Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Băuturi cu alcool

Lichior de gutui aromat și parfumat - gutuiată de casă

Publicat la 30 octombrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

690 shares
Mergi la rețetă

Rețeta simplă de lichior de gutui. Cum se face un lichior de gutui aromat și parfumat acasă. Gutuiată de casă, fină și naturală.

Rețeta asta de lichior de gutui, își așteaptă rândul la publicare de anul trecut. M-am temut că o terminăm de băut și nu apucasem să îi fac fotografiile pentru blog 😀

Lichiorului de gutui cred că i se mai spune și gutuiată, deși parcă nu sună prea elegant, dar așa merg lucrurile, pe sistemul vișine-vișinată și afine-afinată.

Lichior de gutui

Dacă ne cunoaștem de mai mult timp sau dacă mă urmăriți pe Facebook sau Pinterest- știți cât de mult îmi place mult să fac lichioruri de casă. Pe lângă rețeta tradițională de vișinată, mai găsiți pe blog și rețeta de afinată dar și o postare 3 în 1 cu rețetele de caisată, zmeurată și trandafirată. Merită salvate undeva pentru vara viitoare 😉

Mi se pare frumos, elegant și deosebit ca atunci când am musafiri să servesc, mai ales doamnele, cu un lichior de casă. Știți cum e, pe domni îi mulțumești mai ușor, cu orice: țuică, vodkă, whiskey, dar cu doamnele lucrurile sunt mai delicate 😉 Dar garantat, nici o doamnă nu va refuza un păhărel cu o licoare nu atât de tare, cât mai ales dulce și foarte aromată.

Au fost ani în care lichiorurile de casă, ambalate frumos în sticluțe dichisite, au constituit cadouri de Crăciun foarte apreciate de cei cărora le-am oferit.

Lichior de gutui

Lichiorurile de casă se fac foarte ușor, aproape că nu te solicită deloc. Ai nevoie doar de fructe, zahăr și alcool, de preferat alcool dublu rafinat sau o vodkă bună. Eu prefer să le fac cu vodkă.

Dacă alte lichioruri, de exemplu cel de trandafiri, sunt gata mai repede, lichiorul de gutui este bine să îl faceți din timp. Gutuile sunt mai lemnoase și au nevoie, totuși, de vreo 2 luni ca să ajungă la maximul de aromă și parfum pe care alcoolul îl poate extrage din fructe. Așa că dacă vă apucați de pe acum de gutuiată, de Crăciun va fi numai bună de servit musafirii 😉

Lichiorul de gutui e foarte fin, are o aromă pregnantă și deosebită. Miroase frumos a fructe și are o culoare minunată.

Mod de preparare lichior de gutui aromat și parfumat. Gutuiată de casă.

Vă las mai jos rețeta video pentru vișinată. Până la urmă orice lichior are cam același mod de preparare, așa că sigur vă ajută să vedeți cum am făcut vișinata. Și dacă tot ajungeți pe YouTube, vă sugerez să vă și abonați la canal pentru că avem acolo multe rețete grozave. Click aici pentru abonare.

Pentru rețeta de vișinată, click pe fotografia de mai jos.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Lichior de gutui

Lichior de gutui aromat și parfumat. Gutuiată.

5 from 22 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Așteptare: 50 days days
Timp total: 50 days days 15 minutes minutes
Număr de porții: 1 litru
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • aprox. 1.2 kg gutui cântărite după ce au fost curățate
  • 500 g zahăr
  • 1 litru vodka de 40 de grade
  • sucul de la o lămâie

opțional mai puteți adăuga

  • 1-2 păstăi de vanilie sau 2 batoane de scorțișoară sau câteva semințe de cardamon

Instrucțiuni de preparare
 

Aveți nevoie de un borcan de aprox. 2-3 litri, spălat și uscat, cu capac etanș.

  • Spălați gutuile, frecați-le bine să îndepărtați puful. Curățați-le de codițe și de caseta cu semințe, dar nu îndepărtați coaja.
  • Tăiați gutuile cuburi sau felii și stropiți-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida.
  • Puneți gutuile, zahărul (și vanilia, scorțișoara sau cardamonul, dacă folosiți) într-un borcan încăpător.
  • Acoperiți borcanul cu un tifon sau cu o farfurioară și lăsați-l așa timp de 2-3 zile. Amestecați din când în când să ajutați zahărul să se dizolve. Gutuile se vor înmuia și vor lăsa sirop. Nu la fel de mult ca alte fructe mai zemoase (vișine, caise, etc), dar vor lăsa și ele.
  • Turnați alcoolul în borcan, peste fructe, amestecați și înfiletați capacul.
  • Lăsați gutuiata în cămară pentru aproximativ 2 luni.
  • După acest timp, strecuraţi lichiorul de gutui printr-o sită cât mai deasă şi puneţi-l în sticle cu capac sau dop etanş.
  • Păstraţi sticlele cu lichior în loc răcoros - cămară sau beci, nu la frigider! - până la servire.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Lichior de gutui

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • carafa si doua pahare cu sangria din vin rosu si fructe pe fond albastru
    Sangria - băutura spaniolă cu vin roșu și fructe
  • Vin fiert
    Vin fiert cu condimente - rețeta simplă cu toate secretele
  • pahar cu picior cu visinata de casa si visine proaspete pe fond verde
    Vișinată de casă - rețeta tradițională pas cu pas
  • Afinată. Sau lichior de afine
    Afinată sau lichior de afine făcut în casă
690 shares

Comentarii

  1. zelig Rozenfeld a zis

    august 15, 2022 at 8:50 am

    Mulțumesc pentru toate Rețetele

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      august 15, 2022 at 6:23 pm

      Cu mult drag!

      Răspunde
5 from 22 votes (22 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x