Când eram mică, îmi plăcea teribil să avem musafiri. Mă cuprindea o emoție și o nerăbdare și până să sune oamenii la ușă cred că întrebam de 20 de ori "la ce oră au zis că vin?" Nah, acum o să râdeți de mine, dar cred că primii fluturi în stomac nu i-am simțit când m-am îndrăgostit, ci i-am simțit de bucurie că urma să vină cineva în vizită la noi 😀
Nu că nu mi-ar plăcea musafirii și acum, dar în copilărie asta însemna musai că mama va face ceva bun, iar acest "ceva bun" se traducea cel mai adesea în trigoane cu orice, iar eu eram literalmente înnebunită după trigoane. Copilul din mine le iubește și acum.
Când mergeam noi în vizită la cineva, ni se servea adesea câte o plăcintă dulce, sau sărată, după caz. Dar când venea cineva la noi, mama mea nu făcea plăcintă, ci trigoane mici și crocante de care se minunau toți musafirii, iar doamnele se interesau curioase cum le-a făcut așa crocante.
Aveam inima cât un dovleac de mândră ce eram! Nu mai știam pe nimeni care să facă trigoane, numai mama mea făcea așa ceva. Și, cu toate că erau de fapt exact același lucru ca și plăcinta - adică niște foi și o umplutură, așa cum făceau toate gospodinele la vremea aia - trigoanele exercitau asupra mea o fascinație care iată, persistă încă, după atâta timp!
Înțelegeți, așadar, de ce trigoanele sunt atât de prezente și în bucătăria mea. Unele dintre ele, nu chiar toate, ajung și pe blog. De exemplu cele mini cu brânză sărată (rețeta aici), minunatele și foarte lăudatele trigoane cu mere și nuci (rețeta aici) sau trigoanele cu ciuperci (le găsiți aici). Nu era decât o chestiune de timp până să apară și rețeta de trigoane cu dovleac și scorțișoară.
Dar mai întâi să vă spun ceva despre scorțișoară: știu că e mai comod să o cumpărăm măcinată gata, ambalată în pliculețe colorate. De dragul meu, faceți măcar o dată încercarea de a cumpăra batoane de scorțișoară pe care să le măcinați voi, acasă, la râșnița robotului sau la râșnița de cafea bine curățată în prealabil.
Veți descoperi o aromă uimitoare și un gust nou, care nu prea seamănă cu cel din punguțele cu scorțișoară gata măcinată. Vă veți întreba și voi, ca și mine: "OMG!!! ce-oi fi pus eu în mâncare până acum?" și nu cred că veți mai cumpăra vreodată altceva decât batoane 😉
Mod de preparare trigoane cu dovleac și scorțișoară
Revenind la trigoanele noastre, treaba-i simplă și ingredientele puține: foi de plăcintă, dovleac plăcintar, puțin ulei, zahăr și scorțișoară. Rezultatul însă, ca la toate rețetele simple, e grozav de bun. În plus, mai e și foarte crocant și extrem de aromat. Trigoanele astea întrec orice plăcintă cu dovleac, veți vedea!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- un pachet de foi de plăcintă (de obicei au 14-15 buc.)
- aprox. 450 g miez de dovleac ras
- 70-100 g zahăr tos (sau după gust (depinde cât de dulce este dovleacul))
- 2 lingurițe de scorțișoară proaspăt măcinată
- 100 ml ulei
pentru servit
- zahăr pudră
- scorțișoară măcinată
Instrucțiuni de preparare
- Puneți 70 ml de ulei într-o cratiță, adăugați dovleacul și zahărul.
- Lăsați dovleacul la călit la foc moderat spre mare timp de 10-15 minute, amestecând continuu să nu se lipească. Trebuie doar să se înmoaie puțin și să elimine apa în exces.
- Lăsați dovleacul să se răcească, apoi adăugați scorțișoara măcinată.
- Aprindeți cuptorul la 190 de grade și puneți hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Puneți o foaie de plăcintă pe blatul de lucru, stropiți-o cu un fir de ulei și peste ea suprapuneți încă o foaie.
- Tăiați foile de plăcintă suprapuse, pe latura lungă, în trei fâșii egale. Dacă vreți să faceți mini-trigoane puteți tăia foile în 4,5 sau chiar 6 fâșii.
- Puneți pe capătul fiecărei fâșii 1-2 linguri de dovleac și împachetați fâșiile în formă de triunghi.
- Așezați trigoanele în tavă, prelingeți peste ele un fir subțire de ulei și presărați-le cu puțin zahăr tos.
- Dați tava la cuptor timp de 20-30 de minute până când trigoanele devin rumene, aurii și crocante.
- Serviți trigoanele calde sau reci, pudrate cu zahăr și scorțișoară.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Simona P
Trigoanele cu dovleac au ieșit gustoase, arătoase și mai ușor de mâncat, față de o bucată de plăcintă (care se mai desface câteodată după tăiere). O idee foarte bună și în cazul în care servești musafiri. Mulțumesc și spor la bunătăți!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur tare mult că au ieșit bune și ca v-au plăcut! Asta este și părerea mea, de aceea fac des trigoane și cu brânză și cu mere sau cu ciuperci 🙂