• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Zacuscă de vinete, reţeta clasică

    Publicat la 12 septembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 12 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Rețeta clasică de zacuscă de vinete, ardei kapia, ceapă, morcovi şi țelină. Folosește foarte puțin ulei. E o zacuscă ușoară și gustoasă.

    Tare-i bine să ai câteva borcane de zacuscă de vinete în cămară pe care să pui mâna în serile când ajungi obosită de la serviciu şi nu ai timp sau chef de gătit. Zacusca e bună şi în zilele friguroase din postul Crăciunului, iar pentru mine s-a dovedit de multe ori a fi foarte potrivită şi pentru pachetul de la birou. Ce mai, o fi cerând ea multă manoperă, dar e o comoară la casa omului şi merită orice efort.

    Până la urmă să faci zacuscă nu e vreo mare inginerie, doar că e mare consumatoare de timp. Am găsit însă un week-end mai liber şi am rezolvat şi această problemă. Am copt de vineri seara ardeii şi vinetele, iar sâmbată dimineaţa, odihnită şi cu ziua înainte m-am ocupat de restul operaţiunilor: tocat, dat leguminoase pe răzătoare, sterilizat borcanele şi în cele din urmă am fiert zacusca.

    Zacuscă de vinete

    Ce-mi place mie la zacuscă e că mă pot juca cu cantităţile, ba chiar şi cu ingredientele. Cantitățile nu sunt deloc bătute în cuie. Dacă aveţi cu câteva sute de grame mai multe sau mai puţine vinete, nu e nicio problemă, o să iasă bună oricum. La fel, dacă în loc de ardei kapia puneţi gogoşari, tot gustoasă va fi.

    Mai mult chiar, deşi e mai bună la gust dacă o faceţi cu ardei copţi, se poate sări peste pasul acesta şi puteţi pune ardeii cruzi. Oricum vor fierbe odată cu zacusca, deci nu e nici o problemă.

    Dar dacă e să nu-mi placă ceva, atunci sunt borcanele de zacuscă în care bălteşte uleiul. Nici nu mă ating de o zacuscă prea uleioasă! De aceea reţeta mea conţine foarte puţin ulei, iar zacusca obţinută în final e fină, uşoară, aproape cremoasă aş putea zice. Numa' s-o încercaţi şi o să-mi daţi dreptate! 🙂

    Dacă doriți să vă inspirați, sau doar sunteți curioși, am povestit mai multe despre conservele pe care le pregătesc pentru iarnă aici 😉

    Zacuscă de vinete

    Mod de preparare zacuscă de vinete

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    zacusca de vinete

    Zacuscă de vinete

    Rețeta clasică de zacuscă de vinete, ardei kapia, ceapă, morcovi şi țelină. Folosește foarte puțin ulei. E o zacuscă ușoară și gustoasă.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 1 hour hour 30 minutes minutes
    Gătire: 1 hour hour
    Timp total: 2 hours hours 30 minutes minutes
    Număr de porții: 8 borcane de 400 ml
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    palnie pt. borcane
    pâlnie pt. borcane

    Ingrediente
     

    • 3 kg de vinete
    • 2 kg de ardei kapia (sau gogoşari)
    • 700 g de ceapă
    • 2 morcovi
    • ½ de ţelină mare sau o ţelină mică
    • 200 ml de ulei
    • 1 litru de suc de roşii cu pulpă
    • 2 frunze de dafin
    • 2 linguriţe de sare
    • 1 linguriţă de piper negru măcinat

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Vinetele trebuie să fie în prealabil coapte (pe grătar în curte, sau pe aragaz, folosind o tablă, sau direct pe flacără) curăţate şi lăsate la scurs 2-3 ore, sau de seara până dimineaţa.
    • Ardeii se pot pune şi cruzi, dar atât pentru digestie cât mai ales pentru gust, e de preferat ca aceştia să fie copţi.
    • Ceapa se dă prin maşina de tocat sau se toacă foarte mărunt la chopperul electric. Morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică sau tot la chopper dacă aveţi.
    • Zarzavaturile se călesc în ulei până încep să se înmoaie, apoi se adaugă 100 ml de apă şi se lasă să fiarbă până se fierb complet.
    • Vinetele se toacă şi se transformă în pastă. Dacă au prea multe seminţe acum e momentul să scăpaţi de o parte din ele.
    • Ardeii copţi, curăţaţi de coajă şi de seminţe, se toacă cu cuţitul cât mai mărunt. Îi puteţi băga şi la chopper sau robot, dar cu grijă să nu îi transformaţi în pastă ca pe vinete. E mult mai gustos să întâlnim bucăţele mici de ardei în zacuscă.
    • Se pun într-o cratiţă cu fund gros: zarzavaturile fierte, ardeii tocaţi şi vinetele, peste care se adaugă pulpa de roşii, sarea, piperul şi condimentele. Amestecaţi să se omogenizeze zacusca.
    • Se aduce zacusca la punctul de ferbere, apoi se reduce focul şi se continuă fierberea amestecând cu o lingură de lemn. O puteţi acoperi cu capac, ca să scăpaţi de stropii care sar în jur, dar va trebui să o verificaţi foarte des să nu se prindă de fundul cratiţei.
    • Este gata când lichidul a scăzut, iar zacusca are o consistenţă omogenă şi o culoare frumoasă, uniformă. La mine a durat aproape 60 de minute.
    • Nu uitaţi să scoateti foile de dafin înainte de a turna zacusca în borcane. Şi-au făcut datoria, au aromatizat zacusca, acum le putem arunca. Dacă rămân, vor deveni amare.
    • Cât stă zacusca la fiert, sterilizaţi borcanele şi capacele încălzindu-le în cuptor la 150 de grade.
    • Aşezaţi apoi borcanele într-o tavă sau pe orice alt suport metalic şi turnaţi zacusca fierbinte. Înfiletaţi bine capacele.
    • Înveliţi borcanele cu câteva pături şi lăsaţi-le acolo în cuib câteva ore sau de pe o zi pe alta, până când se răcesc complet.
    • Dacă borcanele sunt sterilizate corect şi dacă sunt păstrate într-o camară răcoroasă, zacusca astfel preparată ţine perfect chiar şi un an de zile.
    Valori nutriționale
    Zacuscă de vinete
    Valori per porție
    Calorii
    470
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    27
    g
    42
    %
    Carbohidrați
     
    55
    g
    18
    %
    Fibre
     
    21
    g
    88
    %
    Zahăr
     
    34
    g
    38
    %
    Proteine
     
    9
    g
    18
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    IMPORTANT:

    Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

    Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

    Zacuscă de vinete

    Poftă bună la zacuscă de vinete!

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Persy

      septembrie 26, 2021 at 4:04 pm

      Vinetele trebuie coapte sau se toaca cuburi?

      Răspunde
      • Iuliana

        septembrie 27, 2021 at 7:57 am

        La punctul 1 scrie așa: "Vinetele trebuie să fie în prealabil coapte (pe grătar în curte, sau pe aragaz, folosind o tablă, sau direct pe flacără) curăţate şi lăsate la scurs 2-3 ore, sau de seara până dimineaţa."

        Răspunde
    2. Ada

      aprilie 14, 2018 at 7:11 pm

      Cantitatile de vinete si ardei sunt inainte sau dupa ce le-am pus pe gratar?

      Răspunde
      • Iuliana

        aprilie 14, 2018 at 7:55 pm

        Sunt cantitati pentru legumele crude, inainte de gratar.

        Răspunde
    3. Antonia

      septembrie 10, 2017 at 5:44 pm

      Multumesc!! Foaaarte bunaaaa!!! Ramane pe lista!! ?

      Răspunde
      • Iuliana

        septembrie 10, 2017 at 6:43 pm

        Ieee!!! Ma bucur mult ca v-a placut! 🙂

        Răspunde
    4. Antonia

      septembrie 09, 2017 at 8:37 pm

      Am pregatit ingredientele, maine ne apucam de zacusca dupa reteta pusa aici...asa cum am promis anul trecut ?

      Răspunde
      • Iuliana

        septembrie 09, 2017 at 9:46 pm

        Spor la treaba! Sa imi spui cum a iesit! 🙂

        Răspunde
    5. Iuliana

      septembrie 14, 2016 at 3:30 pm

      Pasta de ardei vreau sa fac si eu in week-end. Sper sa incerci reteta mea de zacusca si mai ales sper sa-ti placa 🙂

      Răspunde
    6. Antonia

      septembrie 14, 2016 at 2:23 pm

      Am incercat mai multe retete de zacusca, insa nu mi-au iesit chiar asa pe gustul meu...anul acesta am renuntat sa fac zacusca clasica, am facut in schimb pasta de kapia copt cu mustar, copiii au fost f incantati de ea...insa la anul, o sa tin minte reteta asta si o sa o incerc, arata bine si pare gustoasa! Poate va fi pe gustul meu si al lor si voi reveni la zacusca!! E chiar comoara la casa omului, numa sa fie buna buna!! 🙂

      Răspunde
    7. Victor

      septembrie 13, 2016 at 6:48 pm

      Am citit, am poftit şi am fugit la cămară să-mi desfac un borcan. Am mâncat jumătate din el, cu ceapă roşie. 😀 Plus de asta, e numai bună şi mâine, că-i zi de post.
      Faină treabă, Iuliana!

      Răspunde
      • Iuliana

        septembrie 14, 2016 at 11:46 am

        No, pai sa va fie de bine! Sarutmana Parinte! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.