Aveam nevoie de un tort care se face rapid pentru că trebuia să îl meşteresc seara, în cele 2-3 ore pe care le am libere după ce vin de la serviciu. Deci vroiam cel mai rapid tort şi pe cât posibil fără coacere şi fără fierbere pentru că eram sub codul galben de caniculă şi numai de aprins cuptorul nu-mi ardea.
Credeaţi că nu există un asemenea tort? Hehe, există şi încă e unul delicios! Are blat subţire, multă cremă de iaurt şi fructe de sezon fără număr, cât de multe încap. E un tort dulce-acrişor şi foarte uşor, aşa, ca de vară 🙂
Mod de preparare tort cu cremă de iaurt şi fructe de pădure
Blatul l-am făcut din biscuiţi măcinaţi, exact ca la reţetele de cheesecake. Da, eu sunt ca ne-oamenii, la cheesecake, fac blat de unt, iar la tort fac blat de biscuiţi 😀 Parcă am avut premoniţii acum vreo săptămână când am scris reţeta de cheesecake crocant cu zmeură şi am ironizat subtil americancele. Am zis atunci că o să fac şi eu blat din biscuiţi când o să fiu în criză de timp! Na, că mi s-a întâmplat! Dar a fost bun şi rapid, mi-a prins bine.
Cu crema de iaurt, n-are rost să vă mai povestesc, e atât de simplă! Haideţi să vedem!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort cu blat de biscuiți și crema de iaurt cu fructe
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
blat - formă cu pereți detașabili de 18 cm
- 100 g biscuiți digestivi
- 70 g unt gras (82% grăsime)
crema de iaurt
- 500 ml de iaurt gras (grecesc, 10% grăsime)
- 150 g urdă de vaci (ricotta)
- 200 zahăr pudră
- 1 linguriță pastă de vanilie (sau semințele de la o păstaie de vanilie)
- 1 plic de gelatină
- 100 ml de lapte rece
- 400 g fructe (eu am avut mure și căpșuni)
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Măcinăm biscuiţii şi adăugăm peste ei untul topit. Amestecăm bine cu o lingură pentru ca untul să ajungă să umezească întreaga pudră de biscuiţi.
- Turnăm amestecul de biscuiţi şi unt într-o formă de tort cu margini detaşabile şi presăm bine cu o lingură sau cu fundul unui pahar. Trebuie să obţinem un blat compact, cu grosime uniformă.
- Peste blat aşezăm fructele, aşa cum se vede în poza de sus. Păstrăm câteva fructe pentru decor.
- Dăm blatul la frigider cât timp ne ocupăm de cremă.
crema
- Punem gelatina la hidratat în cei 100 ml de lapte rece. După10 minute încălzim gelatina la bain marie pentru a o topi. Atenţie să nu fiarbă pentru că îşi pierde proprietăţile!
- Mărunţim bine urda cu o furculiţă. Adăugăm peste urdă iaurtul, zahărul pudră, vanilia şi gelatina topită. Mixăm puţin cu blenderul de mână pentru a omogeniza compoziţia.
asamblarea tortului
- Turnăm crema de iaurt peste blatul de tort şi dăm tortul la rece pentru 15 minute. Facem acest lucru deoarece compoziţia de iaurt este destul de lichidă şi nu putem orna tortul. Trebuie să lăsăm crema să se întărească puţin pentru a putea susţine fructele la suprafaţă.
- Scoatem tortul din frigider, aşezăm fructele la suprafaţă şi dăm din nou tortul la rece pentru cel puţin 4 ore înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cu ce fructe aş reface tortul ăsta? Păi cu mure şi coacăze roşii. Sau cu afine şi zmeură. Cu bucăţele de piersici din compot şi cireşe sau vişine. Cu kiwi şi bucăţele de mandarine. V-aţi prins, îmi plac contrastele de culori! 😉
Dar ceea ce vroiam de fapt să spun e că puteţi adapta reţeta la gusturile şi frigiderul vostru. La fel de bine în loc de iaurt puteţi pune frişcă sau smântână sau mascarpone, de exemplu. Sau puteţi renunţa la urdă dacă nu o aveţi, nu e nicio problemă.
Ce se mai poate face...puteţi mixa fructele împreună cu iaurtul sau frişca ca să obtineţi o cremă colorată, aşa cum am făcut eu la tortul cu spumă de căpşuni. Vedeţi ce multe idei de torturi rapide am? Aştept să-mi spuneţi dacă v-am inspirat şi pe voi 🙂
doina a zis
Racoritor si apetisant ! Fotografii foarte frumoase.
Iuliana a zis
Multumesc, Doina! 🙂
Claudia a zis
Bun, bun! Reteta mea de ieri e tot una la rece, dar cu piersici. Astea ”la rece” sunt cel mai usor de facut 😉 Se fac rapid si sunt si gustoase.
Iuliana a zis
Eu sunt cam debutanta in deserturi la rece. Trebuie sa mai exersez 🙂
Mihaela a zis
Multumesc, chiar de o reteta ca asta aveam nevoie. Trebuie sa fac un tort in weekend pentru ziua sotului si imi trebuia cat mai simplu si fara batai de cap.Capsune nu cred sa mai gasesc dar il fac si cu fructe din compot pana la urma.
Iuliana a zis
Eu am gasit capsuni chiar saptamana trecuta. Nu cred ca erau romanesti, dar erau bune. Sper sa gasesti si tu. Sa-mi spui cum ti-a iesit tortul. Succes! 🙂