Frigărui de somon cu legume colorate: ardei gras, dovlecei, ceapă roșie. Frigărui de pește pregătite la grătarul cu lemne sau la grătarul aragazului.
Luna decembrie e luna cadourilor, a sărbătorilor, a turtei dulci (apropo, vezi aici o rețetă grozavă), dar este, cumva, și luna peștelui. Postul Crăciunului are multe dezlegări la pește, iar superstiția tradiția spune că e musai să mănânci pește în noaptea de revelion ca să-ți meargă bine tot anul următor. Așa că, indiferent de motive și convingeri, cumva, în decembrie ajungem să mâncăm pește mai mult decât oricând 😀
V-am adus astăzi o rețetă perfectă pentru noaptea dintre ani: frigărui de somon cu legume. De ce zic că e perfectă? Pentru că e suficient de simplă cât să nu ne țină prea mult în bucătărie, suficient de sofisticată cât să fie un preparat de sărbătoare și suficient de colorată cât să se asorteze cu veselia generală din noaptea de revelion. Și peste toate astea, mai este și extraordinar de gustoasă.
Bucățile suculente de somon alternează delicios cu legumele coapte și rumenite ușor pe grătar. Friptura și garnitura se gătesc deodată și aproape că nu mai au nevoie de nimic altceva decât, poate, de un pat de salată pe care să se odihnească.
Tot din categoria rețetelor speciale și delicioase cu pește vă recomand să încercați și cele două variante de tartine cu scrumbie afumată. Sunt gata în maxim 10 minute și vor încânta orice musafir. Garantat! 😉
Cât despre ingrediente, nimic mai simplu! Le-am rezolvat pe toate dintr-un foc doar cu o vizită la magazinul meu preferat de unde îmi fac mereu cumpărăturile. Le vedeți în fotografia de mai jos. Așa-i că nu-s multe și nici greu de găsit?
Mod de preparare frigărui de somon cu legume colorate
V-am promis că se fac ușor frigăruile? V-am promis! Pașii sunt în fotografiile de mai jos. Legumele le tăiem bucăți mari. Tăiem fileul de somon în cuburi groase cam de 4-5 cm pe care le stropim cu suc de lămâie și le presărăm cu sare și piper. Începem apoi asamblarea pe bețe de frigărui: un cub de pește, o legumă și tot așa.
În mod normal, la orice petrecere de familie sau cu prietenii, cât doamnele pregătesc ingredientele, domnii se ocupă de focul pentru grătar. Dar dacă locuiți la bloc, lucrurile sunt cumva mai simple, aprinsul grătarului cade tot în sarcina gospodinei, iar domnii rămân nesolicitați, neafumați și relaxați 😀
Eu am aprins arzătorul din tavanul cuptorului și am înșirat frigăruile pe grătar. Am pus sub ele o tavă tapetată cu hârtie de copt în care să se scurgă grăsimea de la pește.
Legumele se gătesc repede, peștele și mai repede. De aceea am și tăiat cuburile de somon mai groase, ca să egalizez temperatura de gătire. După ce le-am rotit pe toate părțile ca să se facă uniform, în 12-15 minute frigăruile mele erau gata. Le-am așezat pe un pat de salată asortată (rucola, valeriană, baby spanac) și m-am prezentat cu ele la mesenii înfometați, în uralele lor de încântare. Miroseau și arătau divin!
Vă las și vouă mai jos ingredientele și cantitățile folosite de mine. Voi le puteți ajusta după gusturile voastre și după numărul de persoane pe care îl aveți la masă.
Vă mai spun doar că în aceeași idee eu mai fac uneori și frigărui de creveți pe care îi stropesc cu sos de unt și usturoi. Puteți încerca și această rețetă sau puteți pune câțiva creveți alături de cuburile de somon.
Orice variantă ați alege, eu vă doresc poftă bună la frigărui! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Frigărui de somon cu legume colorate
Ingrediente
- 700 g file de somon
- 3 buc ardei gras de culori diferite
- 2 buc ceapă roșie
- 1 dovlecel
- sucul de la ½ de lămâie
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Începeți prin a tăia fileul de somon cuburi de 4-5 cm.
- Stropiți somonul cu suc de lămâie și presărați-l cu sare și piper. Lăsați-l deoparte cât timp vă ocupați de legume.
- Tăiați legumele în bucăți mai mari.
- Puneți alternativ pe bețele de frigărui, cuburi de pește și bucăți de legume. După gust, mai presărați sare și piper. Eu am pus numai piper.
- Așezați frigăruile pe grătar și rumeniți-le la foc de lemne sau la arzătorul aragazului (cel din cuptor) timp de 12-15 minute, doar până când legumele sunt ușor rumenite pe margini. Nu le țineți mai mult, pentru că peștele va deveni uscat și fad. Atât legumele, cât și peștele se gătesc foarte repede.
- Așezați frigăruile pe un pat de salată și sunt gata de servit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu