• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Fără carne

    Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor

    Publicat la 1 august 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 7 minute

    Această rețetă de vinete umplute cu legume și mozzarella la cuptor este o modalitate delicioasă de a folosi legume proaspete în sezon. Este o mâncare ușoară, rapidă și plină de arome proaspete de vară.

    vinete umplute cu legume si mozzarella

    Când vine vara, abia aștept să mă bucur de toate legumele proaspete care apar în grădini și pe tarabele din piețe. Dar în entuziasmul meu, uneori ajung să cumpăr prea multe și apoi trebuie să-mi dau seama ce să fac cu ele. Când se întâmplă să ajung acasă cu prea multe vinete, această rețetă de vinete gratinate cu mozzarella, este una dintre cele care mă salvează mereu în cel mai delicios mod.

    Când cumpăr prea mulți dovlecei, fac pizza cu blat de dovlecei sau o salată de dovlecei cruzi. Ambele rețete sunt iubite de toată familia, știu că merg la sigur!

    vinete umplute cu legume si mozzarella
    Mergi direct la:
    • Ce ne trebuie
    • Cum să faceți vinete umplute cu legume
    • Ce puteți înlocui în rețetă
    • Cum se servesc vinetele umplute
    • Cum se păstrează vinetele umplute
    • Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
    • Întrebări frecvente
    • Alte rețete delicioase cu vinete
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce ne trebuie

    Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de vinete umplute cu legume la cuptor.

    • vinete - folosim vinete mari, drepte pe care să le putem scobi ușor și să avem loc să le umplem cu restul legumelor și cu brânză
    • legume - ceapă uscată, ardei gras, roșii proaspete, usturoi
    • ulei - pentru uns tava și vinetele
    • condimente - oregano, busuioc uscat, sare și piper 
    • mozzarella - vă recomand să folosiți mozzarella proaspătă, moale, cea care se vinde ambalată în zer. O găsiți în magazine și sub denumirea italiană de "mozzarella fresca"
    • pentru servit - frunze de busuioc proaspăt

    Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

    Cum să faceți vinete umplute cu legume

    Modul de preparare pentru rețeta de vinete umplute la cuptor nu este deloc complicat, totuși trebuie să lucrăm în etape, pentru că vinetele au nevoie de un timp de gătire la cuptor înainte de umplere.

    jumatati de vinete scobite la cuptor

    Tăiați vinetele în jumătăți pe lungime. Scoateți miezul, lăsând 1 cm de jur împrejur. Ungeți vinetele cu ulei, presărați sare și piper. Dați vinetele la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute. Cuptorul să fie preîncălzit!

    ceapa si ardei gras calite

    Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți la început ceapa tăiată mărunt pentru 1-2 minute, apoi puneți și ardeiul gras tăiat cubulețe și gătiți 7-8 minute.Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți la început ceapa tăiată mărunt pentru 1-2 minute, apoi puneți și ardeiul gras tăiat cubulețe și gătiți 7-8 minute.

    cuburi de vinete puse in tigaie

    Tăiați cuburi mici miezul vinetelor și îl adăugați în tigaie. Puneți și cuburile de roșii. Gătiți 10 minute la foc mediu-mic.

    umplutura de legume pentru vinete

    Dați tigaia deoparte și adăugați: usturoiul mărunțit, sare, piper, oregano și busuioc uscat.

    tava cu vinete umplute bagata la cuptor

    Scoateți vinetele din cuptor și le umpleți cu amestecul de legume. Deasupra așezați cubulețe de mozzarella. Dați din nou tava la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade.

    vinete umplute cu legume si mozzarella

    Decorați vinetele umplute cu legume cu frunze proaspete de busuioc și serviți cânt sunt calde.

    Sfat: dacă țineți post sau aveți un regim de viață vegan, rețeta e ușor de adaptat: doar renunțați la brânza de deasupra și aveți o mâncare delicioasă fără ingrediente de origine animală!

    Ce puteți înlocui în rețetă

    Ca la orice mâncare, e bine să știm ce modificări putem aduce rețetei, astfel încât rezultatul final să fie delicios:

    • mozzarella - o puteți înlocui cu brânză feta, gorgonzola, cheddar sau cuburi de cașcaval
    • legume - puteți adăuga și alte legume în umplutură, de exemplu cuburi de morcovi sau ciuperci. De asemenea puteți adăuga leguminoase: boabe de fasole, linte maro sau năut fiert
    • roșii proaspete - puteți folosi cuburi de roșii din conservă
    • condimente - puteți folosi și alte condimente după gust, de exemplu cimbru uscat sau câțiva fulgi de chilli dacă doriți o mâncare picantă
    • busuioc proaspăt - puteți decora aceste vinete umplute și cu alte verdețuri, de exemplu cu pătrunjel sau mentă proaspătă
    • carne - dacă doriți, puteți adăuga cuburi de bacon sau șuncă rumenite puțin în tigaie înainte să căliți legumele
    • ouă - puteți sparge câte un ou peste fiecare vânătă umplută, exact ca la rețeta de shakshuka

    Cum se servesc vinetele umplute

    Puteți servi aceste vinete umplute alături de o salată, de exemplu o salată de dovlecei cruzi sau o salată tabouleh.

