Timp estimat pentru citit: 7 minute
Cauți o idee simplă și rapidă pentru un prânz care să fie pe gustul întregii familii? Încearcă această rețetă de păstrăv somonat cu legume de vară! Peștele se gătește întreg, la cuptor, în aceeași tavă cu legumele. Va fi suculent și delicios, îmbrăcat în sos bogat de unt și înconjurat de legume aromate.
Un păstrăv somonat gătit întreg, la cuptor, împreună cu câteva legumele de vară, poate constitui un prânz delicios și hrănitor sau o cină ușoară și rapidă după o zi obositoare.
Păstrăvul întreg, înconjurat de legume colorate, arată spectaculos pe orice platou, așa că nu vă sfiiți să îl pregătiți chiar și pentru o masă festivă. Vă asigur că satisface toate gusturile și va fi primit ca o adevărată vedetă 🙂
Mergi direct la:
Ce este păstrăvul somonat?
Contrar a ceea ce ai putea crede judecând după denumire sau după culoarea deosebită a cărnii, păstrăvul somonat nu este nicidecum o încrucișare între păstrăvul obișnuit și somon.
Acest tip de păstrăv este originar din America de Nord și a fost introdus în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea. Păstrăvul somonat este de fapt un păstrăv curcubeu obișnuit, crescut în mod în fermele piscicole, dar care beneficiază de o hrană deosebită, bogată în beta-caroten, ceea ce duce la colorarea cărnii într-un roz-portocaliu foarte plăcut.
Acest tip de pește păstrează gustul specific de păstrav, ușor dulceag, are o textură delicată și o aromă plăcută, ceea ce îl face foarte apreciat în bucătărie.
Păstrăvul somonat este o sursă bogată de proteine, acizi grași omega-3 și vitamine, fiind recomandat tuturor celor care își doresc o alimentație sănătoasă. Poate fi gătit în mai multe moduri: afumat, prăjit în ulei, pregătit la grătar sau la cuptor.
În concluzie, păstrăvul somonat este o specie de pește populară și apreciată pentru carnea sa gustoasă și sănătoasă. Dacă sunteți iubitor de pește și doriți să încercați ceva nou, păstrăvul somonat va fi o alegere excelentă, așa că nu vă rămâne decât să îl căutați în pescării. Îl veți găsi mai ales în supermarketurile mari, proaspăt, eviscerat și gata de preparare!
Ce ne trebuie
E foarte simplă rețeta de păstrăv somonat cu legume de vară și tot așa sunt și ingredientele: simple și accesibile. Iată ce ne trebuie:
- păstrăv somonat - întreg, proaspăt (sau decongelat), eviscerat și curățat de solzi
- legume: ceapă roșie, ardei gras colorat, morcov, roșii, usturoi. Puteți pune și alte legume după gustul vostru, de exemplu felii de dovlecel, cuburi de țelină, păstârnac, etc.
- pentru aromă: usturoi, lămâie, mărar proaspăt
- sare și piper
- ulei de măsline - îl folosim pentru a unge tava și turnăm un fir subțire peste legume și peste păstrăv
- unt - cu 82% grăsime, îl folosim la sosul cu care vom servi peștele
- usturoi verde - îl folosim la sosul de unt, pentru că are o aromă mai blândă și mai subtilă. Dacă nu aveți, îl puteți înlocui cu usturoi uscat.
- vin alb - pentru sosul de unt, adaugă aciditate și o aromă foarte plăcută
Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum alegem cel mai bun pește
Pentru o masă delicioasă, trebuie să știm mai întâi cum să alegem cel mai bun pește și cum să verificăm dacă acesta este proaspăt și de calitate.
Înainte de a cumpăra păstrăvul somonat, este important să verificăm aspectul și mirosul acestuia. Peștele ar trebui să fie strălucitor, cu solzi bine lipiți și ochi limpezi. Mirosul trebuie să fie proaspăt și plăcut.
De asemenea, pentru a pregăti această rețetă de păstrăv somonat cu legume, este important să alegem un pește care să fie potrivit pentru dimensiunea tăvii de copt, dar și pentru nevoile noastre. Dacă păstrăvul este prea mare, nu se va încăpea în tavă și va fi dificil de gătit uniform. În general, un păstrăv de aprox. 800 de grame este potrivit pentru o tavă de dimensiuni medii și din el rezultă 3-4 porții.
