Cum se face iaurtul de casă. Rețeta de iaurt de casă simplu, cremos, 100% natural, din orice fel de lapte. Două modalități de a face iaurt de casă: prin metoda clasică, ca pe vremea bunicii sau la multicooker.
Fac iaurt de casă - cu ceva pauze, firește - de când era copilul meu mic, iar asta se întâmpla acum vreo...27 de ani 😀 La vremea aia nu era așa mare mirare să faci iaurt sau brânză de vaci acasă. Borcănelele cu creme și budinci gata-preparate nu se inventaseră încă, așa că mămicile făceau totul acasă.
La cât de ușor este să faci iaurt de casă, nici nu m-aș fi gândit să pun rețeta pe blog, dacă nu ar fi stârnit un mare interes pe Instagram când am pus într-o dimineață un filmuleț cu iaurtul meu lăsat peste noapte la prins în multicooker.
Ce lapte alegem pentru a face iaurt de casă
Pentru un iaurt de calitate, trebuie ingrediente de calitate. Adică un lapte bun, natural, de preferat de la țară. Dar cum nu toți avem surse de încredere la țară, ne descurcăm foarte bine și cu laptele de 3.5% din supermarket, cu condiția să nu fie lapte UHT, ci din cel proaspăt, de la frigidere.
Cu cât laptele e mai gras, cu atât iaurtul va fi mai cremos. Dacă doriți să faceți un iaurt mai light, mai lichid, așa cum este iaurtul de băut, folosiți un lapte mai slab. Eu așa îl prefer, mai slab, dar când am de gând să fac de exemplu iaurt cu fructe, sau un tort cu cremă de iaurt, îl fac mai gras.
Cum alegem starterul (fermentul) pentru iaurtul de casă
Pe lângă lapte, ne mai trebuie și un iaurt gras, bun și natural din care să luăm bacteriile alea bune care încheagă laptele și dau gustul acela puțin acrișor pe care îl căutăm la orice iaurt.
Cumpărați din supermarket cel mai bun iaurt pe care îl găsiți. De obicei iaurtul bun are și termen de valabilitate scurt. Urmăriți și acest criteriu. Citiți cu atenție eticheta: iaurtul nu trebuie să conțină decât lapte și culturi lactice. Atât! Nu amidon, nu lapte praf, nu proteine adăugate, nimic.
Veți folosi iaurt cumpărat doar prima dată când faceți iaurt de casă. Apoi veți folosi drept ferment, o parte din iaurtul făcut de voi.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2 litri lapte de țară sau lapte cu 3.5% grăsime
- 320 ml iaurt
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Iaurtul de casă se face simplu, amestecând laptele cu un iaurt natural și lăsându-l la cald, să fermenteze. Proporția nu e chiar bătută în cuie, dar eu la 2 litri de lapte pun cam 320 ml de iaurt.
Dacă folosiți lapte de țară pentru a face iaurt de casă
Acesta trebuie fiert în prealabil timp de 10-15 minute (de când dă în clocot). În acest fel ne asigurăm că am scăpat de bacteriile neprietenoase. După fierbere, îl lăsăm să se răcească până la aproximativ 40 de grade, adaugăm iaurtul și amestecăm. Dacă nu aveți termometru (mi-e rușine, dar nici eu nu am) îl răciți până e ușor călduț.
Dacă folosiți lapte cumpărat
Laptele cumpărat este deja pasteurizat, este sigur pentru consum, nu mai trebuie fiert. Îl încălzim doar la 85 de grade și îl lăsăm să se răcească lent până la 40 de grade. Adăugăm iaurtul și amestecăm.
Indiferent de lapte, după ce l-ați amestecat cu iaurt, turnați amestecul în vasul multicookerului și porniți programul Yogurt. La multicookerul meu de la Heinner (vezi aici modelul), programul poate fi ajustat la 6 ore. După scurgerea timpului, puneți iaurtul în borcănele și păstrați-l la frigider.
Cum să faceți iaurt de casă prin metoda clasică
Dacă nu aveți multicooker, puneți amestecul în borcanele de la început, apoi le acoperiți cu o pătură groasă, exact ca la dulcețuri și le păstrați la cald timp de 12-24 de ore. Gustați iaurtul după 12 ore și decideți dacă e gata, sau trebuie să mai stea. Când iaurtul e închegat și ușor acrișor, îl băgați la frigider să opriți fermentația.
Iaurt de casă prin metoda clasică sau la multicooker?
