• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Idei mic dejun

    Cum se face iaurtul de casă, simplu, cremos, 100% natural

    Publicat la 1 iulie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Cum se face iaurtul de casă. Rețeta de iaurt de casă simplu, cremos, 100% natural, din orice fel de lapte. Două modalități de a face iaurt de casă: prin metoda clasică, ca pe vremea bunicii sau la multicooker.

    Fac iaurt de casă - cu ceva pauze, firește - de când era copilul meu mic, iar asta se întâmpla acum vreo...27 de ani 😀 La vremea aia nu era așa mare mirare să faci iaurt sau brânză de vaci acasă. Borcănelele cu creme și budinci gata-preparate nu se inventaseră încă, așa că mămicile făceau totul acasă.

    Cum se face iaurtul de casă

    La cât de ușor este să faci iaurt de casă, nici nu m-aș fi gândit să pun rețeta pe blog, dacă nu ar fi stârnit un mare interes pe Instagram când am pus într-o dimineață un filmuleț cu iaurtul meu lăsat peste noapte la prins în multicooker.

    Cum se face iaurtul de casă

    Ce lapte și ce iaurt folosim pentru a face iaurt de casă

    Pentru un iaurt de calitate, trebuie ingrediente de calitate. Adică un lapte bun, natural, de preferat de la țară. Dar cum nu toți avem surse de încredere la țară, ne descurcăm foarte bine și cu laptele de 3.5% din supermarket, cu condiția să nu fie lapte UHT, ci din cel proaspăt, de la frigidere.

    Cu cât laptele e mai gras, cu atât iaurtul va fi mai cremos. Dacă doriți să faceți un iaurt mai light, mai lichid, așa cum este iaurtul de băut, folosiți un lapte mai slab. Eu așa îl prefer, mai slab, dar când am de gând să fac de exemplu iaurt cu fructe, sau vreo prăjitură cu cremă de iaurt, îl fac mai gras.

    Vezi aici rețeta tortului cu cremă de iaurt și fructe de pădure.

    Tort cu cremă de iaurt şi fructe de pădure

    Pe lângă lapte, ne mai trebuie și un iaurt gras, bun și natural din care să luăm bacteriile alea bune care încheagă laptele și dau gustul acela puțin acrișor pe care îl căutăm la orice iaurt.

    Cumpărați din supermarket cel mai bun iaurt pe care îl găsiți. De obicei iaurtul bun are și termen de valabilitate scurt. Urmăriți și acest criteriu. Citiți cu atenție eticheta: iaurtul nu trebuie să conțină decât lapte și culturi lactice. Atât! Nu amidon, nu lapte praf, nu proteine adăugate, nimic.

    Veți folosi iaurt cumpărat doar prima dată când faceți iaurt de casă. Apoi veți folosi drept ferment, o parte din iaurtul făcut de voi.

    Cum se face iaurtul de casă

    Și totuși, cum se face iaurtul de casă?

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Cum se face iaurtul de casă

    Iaurt de casă, simplu, cremos, 100% natural

    5 from 8 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 8 hours hours
    Timp total: 8 hours hours
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 2 litri lapte de țară sau lapte cu 3.5% grăsime
    • 320 ml iaurt

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Iaurtul de casă se face simplu, amestecând laptele cu un iaurt natural și lăsându-l la cald, să fermenteze. Proporția nu e chiar bătută în cuie, dar eu la 2 litri de lapte pun cam 320 ml de iaurt.

    Dacă folosiți lapte de țară

    Acesta trebuie fiert în prealabil timp de 10-15 minute (de când dă în clocot). În acest fel ne asigurăm că am scăpat de bacteriile neprietenoase. După fierbere, îl lăsăm să se răcească până la aproximativ 40 de grade, adaugăm iaurtul și amestecăm. Dacă nu aveți termometru (mi-e rușine, dar nici eu nu am) îl răciți până e ușor călduț.

    Dacă folosiți lapte cumpărat

    Laptele cumpărat este deja pasteurizat, este sigur pentru consum, nu mai trebuie fiert. Îl încălzim doar la 85 de grade și îl lăsăm să se răcească lent până la 40 de grade. Adăugăm iaurtul și amestecăm.

    Indiferent de lapte, după ce l-ați amestecat cu iaurt, turnați amestecul în vasul multicookerului și porniți programul Yogurt. La multicookerul meu de la Heinner (vezi aici modelul), programul poate fi ajustat la 6 ore. După scurgerea timpului, puneți iaurtul în borcănele și păstrați-l la frigider.

