Supă de vită cu roșii și turnăței. Supă din oase de vită. Supă clară de vită. Cum se face supa din oase de vită. Cum se fac turnățeii pentru supe și ciorbe. Cum se face stock-ul de vită. Cum se păstrează stock-ul de vită la congelator sau frigider.
După toate mâncărurile grele de la sărbători, simțim nevoia unora mai ușoare. O supă de vită cu roșii puse la borcan de astă vară și îmbogățită cu turnăței pufoși a mers de minune la noi. Cred că va merge și la voi, dacă o încercați 😉
Supa mea de azi a pornit de la un stock de vită. Am cumpărat câteva oase de vită la un preț absolut ridicol, ceva gen 3-4 Ron/kg. Le-am fiert la foc mic de tot timp de câteva ore bune. O parte din supa foarte concentrată pe care am obținut-o am folosit-o la rețeta de astăzi, iar restul am împărțit-o în 3 pungi pe care le-am băgat la congelator pentru alte zile în care voi avea nevoie de ele. Cândva puneam supa concentrată în caserole de plastic, dar am observat că pungile sunt mai ușor de strecurat în congelator, mai ales când acesta este deja plin cu cârnații de la Crăciun 😉
Am scris mai multe despre cum se face supa din oase de vită (stock de vită), cum se aleg oasele, cât se fierb, cum se păstrează, etc. la rețeta de supă din oase de vită cu tăieței. Găsiți acolo toate informațiile necesare despre acest subiect.
Despre turnăței, adică tăieței rapizi turnați cu punga sau cu lingura, ce să spun...îi iubesc! Sunt atât de ușor de făcut și atât de pufoși după ce fierb câteva minute în supa fierbinte! Nu trebuie decât să amesteci un ou sau două cu puțină făină și un praf de sare și să îi torni - că doar de aceea se numesc "turnăței" - în oală. Dau un gust minunat oricărei supe sau ciorbe. Cel mai des îi pun în supele de legume. Vezi aici rețeta de supă de legume cu turnăței.
De Crăciun, am primit de la Solaris Plant un pachet cu câteva dintre produsele lor. Printre ele, și un amestec de legume deshidratate, 100% natural. Nu conține decât legume: morcov, țelină, păstârnac, roșii, ceapă, ardei, cartofi, pătrunjel. Atât! Nici măcar sare nu conține!
Se găsește în magazine ambalat și la punguțe, dar așa, în recipientul ăsta cilindric e foarte ușor de depozitat în dulap și foarte comod de dozat.
Eu îl tot folosesc de când l-am primit și e foarte bun, mai ales acum, iarna, când nu avem abundența de legume proaspete din alte anotimpuri. Este o bază excelentă pentru ciorbe, sosuri, paste, orez, de fapt pentru orice mâncare. L-am folosit și la supa de azi, vi-l recomand și vouă din toată inima.
Mod de preparare supă de vită cu roșii și turnăței
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 litru stock de vită concentrat (sau câteva oase pe care le fierbeți în aprox. 2 litri de apă)
- 600 ml apă
- 2 morovi
- 1 ceapă
- 2 felii de țelină
- 1 ardei gras
- 400 ml roșii din conservă (sau suc de roșii cu pulpă)
- 2 linguri amestec de legume deshidratate (de la Solaris)
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt
pentru turnăței
- 2 ouă
- 3 linguri de făină
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Curățați și spălați legumele.
- Tăiați morcovul rondele, iar țelina cuburi. Ceapa și ardeiul gras le lăsați întregi.
- Puneți legumele la fiert în supa de vită. Când sunt fierte, scoateți ceapa și ardeiul gras din supă.
- Potriviți gustul de sare și piper, adăugați roșiile (sau sucul de roșii), amestecul de legume deshidratate și lăsați supa să mai dea câteva clocote.
- Bateți cele două ouă cu un praf de sare, adăugați făina și omogenizați.
- Reduceți focul și turnați amestecul cu o lingură în supa fierbinte.
- Lăsați supa să mai fiarbă la foc mic încă 8-10 minute, apoi stingeți focul și puneți pătrunjelul tocat mărunt.
- Ideal ar fi ca supa să se odihnească vreo 10 minute cu capacul pus, pentru ca aroma pătrunjelului să se răspândească în tot lichidul, dar dacă vă grăbiți, o puteți servi imediat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper să încercați curând rețeta mea de supă de vită cu roșii și turnăței. Vă aștept cu impresii despre cum a fost primită de familiile voastre. Eu una, sunt convinsă că o să vă placă! Poftă bună! 🙂
Lasă un comentariu