Rețeta simplă de ficat de porc cu ceapă și sos de roșii. Cum se face mâncarea de ficat de porc cu ceapă, când se adaugă ficatul, când se pune sare, cât timp de fierbe.
De când s-a mai răcit vremea, parcă am început și noi să simțim nevoia unor mâncăruri mai consistente, vouă nu vi se întâmplă tot așa? Adio salata simplă de roșii, de acum avem nevoie de mâncăruri mai bogate în proteine!
Mâncarea de ficat cu ceapă și sos de roșii e una dintre acele mâncăruri simple, care au în componența doar câteva ingrediente banale, dar este extraordinar de gustoasă și de consistentă.
Mie îmi place să pun multă ceapă la această mâncare. Cu cât mai multă, cu atât mai dulce și bun va fi sosul care îmbracă bucățile suculente de ficat de porc. Și ce bine merge mâncarea asta cu o bucată de mămăligă lângă ea! 😉
Sincer, oricât de mult mi-ar plăcea mie să fac pâine de casă cu maia (click aici pentru detalii), unele mâncăruri merită o mămăligă mare alături. Cu pâine parcă nu sunt la fel de savuroase.
Dacă faceți o mămăligă mare pentru mâncarea asta de ficat cu ceapă și mai rămâne din ea nemâncată, să știți că o puteți folosi ca blat pentru o tartă cu spanac și ouă ochiuri sau puteți face din ea niște batoane de mămăligă la cuptor, pe care să le mâncați cu un sos de roșii și usturoi. Ambele rețete se fac ușor și sunt minunat de gustoase! 😉
Mod de preparare mâncare de ficat de porc cu ceapă și sos de roșii
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox. 500 g ficat de porc proaspăt
- 3 cepe mari
- 1 ardei gras
- 5-6 căței de usturoi
- 50 ml ulei
- 2-3 linguri bulion de roșii cu ardei kapia ((sau altă pastă de roșii))
- aprox. 70-100 ml vin alb
- cimbru, o frunză de dafin
- sare și piper proaspăt măcinat
Instrucțiuni de preparare
- Curățați ceapa și tăiați-o solzișori. Tăiați și ardeiul gras în fâșii și puneți-le împreună la călit într-o tigaie încăpătoare.
- Când ceapa s-a înmuiat și a devenit translucidă, însă fără să se prăjească, adăugați pasta de roșii și condimentele (mai puțin sarea pe care o vom adăuga la final ca să nu se întărească ficatul). Tot acum puneți și puțin vin alb, sau apă.
- Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să dea câteva clocote, timp de 3-5 minute, după care puneți ficatul tăiat în felii de 2-3 cm grosime.
- Amestecați, puneți din nou capacul și lăsați ficatul să se gătească înăbușit timp de 10 minute. Ficatul își va lăsa apă, dar verificați din când în când și dacă doriți mai mult lichid puteți să mai adăugați un pic de vin.
- După cele 10 minute, ficatul ar trebui să fie gătit, așa că puteți adăuga sare după gust și să stingeți focul.
- Sper că între timp aveți și mămăliguța gata, ficatul cu ceapă e fierbinte și numai bun de servit.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
bucatar de ficat ! a zis
ficatul nu se intareste de las sare!!!!!!!!!!!!!!! e doar in capul vostru. de la sare se pateaza si arata urat, asta e cauza BUCATARILOR. copiati fara sa verificati!
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur sunteți bine? Cred că ar fi cazul să vă uitați puțin în oglindă și să vă întrebați sincer ce e în neregulă cu dumneavoastră de vă manifestați în asemenea hal din cauză că o necunoscută de pe internet nu a pus sare în tigaie. Multă sănătate vă doresc!