V-am mai adus o rețetă simplă și bună de chifteluțe de post! Chifteluțe din cartofi și orez, făcute la cuptor ca să fie mai fără grăsimi și carevasăzică un pic mai dietetice.
Rețeta asta o știu de la niște măicuțe. Era acum vreo 8-9 ani, când, aflați în vacanță, ne-am nimerit la ora mesei la o mănăstire din Maramureș. Așa cum se obișnuiește, măicuțele ne-au poftit și pe noi la masă. Cred că era zi de post, căci printre alte bunătăți vegetale, am primit și aceste chifteluțe din cartofi.
M-am cam sfiit să le cer rețeta exactă, dar oricum, am reținut că sunt făcute din cartofi fierți și orez fiert și nu mi-a fost greu să le fac și eu acasă.
Cele mâncate de noi la mănăstire erau prăjite în ulei, dar măicuțele ne-au spus că dacă au vreun praznic sau așteaptă musafiri mai numeroși le fac la cuptor, pentru că le e mai ușor.
Este rețeta ideală dacă v-au rămas, cumva vreo 3-4 linguri de scordolea (rețeta aici) sau de piure de cartofi pe care nu-l mai mănâncă nimeni, sau dacă tot fierbeți cartofi pentru vreo salată, puteți pune 2-3 în plus și pentru chifteluțele astea.
Se fac ușor și nu au nevoie de nici un "liant", le este suficient cartoful fiert și orezul de asemenea fiert și el. Sunt moi, aurii, gustoase, aromate.
Sunt foarte bune și când sunt calde, dar nouă ne plac mai mult după ce se răcesc. Le mâncăm la prânz sau cină alături de o salată sau la micul dejun cu câteva măsline sau roșii cherry.
Mod de preparare chifteluțe din cartofi și orez făcute la cuptor
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chifteluțe din cartofi și orez făcute la cuptor
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 2 cartofi albi
- 50 g orez alb cu bob rotund
- 1 ceapă albă
- 2 căței de usturoi
- 30 ml ulei
- 1 linguriță rasă boia de ardei
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt
- 1 lingură de făină albă, doar la nevoie
Instrucțiuni de preparare
- Fierbeți cartofii în coajă, lăsați-i să se răcească, apoi curățați-i și pasați-i cu o furculiță.
- Fierbeți orezul în 150 ml de apă cu un praf de sare, ca pentru pilaf. Lăsați-l să se răcească.
- Tocați ceapa mărunt și căliți-o în ulei până devine translucidă.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Amestecați cartofii cu ceapa călită, orezul, usturoiul trecut prin presă, sare, piper, boia și pătrunjel tocat fin.
- Cu palmele ușor umezite, formați chifteluțe pe care le așezați în tavă. Dacă cumva compoziția vi se pare prea moale, adăugați o lingură de făină și amestecați.
- Dați tava la cuptor pentru 25 de minute, apoi întoarceți chifteluțele să se rumenească și pe partea cealaltă. Vor fi foarte fragede și moi, ajutați-vă de o lingură ca să le puteți întoarce mai ușor.
- Lăsați chifteluțele încă 15 minute la cuptor (sau până când sunt rumenite frumos), apoi le scoateți cu grijă pe un platou și le lăsați să se răcească sau le serviți imediat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela Newton a zis
Excelenta idee! Am urmat reteta intocmai si a fost un succes deplin. Nici nu prea ai cum sa dai gres. Doua ingrediente banale: cartof si orez (cine s-ar fi gandit?) se pot combina in mod alchemic. Va multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că v-au plăcut! 🙂
Toma Tanțica a zis
Multumesc chiar o voi incerca sper sa fie pe placul sotului
Iuliana a zis
Sper si eu! Pofta buna! 🙂