Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Ostropel de pui cu mămămliguță - rețeta tradițională

Publicat la 9 iunie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

2446 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

O rețetă tradițională ca la țară, la bunici: ostropel de pui cu sos de roșii, usturoi și pătrunjel proaspăt. Servit cu mămăliguță. Ce deliciu! 🙂

Ostropelul este o mâncare simplă, de vară, cu mult usturoi și sos de roșii. Se servește de obicei cu mămăliguță și e bună atât caldă, cât și rece. Mulți dintre noi au crescut cu mâncarea asta.

Ostropel de pui

Bunica mea făcea ostropel cu pui de țară, firește, crescut în bătătura ei și cu roșii dulci și coapte, abia rupte din grădină.

Folosea la ostropel toate bucățile de pui și le împărțea la masă după reguli de ea știute: pulpele mergeau de regulă la bărbații familiei care munceau fizic din greu, aripioarele la copii...la ea mai ajungea gâtul sau bucata cu cele mai multe oase și mai puțină care. Așa-s bunicile! ❤️

Întotdeauna, cât fierbea ostropelul pe plită, se pregătea alături și o mămăliguță programată de bunica să fie gata taman odată cu ostropelul.

Vezi aici cum se face mămăliga - rețeta tradițională.

O altă mâncare din copilăria mea este papricașul de pui cu găluște de făină. Tare mult îmi plăcea și papricașul, mai ales găluștele atât de gustoase!

Ostropel

Mod de preparare ostropel de pui cu mămăliguță

Ca orice rețetă, și cea de ostropel suferă variații de la zonă, la zonă . Eu o știu din familia noastră ca o mâncare foarte simplă, doar cu sos de roșii și mult usturoi.

Am mai mâncat de-a lungul timpului și variante cu ceapă, cu rondele de morcovi sau servit cu cartofi în loc de mămăliguță. Foarte bune toate, dar ca cea cu care am crescut eu, nu e niciuna!

  • pulpe de pui dezosate
  • Pulpe de pui in sos de rosii

Vă las mai jos varianta familiei noastre, atât în format scris - pe care o puteți tipări - cât și în format video. Eu cred că o să vă placă!

O notă personală: de obicei pun la ostropel un pic de vin alb sau rose care dă o aromă minunată sosului. Bunica mea nu folosea vin la gătit, de aceea am zis că asta este nota mea, personală, adăugată acestei rețete tradiționale.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ostropel de pui

Ostropel de pui cu mămămliguță

O rețetă tradițională ca la țară, la bunici: ostropel de pui cu sos de roșii, usturoi și pătrunjel proaspăt. Servit cu mămăliguță. Ce deliciu!
5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 4 pulpe de pui (eu am avut pulpe dezosate)
  • 50 ml ulei
  • 1 căpățână de usturoi
  • 70 ml vin alb sau rose
  • 250 ml suc de roșii cu pulpă (sau 3-4 roșii proaspete pasate)
  • sare, piper, cimbru uscat, după gust
  • pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Încingeți uleiul într-o tigaie încăpătoare.
  • Puneți carnea să se prăjească în ulei. Adăugați cam ¾ din căpățâna de usturoi, trecut prin presă.
  • Când carnea s-a rumenit puțin, turnați vinul și așteptați 2-3 minute să se evapore alcoolul.
  • Adăugați sosul de roșii, sare, piper și cimbru uscat, după gust. Dacă doriți un sos mai lichid, tot acum puteți pune și puțină apă (100-150 ml).
  • Lăsați ostropelul să se gătească la foc mic, sub capac, amestecând din când în când să nu se lipească carnea de tigaie.
  • Când carnea este bine gătită și intră ușor furculița în ea, presărați restul de usturoi tocat mărunt cu cuțitul și pătrunjel proaspăt.
  • Lăsați mâncarea acoperită cu un capac cel puțin 10 minute înainte de servire, ca să se combine frumos toate aromele.
  • Serviți ostropelul cald sau rece, alături de o mămăliguță.
Valori nutriționale
Ostropel de pui cu mămămliguță
Valori per porție
Calorii
383
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
31
g
48
%
Colesterol
 
111
mg
37
%
Carbohidrați
 
3
g
1
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
19
g
38
%
Vitamina A
 
369
IU
7
%
Calciu
 
17
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Pui cu sos de roșii și usturoi

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
  • ceafa de porc cu cartofi prajiti la air fryer
    Cum faci ceafă de porc fragedă și cartofi crocanți la air fryer, în același timp!
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • o felie de lasagna bolognese servita pe farfurie alba
    Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
2446 shares

Comentarii

  1. victoria a zis

    februarie 06, 2022 at 12:33 pm

    este foarte apetisanta reteta ta cu siguranta o sa incerc , la mai multe retete bune si simple

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 06, 2022 at 1:35 pm

      Mulțumesc frumos! Mă bucur foarte tare că vă place rețeta.

      Răspunde
      • Gina a zis

        ianuarie 13, 2024 at 8:48 pm

        5 stars
        O reteta delicioasa ,vinul ii da o aroma deosebita .Mulțumesc frumos pt reteta și pt cea ce faceți sa ne învățat. ????????

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          ianuarie 14, 2024 at 8:09 am

          Cu mult drag! Mă bucur că v-a plăcut rețeta și vă aștept cu drag să încercați și alte mâncăruri.

          Răspunde
5 from 10 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x