• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Cornulețe cu gem și nucă - rețeta de post economică

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 feb. 2025 · Publicată: 3 dec. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
479 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de cornulețe cu gem și nucă, din aluat frăgezit cu borș. Cornulețe fragede, cu multă umplutură, delicioase și ușor de făcut.

Cornulețele nu sunt întotdeauna genul de desert pe care să îl prefer. De multe ori am găsit cornulețe cu mult aluat și prea puțină umplutură pentru gusturile mele.

Cornulete cu gem si nuci

Dar când vine vorba de cornulețe cu gem, se schimbă treaba pentru că sunt generoasă și obișnuiesc că le fac cu mult, foarte mult gem. Cred că se vede din fotografii cam cât de mult, nu-i așa? 😀

Ei bine, cornulețe din astea, fie ele și în varianta de post aș putea mânca zilnic, atât de mult le iubesc!

Cornulete cu gem si nuci

Rețeta de astăzi este de post . Cornulețele sunt din aluat dospit cu drojdie și frăgezit datorită borșului de putină din compoziție. Din același aluat obișnuiesc să mai fac și cornulețe de post cu rahat. Și la acestea pun mult rahat, din același motiv 😉 Rețeta acestor cornulețe am filmat-o pentru canalul de YouTube. Găsiți videoclipul mai jos:

Dacă nu țineți post, vă recomand să încercați cornulețele vanilate cu rahat, din aluat cu untură sau unt și smântână. Este rețeta mamei mele și ies întotdeauna grozav de bune! Știți și voi că mamele au cele mai bune rețete, nu-i așa? 🙂 Click pe fotografie pentru rețetă.

Mod de preparare cornulețe cu gem și nucă

Rețeta e la fel de ușoară ca oricare altă rețetă de cornulețe. Aluatul este fraged, gras, uleios și se lucrează ușor, nu se lipește de mâini sau de blatul de lucru.

Eu am preferat ca de data aceasta să întind aluatul în formă de dreptunghi. Am pus gem de prune cu nuci pe o latură, apoi am rulat și am tăiat cornulețele așa cum se vede în fotografiile de mai jos.

  • Mod de preparare cornulete cu gem
  • Mod de preparare cornulete cu gem

Cel mai important lucru este ca gemul pe care îl folosiți să nu fie moale, fluid. Folosiți un gem bine închegat, altfel va curge în cuptor. Ideal ar fi un magiun de prune .

Eu am folosit gem de prune fără zahăr făcut de mine astă toamnă când încă mai erau prune dulci din belșug.

Gem de prune fara zahar

Pusesem deja miez de nucă la acest gem, așa că nu am mai adăugat. Dacă folosiți un alt gem, va trebui să îl amestecați cu puțin miez de nucă tocat mărunt.

Sfat: nu uitați să pudrați cornulețele imediat ce le scoateți din cuptor, altfel, după ce se răcesc nu se mai prinde zahărul de ele 😉

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cornulete cu gem si nuci

Cornulețe cu gem și nucă

Rețeta de cornulețe cu gem și nucă, din aluat frăgezit cu borș. Cornulețe fragede, cu multă umplutură, delicioase și ușor de făcut.
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Dospire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 25 minutes minutes
Număr de porții: 80
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

rola taiat cornulete
rolă tăiat cornulețe

Ingrediente
 

  • 550 g făină 000
  • 1 plic drojdie uscată (am avut Dr Oetker)
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță rasă de sare
  • coaja rasă de la o lămâie bio
  • ½ linguriță linguriță pudră de vanilie
  • 200 ml borș
  • 200 ml ulei
  • 1 borcan de 400 g gem bine închegat
  • 150 g miez de nucă tocat mărunt
  • 100 g zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți ingredientele uscate (făina, sarea zahărul, vanilia și coaja de lămâie) într-un bol și amestecați puțin.
  • Adaugați ingredientele lichide (borșul, uleiul, drojdia hidratată) peste cele solide și amestecați. Veți obține un aluat dens și uleios.
  • Frământați aluatul doar până devine omogen, nu mai mult! Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 30-45 de minute la temperatura camerei, până își dublează volumul.
  • Cât timp dospește aluatul, tocați mărunt miezul de nucă și amestecați-l cu gemul.
  • Împărțiți aluatul în 5-6 părți egale.
  • Întindeți cu sucitorul fiecare parte de aluat în formă de dreptunghi. Foaia de aluat trebuie să aibă cam 1 cm grosime.
  • Puneți gem pe o latură a foii și rulați. Tăiați apoi cornulețele cu un cuțit cu lama subțire și bine ascuțit și așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Lăsați cornulețele să se mai odihnească 15 minute în tavă, apoi dați-le la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până încep să se rumenească pe partea care a fost în contact cu tava.
  • Cât sunt încă fierbinți, pudrați cornulețele cu zahăr pudră din belșug.
  • Serviți cornulețele după ce s-au răcit.
  • Cornulețele cu borș se pot păstra chiar și o săptămână în cutii de carton sau cutii metalice (din cele speciale pentru fursecuri).
Nutrition Facts
Cornulețe cu gem și nucă
Amount per Serving
Calorii
80
% Daily Value*
Grăsimi
 
4
g
6
%
Carbohidrați
 
11
g
4
%
Fibre
 
0.4
g
2
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
1
g
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Cornulete cu gem si nuci

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
479 shares

Comentarii

  1. ionel a zis

    martie 08, 2020 at 12:13 am

    Cu ce se poate inlocui borsul?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 08, 2020 at 7:18 am

      Cu vin alb sau cu apă îndoită cu puțin oțet.

      Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.