    Dacă doriți o mâncare mai consistentă, puteți pune alături o garnitură de orez fiert simplu, bulgur fiert sau cuscus.

    vinete umplute cu legume si mozzarella

    Cum se păstrează vinetele umplute

    • la frigider - după gătire, vinetele umplute se vor păstra bine la frigider timp de 2-3 zile. Le puteți reîncălzi la 200C timp de 10-15 minute până când sunt fierbinți sau la microunde
    • la congelator - păstrați-le în caserole cu capac până la 1 lună.

    Extra-sfaturi pentru reușita rețetei

    • alegeți vinete mari, drepte, cărnoase, care să ofere mult miez pentru umplutură și o bază bună pentru amestecul de legume
    • mai ales dacă folosiți cuburi de roșii din conservă, asigurați-vă că sosul din tigaie s-a îngroșat și nu este apos, altfel veți avea o umplutură prea umedă care va curge în cuptor

    Întrebări frecvente

    Pot găti vinetele cu tot cu coajă?

    Absolut, puteți mânca vinetele întregi (cu excepția tulpinii). Coaja este delicioasă!

    Vinetele trebuie ținute în apă rece?

    Nu, vinetele sunt mai întâi scobite de miez și apoi coapte în cuptor, nu este nevoie să le înmuiați.

    Alte rețete delicioase cu vinete

    Vreți să încercați și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsiți pe blog:

    • Vinete cu usturoi la cuptor
      Vinete cu usturoi la cuptor - rețeta simplă, de post
    • Vinete cu sos de iaurt si rodie
      Vinete cu sos de iaurt şi rodie
    • Vinete umplute cu legume şi quinoa
      Vinete umplute cu legume şi quinoa
    • Musaca de vinete cu carne de pui
      Musaca de vinete cu carne de pui

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    vinete umplute cu legume si mozzarella

    Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor

    Această rețetă de vinete umplute cu legume și mozzarella la cuptor este o modalitate delicioasă de a folosi legume proaspete în sezon. Este o mâncare ușoară, rapidă și plină de arome proaspete de vară.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 40 minutes minutes
    Timp total: 50 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 2 vinete mari (400-500 g/buc)
    • 1 ceapă uscată mare
    • ½ ardei gras
    • 2 roșii
    • 50 ml ulei
    • 1 linguriță oregano uscat
    • 1 linguriță busuioc uscat
    • sare și piper (după gust)
    • 125 g mozzarella fresca
    • frunze de busuioc proaspăt

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Tăiați vinetele în jumătăți pe lungime. Scoateți miezul, lăsând 1 cm de jur împrejur. Ungeți vinetele cu ulei, presărați sare și piper. Dați vinetele la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute. Cuptorul să fie preîncălzit!
      jumatati de vinete scobite la cuptor
    • Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți la început ceapa tăiată mărunt pentru 1-2 minute, apoi puneți și ardeiul gras tăiat cubulețe și gătiți 7-8 minute.
      ceapa si ardei gras calite
    • Tăiați cuburi mici miezul vinetelor și îl adăugați în tigaie. Puneți și cuburile de roșii. Gătiți 10 minute la foc mediu-mic.
      cuburi de vinete puse in tigaie
    • Dați tigaia deoparte și adăugați: usturoiul mărunțit, sare, piper, oregano și busuioc uscat.
      umplutura de legume pentru vinete
    • Scoateți vinetele din cuptor și le umpleți cu amestecul de legume. Deasupra așezați cubulețe de mozzarella. Dați din nou tava la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade.
      tava cu vinete umplute bagata la cuptor
    • Decorați vinetele umplute cu legume cu frunze proaspete de busuioc și serviți cânt sunt calde.
      vinete umplute cu legume si mozzarella

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • alegeți vinete mari, drepte, cărnoase, care să ofere mult miez pentru umplutură și o bază bună pentru amestecul de legume
    • mai ales dacă folosiți cuburi de roșii din conservă, asigurați-vă că sosul din tigaie s-a îngroșat și nu este apos, altfel veți avea o umplutură prea umedă care va curge în cuptor
    Valori nutriționale
    Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
    Valori per porție
    Calorii
    271
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    19
    g
    29
    %
    Colesterol
     
    25
    mg
    8
    %
    Carbohidrați
     
    18
    g
    6
    %
    Fibre
     
    7
    g
    29
    %
    Zahăr
     
    10
    g
    11
    %
    Proteine
     
    10
    g
    20
    %
    Vitamina A
     
    1253
    IU
    25
    %
    Calciu
     
    191
    mg
    19
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • paste cu dovlecei, smantana si parmezan
      Paste cu dovlecei, smântână și parmezan - rețeta simplă și rapida
    • ardei kapia umpluti cu branza si ceapa caramelizata
      Ardei kapia umpluți cu brânză și ceapă caramelizată, rețetă în stil grecesc
    • ciuperci rumanite in omleta
      Omletă cu ciuperci și cașcaval -rețetă rapidă pentru micul dejun sau prânz
    • 2 retete simple de cartofi natur
      Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.