Preparare
- Crestați păstrăvul pe ambele părți, îl puneți într-o tavă unsă cu ulei și îl presărați cu sare și piper atât la exterior, cât și la interior. În interiorul peștelui puneți câțiva căței de usturoi, câteva rondele de ceapă, felii de lămâie și crenguțe de mărar. Păstrați ceapă și lămâie și pentru pus în tavă.
2. Tăiați și restul legumelor în rondele sau fâșii. Roșiile, dacă sunt mai mari le tăiați în jumătăți, dacă sunt micuțe le puteți lăsa întregi. Puneți legumele în tavă, în jurul peștelui. Stropiți peștele și legumele cu ulei de măsline. Presărați sare și piper peste legume.
3. Dați tava la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute, apoi apoi încă 15 minute la programul grill al cuptorului, pentru ca peștele și legumele să se rumenească frumos.
4. Într-o crăticioară puneți: untul, usturoiul verde tăiat mărunt și vinul. Puneți crăticioara pe foc mic până când untul se topește. Adăugați sare, piper și mărar tocat fin. Amestecați.
5. Când peștele este gata, turnați peste el sosul de unt și serviți-l cald alături de legume. Decorați cu mărar proaspăt.
Cum se păstrează
E de preferat să serviți acest păstrăv somonat la cuptor cât e cald, imediat după gătire. Dacă totuși a mai rămas, păstrați-l la frigider, într-o caserolă cu capac pentru 1-2 zile.
Când doriți să îl serviți, se încălzește ușor în cuptorul mare, la 180 de grade pentru 10 minute sau în 2-3 minute la microunde.
Extra-sfaturi
- Alegeți un păstrăv proaspăt, care are ochii clari și strălucitori, iar solzii sunt lipiți de corp. Dacă nu puteți găsi un păstrăv proaspăt, puteți folosi și unul congelat, dar asigurați-vă că îl dezghețați complet înainte de a-l găti.
- Curățați păstrăvul și îndepărtați intestinele. Spălați-l bine sub apă rece și ștergeți-l cu un prosop de hârtie.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete delicioase cu pește? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor
Rețeta Video
Ingrediente
în tavă
- 1 păstrăv somonat întreg (aprox. 800 g)
- 1 ceapă roșie (micuță)
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei gras verde
- 1 morcov
- 3-4 roșii (micuțe)
- 5-6 căței de usturoi
- 1 lămâie
- sare și piper
- mărar proaspăt
pentru uns tava și peștele
- 4-5 linguri ulei de măsline
sos de unt cu usturoi verde
- 100 g unt
- 2-3 fire de usturoi verde (sau 1-2 căței de usturoi uscat)
- 150 ml vin alb
- mărar
Instrucțiuni de preparare
- Crestați păstrăvul pe ambele părți, îl puneți într-o tavă unsă cu ulei și îl presărați cu sare și piper atât la exterior, cât și la interior. În interiorul peștelui puneți câțiva căței de usturoi, câteva rondele de ceapă, felii de lămâie și crenguțe de mărar. Păstrați ceapă și lămâie și pentru pus în tavă.
- Tăiați și restul legumelor în rondele sau fâșii. Roșiile, dacă sunt mai mari le tăiați în jumătăți, dacă sunt micuțe le puteți lăsa întregi. Puneți legumele în tavă, în jurul peștelui. Stropiți peștele și legumele cu ulei de măsline. Presărați sare și piper peste legume.
- Dați tava la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute, apoi apoi încă 15 minute la programul grill al cuptorului, pentru ca peștele și legumele să se rumenească frumos.
sos de unt cu usturoi verde
- Într-o crăticioară puneți: untul, usturoiul verde tăiat mărunt și vinul. Puneți crăticioara pe foc mic până când untul se topește. Adăugați sare, piper și mărar tocat fin. Amestecați.
- Când peștele este gata, turnați peste el sosul de unt și serviți-l cald alături de legume. Decorați cu mărar proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu