fotografiile sunt foarte frumoase, de asemenea, si sunt sigura ca nu e usor sa fotografiezi mancare. Imi place sa mananc, dar nu sa gatesc, asa ca admir pe oricine care a trecut la nivelul urmator- acela de dincolo de a praji oua! O gluma nu tocmai buna, Iuliana, nu te necaji! Toate cele bune, succes in tot ce faci!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 08, 2016 at 2:05 pm

      Hehe, ce surpriza! Multumesc pentru vizita si pentru aprecieri, Gabi!
      Mie imi place sa gatesc, sa combin, sa fotografiez, sa citesc, sa scriu despre mancare...cred ca-mi place tot ce tine de ea (din pacate imi place foarte mult s-o si mananc 😀 )
      Asa ca aici e locul meu de joaca virtual, menit sa ma faca sa uit ca in viata reala am o meserie foarte anosta care nu-mi lasa loc de niciun strop de creativitate. Se pare ca nu poti sa le ai pe toate in viata, sau in orice caz nu in acelasi timp :))))

      Răspunde
  4. Claudia a zis

    februarie 08, 2016 at 10:05 am

    Asa am facut si eu, cu tuica de casa :p
    E, clar, cea mai buna esenta de vanilie. Nu se compara cu cea din comert 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 08, 2016 at 1:53 pm

      Merge si cu tuica? Poate doar daca nu e prea aromata. As incerca si eu, ca vreau sa mai fac si parca n-as mai cumpara vodka, tuica am deja in camara si n-o consuma nimeni....

      Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.