Vei afla pas cu pas cum se face socata. Rețeta tradițională de suc natural din flori de soc, zahăr și lămâie, foarte aromat și ușor acidulat.
Zilele trecute m-a sunat cineva să mă întrebe cum se face socata. Dar cu oarece neîncredere și cu lux de amănunte...și cum, și cât și chiar iese și nu se strică și ce gust are?
Am închis telefonul oarecum tristă pentru că mi-am dat seama că multe rețete cu care noi am crescut și ne-au îndulcit copilăria, sunt total necunoscute pentru noile generații.
Fata care m-a sunat are în jur de 19 ani. Nici nu știu dacă a făcut socata până la urmă. E foarte posibil să fi considerat că e prea mare deranjul și prea lungă așteptarea când în 5 minute poate cumpăra orice suc de la colțul blocului 🙁
La noi nu lipsește socata în nici o primăvară și sunt capabilă de orice extravaganță ca să ajung să culeg socul cu mâinile mele. De obicei mergem la o pădure din apropierea orașului. Știu unde sunt tufele de soc de când eram mică, căci și atunci mergeam cu părinții la pădure să culegem urzici, soc sau flori de salcâm pentru gogoși (vezi aici rețeta). E incredibil că după atâția ani tufele de soc sunt tot acolo unde erau în copilăria mea.
Anul acesta mi-a fost imposibil să mai ajung să culeg socul cu mâna mea. L-am cumpărat de la o mămăiță din piață care mi-a spus că are 2 tufe mari în fundul curții și că e curat, ne-stropit și fără praf.
Am venit atât de fericită cu socul acasă! Mi-a parfumat și mașina, și bucătăria, și până la urmă și viața! 🙂 Nu încetez să mă minunez ce băutură deosebită putem avea pur și simplu natural, doar din apă, flori, zahăr și lămâie. Și vreo 2-3 zile de răbdare.
Pe același principiu mai fac vara și un suc parfumat din petale de trandafiri (rețeta aici). Dacă vă plac băuturile naturale, poate veți dori să îl încercați și pe acela.
Cum alegem florile de soc
E de preferat să culegeți voi florile de soc, dintr-un loc cât mai curat și nepoluat. De exemplu o pădure, o curte de la bunici, etc. În felul acesta puteți face socata fără să spălați florile. Prin spălare, odată cu praful se duce și tot polenul aromat și parfumat de pe florile de soc. E păcat să îl pierdem.
Florile trebuie să fie tinere, deschise, sănătoase, să nu fie uscate sau ofilite.
Dacă aveți ocazia, e bine să culegeți mai multe flori de soc și să le puneți la uscat. Să știți că se poate face socată și iarna, din flori uscate 😉
Tot cu florile uscate de soc puteți face și un ceai cu proprietăți antiinflamatoare și diuretice și mai ales foarte bun la gust.
Cum se face socata - mod de preparare | VIDEO inclus
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cum se face socata. Suc natural din flori de soc.
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aveți nevoie de un borcan de sticlă, cu capacitatea de aprox. 4 litri
- 10 flori de soc mari
- 300 g zahăr
- 4 lămâi mici, zemoase (eu am folosit 4 lime)
- aprox. 3 litri de apă
Instrucțiuni de preparare
- Într-un borcan de sticlă, curat, punem zahărul și sucul de la 2 lămâi din cele 4 trecute în lista ingredientelor.
- Turnăm cam 1 litru de apă și amestecăm cu o lingură cu coada lungă, până când zaharul este dizolvat.
- Punem florile de soc în borcan și celelalte 2 lămâi tăiate felii subțiri.
- Completăm borcanul cu apă până sus și îl acoperim cu o farfuriuță potrivită ca mărime care să acopere gura borcanului împotriva insectelor, dar să nu etanșeze perfect. Gazele de fermentație care se formează în borcan trebuie să poată ieși afară.
- Mutăm borcanul afară, la soare. Într-un balcon e perfect.
- Măcar o dată pe zi, treceți pe la borcan și amestecați cu o lingură să se mai vânture florile și feliile de lămâie și să își lase toată aroma.
- În funcție de cât e de cald afară, socata va fi gata în 2, 3 sau 4 zile. În acest timp se va tulbura și florile de soc se vor lăsa la fundul borcanului. Așa este normal să se întâmple.
- Gustați socata după 2 zile și decideți dacă vă place sau mai trebuie lăsată. Unora le place mai acidulată (mai fermentată), alții o preferă mai blândă.
- Strecurați conținutul borcanului și puneți socata în sticle pe care le păstrați la frigider.
- Socata se servește rece și rezistă la frigider 3-4 zile, fără probleme.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Important: știu că sunt rețete în care se folosește drojdie de bere pentru a grăbi fermentația. Am încercat și nu mi-a plăcut. Drojdia lasă un ușor gust specific în suc și pentru cei sensibili provoacă și oarece neplăceri digestive.
Eu una am învățat de la pâinea cu maia și de la iaurtul de casă că fermentația naturală, lentă, e cea mai sănătoasă. Iar răbdarea se educă! 😉
Maria Popescu a zis
Unde gasesc reteta de suc de soc cu doar 2 linguri de miere, cuisoare, drojdie, praf de scortisoara di o lamaie ?
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu știu unde găsiți, eu nu am așa ceva.
Dana a zis
Buna ziua! Foarte frumos prezentata reteta de socata! Voiam sa va intreb daca ar merge oare si mierea in loc de zahar, sau pe langa zahar. Multumesc!
Iuliana a zis
Da, o puteți face cu miere în loc de zahăr. Va avea o aromă specială 🙂
Morar Viorica a zis
Multumes pt raspuns. Nu pot sa ma hotarasc .pana una alta folosesc vechile metode .Cuptorul cu vas de apa si oala de fonta .O dumineca frumoasa
Gami Sturm a zis
Buna ziua, am si eu o intrebare: Ce se intâmpla daca pun cantitate dubla de flori de soc? Impiedica procesul de fermentare?
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu, procesul de fermentare depinde doar de zahăr și de temperatura la care stă borcanul. Puteți pune mai multe flori și veți avea o aromă mai intensă.
Gami Sturm a zis
Multumesc frumos pentru rāspuns. Deci sa înteleg că zahărul ajută la fermentare? Întreb asta pentru că la mine nu a fermentat si nu știam de ce. Am pus flori multe și zahăr mai puțin si nici nu prea a fost soare.
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, soare+zahăr = fermentare garantată. Cu cât aveți mai mult din amândouă cu atât fermentează mai repede. Fermentează și cu mai puțin, dar în timp mai lung.
Morar Viorica a zis
Draga Iuliana sunt Omi si te rog sa ma ajuti cu un sfat legat de formele de ceramica cu capac pt copt painea.Cerzi ca painea coapta in aceste forme este la fel de gustoasa ca cea pe care o coc in cuptor cu vasul de apa.?Te rog sa ma ajuti cu un raspuns pt ca as dori sa achitionez unul dar fiind destul de scump nu as vrea sa risc .Multumesc mult. O zi frumoasa.
Iuliana a zis
Dragă Omi, nu am încercat să fac pâine într-un astfel de vas. Știu persoane care îl folosesc și sunt foarte mulțumite de el, pâinea crește foarte frumos. Dar eu nu am gustat niciodată o pâine coaptă așa, deci nu pot să fac o diferență de gust.
La mine acasă, cea mai bună pâine iese coapta în tavă și cu vas cu apă. Dar din ce în ce mai des am început să coc și eu pâinea într-o cratiță cu capac (e o cratiță emailată, dar mai groasă) pentru că mă tem că atâta abur o să îmi strice, în timp, cuptorul. La început făceam diferența de gust, dar cu timpul ne-am obișnuit.
Nu știu cât te-am ajutat. Sper să iei decizia cea mai buna. O zi frumoasă!