Rețeta clasică de zacuscă de vinete, ardei kapia, ceapă, morcovi şi țelină. Folosește foarte puțin ulei. E o zacuscă ușoară și gustoasă.
Tare-i bine să ai câteva borcane de zacuscă de vinete în cămară pe care să pui mâna în serile când ajungi obosită de la serviciu şi nu ai timp sau chef de gătit. Zacusca e bună şi în zilele friguroase din postul Crăciunului, iar pentru mine s-a dovedit de multe ori a fi foarte potrivită şi pentru pachetul de la birou. Ce mai, o fi cerând ea multă manoperă, dar e o comoară la casa omului şi merită orice efort.
Până la urmă să faci zacuscă nu e vreo mare inginerie, doar că e mare consumatoare de timp. Am găsit însă un week-end mai liber şi am rezolvat şi această problemă. Am copt de vineri seara ardeii şi vinetele, iar sâmbată dimineaţa, odihnită şi cu ziua înainte m-am ocupat de restul operaţiunilor: tocat, dat leguminoase pe răzătoare, sterilizat borcanele şi în cele din urmă am fiert zacusca.
Ce-mi place mie la zacuscă e că mă pot juca cu cantităţile, ba chiar şi cu ingredientele. Cantitățile nu sunt deloc bătute în cuie. Dacă aveţi cu câteva sute de grame mai multe sau mai puţine vinete, nu e nicio problemă, o să iasă bună oricum. La fel, dacă în loc de ardei kapia puneţi gogoşari, tot gustoasă va fi.
Mai mult chiar, deşi e mai bună la gust dacă o faceţi cu ardei copţi, se poate sări peste pasul acesta şi puteţi pune ardeii cruzi. Oricum vor fierbe odată cu zacusca, deci nu e nici o problemă.
Dar dacă e să nu-mi placă ceva, atunci sunt borcanele de zacuscă în care bălteşte uleiul. Nici nu mă ating de o zacuscă prea uleioasă! De aceea reţeta mea conţine foarte puţin ulei, iar zacusca obţinută în final e fină, uşoară, aproape cremoasă aş putea zice. Numa' s-o încercaţi şi o să-mi daţi dreptate! 🙂
Dacă doriți să vă inspirați, sau doar sunteți curioși, am povestit mai multe despre conservele pe care le pregătesc pentru iarnă aici 😉
Mod de preparare zacuscă de vinete
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Zacuscă de vinete
Echipamente necesare
Ingrediente
- 3 kg de vinete
- 2 kg de ardei kapia (sau gogoşari)
- 700 g de ceapă
- 2 morcovi
- ½ de ţelină mare sau o ţelină mică
- 200 ml de ulei
- 1 litru de suc de roşii cu pulpă
- 2 frunze de dafin
- 2 linguriţe de sare
- 1 linguriţă de piper negru măcinat
Instrucțiuni de preparare
- Vinetele trebuie să fie în prealabil coapte (pe grătar în curte, sau pe aragaz, folosind o tablă, sau direct pe flacără) curăţate şi lăsate la scurs 2-3 ore, sau de seara până dimineaţa.
- Ardeii se pot pune şi cruzi, dar atât pentru digestie cât mai ales pentru gust, e de preferat ca aceştia să fie copţi.
- Ceapa se dă prin maşina de tocat sau se toacă foarte mărunt la chopperul electric. Morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică sau tot la chopper dacă aveţi.
- Zarzavaturile se călesc în ulei până încep să se înmoaie, apoi se adaugă 100 ml de apă şi se lasă să fiarbă până se fierb complet.
- Vinetele se toacă şi se transformă în pastă. Dacă au prea multe seminţe acum e momentul să scăpaţi de o parte din ele.
- Ardeii copţi, curăţaţi de coajă şi de seminţe, se toacă cu cuţitul cât mai mărunt. Îi puteţi băga şi la chopper sau robot, dar cu grijă să nu îi transformaţi în pastă ca pe vinete. E mult mai gustos să întâlnim bucăţele mici de ardei în zacuscă.
- Se pun într-o cratiţă cu fund gros: zarzavaturile fierte, ardeii tocaţi şi vinetele, peste care se adaugă pulpa de roşii, sarea, piperul şi condimentele. Amestecaţi să se omogenizeze zacusca.
- Se aduce zacusca la punctul de ferbere, apoi se reduce focul şi se continuă fierberea amestecând cu o lingură de lemn. O puteţi acoperi cu capac, ca să scăpaţi de stropii care sar în jur, dar va trebui să o verificaţi foarte des să nu se prindă de fundul cratiţei.
- Este gata când lichidul a scăzut, iar zacusca are o consistenţă omogenă şi o culoare frumoasă, uniformă. La mine a durat aproape 60 de minute.
- Nu uitaţi să scoateti foile de dafin înainte de a turna zacusca în borcane. Şi-au făcut datoria, au aromatizat zacusca, acum le putem arunca. Dacă rămân, vor deveni amare.
- Cât stă zacusca la fiert, sterilizaţi borcanele şi capacele încălzindu-le în cuptor la 150 de grade.
- Aşezaţi apoi borcanele într-o tavă sau pe orice alt suport metalic şi turnaţi zacusca fierbinte. Înfiletaţi bine capacele.
- Înveliţi borcanele cu câteva pături şi lăsaţi-le acolo în cuib câteva ore sau de pe o zi pe alta, până când se răcesc complet.
- Dacă borcanele sunt sterilizate corect şi dacă sunt păstrate într-o camară răcoroasă, zacusca astfel preparată ţine perfect chiar şi un an de zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Persy
Vinetele trebuie coapte sau se toaca cuburi?
Iuliana
La punctul 1 scrie așa: "Vinetele trebuie să fie în prealabil coapte (pe grătar în curte, sau pe aragaz, folosind o tablă, sau direct pe flacără) curăţate şi lăsate la scurs 2-3 ore, sau de seara până dimineaţa."
Ada
Cantitatile de vinete si ardei sunt inainte sau dupa ce le-am pus pe gratar?
Iuliana
Sunt cantitati pentru legumele crude, inainte de gratar.
Antonia
Multumesc!! Foaaarte bunaaaa!!! Ramane pe lista!! ?
Iuliana
Ieee!!! Ma bucur mult ca v-a placut! 🙂
Antonia
Am pregatit ingredientele, maine ne apucam de zacusca dupa reteta pusa aici...asa cum am promis anul trecut ?
Iuliana
Spor la treaba! Sa imi spui cum a iesit! 🙂
Iuliana
Pasta de ardei vreau sa fac si eu in week-end. Sper sa incerci reteta mea de zacusca si mai ales sper sa-ti placa 🙂
Antonia
Am incercat mai multe retete de zacusca, insa nu mi-au iesit chiar asa pe gustul meu...anul acesta am renuntat sa fac zacusca clasica, am facut in schimb pasta de kapia copt cu mustar, copiii au fost f incantati de ea...insa la anul, o sa tin minte reteta asta si o sa o incerc, arata bine si pare gustoasa! Poate va fi pe gustul meu si al lor si voi reveni la zacusca!! E chiar comoara la casa omului, numa sa fie buna buna!! 🙂
Victor
Am citit, am poftit şi am fugit la cămară să-mi desfac un borcan. Am mâncat jumătate din el, cu ceapă roşie. 😀 Plus de asta, e numai bună şi mâine, că-i zi de post.
Faină treabă, Iuliana!
Iuliana
No, pai sa va fie de bine! Sarutmana Parinte! 🙂