Mă plimbam fascinată printre rafturile unui magazin naturist nou deschis. Pentru o foodie ca mine, erau minuni cât vezi cu ochii, care mai de care mai interesante. De unele ştiam, din citite sau din auzite, pe altele abia le descopeream, iar altele nu ştiu cum făceau că parcă-mi săreau singure direct în coş şi mă rugau să le iau acasă la mine 😀
Pe un raft, trona cochet şi simandicos un borcănel cu zahăr aromat cu lavandă, aşezate-n straturi. Wow, ce fain! Vreau şi eu! Cam scumpuţ, cam foarte scumpuţ, dar arta cere sacrificii financiare, îmi zic.
Deja visam la un ceai îndulcit cu zahăr aromat, la nişte fursecuri cu unt şi lavandă...ehe, câte nu-mi treceau prin minte ispitindu-mă! Când să întind mâna să înşfac borcănelul, văd chiar lângă el, o cutiuţă de carton, mai modestă şi ca înfăţişare, dar şi ca preţ, conţinând...flori de lavandă. Atunci m-am dezmeticit! De ce aş da de 6 ori mai mult pe borcănel, când pot să cumpăr doar lavanda şi să-mi fac singură amestecul?? Şi uite-aşa s-a născut acum vreo 2 ani primul meu borcănel cu zahăr aromat cu lavandă.
Anul ăsta am perseverat, am trecut la nivelul următor: nici măcar cutiuţa cu lavandă nu am mai cumpărat-o, ci am cumpărat "lavandă bio" de la o tanti care o vindea la intrarea în piaţă. I-am scuturat florile, mi-am trecut mâinile prin ele şi am lăsat bobiţele parfumate să mi se scurgă printre degete. Am inspirat şi-am expirat şi am inspirat iar. Mi-am umplut nările cu parfum violet. Şi plămânii. Şi sufletul. Într-un final m-am trezit din visare şi realizând că nu sunt în vacanţă în Provence, m-am văzut nevoită să mă apuc de treabă.
Zhăr aromat cu lavandă - mod de preparare
Se ia un borcan curat şi uscat. Borcanul trebuie să aibă capac etanş şi pe cât posibil să fie şi puţin drăguţ, mai ales dacă avem de gând să-l facem cadou. Se pune pe fundul borcanului un strat de flori de lavandă, apoi unul de zahăr, din nou flori, din nou zahăr şi tot aşa până sus. Nu mă întrebaţi cât de gros să fie stratul, sau câte straturi...câte vreţi voi, cum vreţi voi, dar totuşi nu exageraţi! Ce e prea mult, strică. Întotdeauna! Asta nu e o reţetă cu cantităţi bătute-n cuie, ăsta e un răsfăţ! Aşadar puneţi cât zahăr şi câtă lavandă trebuie ca să vă simţiţi răsfăţate când îi veţi da drumul în ceai. Sau în vreo limonadă. Sau vreun aluat...
Lăsaţi borcanul închis cu capacul etanş cel puţin 2 zile înainte de prima utilizare. Amestecaţi cu o linguriţă şi folosiţi-l aşa cum doriţi.
La ce reţete folosim zahăr aromat cu lavandă
Eu îl folosesc la:
- ceaiuri
- fresh-uri de fructe sau limonade
- fursecuri şi biscuiţi
- clătite
- budinci
- creme pentru prăjituri sau pentru deserturi la pahar.
Atenţie! Se termină repede! Dacă vă place ideea, nu vă limitaţi la un singur borcan, puneţi mai multe, eventual mai completaţi din când în când cu zahăr şi flori uscate de lavandă.
Pe acelaşi sistem puteţi face şi zahăr vanilat acasă, fie că aruncaţi pur şi simplu păstăile în borcanul cu zahăr, fie că le măcinaţi împreună cu zahărul şi obţineţi astfel adevăratul zahăr pudră vanilat pe care îl imită atât de vulgar toate pliculeţele din supermarket 😉
Meli
Florile trebuie sa fie proaspete sau uscate?
Iuliana
Cred ca e de preferat sa fie uscate. Cele proaspete, inchise in borcan ma gandesc ca e posibil sa mucegaiasca putin, ca sunt inca umede. Oricum si florile uscate sunt puternic aromate si parfumate.
doina
Eu am descoperit acest zahar acum ceva timp pe Pastai de Vanilie un magazin online care are de toate la preturi foarte bune. Binenteles pentru ca se termina repede am ajuns la aceeasi concluzie : e mai bine sa-l fac eu in casa. Pe acelasi principiu am facut si ulei aromat din lavanda , saculeti pentru dulapurile de haine si pernute antistress pentru un somn odihnitor. Daca pune-ti un buchet ( ghiveci ) de lavanda la fereasta nu mai intra nici o insecta. Uleiul de lavanda face minuni cand te arzi cu stropi de ulei sau la cuptor si cand ai picioarele obosite sau transpiri la talpi.O zi perfecta iti doresc .
Iuliana
Si eu cumpar de la Pastai de Vanilie, dar uite ca zaharul cu lavanda nu mi-a sarit in ochi. De la ei iau vanilia, picaturile de ciocolata, am mai luat trandafiri...si nu mai stiu...au multe minunatii ispititoare 🙂 Zi frumoasa si tie!
Claudia
Ah...eu nu vreau zahar cu lavanda ci vreau pur si simplu un buchetel cu lavanda 🙂
Pe la noi prin piata nu am vazut asa ceva 🙁
Iuliana
Vino la noi ca statea lavanda gramezi si pe alese, mai proaspata, mai uscata...desigur si cu preturi diferite :))
Anca
Fotografiile sunt superbe!!!
Eu am facut in primavara zahar cu flori de soc si de liliac. Ai dreptate se termina repede ca l-am pus in toate, nu ma mai opream. Acum sa fac si cu lavanda.
Iuliana
Anca, le-ai amestecat sau ai facut separat cu soc si separat cu liliac?
Irina
Super idee o pun imediat in aplicare! Multumesc!
Iuliana
Cu placere! 🙂