Rețeta tradițională de afinată sau lichior de afine făcut în casă. Cu doar 3 ingrediente poți avea un lichior de fructe delicios și natural!
Gata şi afinata de anul ăsta! Cu ea cred că am încheiat maratonul băuturilor alcoolice făcute în casă pe care le-am făcut atât pentru noi, cât şi pentru oferit cadou prietenilor de Crăciun. Doar dacă nu-mi mai vine vreo idee...parcă aş încerca ceva şi cu gutuile care stau să se coacă 🙂
V-am mai povestit eu despre intenţia mea de a oferi anul ăsta doar cadouri naturale, făcute de mine. În această idee am mai făcut: trandafirată, caisată şi zmeurată (vezi aici reţetele), le-am ambalat frumos, iar acum stau cuminţi pe raftul din cămară şi îşi aşteaptă destinatarii 🙂
Mod de preparare afinată sau lichior de afine făcut în casă
Afinata, sau lichiorul de afine făcut în casă cum mai este numită, se face la fel de uşor ca orice altă băutură de acest gen. Fructele se lasă câteva zile la macerat împreună cu zahărul, se stinge procesul de fermentaţie cu un alcool (eu folosesc vodka) şi se mai lasă 2 săptămâni în borcan să îşi intensifice aroma. Apoi se trage în sticle frumoase şi asta-i tot.
Vă las mai jos cantităţile folosite de mine pentru acest lichior. Am văzut chiar ieri că încă se mai găsesc afine în piaţă, iar timp mai e berechet până începe sezonul sărbătorilor. Fie că vreţi să îl faceţi cadou sau doar să îl serviţi prietenilor la o masă de sărbătoare, aveţi timp să îl pregătiţi.
După ce aţi tras afinata în sticle, nu aruncaţi afinele alcoolizate! Păstraţi-le într-un borcan cu capac la frigider. Sunt delicioase şi le puteţi strecura în multe deserturi, exact cum făceau mamele noastre cu vişninele din vişinată! O sugestie ar fi biluţele din biscuiţi cu cacao (vezi aici reţeta), dar merg şi la nişte brioşe sau la un chec. Eu le-aş folosi chiar şi la o cremă de tort pe bază de mascarpone sau frişcă naturală 😉
Vă las mai jos rețeta video pentru vișinată. Până la urmă orice lichior are cam același mod de preparare, așa că sigur vă ajută să vedeți cum am făcut vișinata. Și dacă tot ajungeți pe YouTube, vă sugerez să vă și abonați la canal pentru că avem acolo multe rețete grozave. Click aici pentru abonare.
Pentru rețeta de vișinată, click pe fotografia de mai jos.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 kg de afine
- 600 g zahăr
- 1200 ml vodka (40 grade)
Instrucțiuni de preparare
- Afinele se aşează într-un borcan împreună cu zahărul. Borcanul nu trebuie închis cu capac etanş, ci se leagă gâtul borcanului cu un tifon sau se aşează o farfurioară deasupra.
- Se lasă 5-6 zile la macerat la temperatura camerei. În acest timp se agită zilnic borcanul pentru a ajuta dizolvarea zahărului. Afinele vor lăsa sirop.
- Se toarnă vodka peste fructele şi siropul din borcan, se acoperă borcanul cu un capac etanş şi se lasă deoparte timp de o două săptămâni sau chiar mai mult. Agitaţi din când în când borcanul.
- Strecuraţi lichiorul printr-o sită cât mai deasă şi puneţi-l în sticle cu capac sau dop etanş.
- Păstraţi sticlele cu lichior în loc răcoros (cămară sau beci, nu la frigider!) până la servire.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nistor Gh a zis
Draga Iuliana,
6000 kg vodka 40 grade , nu crezi ca este cam mult. Nu de alta , dar nu intra in damingeana.....
Iuliana a zis
Exagerati! 😀 Sunt 600 g de zahar si 1200 ml de vodka.
Domi a zis
De unde pana unde ati dedus cele 600 Kg de votca ?.????????????
Votca se masoara in litri,nu in Kg.
Ia mai citiți o data si cu mare atentie retetasi calculati inca o data cat alcool vine la 6 Kg de afine,plus zaharul topit dupa macerare !.
Atentie !.Litri nu sunt kilograme.Sper ca ati invatat asta in timpul scolii gimnaziale ?.????????????????
Dana Burlacu Visternicu a zis
Buna, buna afinata :). Eu m-am jucat vara asta cu o visinata cu vanilie si anason.
Iuliana a zis
Eu nu stiu cum am facut, dar am ratat visinele anul asta. Nici dulceata n-am facut! 🙁