    Dacă nu aveți multicooker, puneți amestecul în borcanele de la început, apoi le acoperiți cu o pătură groasă, exact ca la dulcețuri și le păstrați la cald timp de 12-24 de ore. Gustați iaurtul după 12 ore și decideți dacă e gata, sau trebuie să mai stea. Când iaurtul e închegat și ușor acrișor, îl băgați la frigider să opriți fermentația.

    Cum se face iaurtul de casă

    Iaurt de casă prin metoda clasică sau la multicooker?

    Femeile fac iaurt de pe vremea bunicilor noastre, chiar de dinaintea lor, fără aparate speciale. Să știți că prin metoda clasică sau la multicooker, efortul vostru e cam același. Multicookerul nu face altceva decât să mențină o anumită temperatură la care bacteriile lactice să poată acționa și astfel scurtează timpul de așteptare la doar 6 sau 8 ore.

    Așa arăta iaurtul meu după 6 ore. Fotografia de mai jos este făcută înainte să amestec în oală. La suprafață pare ușor "brânzit". În următoarea fotografie vedeți cum arată după ce l-am amestecat.

    Cum se face iaurtul de casă

    După ce l-am amestecat, se vede mai bine textura, cât e de cremos și de bine închegat. Deși acest iaurt pe care îl vedeți în fotografii a fost un iaurt slab, făcut cu lapte de țară bine degresat, observați că totuși nu are zer.

    Cum se face iaurtul de casă

    L-am pus în borcane și le-am băgat la frigider. La noi se mănâncă mult iaurt, așa că de obicei fac din câte 2 litri de lapte, dar voi puteți face orice cantitate doriți.

    Nu uitați să păstrați puțin iaurt pentru a-l folosi ca ferment data viitoare, da? 🙂

    Cum se face iaurtul de casă

    Și dacă tot faceți iaurt de casă, vă sfătuiesc să încercați și rețeta de iaurt cu fructe. Iaurt+fructe+miere de albine=iaurt cu fructe. Atât e de simplu! 😉

    Vezi aici rețeta de iaurt cu fructe.

    Iaurt cu fructe făcut acasă

    Din aceeași categorie

    • ciuperci rumanite in omleta
      Omletă cu ciuperci și cașcaval -rețetă rapidă pentru micul dejun sau prânz
    • Omleta la cuptor cu piept de pui si spanac_reteta
      Omletă la cuptor cu piept de pui și spanac
    • Porridge de ovăz - 6 idei
      Porridge de ovăz. 6 idei pentru un mic dejun perfect!
    • Friselle alla caprese
      Friselle alla Caprese - aperitiv italian gata în 10 minute

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Mira

      ianuarie 17, 2022 at 9:00 am

      Bună ziua.
      În cazul în care este zer, iaurtul trebuie strecurat sau doar se amesteca?

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        ianuarie 17, 2022 at 9:34 am

        Bună Mira! Acest lucru este o chestiune de gust. Știu persoane cărora pur și simplu nu le place zerul acela.
        Pentru mâncat ca atare, eu nu îl strecor, doar îl amestec, pentru că și zerul acela conține o mulțime de probiotice și exact asta îmi doresc de la un pahar cu iaurt la micul dejun.
        Dar dacă folosesc iaurtul la vreo rețetă de plăcintă, gogoși, etc, atunci îl las într-o sită să se scurgă bine de zer.

        Răspunde
      • Moțățăianu

        februarie 16, 2023 at 12:08 pm

        După ce sa închegat iaurtul... se mai poate amesteca sau nu....

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea

          februarie 16, 2023 at 4:44 pm

          Puteți să îl amestecați ușor apoi îl puneți în bocanele.

          Răspunde
    2. Panacris

      iulie 22, 2019 at 6:29 pm

      Foarte bun. Mereu faceam si eu cand erau baietii mici 😉 De retinut reteta! :-*

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 22, 2019 at 8:59 pm

        Multe faceam bune si de casa cand erau copiii mici si acum parca am uitat de ele 🙂

        Răspunde
    3. Dumi

      iulie 10, 2019 at 5:46 pm

      O întrebare, stunci când îl pui în pături la răcit se inchid borcanele sau nu!

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 10, 2019 at 10:15 pm

        Da, borcanele trebuie sa fie cu capacele puse.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.