Vrei să știi cum să faci cel mai bun vin fiert? Află ce condimente se folosesc la vin fiert, cum se îndulcește și cât tip se fierbe vinul!
Suntem chiar în pragul sărbătorilor de iarnă. Bradul e împodobit, turtele cu nucă sau turtele moldovenești cu julfă au fost binecuvântate de preot, ba chiar sunt și mâncate pe jumătate. Cozonacii, fursecurile și prăjiturile pregătite, așteaptă prânzul de Crăciun. Sau măcar dimineața 🙂
Ca în orice casă de român gospodar, cârnații de casă proaspăt făcuți, abia așteaptă să sfârâie pe un grătar încins. Și cum pe frigul ăsta nu se poate sta lângă grătar fără o băutură de sezon care să ne încălzească, iată că v-am adus cea mai simplă rețetă de vin fiert! Porniți colindele, scoateți vinul - de preferat vin roșu - și pregătiți mirodeniile! Totul se face foarte simplu, în doar 15 minute!
Întotdeauna am asociat vinul fiert cu sărbătorile de iarnă. Vinul fiert este incredibil de ușor de făcut. Rețeta e ușor de personalizat în funcție de preferințele fiecăruia și umple casa cu parfum de mirodenii.
Această rețetă de vin fiert este pentru iubitorii de vin bun. Am băut de-a lungul anilor câteva vinuri fierte care aveau mai degrabă gust de suc dulce, slab alcoolizat. Rețeta mea are echilibrul potrivit de condimente, fără a fi însă prea dulce. Este fructat, bine condimentat, dar vinul încă strălucește, el rămâne vedeta!
Ce trebuie să știi pentru reușita acestei rețete
Nu e nevoie de cel mai scump vin, dar totuși, nu folosiți pentru vin fiert unul pe care nu vă place să îl beți ca atare. Unele vinuri roșii pe care le puteți savura la temperatura camerei nu vor avea un gust atât de plăcut când sunt încălzite. Evitați și vinurile roșii foarte ușoare, precum Pinot Noir. În schimb, cu un Merlot sau un Cabernet Sauvignon veți merge la sigur!
Nu folosiți condimente măcinate, deoarece acestea vor pluti deasupra vinului și nu se vor încorpora în mod corespunzător. Folosiți, așadar, condimente întregi și nu exagerați cu adăugarea lor. Vom avea nevoie de scorțișoară întreagă, boabe de piper, anason stelat, cardamon și cuișoare. Și poate un pic de nucșoară, dacă vă place.
Aroma de alcool devine mai aspră când este încălzită, așa că o vom echilibra cu puțin zahăr sau cu miere de albine. Totuși, mierea influențează gustul final al vinului fiert. E posibil să nu vă fie pe plac aroma ei, așa că cel mai bine ar fi să folosiți zahăr.
Dacă vreți să faceți cu adevărat un vin fiert pentru care să vă pomenească toți prietenii, atunci mai aveți nevoie de câteva "arme secrete" cum ar fi: suc și coajă de portocale sau felii subțiri de mere proaspete sau uscate,
Un strop de coniac bun adăugat în vinul fiert mărește puțin conținutul de alcool și face băutura aceasta ceva mai masculină. Este acea "tușă finală" de care acest vin condimentat are nevoie pentru a atinge apogeul.
Nu fierbeți vinul mai mult de 15 minute și evitați să îl gătiți la foc mare, deoarece alcoolul se va evapora, iar vinul își va pierde aroma.
Mod de preparare vin fiert cu condimente - rețeta simplă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Vin fiert cu condimente- rețeta simplă cu toate secretele
Ingrediente
- 750 ml vin roșu (Merlot sau Cabernet Sauvignon)
- 200 ml coniac
- 150 g zahăr / miere de albine (sau după gustul vostu)
- 2 portocale mici (coaja și zeama)
- 2 batoane întregi de scorțișoară
- 6 boabe de piper negru
- 2 păstăi cardamom
- 2 steluțe anason
- 2 cuișoare întregi
pentru decor
- felii de portocale în care înfingeți cuișoare întregi
- batoane de scorțișoară
- anason stelat
Instrucțiuni de preparare
- Într-o oală cu fund gros, de preferat de fontă, puneți: vinul, coniacul, zahărul, coaja și sucul de portocale.
- Adăugați restul condimentelor: scorțișoară, anason, cardamon, piper și cuișoare.
- Încălziți vinul la foc mediu aproximativ 5 minute, până când începe să facă bule și dă semne de fierbere.
- Reduceți focul la mic și continuați fierberea maxim 10 minute.
- Gustați și decideți dacă doriți să mai adăugați zahăr sau condimente.
- Strecurați și serviți vinul fiert în căni, decorat cu felii de portocale și condimente întregi.
- Puteți menține vinul fiert cald, la foc foarte mic timp de 15-20 de minute, timp în care va deveni și mai picant.
- Vinul fiert se poate reîncălzi dacă s-a răcit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu