Rețeta simplă de lichior de gutui. Cum se face un lichior de gutui aromat și parfumat acasă. Gutuiată de casă, fină și naturală.
Rețeta asta de lichior de gutui, își așteaptă rândul la publicare de anul trecut. M-am temut că o terminăm de băut și nu apucasem să îi fac fotografiile pentru blog 😀
Lichiorului de gutui cred că i se mai spune și gutuiată, deși parcă nu sună prea elegant, dar așa merg lucrurile, pe sistemul vișine-vișinată și afine-afinată.
Dacă ne cunoaștem de mai mult timp sau dacă mă urmăriți pe Facebook sau Pinterest- știți cât de mult îmi place mult să fac lichioruri de casă. Pe lângă rețeta tradițională de vișinată, mai găsiți pe blog și rețeta de afinată dar și o postare 3 în 1 cu rețetele de caisată, zmeurată și trandafirată. Merită salvate undeva pentru vara viitoare 😉
Mi se pare frumos, elegant și deosebit ca atunci când am musafiri să servesc, mai ales doamnele, cu un lichior de casă. Știți cum e, pe domni îi mulțumești mai ușor, cu orice: țuică, vodkă, whiskey, dar cu doamnele lucrurile sunt mai delicate 😉 Dar garantat, nici o doamnă nu va refuza un păhărel cu o licoare nu atât de tare, cât mai ales dulce și foarte aromată.
Au fost ani în care lichiorurile de casă, ambalate frumos în sticluțe dichisite, au constituit cadouri de Crăciun foarte apreciate de cei cărora le-am oferit.
Lichiorurile de casă se fac foarte ușor, aproape că nu te solicită deloc. Ai nevoie doar de fructe, zahăr și alcool, de preferat alcool dublu rafinat sau o vodkă bună. Eu prefer să le fac cu vodkă.
Dacă alte lichioruri, de exemplu cel de trandafiri, sunt gata mai repede, lichiorul de gutui este bine să îl faceți din timp. Gutuile sunt mai lemnoase și au nevoie, totuși, de vreo 2 luni ca să ajungă la maximul de aromă și parfum pe care alcoolul îl poate extrage din fructe. Așa că dacă vă apucați de pe acum de gutuiată, de Crăciun va fi numai bună de servit musafirii 😉
Lichiorul de gutui e foarte fin, are o aromă pregnantă și deosebită. Miroase frumos a fructe și are o culoare minunată.
Mod de preparare lichior de gutui aromat și parfumat. Gutuiată de casă.
Vă las mai jos rețeta video pentru vișinată. Până la urmă orice lichior are cam același mod de preparare, așa că sigur vă ajută să vedeți cum am făcut vișinata. Și dacă tot ajungeți pe YouTube, vă sugerez să vă și abonați la canal pentru că avem acolo multe rețete grozave. Click aici pentru abonare.
Pentru rețeta de vișinată, click pe fotografia de mai jos.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Lichior de gutui aromat și parfumat. Gutuiată.
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- aprox. 1.2 kg gutui cântărite după ce au fost curățate
- 500 g zahăr
- 1 litru vodka de 40 de grade
- sucul de la o lămâie
opțional mai puteți adăuga
- 1-2 păstăi de vanilie sau 2 batoane de scorțișoară sau câteva semințe de cardamon
Instrucțiuni de preparare
Aveți nevoie de un borcan de aprox. 2-3 litri, spălat și uscat, cu capac etanș.
- Spălați gutuile, frecați-le bine să îndepărtați puful. Curățați-le de codițe și de caseta cu semințe, dar nu îndepărtați coaja.
- Tăiați gutuile cuburi sau felii și stropiți-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida.
- Puneți gutuile, zahărul (și vanilia, scorțișoara sau cardamonul, dacă folosiți) într-un borcan încăpător.
- Acoperiți borcanul cu un tifon sau cu o farfurioară și lăsați-l așa timp de 2-3 zile. Amestecați din când în când să ajutați zahărul să se dizolve. Gutuile se vor înmuia și vor lăsa sirop. Nu la fel de mult ca alte fructe mai zemoase (vișine, caise, etc), dar vor lăsa și ele.
- Turnați alcoolul în borcan, peste fructe, amestecați și înfiletați capacul.
- Lăsați gutuiata în cămară pentru aproximativ 2 luni.
- După acest timp, strecuraţi lichiorul de gutui printr-o sită cât mai deasă şi puneţi-l în sticle cu capac sau dop etanş.
- Păstraţi sticlele cu lichior în loc răcoros - cămară sau beci, nu la frigider! - până la servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
zelig Rozenfeld
Mulțumesc pentru toate Rețetele
Iuliana Sbîrnea
Cu mult drag!