Cauți inspirație pentru un meniu pe bază de pește? Vezi aici cele mai bune 10 rețete pentru dezlegare la pește pe care să le faci în postul Crăciunului!
În timpul posturilor ortodoxe există zile în care biserica a rânduit să se facă dezlegare la pește, zile considerate ca o mângâiere acordată credincioșilor postitori.
M-am gândit că ar fi binevenită o postare în care să vă arăt cele 10 rețete pentru dezlegare la pește pe care v-aș recomanda cu drag să le încercați.
Fiind o mare iubitoare de pește, mi-a fost greu să aleg doar 10 rețete cu pește dintre cele aproape 100 care s-au adunat pe blog de-a lungul timpului.M-am străduit să propun rețete diverse, cu pești diferiți. Sper să vă placă și mai ales să vă fie de folos!
Și dacă după ce parcurgeți propunerile mele, încă mai aveți nevoie de inspirație, puteți răsfoi aici întreaga colecție de rețete cu pește 🙂
Mergi direct la:
1. Macrou marinat
Rețeta de macrou marinat se poate pregăti oricând în timpul anului, ba chiar și cu alți pești grași: hering, sardine, etc. Totuși, în postul Crăciunului, cred că ne prinde cel mai bine să avem câteva borcane de pește marinat în cămară. În zilele cu dezlegare la pește, avem micul dejun sau cina asigurate!
2. File de somon în foietaj
Somonul învelit în aluat de foietaj, cu o garnitură de spanac sotat la tigaie poate fi servit și ca aperitiv, dacă facem pachețele mai mici, dar poate fi și un fel principal, servit cald, alături de o salată. Iar dacă se răcește, e numai bun de gustare sau de luat la pachet.
3. Ciorba din cap de pește
Ciorba din capete de pește este o mâncare tradițională foarte des întâlnită mai ales în zona de sud-est a țării. Locuitorii de pe malurile Dunării se pricep să pregătească cele mai bune mâncăruri folosind tot ce se poate de la pește. Ei știu foarte bine că în capetele de pește se găsesc multe oase și cartilagii care prin fierbere, dau cel mai bun gust 😉
4. Păstrăv cu ceapă
În această rețetă păstrăvul se gătește la cuptor, odată cu ceapa și rondelele de cartofi, iar la final, avem gata totul odată: atât carnea, cât și garnitura și ne putem așeza la masă 🙂
Cartofii vor fi foarte gustoși, fragezi și extrem de aromați de de la ardeiul gras, ceapa și vinul alb, iar sosul care se formează în tavă e o nebunie!
5. Gulaș de pește
Gulașul de pește este o mâncare consistentă și extraordinar de gustoasă. Se face cu rondele de pește mare, gras, cum ar fi crapul, novacul, somnul. Fiți generoși cu dozarea condimentelor la acest gulaș! Și cu zeama! Gulașul e o mâncare ușor picantă, concentrată și plină de arome.
6. Frigărui de somon
Foarte simplă este această rețetă de frigărui de somon cu legume! Și e la fel de ușor de făcut și dacă locuiți la bloc 😉 Bucățile suculente de somon alternează delicios cu legumele coapte și rumenite ușor pe grătar. Friptura și garnitura se gătesc deodată și aproape că nu mai au nevoie de nimic altceva decât, poate, de un pat de salată pe care să se odihnească.
7. Macrou la tavă
Macroul e unul dintre peştii mei preferaţi. Nu numai că e foarte gustos şi sănătos, dar mi se pare şi foarte comod de gătit pentru că nu are solzi şi nici oase prea mari. Încercați si voi această rețetă de macrou la tavă. E pe cât de simplă, pe atât de bună!
8. Doradă la cuptor
O rețetă simplă și delicioasă de doradă la cuptor cu cartofi înmiresmați cu rozmarin și roșii cherry. Perfectă pentru prânz sau pentru cină.
Peștele și cartofii se gătesc deodată, în aceeași tavă, astfel că în maxim jumătate de oră ne putem așeza la masă. Avem gata și carnea, dar și garnitura și o singură tavă de spălat la final. Nu e grozav?
9. Biban de mare la cuptor
Bibanul de mare este un pește alb, nu e deloc gras, are oase puține, mari și ușor de îndepărtat. Este unul dintre cei mai gustoși pești. Gătiți-l simplu, la cuptor, cu câteva condimente și serviți-l alături de o salată bogată. Vă asigur că va fi pe gustul întregii familii!
10. Crap pe varză
Chiar dacă vi se pare ciudată combinația de pește și varză, rețeta să știți că se face foarte des în zona de sud-est a țăii și e un fel de delicatesă locală. Este genul de mâncare care îți merge direct la suflet pentru că este extraordinar de gustoasă.
Eu ador mirosul ei atunci când o scot din cuptor. Miroase a varză călită și a pește la cuptor în același timp. Vă puteți imagina ceva mai minunat? 🙂
Sper să vă fie de folos cele 10 rețete pentru dezlegare la pește alese de mine. Spuneți-mi în comentarii care dintre ele v-a tentat mai mult! 🙂
Lasă un comentariu