Rețeta de cornulețe cu gem și nucă, din aluat frăgezit cu borș. Cornulețe fragede, cu multă umplutură, delicioase și ușor de făcut.
Cornulețele nu sunt întotdeauna genul de desert pe care să îl prefer. De multe ori am găsit cornulețe cu mult aluat și prea puțină umplutură pentru gusturile mele.
Dar când vine vorba de cornulețe cu gem, se schimbă treaba pentru că sunt generoasă și obișnuiesc că le fac cu mult, foarte mult gem. Cred că se vede din fotografii cam cât de mult, nu-i așa? 😀
Ei bine, cornulețe din astea, fie ele și în varianta de post aș putea mânca zilnic, atât de mult le iubesc!
Rețeta de astăzi este de post. Cornulețele sunt din aluat dospit cu drojdie și frăgezit datorită borșului de putină din compoziție. Din același aluat obișnuiesc să mai fac și cornulețe de post cu rahat. Și la acestea pun mult rahat, din același motiv 😉 Rețeta acestor cornulețe am filmat-o pentru canalul de YouTube. Găsiți videoclipul mai jos:
Dacă nu țineți post, vă recomand să încercați cornulețele vanilate cu rahat, din aluat cu untură sau unt și smântână. Este rețeta mamei mele și ies întotdeauna grozav de bune! Știți și voi că mamele au cele mai bune rețete, nu-i așa? 🙂 Click pe fotografie pentru rețetă.
Mod de preparare cornulețe cu gem și nucă
Rețeta e la fel de ușoară ca oricare altă rețetă de cornulețe. Aluatul este fraged, gras, uleios și se lucrează ușor, nu se lipește de mâini sau de blatul de lucru.
Eu am preferat ca de data aceasta să întind aluatul în formă de dreptunghi. Am pus gem de prune cu nuci pe o latură, apoi am rulat și am tăiat cornulețele așa cum se vede în fotografiile de mai jos.
Cel mai important lucru este ca gemul pe care îl folosiți să nu fie moale, fluid. Folosiți un gem bine închegat, altfel va curge în cuptor. Ideal ar fi un magiun de prune.
Eu am folosit gem de prune fără zahăr făcut de mine astă toamnă când încă mai erau prune dulci din belșug.
Pusesem deja miez de nucă la acest gem, așa că nu am mai adăugat. Dacă folosiți un alt gem, va trebui să îl amestecați cu puțin miez de nucă tocat mărunt.
Sfat: nu uitați să pudrați cornulețele imediat ce le scoateți din cuptor, altfel, după ce se răcesc nu se mai prinde zahărul de ele 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cornulețe cu gem și nucă
Echipamente necesare
Ingrediente
- 550 g făină 000
- 1 plic drojdie uscată (am avut Dr Oetker)
- 50 g zahăr
- 1 linguriță rasă de sare
- coaja rasă de la o lămâie bio
- ½ linguriță linguriță pudră de vanilie
- 200 ml borș
- 200 ml ulei
- 1 borcan de 400 g gem bine închegat
- 150 g miez de nucă tocat mărunt
- 100 g zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
- Puneți ingredientele uscate (făina, sarea zahărul, vanilia și coaja de lămâie) într-un bol și amestecați puțin.
- Adaugați ingredientele lichide (borșul, uleiul, drojdia hidratată) peste cele solide și amestecați. Veți obține un aluat dens și uleios.
- Frământați aluatul doar până devine omogen, nu mai mult! Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 30-45 de minute la temperatura camerei, până își dublează volumul.
- Cât timp dospește aluatul, tocați mărunt miezul de nucă și amestecați-l cu gemul.
- Împărțiți aluatul în 5-6 părți egale.
- Întindeți cu sucitorul fiecare parte de aluat în formă de dreptunghi. Foaia de aluat trebuie să aibă cam 1 cm grosime.
- Puneți gem pe o latură a foii și rulați. Tăiați apoi cornulețele cu un cuțit cu lama subțire și bine ascuțit și așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Lăsați cornulețele să se mai odihnească 15 minute în tavă, apoi dați-le la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până încep să se rumenească pe partea care a fost în contact cu tava.
- Cât sunt încă fierbinți, pudrați cornulețele cu zahăr pudră din belșug.
- Serviți cornulețele după ce s-au răcit.
- Cornulețele cu borș se pot păstra chiar și o săptămână în cutii de carton sau cutii metalice (din cele speciale pentru fursecuri).
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
ionel a zis
Cu ce se poate inlocui borsul?
Iuliana a zis
Cu vin alb sau cu apă îndoită cu puțin oțet.