Rețeta de gogoși cu flori de salcâm este una dintre cele mai frumoase din gastronomia românească. Ne putem bucura de ea doar timp de câteva zile pe an.
Nu știu cum e prin părțile voastre, dar pe la noi exact în aceste zile înfloresc salcâmii. Un parfum discret și suav plutește prin aerul orașului.
Timp de câteva zile ne putem bucura de florile proaspete de salcâm pentru a le culege. Le putem usca pentru a face ceaiuri aromate în lunile reci sau putem face sirop. Într-un an am făcut chiar și un lichior de salcâm, care nu a mai ajuns pe blog. Dar dacă doriți să îl încercați, puteți folosi rețeta de trandafirată sau lichior de trandafiri (click aici).
Revenind la gogoșile noastre cu salcâm, eu le știu încă de când eram mică. Era marea mea bucurie când mama venea acasă cu câteva flori de salcâm pe care le trecea prin aluat și le prăjea în tigaie. Îmi plăcea la nebunie să le mănânc pudrate cu mult zahăr.
Mod de preparare gogoși cu flori de salcâm | VIDEO inclus
Gogoșile cu flori de salcâm sunt crocante la exterior și pufoase în interior. Sunt foarte aromate și parfumate datorită florilor. Am folosit în aluat și puțin praf de copt care să le facă mai aerate.
Tot farmecul lor constă în faptul că se prăjesc florile cu tot cu codiță. Sunt mai ușor de manevrat, dar și de mâncat.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gogoși cu flori de salcâm
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 15-20 flori de salcâm proaspete și sănătoase
- 2 ouă
- 100 ml lapte
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- 100 g făină
- un vârf de linguriță de praf de copt
- un praf de sare
în plus
- ulei pentru prăjit (aprox. 200 ml)
- zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Alegeți flori de salcâm proaspete și sănătoase, abia înflorite. Căutați să le culegeți dintr-o zonă cât mai puțin poluată, fără praf, iar copacii să nu fi fost stropiți înainte împotriva insectelor.
- Spălați florile de salcâm scurt, sub un jet de apă ca să eliminați praful și uscați-le pe șervete de hârtie.
- Cu ingredientele din lista de mai sus, pregătiți un aluat ca cel pentru clătite.
- Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare.
- Dați florile de salcâm prin aluat, ajutându-vă de o lingură.
- Prăjiți florile de salcâm pe ambele părți până sunt aurii și rumenite frumos.
- Scoateți gogoșile pe o farfurie în care ați pus șervete de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Presărați gogoșile cu flori de salcâm cu zahăr pudră și serviți.
- Sunt bune și calde și reci.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper să încercați rețeta și mai ales, sper să vă placă. Dacă le faceți, să mi le arătați și mie oriunde, pe rețelele sociale sau să îmi spuneți în comentarii cum v-au ieșit.
Poftă bună!
Lasă un comentariu