Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Varză roșie murată la borcan

Publicat la 21 octombrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

534 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de varză roșie murată la borcan pentru iarnă. Salată de varză roșie tocată la borcan. Varză roșie murată rapid.

Doamne, ce culoare are varza asta! Aproape că nu-mi pot lua ochii de la ea să mă concentrez să scriu rețeta de azi 😀

Varza rosie murata

Îmi amintesc că acum ceva vreme am mai postat o rețetă de salată de varză roșie cu morcov și sâmburi de rodie care avea atât de multe texturi și culori frumoase, încât mi-au ieșit niște fotografii fabuloase. Rețeta acestei salate plină de vitamine, o găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.

Salată colorată

Tot cu varză roșie este și salata cu quinoa din fotografia de mai jos. Aceleași culori vii și frumoase! Ca să nu mai zic de combinaţia de gusturi şi texturi dintre legumele proaspete şi quinoa. Dacă doriți să încercați varianta aceasta, click pe fotografia de mai jos pentru a ajunge la rețetă.

Salata cu quinoa

Se vede, așadar, că suntem fani varză roșie, da? 🙂 Dar să știți că pe cât de mult ne place în salate, pe atât de mult ne place și varza roșie murată. Găsim în magazine varză roșie toată iarna, dar acum e momentul să o punem la murat, cât încă mai e cald afară. După ce se răcește vremea, va fi mai greu cu murăturile.

  • Varza rosie murata
  • Varza rosie murata

Rețeta de varză roșie la borcan pentru iarnă e super-mega-simplă. Eu am dat varza la robot, dar dacă sunteți mai îndemânatici decât mine și reușiți să o tăiați fin din cuțit, e foarte bine.

Am presărat o linguriță rasă de sare, am frecat-o puțin și am lăsat-o deoparte cam o oră să se înmoaie. Varza roșie nu lasă la fel de multă apă ca cea albă, dar o lăsăm să se înmoaie ca să o putem pune mai bine în borcane.

murături

Cât a stat varza la înmuiat, eu m-am ocupat de saramură. După ce am așezat varza tocată în borcane, am pus deasupra câte o floare de mărar uscat și am turnat saramura fierbinte. Am așezat capacele peste borcane, dar nu le-am înfiletat în primele 3 zile, pentru a lăsa loc gazelor de fermentație să iasă afară.

O dată pe zi am "vânturat" saramura folosind un pai de plastic, din cel pentru sucuri. După 3 zile, am înfiletat capacele și am mutat borcanele în cămară, la răcoare.

  • Varza rosie murata
  • Varza rosie murata

De curând am pus la borcan și o salată de varză cu morcov și chimen. Pentru aceasta am folosit o altă rețetă, fără saramură. Varza albă a lăsat singură suficientă apă cât să nu fie nevoie de lichid suplimentar. Nici de vânturare nu a avut nevoie, doar am făcut loc din când în când gazelor captive pe fundul borcanului să iasă afară.

Vedeți cu un click pe fotografia de mai jos cum am procedat la salata de varză albă cu morcov și chimen.

Varza murata la borcan

Mod de preparare varză roșie murată la borcan (VIDEO inclus)

Vă las mai jos cantitățile folosite de mine. O varză de 1 kg mi-a încăput perfect în trei borcane de 800 g. Dacă doriți să puneți mai multe borcane, va trebui să multiplicați corespunzător cantitățile din rețetă.

Ca orice rețetă de murături și aceasta se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Varza rosie murata

Varză roșie murată la borcan

Rețeta tradițională, simplă de varză roșie murată la borcan. Este minunată ca salată lângă mâncăruri cu carne sau de post.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Fermentare: 3 days days
Timp total: 3 days days 15 minutes minutes
Număr de porții: 3 borcane de 800 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • aprox. 1 kg varză roșie (cântărită fără cotoare)
  • 15 g sare neiodată
  • 750 ml apă
  • flori de mărar uscat/cimbru uscat

Instrucțiuni de preparare
 

  • Varza se curăță de frunzele exterioare, se spală apoi se toacă fin la cuțit, pe răzătoare sau la robot.
  • Se presară varza cu o linguriță de sare (5 g din cele 15 g), se amestecă și se lasă deoparte 15 minute apoi se frământă cu mâinile până se înmoaie.
  • Între timp se pregătește saramura: se pune apa la fiert împreună cu restul de sare.
  • Se pune varza în borcane și borcanele pe o suprafață metalică (de exemplu o tavă)
  • Se toarnă saramura fierbinte peste varză.
  • Se pun capacele pe borcane, dar fără să se înfileteze, în așa fel încât gazele rezultate în urma procesului natural de fermentație să aibă loc să iasă afară.
  • În fiecare zi băgați suflați cu un pai pentru băuturi în borcan puțin pentru a oxigena saramura.
  • Cam după 2-3 zile, în funcție de cât e de cald în bucătărie, fermentația încetează și puteți înfileta capacele. Mutați apoi borcanele într-un loc răcoros (cămară. beci)
  • Varza va fi murată și bună de consum după 2-3 săptămâni.
  • Varză roșie murată se servește ca garnitură lângă mâncăruri cu carne sau de post.
Valori nutriționale
Varză roșie murată la borcan
Valori per porție
Calorii
103
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
25
g
8
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
13
g
14
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Varza rosie murata

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
534 shares

Comentarii

  1. Iuliana Ivanov a zis

    octombrie 24, 2023 at 5:28 pm

    Buna ziua! Dacă am pus varza la borcan acum 2 săptămâni și am sărit pasul 6 și 7 iar acum îmi da pe afara, ce pot sa fac?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 25, 2023 at 8:24 am

      E normal să dea pe afară, fermenetează, gazele alea trebuie să iasă din borcan. Desfaceți puțin capacele, apoi le puneți la loc.

      Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x