Femeile fac iaurt de pe vremea bunicilor noastre, chiar de dinaintea lor, fără aparate speciale. Să știți că prin metoda clasică sau la multicooker, efortul vostru e cam același. Multicookerul nu face altceva decât să mențină o anumită temperatură la care bacteriile lactice să poată acționa și astfel scurtează timpul de așteptare la doar 6 sau 8 ore.
Așa arăta iaurtul meu după 6 ore. Fotografia de mai jos este făcută înainte să amestec în oală. La suprafață pare ușor "brânzit". În următoarea fotografie vedeți cum arată după ce l-am amestecat.
După ce l-am amestecat, se vede mai bine textura, cât e de cremos și de bine închegat. Deși acest iaurt pe care îl vedeți în fotografii a fost un iaurt slab, făcut cu lapte de țară bine degresat, observați că totuși nu are zer.
Cum se păstrează iaurtul de casă
L-am pus în borcane și le-am băgat la frigider. La noi se mănâncă mult iaurt, așa că de obicei fac din câte 2 litri de lapte, dar voi puteți face orice cantitate doriți.
Nu uitați să păstrați puțin iaurt pentru a-l folosi ca ferment data viitoare, da? 🙂
Și dacă tot faceți iaurt de casă, vă sfătuiesc să încercați și rețeta de iaurt cu fructe sau o pâine pufoasă cu iaurt și lapte.. Iaurt+fructe+miere de albine=iaurt cu fructe. Atât e de simplu! 😉
Vezi aici rețeta de iaurt cu fructe.
Adriana a zis
Buna! Daca te rog poti expluca mai detaliat cum il faci in oala cu presiune? Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu în oala cu presiune îl fac, ci în multicooker, care nu gătește sub presiune. Nu ne folosește la nimic presiunea la rețeta de iaurt, pentru că multiplicarea bacteriilor nu o putem grăbi. Multicookerul meu are program special pentru iaurt, bănuiesc că cele mai multe aparate au, merită să verificați în cartea tehnică.
Adriana a zis
Am butonul de "yoghurt" dar nu scrie nicaieri cum se face.
Iuliana Sbîrnea a zis
Ah, păi atunci e foarte simplu! Doar pui în oală laptele și iaurtul, închizi capacul și apeși butonul de iaurt. Practic, ce face aparatul e să țină laptele ușor călduț mai multe ore, astfel încât culturile lactice să aibă mediu propice de dezvoltare. Să te uiți cât durează programul. La aparatul meu durează 8 ore, dar se poate scurta și la 6 ore. Dacă îl las peste noapte, îl pun seara, la 8 ore și dimineața e gata. Dacă îl fac ziua, îl setez la 6 ore. La 8 ore e puțin mai acru, la 6 ore e mai blând.
La început încălzeam laptele la 85 de grade și apoi îl lăsam să se răcească la 40 de grade, abia apoi îl turnam în oală. Acum pun laptele direct din cutie, dar să nu fie de la frigider, să fie la temperatura camerei. Nu cumpăra lapte UHT! Dacă ai de unde să iei lapte de țară, trebuie să îl fierbi înainte și să îl lași să se răcească. Pe cel de la supermarket nu e nevoie să îl fierbi. Asta e tot. Succes!
Anica a zis
Buna ziua!
Cum pot sa aflu cantitatea de grasime din laptele de casa si cum degresez laptele de casa?
Multumesc!
Mira a zis
Bună ziua.
În cazul în care este zer, iaurtul trebuie strecurat sau doar se amesteca?
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună Mira! Acest lucru este o chestiune de gust. Știu persoane cărora pur și simplu nu le place zerul acela.
Pentru mâncat ca atare, eu nu îl strecor, doar îl amestec, pentru că și zerul acela conține o mulțime de probiotice și exact asta îmi doresc de la un pahar cu iaurt la micul dejun.
Dar dacă folosesc iaurtul la vreo rețetă de plăcintă, gogoși, etc, atunci îl las într-o sită să se scurgă bine de zer.
Moțățăianu a zis
După ce sa închegat iaurtul... se mai poate amesteca sau nu....
Iuliana Sbîrnea a zis
Puteți să îl amestecați ușor apoi îl puneți în bocanele.
Panacris a zis
Foarte bun. Mereu faceam si eu cand erau baietii mici 😉 De retinut reteta! :-*
Iuliana a zis
Multe faceam bune si de casa cand erau copiii mici si acum parca am uitat de ele 🙂
Dumi a zis
O întrebare, stunci când îl pui în pături la răcit se inchid borcanele sau nu!
Iuliana a zis
Da, borcanele trebuie sa fie cu capacele puse.