Ciorbă de văcuță cu borș, o rețetă tradițională, simplă și gustoasă. Ce carne folosim la ciorba de văcuță? Cum o degresăm, ce legume punem?
Familia mea e mare iubitoare de ciorbe. Practic, ciorba nu ne lipsește niciodată din meniul zilnic. Ciorba de văcuță e una dintre cele pe care le fac foarte des, în alternanță cu ciorba de pui și ciorba de perișoare.
În zilele de post sau vara, când e foarte cald și mâncăm mai puține grăsimi, obișnuiesc să fac supe-cremă doar din legume. Cu un click pe fotografia de mai jos găsiți toate rețetele de supa-cremă de pe blog.
Mod de preparare ciorbă de văcuță cu borș
Ca pentru orice supă sau ciorbă cu carne, este de preferat să folosim carne cu os, nu carne macră. Oasele sunt cele care dau o consistență grozavă și gust bun supei. Pentru ciorba de azi ideal ar fi să folosiți un rasol sau spată de vită. Pentru inspirație vedeți și rețeta de supă din rasol de vită.
Puteți face această ciorbă și cu pulpă de vită, dar în acest caz ar fi bine să cumpărați separat și un os cu măduvă pe care să îl fierbeți.
Laura Laurențiu are un articol foarte bun referitor la modul de gătire al cărnii de vită. Este extrem de util de lecturat acest articol pentru că acolo vedeți exact ce părți din carcasa de vită sunt potrivite pentru anumite tipuri de mâncare.
Nouă nu ne plac ciorbele grase, așa că eu prefer să fierb carnea cu os seara. Las supa să se răcească până a doua zi și îndepărtez stratul de grăsime care se formează deasupra. Strecor supa printr-o sită foarte deasă care să oprească impuritățile, curăț carnea de pe oase și aduc din nou supa la temperatura de fierbere. Abia apoi încep să pun legumele și continui să fac ciorba.
Ciorba de văcuță se servește fierbinte. Noi o mâncăm cu pâine proaspătă, dar bunica mea, la țară, păstra special câteva felii de mămăligă rece pentru a le mânca cu ciorba acră.
Soțul meu o preferă simplă, eu îmi iau și borcanul cu ardei iuți în oțet alături, iar fiului meu trebuie să i-o servesc neapărat cu multă smântână. Asigurați-vă așadar, că puneți pe masă adaosuri pentru gusturile tuturor celor din familie 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 700 g carne de vită cu os
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 1 felie de țelină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 2 cartofi nu prea mari
- 150 ml suc de roșii
- 200 ml borș (sau mai mult, după gust)
- sare și piper după gust
- leuștean pentru servit
- opțional - smântână și ardei iute pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Puneți oasele la fiert cam în 3 litri de apă și puțină sare. Lăsați-le să fiarbă la foc mediu spre mic. Îndepărtați spuma care se formează deasupra. Fierbeți supa până când carnea e cam pe jumătate fiartă.
- Dacă vreți să puteți degresa foarte bine supa, ideal ar fi să o lăsați să se răcească de pe o zi pe alta, apoi înlăturați pojghița de grăsime care s-a format, strecurați supa printr-o sită deasă (e opțional) și o aduceți din nou la temperatura de fierbere.
- Curățați legumele și le tăiați cubulețe. Puneți în supă mai întâi morcovul, ceapa, țelina și rădăcina de pătrunjel, iar când acestea sunt pe jumătate fierte adăugați cartofii și ardeiul gras.
- Scoateți oasele din supă, lăsați-le să se răcorească puțin, apoi le curățați de carne. Tăiați carnea cubulețe și o puneți din nou în oală. Potriviți gustul de sare.
- Puneți acum și sucul de roșii, iar borșul îl fierbeți separat într-un ibric și îl adăugați și pe el în supă.
- La final puneți leușteanul spălat și tocat mărunt.
- Serviți ciorba de văcuță cât e caldă cu ardei iute și smântână pentru doritori.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu