O rețetă tradițională ca la țară, la bunici: ostropel de pui cu sos de roșii, usturoi și pătrunjel proaspăt. Servit cu mămăliguță. Ce deliciu! 🙂
Ostropelul este o mâncare simplă, de vară, cu mult usturoi și sos de roșii. Se servește de obicei cu mămăliguță și e bună atât caldă, cât și rece. Mulți dintre noi au crescut cu mâncarea asta.
Bunica mea făcea ostropel cu pui de țară, firește, crescut în bătătura ei și cu roșii dulci și coapte, abia rupte din grădină.
Folosea la ostropel toate bucățile de pui și le împărțea la masă după reguli de ea știute: pulpele mergeau de regulă la bărbații familiei care munceau fizic din greu, aripioarele la copii...la ea mai ajungea gâtul sau bucata cu cele mai multe oase și mai puțină care. Așa-s bunicile! ❤️
Întotdeauna, cât fierbea ostropelul pe plită, se pregătea alături și o mămăliguță programată de bunica să fie gata taman odată cu ostropelul.
Vezi aici cum se face mămăliga - rețeta tradițională.
O altă mâncare din copilăria mea este papricașul de pui cu găluște de făină. Tare mult îmi plăcea și papricașul, mai ales găluștele atât de gustoase!
Mod de preparare ostropel de pui cu mămăliguță
Ca orice rețetă, și cea de ostropel suferă variații de la zonă, la zonă. Eu o știu din familia noastră ca o mâncare foarte simplă, doar cu sos de roșii și mult usturoi.
Am mai mâncat de-a lungul timpului și variante cu ceapă, cu rondele de morcovi sau servit cu cartofi în loc de mămăliguță. Foarte bune toate, dar ca cea cu care am crescut eu, nu e niciuna!
Vă las mai jos varianta familiei noastre, atât în format scris - pe care o puteți tipări - cât și în format video. Eu cred că o să vă placă!
O notă personală: de obicei pun la ostropel un pic de vin alb sau rose care dă o aromă minunată sosului. Bunica mea nu folosea vin la gătit, de aceea am zis că asta este nota mea, personală, adăugată acestei rețete tradiționale.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ostropel de pui cu mămămliguță
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 4 pulpe de pui (eu am avut pulpe dezosate)
- 50 ml ulei
- 1 căpățână de usturoi
- 70 ml vin alb sau rose
- 250 ml suc de roșii cu pulpă (sau 3-4 roșii proaspete pasate)
- sare, piper, cimbru uscat, după gust
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Încingeți uleiul într-o tigaie încăpătoare.
- Puneți carnea să se prăjească în ulei. Adăugați cam ¾ din căpățâna de usturoi, trecut prin presă.
- Când carnea s-a rumenit puțin, turnați vinul și așteptați 2-3 minute să se evapore alcoolul.
- Adăugați sosul de roșii, sare, piper și cimbru uscat, după gust. Dacă doriți un sos mai lichid, tot acum puteți pune și puțină apă (100-150 ml).
- Lăsați ostropelul să se gătească la foc mic, sub capac, amestecând din când în când să nu se lipească carnea de tigaie.
- Când carnea este bine gătită și intră ușor furculița în ea, presărați restul de usturoi tocat mărunt cu cuțitul și pătrunjel proaspăt.
- Lăsați mâncarea acoperită cu un capac cel puțin 10 minute înainte de servire, ca să se combine frumos toate aromele.
- Serviți ostropelul cald sau rece, alături de o mămăliguță.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
victoria a zis
este foarte apetisanta reteta ta cu siguranta o sa incerc , la mai multe retete bune si simple
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc frumos! Mă bucur foarte tare că vă place rețeta.
Gina a zis
O reteta delicioasa ,vinul ii da o aroma deosebita .Mulțumesc frumos pt reteta și pt cea ce faceți sa ne învățat. ????????
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mult drag! Mă bucur că v-a plăcut rețeta și vă aștept cu drag să încercați și alte mâncăruri.