Cum se face cea mai gustoasă zacuscă de pește. Zacuscă dobrogeană de pește, cu puțin ulei, gustoasă și 100% naturală. Zacuscă de pește pasteurizată, fără conservanți, care se păstrează perfect peste iarnă.
Pentru că ne aflăm în plin sezon al borcaniadei naționale, m-am gândit să vă aduc o rețetă de zacuscă de pește, așa cum se face pe la noi, la Galați, pe malurile Dunării.
Această rețetă pescărească de zacuscă e grozav de gustoasă! Are puțin ulei, multe legume și bucăți suculente de pește. E cremoasă, dulce-acrișoară, nu e amară, nu are gust de fum, e perfectă! Întindeți o lingură de zacuscă de pește pe o felie de pâine de casă proaspătă și veți vedea raiul în fața ochilor!
Rețeta pe care v-o propun astăzi cere ingrediente de calitate, un pește gras și bun, cu carne roșie, un pic de răbdare și un pic de deranj în bucătărie. Dar efortul merită cu prisosință!
Odată încercată, cred că zacusca aceasta va deveni gustarea voastră preferată, cea pe care o scoateți prima din cămară atunci când aveți musafiri. Dar mai ales când nu aveți!
Ce-mi veni să aduc musafirii în discuție? Păi când eram eu copil, zacusca aceasta cu bucăți de pește prin ea, era preparată cu mare atenție, ambalată cu dichis în borcane cu etichetă și păstrată pe rafturile cămării..."pentru când o mai veni cineva pe la noi". Nouă, celor care eram de-ai casei, ne stăteau la dispoziție borcanele cu zacuscă de vinete făcută după rețeta clasică. Borcanele cu zacuscă specială, erau pentru ocazii speciale. Vă închipuiți ce ciudă aveam pe musafiri, nu-i așa? 😀
Vremurile s-au mai schimbat. Nu mai ținem bunătățile ascunse în cămară doar pentru ocazii deosebite, așa că vă doresc să vă bucurați de zacusca de pește oricând doriți ceva bun, sănătos și natural.
Cum se prepară zacusca pescărească
Rețeta de zacuscă de pește nu este mai greu de preparat decât orice altă zacuscă, ba mie îmi pare chiar mai ușoară. La acest tip de conservă nu folosim vinete, deci am scăpat de munca cea mai grea. Iar dacă avem și un robot care să ne ajute puțin la tocat ceapa, morcovii și ardeii, deja jumătate din muncă e ca și făcută!
Cel mai important lucru la rețeta aceasta este alegerea tipului de pește. Avem nevoie de un pește cu carne roșie, gras și gustos, de preferat proaspăt, nu congelat și nu din conservă. Puteți folosi: crap, novac, caras, somn, iar dacă sunteți amatori de pește oceanic, încercați și cu: macrou, hering, ton, sardine, etc.
Eu folosesc de obicei crap sau caras mare. Da, știu, peștele de Dunăre are cam multe oase, dar pentru mine e cel mai potrivit pentru zacuscă, așa că mă înarmez cu o pensetă de bucătărie și cu multă răbdare și nu mă las până nu îndepărtez și ultimul oscior.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Zacuscă de pește
Echipamente necesare
Ingrediente
- aprox. 2 kg pește
- 1.5 kg ardei gras roșu (sau gogoșari)
- 600 g ceapă
- 250 g morcov
- 250 ml ulei
- 200 ml oțet de 9 grade
- 250 ml de suc de roșii mai gros ((am folosit suc de roșii cu ardei kapia, vezi rețeta))
- sare grunjoasă neiodată, piper, frunze de dafin, cimbru
Instrucțiuni de preparare
- Coaceți ardeii pe jar sau pe plită. Presărați-i cu sare și lăsați-i acoperiți cu un capac pentru a fi mai ușor de curățat. După ce s-au răcit, îi curățați de coajă și îi tăiați cubulețe mici.
- Puneți peștele la fiert în apă cu sare și oțet doar cât să îl depășească. Când carnea începe să se desprindă de pe oase, stingeți focul, scoateți peștele și lăsați-l să se răcorească puțin ca să îl puteți alege bine de toate oscioarele. Folosiți o pensetă de bucătărie, vă ușurează mult munca.
- Tăiați (sau rupeți) peștele în bucăți nu mai mari de 1 cm. Dacă preferați, îl puteți da prin mașina de tocat, dar mie îmi place să simt bucățile de pește în zacuscă.
- Tocați mărunt ceapa și morcovul și puneți-le la călit în ulei. După ce s-a înmuiat ceapa, adăugați puțină apă (sau puțin din supa în care a fiert peștele) și lăsați legumele să fiarbă înnăbușit.
- Peste legumele înnăbușite, puneți ardeii copți tocați cât de mărunt vă place. Îi puteți trece și prin mașina de tocat.
- Adăugați sucul de roșii, sare, piper, frunze de dafin și cimbru uscat, după gust. Amestecați și lăsați zacusca să dea câteva clocote și să se lege. Dacă e nevoie, mai adăugați puțină apă sau supă de pește. Atenție, supa conține oțet, să nu faceți zacusca prea acră!
- Când sosul este suficient de legat, puneți bucățile de pește, amestecați, lăsați să mai dea câteva clocote și stingeți focul.
- Turnați zacusca în borcane. Folosiți o pâlnie cu gura largă, prin care să poată trece cu ușurință bucățile de pește. Înfiletați bine capacele.
- Înveliți borcanele în ziare și sterilizați-le la bain marie timp de 30 de minute din momentul în care începe să fiarbă apa.
- Scoateți borcanele din apă cât sunt fierbinți și lăsați-le să se răcească lent, acoperite cu o pătură groasă până a doua zi.
- Dacă este corect preparată și sterilizată, zacusca de pește se păstrează perfect în cămară chiar și un an de zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Tomulescu Gabriela a zis
Bună ziua, despre ce fel de peste este vorba?
Mulțumesc.
Iuliana Sbîrnea a zis
Am scris în rețetă: puteți folosi: crap, novac, caras, somn, iar dacă sunteți amatori de pește oceanic, încercați și cu: macrou, hering, ton, sardine, etc.
Vio a zis
Super! Sunt convins că e faină treaba asta dobrogeană de la Galați. Bravo și mulțam!
Iuliana a zis
Întotdeauna mi-au plăcut ironiile la prima oră a dimineții, înainte de cafea 😀
Galațiul fiind fix peste Dunăre de Dobrogea, adică la vreo 700 m, ne mai amestecăm și noi pe-aici.
Sper, totuși, că ăsta nu e un motiv să nu încercați zacusca de pește.
Vio a zis
Și-atunci... am descoperit misterul. De aceea oamenii situați în zone de interferență sunt mai deschiși și cu simțul umorului bine dezvoltat. Era doar o glumă, nu ironie. Știți că vă apreciez efortul și talentul. O zi frumoasă!
Iuliana a zis
Între timp am apucat să iau câteva guri de cafea. Într-adevăr, acum pare mai mult glumă decât ironie 😀
Mulțumesc! O zi frumoasă și dumneavoastră!