Rețeta de file de somon în foietaj sau somon en croûte. Cum se face somonul în foietaj la cuptor, ce condimente se folosesc, cât timp se coace.
Până de curând ziceam că somonul nu este printre peștii mei preferați, eu prefer peștele de Dunăre, gătit pescărește, ca pe la noi.
Nici acum somonul nu e în top, dar pentru că am gătit mai mult cu el în ultima vreme, am început să îi recunosc calitățile: nu are oase și este destul de suculent și de gustos.
Am făcut de sărbători frigărui cu somon și legume colorate care au fost delicioase și au avut mare succes.
Și pentru că mai am în congelator câteva fileuri de somon, mi-am propus să îl gătesc în mod diferit de fiecare dată. Poate cine știe, așa ajung să mă împrietenesc mai bine cu acest pește și să urce în top 3.
Pentru rețeta de astăzi m-am inspirat de la Gordon Ramsay, dar am adaptat-o la gusturile mele și la ceea ce aveam în frigider. Este o rețetă destul de simplă, dar oarecum spectaculoasă.
Ideal ar fi să faceți acest somon en croûte cu aluat de foietaj făcut acasă, cu ingrediente de calitate, alese de voi și nu cu aluat cumpărat care știm bine că este făcut cu margarină. Se face mult mai ușor decât ați crede dacă urmați rețeta mea de foietaj de casă. O găsiți și în format video pe canalul meu de YouTube.
Click pe fotografia de mai jos ca să vedeți cum se face!
Somonul învelit în aluat de foietaj, cu o garnitură de spanac sotat la tigaie poate fi servit și ca aperitiv, dacă facem pachețele mai mici, dar poate fi și un fel principal, servit cald, alături de o salată. Iar dacă se răcește, e numai bun de gustare sau de luat la pachet 😉
Mod de preparare somon în foietaj
Modul de preparare este foarte simplu. Am rumenit puțin somonul în tigaie înainte să îl învelesc în foietaj. Spanacul l-am sotat câteva minute în tigaie cu puțin usturoi, sare, piper și nucșoară. Apoi le-am pus la un loc și le-am băgat la cuptor.
Se gătește destul de repede, în 30 de minute era gata și mirosea minunat.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Somon în foietaj
Ingrediente
- 2 buc file de somon (aprox. 150 g/ bucata)
- 100 g baby spanac proaspăt
- 50 ml ulei de măsline
- 25 g unt
- 2-3 căței de usturoi
- sare, piper - după gust
- nucșoară - după gust (doar în spanac)
- ½ ardei gras roșu sau portocaliu - opțional
- 1 foaie aluat de foietaj (300 g)
- semințe de negrilică
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la temperatura indicată pe pachetul de foietaj (în general e 220 de grade) și puneți hârtie de copt într-o tavă de mărime potrivită.
- Presărați sare și piper pe fileurile de somon și puneți-le pe un grill câte 2 minute pe fiecare parte.
- Într-o tigaie puneți untul și uleiul de măsline și căliți puțin usturoiul trecut prin presă.
- Adăugați frunzele de spanac spălate și zvântate, sare, piper și nucșoară după gust.
- Amestecați și lăsați tigaia pe foc doar până când frunzele de spanac se înmoaie puțin, dar nu le gătiți prea mult.
- Tăiați foaia de aluat în două jumătăți.
- Așezați somonul pe foile de aluat. Peste pește puneți spanacul sotat și peste spanac 3-4 fâșii de ardei gras.
- Închideți aluatul de foietaj ca un pachet și apăsați marginile cu dinții unei furculițe ca să îl sigilați.
- Crestați din loc în loc aluatul pentru ca aburii din interior să poată ieși.
- Ungeți aluatul cu ou bătut și presărați semințele de negrilică.
- Dați somonul în aluat la cuptor pentru 30 de minute sau până când este rumenit frumos.
- Somonul în foietaj este bun și cald, și rece. Serviți simplu sau cu o salată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu