Timp estimat pentru citit: 5 minute
Această rețetă de mămăligă rece cu ochiuri și bacon rumenit este ideală la micul dejun sau la prânz și în plus, ne ajută să reducem risipa mâncând simplu și sănătos.
Se întâmplă uneori să faci mai multă mămăligă decât trebuie și să rămână pentru a doua zi. Nu cumva să o aruncați!
O puteți folosi la aluatul pentru pâine sau puteți face câteva batoane de mămăligă la cuptor.
Mămăliga rece rumenită puțin pe un grill e tare bună și se asortează minunat cu multe mâncăruri pe bază de legume, la ciulama sau lângă o ciorbă acră, de exemplu.
Dar astăzi o să vă arăt că e bună și la micul dejun!
Mergi direct la:
Ingrediente
Rețeta aceasta de mămăligă rece cu ochiuri și bacon aproape că nici nu are nevoie de cantități, se pregătește simplu și intuitiv și se poate adapta după preferințe sau după ingredientele pe care le aveți la îndemână.
Dar iată ce am folosit eu:
- 100-120 g mămăligă rece (o felie generoasă)
- 1 ou
- 2 felii subțiri bacon
- 2 linguri cremă de brânză
- sare și piper după gust
- salată, legume proaspete (pentru servit)
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți rețeta!
Cum facem mămăligă rece cu ochiuri și bacon
1. Într-o tigaie, rumeniți pe ambele părți cele 2 fâșii de bacon.
2. Scoateți baconul pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
3. Tăiați mămăliga felii groase de 1 cm.
4. Decupați cu un decupator metalic sau cu gura unui pahar cu diametrul de 7-8 cm.
5. În grăsimea rămasă în tigaie de la bacon, rumeniți mămăliga pe ambele părți.
6. Spargeți un ou în gaura decupată în felia de mămăligă rece. Presărați sare și piper după gust și acoperiți tigaia cu un capac. Lăsați la foc mediu până când se coagulează albușul (cam 2 minute).
7. Scoateți pe o farfurie și serviți cu cremă de brânză, salată și legume proaspete și veți avea un mic dejun gustos și hrănitor!
Variațiuni ale rețetei
Deși e o rețetă atât de simplă și cu puține ingrediente, pornind de la ideea mea puteți face o mulțime de alte combinații. De exemplu:
- pâine - dacă nu aveți mămăligă rece, puteți adapta ideea folosind felii de pâine toast, de exemplu. Sau orice altă pâine bună.
- unt - dacă nu folosiți bacon sau dacă aveți de exemplu o șuncă slabă de pui sau de curcan care nu lasă grăsime în tigaie, puteți rumeni mămăliga rece într-un cub de unt topit
- mezeluri - puteți folosi și alte mezeluri, chiar dacă nu le prăjiți în tigaie: cârnăciori sticks, salam, parizer, etc.
- parmezan - cât timp este încă în tigaie, puteți presăra peste mămăligă și peste ou puțin parmezan, cașcaval sau altă brânză maturată care se topește frumos la cald.
- alte brânzeturi - puteți înlocui crema de brânză cu orice brânzeturi aveți în frigider: telemea, cașcaval, caș, brânză de vaci, urdă, etc.
Alte idei simple pentru micul dejun
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mămăligă rece cu ochiuri și bacon - rețetă simplă pentru micul dejun
Echipamente necesare
Ingrediente
- 100-120 g mămăligă rece (o felie generoasă)
- 1 ou
- 2 felii subțiri bacon
- 2 linguri cremă de brânză
- sare și piper după gust
- salată, legume proaspete (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Într-o tigaie, rumeniți pe ambele părți cele 2 fâșii de bacon.
- Scoateți baconul pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Tăiați mămăliga felii groase de 1 cm.
- Decupați cu un decupator metalic sau cu gura unui pahar cu diametrul de 7-8 cm.
- În grăsimea rămasă în tigaie de la bacon, rumeniți mămăliga pe ambele părți.
- Spargeți un ou în gaura decupată în felia de mămăligă rece. Presărați sare și piper după gust și acoperiți tigaia cu un capac. Lăsați la foc mediu până când se coagulează albușul (cam 2 minute).
- Scoateți pe o farfurie și serviți cu cremă de brânză, salată și legume proaspete și veți avea un mic dejun gustos și hrănitor!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Clemența S.
Foarte ingenioasă rețeta. Imi place mamaliga și caldă și rece, dar nu m-aș fi gândit să o gatesc așa. Mulțumesc pentru idee'
Iuliana Sbîrnea
Cu mult drag!