Prăjitura Semiluna cu nucă este rețeta copilăriei pentru mulți dintre noi. Află cum să faci o semilună pufoasă, aromată și care se menține proaspătă mult timp.
Semiluna cu nucă a fost, cred, desertul pe care l-am iubit cel mai mult în copilărie. Parcă o văd și acum pe mama cum tăia semilunele cu gura unui pahar! Uneori mă lăsa și pe mine sa le tai, dar nu aveam voie să iau niciuna până când nu le terminam de tăiat pe toate 😀
Rețeta acestei prăjituri seamănă foarte mult cu rețeta checului pufos fără praf de copt, dar are în plus acel înveliș de nuci crocante și o formă care îi dă un farmec aparte și care o face iubită de toți copiii.
Și semiluna, ca și checul, are doar câteva ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă, iar blatul ei va fi foarte moale și aerat deși nu are deloc praf de copt.
Spre deosebire de alte rețete, eu nu folosesc unt la blatul de semilună, iar ulei pun foarte puțin. Prefer să o mențin cât se poate de "light" ca să nu ne simțim foarte vinovați de câte ori mai furăm câte o bucățică 🙂
Am mai redus și cantitatea de zahăr pentru că, din fericire, aceasta este tendința ultimilor ani: să fim mai atenți la alimentație și să nu mai folosim zahărul și grăsimile în exces atunci când le putem limita cantitativ.
Pe blog veți găsi și varianta de post a prăjiturii Semiluna cu nucă, la fel de ușor de făcut, la fel de aspectuoasă și mai ales la fel de bună. Poate veți dori să o încercați.
Mod de preparare prăjitura Semiluna cu nucă - rețeta copilăriei
Așa cum spuneam, nici la această rețetă nu folosim praf de copt, de aceea, pentru a obține un blat aerat, care să crească frumos în cuptor avem nevoie de aer înglobat în ouă.
Așadar, vom bate albușurile spumă, până când nu mai cad din castron. Vom mixa separat și gălbenușurile până când se deschid la culoare și își triplează volumul.
Apoi vom amesteca cu grijă cele două compoziții. În acest fel ne asigurăm că vom avea un blat pufos, elastic și care își păstrează prospețimea timp de câteva zile.
Vă las mai jos rețeta scrisă cu explicații pas cu pas. La nevoie o puteți tipări ca să vă fie mai ușor să o urmăriți în timpul preparării sau să o păstrați a colecția voastră de rețete.
Imediat sub rețeta scrisă veți găsi rețeta în format video postată pe canalul de YouTube al blogului.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Semiluna cu nucă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
tavă cu dimensiuni de aprox. 22x28 cm
- 5 ouă
- 100 g zahăr
- 40 ml ulei
- 120 g făină tip 000
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
- 100 g miez de nucă
- 1 linguriță scorțișoară
- 10 g zahăr vanilat Bourbon
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Tocați grosier nuca cu un cuțit sau măcinați-o la chopperul electric.
- Separați ouăle: albușurile într-un castron, gălbenușurile într-un castron.
- Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade din castron.
- Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr tos și mixați din nou până când zahărul se dizolvă și albușurile se întăresc din nou.
- În castronul cu gălbenușuri puneți restul de zahăr și mixați până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
- Adăugați coaja de lămâie, extractul de vanilie, apoi mixați din nou și încorporați uleiul puțin câte puțin.
- Turnați crema de gălbenușuri peste spuma de albușuri și amestecați ușor să omogenizați compoziția.
- Cerneți făina și o încorporați în amestecul de mai sus cu mișcări ușoare, de jos în sus.
- Turnați aluatul în tavă și nivelați.
- Deasupra presărați nucă mărunțită, zahărul Bourbon și scorțișoara.
- Dați prăjitura la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea să fiți siguri că e bine coaptă.
- Lăsați prăjitura să se răcorească câteva minute, apoi o tăiați în formă de semilună cu ajutorul unui inel metalic sau cu gura unui pahar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu