Oricând ai nevoie de o mâncare gustoasă care se face ușor, încearcă această rețetă de ceafă de porc la cuptor cu sos de roşii şi usturoi. Familia îți va mulțumi! 😉
Cred că dacă s-ar face statistici - şi probabil că s-au făcut - am constata că cea mai iubită carne de pe masa poporului român este ceafa de porc. N-o fi ea prea prietenoasă cu colesterolul nostru, dar e cea mai fragedă și cea mai gustoasă.
O felie de ceafă de porc e perfectă condimentată simplu, doar cu sare şi pier şi făcută la grătar, dar eu de data asta am vrut o friptură cu sos. Aşa că am cumpărat o bucată întreagă care a avut aproximativ 1 kg şi pe care am feliat-o în 6 porţii, câţi urma să fim la masă. Am băgat friptura la cuptor cu mult sos de roşii şi usturoi şi am servit-o cu piure de cartofi şi salată de murături.
Se face uşor şi destul de rapid, nu ne trebuie prea multe ingrediente sau condimente. E o opţiune bună pentru un prânz în familie, dacă aveţi mai mulţi musafiri sau chiar şi pentru masa de Crăciun sau de Revelion.
Atenţie, reţeta asta este potrivită doar pentru ceafa de porc, sau o altă carne de porc grasă. Modul de preparare nu este însă potrivit pentru un cotlet de porc care este o carne ceva mai slabă și are alt mod de preparare!
Mergi direct la:
Ingrediente
- ceafă de porc - taiată felii, poate fi cu os sau fără os
- suc de roşii - folosiți un suc de roșii mai gros, cu pulpă, de preferat făcut în casă
- vin - alb sau roșu. Alcoolul se evaporă, îl folosim pentru aromă.
- condimente: usturoi, cimbru uscat, sare și piper
Mod de preparare
- Dacă nu este deja tăiată, ceafa se taie felii groase de aprox. 5 cm și se aşează într-o tavă unsă cu ulei care va merge la cuptor.
- Se condimentează sucul de roşii cu sare, piper şi cimbru după gust. Se adaugă vinul, se amestecă puțin, apoi se toarnă în tavă peste carne.
- Usturoiul se taie mărunt şi se pune şi el în tavă.
- Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se bagă în cuptorul preîncălzit în prealabil la 190 de grade pentru 40-45 de minute sau până când furculiţa intră uşor în carne.
- Friptura astfel preparată se serveşte cu piure de cartofi şi salată verde sau murături.
Cum se servește
Puteți servi ceafa de porc cu sos de roșii gătită la cuptor alături de un piure de cartofi cremos. Merge de minune și cu câțiva castraveți murați alături. Sau cu gogoșari la oțet!
Alte fripturi pe care să le încercați
Vă plac fripturile? Iată mai jos alte câteva rețete delicioase pe care vă propun să le încercați:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ceafă de porc la cuptor cu sos de roşii şi usturoi
Rețeta Video
Ingrediente
- 4 felii ceafă de porc (aprox. 650 g)
- 250 ml suc de roşii (cu pulpă)
- 100 ml vin roșu
- 4-5 căţei de usturoi
- 1 linguriță cimbru uscat
- sare și piper după gust
- 2 linguri ulei (pentru uns tava)
Instrucțiuni de preparare
- Dacă nu este deja tăiată, ceafa se taie felii groase de aprox. 5 cm și se aşează într-o tavă unsă cu ulei care va merge la cuptor.
- Se condimentează sucul de roşii cu sare, piper şi cimbru după gust. Se adaugă vinul, se amestecă puțin, apoi se toarnă în tavă peste carne.
- Usturoiul se taie mărunt şi se pune şi el în tavă.
- Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se bagă în cuptorul preîncălzit în prealabil la 190 de grade pentru 40-45 de minute sau până când furculiţa intră uşor în carne.
- Friptura astfel preparată se serveşte cu piure de cartofi şi salată verde sau murături.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Anca Sorina a zis
Super bună!!!! Deobicei nu mănânc ceafa, dar a devenit mâncarea mea preferata
Iuliana a zis
Ce mă bucur! Să vă fie de bine! Nici noi nu suntem mari fani ceafă de porc, dar așa, aruncată în cuptor cu sos de roșii ne place mult!
Adriana a zis
Probat!gustat!votat!😁simplu si chiar foarte gustos!foarte bun!
Iuliana a zis
Hei, ma bucur ca v-a placut! Sa va fie de bine! 🙂
Petre a zis
Acum mă apuc de treabă
Iuliana Sbîrnea a zis
Sper să vă placă! Poftă bună!
Sabina a zis
Multumesc inca o data pentru sfaturi, a iesit excelent, cu sos suficient pentru toata lumea! Si voi reveni cu drag 🙂
Iuliana a zis
Ma bucur mult! Pofta buna! 🙂
Sabina a zis
Buna, o intrebare: nu se pun deloc apa si ulei? Pare putin probabil dupa 1 ora de stat in cuptor sa fie suficiente doar sucul de rosii si zeama lasata de carne. Multumesc 🙂
Iuliana a zis
Ulei nu am pus pentru ca ceafa de porc e oricum foarte grasa. Eu am avut un suc de rosii cu pulpa foarte lichid. Daca te uiti in prima fotografie iti dai seama de consistenta lui. Faptul ca fierbe inabusit, acoperit cu folia de aluminiu il face sa nu se evapore, doar scade si se ingroasa putin. Daca ai un suc de rosii mai putin lichid, poti adauga si putina apa.
Sabina a zis
Multumesc pentru raspuns, ma apuc de treaba si iti spun cum a iesit 🙂
Iuliana a zis
Succes! 🙂
Claudia a zis
Simplu si gustos. Perfect pentru masa de sarbatori 🙂
Iuliana a zis
Da, retete cum imi plac mie, munca putina, rezultat gustos :))