Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi

Plăcinte cu gem la tigaie - rețeta rapidă, de post

Publicat la 6 aprilie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

180 shares
Mergi la rețetă

Cum să faci simplu și repede cele mai bune plăcinte cu gem la tigaie. Plăcinte la tigaie în două variante - cu aluat simplu sau cu maia naturală.

Plăcinte coapte la tigaie, ca în copilăria petrecută la bunici, făcute din cel mai simplu aluat, fragede și delicioase. Cum să nu le iubești, cum? 🙂

Placinte cu gem la tigaie

Le făceam înainte din aluat simplu , adică doar din apă cu făină, frăgezit cu ulei. Acum le fac folosind excesul de maia naturală (discard) pe care îl adun într-un borcan după ce hrănesc maiua-mamă.

Sunt atât de fragede și de bune atât când sunt calde, cât și după ce se răcesc! Pot fi un mic dejun perfect lângă un pahar cu lapte cald sau o cană de ceai.

  • Placinte cu gem la tigaie
  • Placinte cu gem la tigaie

Firește, se pot umple cu orice altceva vă place: brânză, varză călită, ciuperci, dar preferatele mele sunt cele umplute cu gem de prune.

De data asta am folosit magiunul de prune de la Râureni pentru că am terminat deja gemul de prune fără zahăr pe care l-am făcut toamna trecută.

Placinte cu gem la tigaie

Din același aluat fac și turte simple la tigaie pe care le mâncăm cu salată de vinete, pastă de morcov, hummus, guacamole, etc.

Nu mai căuta drojdie! Vezi aici cum se face maiaua naturală pentru pâine 🙂

Mod de preparare plăcinte cu gem la tigaie

Modul de preparare este foarte simplu și rapid. Aluatul se poate face din făină, apă, sare și ulei sau, dacă aveți deja o maia naturală pe care o folosiți pentru a face pâine de casă, puteți folosi pentru aceste plăcinte, excesul de maia care vă rămâne de la hrăniri.

Orice variantă ați alege, aluatul are nevoie de un timp de odihnă după frământare, pentru a se relaxa rețeaua de gluten. Apoi va fi foarte moale, elastic și ușor de lucrat.

  • Aluat
  • Împărțire aluat
  • modelare turte

Ca să nu curgă gemul în timpul coptului, plăcintele trebuiesc împăturite ca un plic. Cel mai explicit mi s-a părut să fac un gif în care să puteți urmări cum le-am împăturit.

Mod de împăturire

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Placinte cu gem la tigaie

Plăcinte cu gem la tigaie - cu maia naturală

5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
așteptare: 1 hour hour 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 40 minutes minutes
Număr de porții: 8 plăcinte
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

varianta simplă

  • 400 g făină tip 650 sau 000
  • 210 ml apă
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 5 g sare

varianta cu exces de maia naturală

  • 240 g exces de maia naturală cu 100% hidratare
  • 280 g făină tip 650 sau 000
  • 90 g apă
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 5 g sare neiodată

în plus

  • aprox. 250 g gem la alegere, dar să fie mai bine legat (să nu curgă)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Indiferent de varianta aleasă, puneți toate ingredientele din listă într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
  • Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
  • Ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul.
  • Împărțiți aluatul în 8 părți egale pe care le modelați în formă de bilă.
  • Lăsați bilele de aluat să se odihnească pe blatul de lucru încă 15 minute, acoperite cu un prosop.
  • Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți turtele pe măsură ce le coaceți. Le puteți întinde cu sucitorul sau cu palmele ușor unse cu ulei.
  • Puneți pe fiecare turtă câte 1-2 linguri de gem, apoi împăturiți plăcintele ca un plic, așa cum vedeți în gif-ul de mai sus.
  • Coaceți turtele la foc mediu spre mic, câte 3-4 minute pe fiecare parte, sau până se rumenesc.
  • Scoateți turtele pe o farfurie, unele peste altele. Dacă vreți să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
  • Dacă rămân de pe o zi pe alta, turtele se mai întăresc, dar pot fi încălzite în tigaie, la cuptor sau la microunde.

Bine de știut:

Exces de maia naturală înseamnă resturile de maia de la hrănirile anterioare, strânse într-un borcan și păstrate la frigider.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Placinte cu gem la tigaie

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • Cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.
    Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.
180 shares

Comentarii

  1. Vali a zis

    aprilie 11, 2021 at 10:36 am

    Multumesc pentru reteta, am facut cu exces de maia, cu gem si cu telemea, marar si cozi de ceapa.Am ramas placut surprinsa de textura aluatului si chiar si a doua zi era fraged, reteta salvata. 🥰

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 11, 2021 at 5:20 pm

      Mă bucur mult că v-a plăcut rețeta! Și noi le facem foarte des, cel puțin o dată pe săptămână, când hrănesc maiaua.

      Răspunde
  2. PRODAN MITICA a zis

    aprilie 06, 2020 at 10:04 am

    La varianta cu resturi de maia, nu trebuie sa stea in autoliza, si apoi pana isi dubleaza volumul/.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 06, 2020 at 12:33 pm

      Nu pentru că nu folosim maia activă, ci excesul de maia rămas de la hrăniri.

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x