Rețeta pas cu pas de mușchiuleț de porc la cuptor, umplut cu cașcaval și legume. Cum se taie mușchiulețul de porc, ce condimente folosim și cum se gătește.
Când eram mică, mama gătea des mușchiuleț de porc, fie simplu, la cuptor pe care ni-l dădea apoi rece, la micul dejun, fie cu diverse umpluturi ca aperitiv la mesele festive.
N-am fost un copil mofturos, dar de când mă știu, nu prea am fost prietenă cu carnea, așa că nu prea mă bucuram eu când primeam mușchiuleț la micul dejun.
Ajunsă la casa mea, am început să îi apreciez calitățile: mușchiulețul de porc se pregătește ușor, nu necesită timp îndelungat de preparare sau manevre complicate și mai ales este mereu foarte fraged.
În plus, este și foarte versatil. Îl poți băga la cuptor așa întreg sau îl poți umple cu orice ai la îndemână, de la cârnați, carne tocată și până la legume. Îl poți servi rece sau cald, în locul mezelurilor de la micul dejun sau al fripturii de la prânz.
Dacă ai grijă să îl gătești corect și să nu îl lași la cuptor cu orele, mușchiulețul va fi mereu extraordinar de fraged fără să îl bați cu ciocanul de șnițele cum am văzut că fac unele gospodine. Chiar nu este nevoie de așa ceva.
Mod de preparare mușchiuleț de porc la cuptor umplut cu cașcaval și legume
Pentru rețeta de azi, eu am secționat mușchiulețul de porc mai întâi cu o tăietură pe lung, apoi făcând alte tăieturi, tot pe lung, pe fiecare parte a secțiunii.
După ce l-am tăiat, l-am condimentat cu sare, piper și cimbru, apoi am așezat pe lungimea lui felii înguste de cașcaval, morcov fiert și gogoșari în oțet. Puteți folosi orice altă combinație de brânzeturi și legume proaspete sau fierte/murate.
Puteți folosi de exemplu castraveți murați, ciuperci călite puțin în tigaie, rondele de măsline, etc.
Am tăiat cașcavalul bucăți potrivite și le-am așezat pe lungime ca să îmi fie ușor să rulez carnea și ca să se vadă apoi frumos în secțiune, când voi felia mușchiulețul umplut.
Aveți nevoie de o sfoară alimentară cu care să legați mușchiul umplut ca să nu se desfacă când îl gătim. Pur și simplu legați mușchiul în spirală, nu foarte strâns, dar nici prea lejer, pentru că nu va crește la copt. Trebuie strâns doar atât cât să își păstreze forma. La capete, vă puteți ajuta de niște scobitori, ca să vă fie mai ușor.
Cum se rulează mușchiulețul umplut Mușchiuleț de porc rulat Cum se leagă mușchiulețul umplut
Înainte de a-l băga la cuptor, mușchiulețul trebuie prăjit puțin pe ambele părți. Pentru un gust mai bogat, eu l-am prăjit în amestec de unt și ulei în care am pus 2-3 căței de usturoi și niște cimbrișor verde.
Puteți folosi doar ulei și cimbru uscat, dacă nu aveți cimbrișor.
Mușchiuleț de porc prăjit în amestec de unt și ulei Mușchiuleț de porc prăjit pe ambele părți în amestec de unt și ulei
Este de preferat să prăjiți mușchiulețul în același vas în care îl veți băga apoi la cuptor. Eu am folosit o tigaie de fontă, chiar dacă nu mi-a încăput drept, ci a fost nevoie să îl curbez puțin. Dacă nu aveți un asemenea vas, îl puteți prăji în tigaie și apoi să îl mutați într-o tavă unsă cu puțin ulei.
Înainte să bag tigaia în cuptor, am presărat din nou sare și piper, apoi am stropit carnea cu uleiul din tigaie și am așezat peste ea rondele de usturoi și crenguțe de cimbrișor.
Vezi aici rețeta de ceafă de porc la cuptor cu sos de roșii și usturoi
Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade când introducem tigaia. Mușchiulețul nu are nevoie de timp lung de gătire pentru că se va usca. El trebuie să fie ușor rumenit la exterior, iar în interior carnea trebuie să fie fragedă și ușor suculentă.
Eu l-am lăsat 25 de minute în cuptor, dar depinde și de mărimea lui (al meu a avut 600 de grame) și de cuptor. În nici un caz nu trebuie depășit 30 de minute.
După ce l-am scos din cuptor, înainte să îl feliez, l-am lăsat deoparte 10 minute, acoperit cu o folie de aluminiu. Ca orice carne, are și el nevoie de un timp de odihnă.
Mușchiuleț de porc pregătit pentru cuptor Mușchiulețul de porc este gata, putem tăia sfoara alimentară
Noi am servit mușchiulețul cu cașcaval alături de un piure de cartofi și câteva legume. Ce a mai rămas din el, a mers în zilele următoare la pachetul de la serviciu sau la micul dejun.
Vezi aici cum se gătește corect cotletul de porc la cuptor
Vă las mai jos rețeta în formatul pe care îl puteți tipări ca să îl păstrați la colecție sau să o aveți la îndemână atunci când o pregătiți.
Și nu uitați, dacă gătiți această rețetă, să îmi dați un semn pe rețelele sociale tag @iuliana_bucate_aromate sau #bucatearomate. Abia aștept să văd cum v-a ieșit! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mușchiuleț de porc la cuptor
Ingrediente
- 600 g mușchiuleț de porc
- 50 g cașcaval
- 50 g unt
- 70 ml ulei
- morcov fiert, gogoșari în oțet, castraveți murați, etc
- sare, piper, cimbru uscat
- 5-6 căței de usturoi
- câteva crenguțe de cimbrișor
Instrucțiuni de preparare
- Secționați mușchiulețul pe lungime, apoi din nou, fiecare jumătate, tot pe lungime. Veți obține o bucată subțire de carne, oarecum dreptunghiulară. Nu este nevoie să o bateți cu ciocanul de șnițele!! Va fi foarte fragedă oricum.
- Condimentați carnea cu sare, piper și cimbru uscat, după gustul vostru.
- Așezați pe lungime, fâșii de cașcaval, morcov fiert, gogoșar în oțet sau orice alte legume doriți să folosiți.
- Rulați carnea cât mai strâns, apoi legați-o în spirală cu o sfoară alimentară. La capete, dacă este nevoie, ajutați-vă de câteva scobitori.
- Într-o tigaie puneți la încins uleiul, untul, 2-3 căței de usturoi trecuți prin presă și câteva frunzulițe de cimbrișor sau cimbru uscat.
- Prăjiți mușchiulețul în uleiul aromat, câteva minute pe fiecare parte, cât să se rumenească puțin.
- Între timp încălziți cuptorul la 180 de grade.
- Dacă tigaia în care ați prăjit mușchiulețul poate merge la cuptor, e foarte bine, dacă nu, mutați-l într-o tavă potrivită.
- Stropiți carnea cu uleiul din tigaie, presărați sare și piper, apoi așezați peste ea rondele de usturoi și crenguțe de cimbrișor.
- Dați mușchiulețul la cuptor pentru 20-30 de minute, funcție de mărimea lui și de cum vă cunoașteți cuptorul. Nu depășiți 30 de minute, pentru că se va usca prea tare și va deveni fad.
- Când mușchiulețul este gata, lăsați-l timp de 10 minute să se odihnească acoperit cu un capac sau cu o folie de aluminiu. Apoi îndepărtați sfoara alimentară și îl puteți felia pentru a-l servi cald alături de un piure de cartofi sau o garnitură de legume.
- Mușchiulețul de porc la cuptor se feliază mai bine când e rece și poate fi servit și la micul dejun, la cină sau pus în caserola pentru serviciu.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu