Rețeta simplă de varză roșie murată la borcan pentru iarnă. Salată de varză roșie tocată la borcan. Varză roșie murată rapid.
Doamne, ce culoare are varza asta! Aproape că nu-mi pot lua ochii de la ea să mă concentrez să scriu rețeta de azi 😀
Îmi amintesc că acum ceva vreme am mai postat o rețetă de salată de varză roșie cu morcov și sâmburi de rodie care avea atât de multe texturi și culori frumoase, încât mi-au ieșit niște fotografii fabuloase. Rețeta acestei salate plină de vitamine, o găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.
Tot cu varză roșie este și salata cu quinoa din fotografia de mai jos. Aceleași culori vii și frumoase! Ca să nu mai zic de combinaţia de gusturi şi texturi dintre legumele proaspete şi quinoa. Dacă doriți să încercați varianta aceasta, click pe fotografia de mai jos pentru a ajunge la rețetă.
Se vede, așadar, că suntem fani varză roșie, da? 🙂 Dar să știți că pe cât de mult ne place în salate, pe atât de mult ne place și varza roșie murată. Găsim în magazine varză roșie toată iarna, dar acum e momentul să o punem la murat, cât încă mai e cald afară. După ce se răcește vremea, va fi mai greu cu murăturile.
Rețeta de varză roșie la borcan pentru iarnă e super-mega-simplă. Eu am dat varza la robot, dar dacă sunteți mai îndemânatici decât mine și reușiți să o tăiați fin din cuțit, e foarte bine.
Am presărat o linguriță rasă de sare, am frecat-o puțin și am lăsat-o deoparte cam o oră să se înmoaie. Varza roșie nu lasă la fel de multă apă ca cea albă, dar o lăsăm să se înmoaie ca să o putem pune mai bine în borcane.
Cât a stat varza la înmuiat, eu m-am ocupat de saramură. După ce am așezat varza tocată în borcane, am pus deasupra câte o floare de mărar uscat și am turnat saramura fierbinte. Am așezat capacele peste borcane, dar nu le-am înfiletat în primele 3 zile, pentru a lăsa loc gazelor de fermentație să iasă afară.
O dată pe zi am "vânturat" saramura folosind un pai de plastic, din cel pentru sucuri. După 3 zile, am înfiletat capacele și am mutat borcanele în cămară, la răcoare.
De curând am pus la borcan și o salată de varză cu morcov și chimen. Pentru aceasta am folosit o altă rețetă, fără saramură. Varza albă a lăsat singură suficientă apă cât să nu fie nevoie de lichid suplimentar. Nici de vânturare nu a avut nevoie, doar am făcut loc din când în când gazelor captive pe fundul borcanului să iasă afară.
Vedeți cu un click pe fotografia de mai jos cum am procedat la salata de varză albă cu morcov și chimen.
Mod de preparare varză roșie murată la borcan (VIDEO inclus)
Vă las mai jos cantitățile folosite de mine. O varză de 1 kg mi-a încăput perfect în trei borcane de 800 g. Dacă doriți să puneți mai multe borcane, va trebui să multiplicați corespunzător cantitățile din rețetă.
Ca orice rețetă de murături și aceasta se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Varză roșie murată la borcan
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 1 kg varză roșie (cântărită fără cotoare)
- 15 g sare neiodată
- 750 ml apă
- flori de mărar uscat/cimbru uscat
Instrucțiuni de preparare
- Varza se curăță de frunzele exterioare, se spală apoi se toacă fin la cuțit, pe răzătoare sau la robot.
- Se presară varza cu o linguriță de sare (5 g din cele 15 g), se amestecă și se lasă deoparte 15 minute apoi se frământă cu mâinile până se înmoaie.
- Între timp se pregătește saramura: se pune apa la fiert împreună cu restul de sare.
- Se pune varza în borcane și borcanele pe o suprafață metalică (de exemplu o tavă)
- Se toarnă saramura fierbinte peste varză.
- Se pun capacele pe borcane, dar fără să se înfileteze, în așa fel încât gazele rezultate în urma procesului natural de fermentație să aibă loc să iasă afară.
- În fiecare zi băgați suflați cu un pai pentru băuturi în borcan puțin pentru a oxigena saramura.
- Cam după 2-3 zile, în funcție de cât e de cald în bucătărie, fermentația încetează și puteți înfileta capacele. Mutați apoi borcanele într-un loc răcoros (cămară. beci)
- Varza va fi murată și bună de consum după 2-3 săptămâni.
- Varză roșie murată se servește ca garnitură lângă mâncăruri cu carne sau de post.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Iuliana Ivanov a zis
Buna ziua! Dacă am pus varza la borcan acum 2 săptămâni și am sărit pasul 6 și 7 iar acum îmi da pe afara, ce pot sa fac?
Iuliana Sbîrnea a zis
E normal să dea pe afară, fermenetează, gazele alea trebuie să iasă din borcan. Desfaceți puțin capacele, apoi le puneți la loc.