Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete dietetice

Cum se face iaurtul de casă, simplu, cremos, 100% natural

Publicat la 1 iulie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 13 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

2096 shares
Mergi la rețetă

Cum se face iaurtul de casă. Rețeta de iaurt de casă simplu, cremos, 100% natural, din orice fel de lapte. Două modalități de a face iaurt de casă: prin metoda clasică, ca pe vremea bunicii sau la multicooker.

Cum se face iaurtul de casă

Fac iaurt de casă - cu ceva pauze, firește - de când era copilul meu mic, iar asta se întâmpla acum vreo...27 de ani 😀 La vremea aia nu era așa mare mirare să faci iaurt sau brânză de vaci acasă. Borcănelele cu creme și budinci gata-preparate nu se inventaseră încă, așa că mămicile făceau totul acasă.

La cât de ușor este să faci iaurt de casă, nici nu m-aș fi gândit să pun rețeta pe blog, dacă nu ar fi stârnit un mare interes pe Instagram când am pus într-o dimineață un filmuleț cu iaurtul meu lăsat peste noapte la prins în multicooker.

Ce lapte alegem pentru a face iaurt de casă

Pentru un iaurt de calitate, trebuie ingrediente de calitate. Adică un lapte bun, natural, de preferat de la țară. Dar cum nu toți avem surse de încredere la țară, ne descurcăm foarte bine și cu laptele de 3.5% din supermarket, cu condiția să nu fie lapte UHT, ci din cel proaspăt, de la frigidere.

Cu cât laptele e mai gras, cu atât iaurtul va fi mai cremos. Dacă doriți să faceți un iaurt mai light, mai lichid, așa cum este iaurtul de băut, folosiți un lapte mai slab. Eu așa îl prefer, mai slab, dar când am de gând să fac de exemplu iaurt cu fructe, sau un tort cu cremă de iaurt , îl fac mai gras.

Cum alegem starterul (fermentul) pentru iaurtul de casă

Pe lângă lapte, ne mai trebuie și un iaurt gras, bun și natural din care să luăm bacteriile alea bune care încheagă laptele și dau gustul acela puțin acrișor pe care îl căutăm la orice iaurt.

Cum se face iaurtul de casă

Cumpărați din supermarket cel mai bun iaurt pe care îl găsiți. De obicei iaurtul bun are și termen de valabilitate scurt. Urmăriți și acest criteriu. Citiți cu atenție eticheta: iaurtul nu trebuie să conțină decât lapte și culturi lactice. Atât! Nu amidon, nu lapte praf, nu proteine adăugate, nimic.

Veți folosi iaurt cumpărat doar prima dată când faceți iaurt de casă. Apoi veți folosi drept ferment, o parte din iaurtul făcut de voi.

Cum se face iaurtul de casă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cum se face iaurtul de casă

Iaurt de casă, simplu, cremos, 100% natural

5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 8 hours hours
Timp total: 8 hours hours
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 2 litri lapte de țară sau lapte cu 3.5% grăsime
  • 320 ml iaurt

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Iaurtul de casă se face simplu, amestecând laptele cu un iaurt natural și lăsându-l la cald, să fermenteze. Proporția nu e chiar bătută în cuie, dar eu la 2 litri de lapte pun cam 320 ml de iaurt.

Dacă folosiți lapte de țară pentru a face iaurt de casă

Acesta trebuie fiert în prealabil timp de 10-15 minute (de când dă în clocot). În acest fel ne asigurăm că am scăpat de bacteriile neprietenoase. După fierbere, îl lăsăm să se răcească până la aproximativ 40 de grade, adaugăm iaurtul și amestecăm. Dacă nu aveți termometru (mi-e rușine, dar nici eu nu am) îl răciți până e ușor călduț.

Dacă folosiți lapte cumpărat

Laptele cumpărat este deja pasteurizat, este sigur pentru consum, nu mai trebuie fiert. Îl încălzim doar la 85 de grade și îl lăsăm să se răcească lent până la 40 de grade. Adăugăm iaurtul și amestecăm.

Indiferent de lapte, după ce l-ați amestecat cu iaurt, turnați amestecul în vasul multicookerului și porniți programul Yogurt. La multicookerul meu de la Heinner (vezi aici modelul), programul poate fi ajustat la 6 ore. După scurgerea timpului, puneți iaurtul în borcănele și păstrați-l la frigider.

Cum să faceți iaurt de casă prin metoda clasică

Dacă nu aveți multicooker, puneți amestecul în borcanele de la început, apoi le acoperiți cu o pătură groasă, exact ca la dulcețuri și le păstrați la cald timp de 12-24 de ore. Gustați iaurtul după 12 ore și decideți dacă e gata, sau trebuie să mai stea. Când iaurtul e închegat și ușor acrișor, îl băgați la frigider să opriți fermentația.

Cum se face iaurtul de casă

Iaurt de casă prin metoda clasică sau la multicooker?

Femeile fac iaurt de pe vremea bunicilor noastre, chiar de dinaintea lor, fără aparate speciale. Să știți că prin metoda clasică sau la multicooker, efortul vostru e cam același. Multicookerul nu face altceva decât să mențină o anumită temperatură la care bacteriile lactice să poată acționa și astfel scurtează timpul de așteptare la doar 6 sau 8 ore.

Așa arăta iaurtul meu după 6 ore. Fotografia de mai jos este făcută înainte să amestec în oală. La suprafață pare ușor "brânzit". În următoarea fotografie vedeți cum arată după ce l-am amestecat.

Cum se face iaurtul de casă

După ce l-am amestecat, se vede mai bine textura, cât e de cremos și de bine închegat. Deși acest iaurt pe care îl vedeți în fotografii a fost un iaurt slab, făcut cu lapte de țară bine degresat, observați că totuși nu are zer.

Cum se face iaurtul de casă

Cum se păstrează iaurtul de casă

L-am pus în borcane și le-am băgat la frigider. La noi se mănâncă mult iaurt, așa că de obicei fac din câte 2 litri de lapte, dar voi puteți face orice cantitate doriți.

Nu uitați să păstrați puțin iaurt pentru a-l folosi ca ferment data viitoare, da? 🙂

Cum se face iaurtul de casă

Și dacă tot faceți iaurt de casă, vă sfătuiesc să încercați și rețeta de iaurt cu fructe sau o pâine pufoasă cu iaurt și lapte.. Iaurt+fructe+miere de albine=iaurt cu fructe. Atât e de simplu! 😉

Vezi aici rețeta de iaurt cu fructe.

Iaurt cu fructe făcut acasă

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • reteta salata de morcov cu iaurt grecesc
    Salată de morcovi și castraveți cu iaurt grecesc - rețetă simplă și sănătoasă
  • castron cu salata de telina cu morcov si maioneza
    Rețetă rapidă cu BlendyGo 3 - Salată de țelină cu maioneză dietetică
  • ardei umpluti in caserola de sticla cu sos
    Ardei umpluți fără carne, la cuptor- rețeta vegană cu bulgur și ciuperci
  • legume curcubeu la air fryer
    Legume la air fryer sau cuptor - Rețetă sănătoasă și rapidă
2096 shares

Comentarii

  1. Adriana a zis

    septembrie 17, 2024 at 3:36 pm

    Buna! Daca te rog poti expluca mai detaliat cum il faci in oala cu presiune? Mulțumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 17, 2024 at 3:44 pm

      Nu în oala cu presiune îl fac, ci în multicooker, care nu gătește sub presiune. Nu ne folosește la nimic presiunea la rețeta de iaurt, pentru că multiplicarea bacteriilor nu o putem grăbi. Multicookerul meu are program special pentru iaurt, bănuiesc că cele mai multe aparate au, merită să verificați în cartea tehnică.

      Răspunde
      • Adriana a zis

        septembrie 17, 2024 at 8:15 pm

        5 stars
        Am butonul de "yoghurt" dar nu scrie nicaieri cum se face.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          septembrie 18, 2024 at 7:29 am

          Ah, păi atunci e foarte simplu! Doar pui în oală laptele și iaurtul, închizi capacul și apeși butonul de iaurt. Practic, ce face aparatul e să țină laptele ușor călduț mai multe ore, astfel încât culturile lactice să aibă mediu propice de dezvoltare. Să te uiți cât durează programul. La aparatul meu durează 8 ore, dar se poate scurta și la 6 ore. Dacă îl las peste noapte, îl pun seara, la 8 ore și dimineața e gata. Dacă îl fac ziua, îl setez la 6 ore. La 8 ore e puțin mai acru, la 6 ore e mai blând.
          La început încălzeam laptele la 85 de grade și apoi îl lăsam să se răcească la 40 de grade, abia apoi îl turnam în oală. Acum pun laptele direct din cutie, dar să nu fie de la frigider, să fie la temperatura camerei. Nu cumpăra lapte UHT! Dacă ai de unde să iei lapte de țară, trebuie să îl fierbi înainte și să îl lași să se răcească. Pe cel de la supermarket nu e nevoie să îl fierbi. Asta e tot. Succes!

          Răspunde
  2. Anica a zis

    decembrie 27, 2023 at 10:09 am

    Buna ziua!

    Cum pot sa aflu cantitatea de grasime din laptele de casa si cum degresez laptele de casa?

    Multumesc!

    Răspunde
  3. Mira a zis

    ianuarie 17, 2022 at 9:00 am

    Bună ziua.
    În cazul în care este zer, iaurtul trebuie strecurat sau doar se amesteca?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 17, 2022 at 9:34 am

      Bună Mira! Acest lucru este o chestiune de gust. Știu persoane cărora pur și simplu nu le place zerul acela.
      Pentru mâncat ca atare, eu nu îl strecor, doar îl amestec, pentru că și zerul acela conține o mulțime de probiotice și exact asta îmi doresc de la un pahar cu iaurt la micul dejun.
      Dar dacă folosesc iaurtul la vreo rețetă de plăcintă, gogoși, etc, atunci îl las într-o sită să se scurgă bine de zer.

      Răspunde
    • Moțățăianu a zis

      februarie 16, 2023 at 12:08 pm

      După ce sa închegat iaurtul... se mai poate amesteca sau nu....

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        februarie 16, 2023 at 4:44 pm

        Puteți să îl amestecați ușor apoi îl puneți în bocanele.

        Răspunde
  4. Panacris a zis

    iulie 22, 2019 at 6:29 pm

    Foarte bun. Mereu faceam si eu cand erau baietii mici 😉 De retinut reteta! :-*

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 22, 2019 at 8:59 pm

      Multe faceam bune si de casa cand erau copiii mici si acum parca am uitat de ele 🙂

      Răspunde
  5. Dumi a zis

    iulie 10, 2019 at 5:46 pm

    O întrebare, stunci când îl pui în pături la răcit se inchid borcanele sau nu!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 10, 2019 at 10:15 pm

      Da, borcanele trebuie sa fie cu capacele puse.

      Răspunde
5 from 10 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x