• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Deserturi de post

    Prăjitura semiluna de post. Rețeta fără gluten.

    Publicat la 15 martie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Prăjitura Semiluna de post, este varianta fără grăsimi animale și fără gluten a celebrei prăjituri care ne-a îndulcit copilăria.

    Prăjitura Semiluna cu nucă îmi aminteşte de copilărie şi de primele mele bucătăreli alături de mama. Cred că una dintre primele activităţi la care a avut încredere în mine că mă descurc şi că o duc până la capăt fără accidente a fost să tai prăjitura asta în formă de semilună folosind gura unui pahar 🙂

    Prăjitura semilună cu nucă

    Vremurile s-au schimbat, acum fac eu mai des prăjituri decât mama. Uneori respect reţetele pe care le ştiu de la ea, alteori le schimb, aşa cum am făcut şi cu reţeta prăjiturii semilună: i-am adăugat puţină cacao deasupra, pentru un aspect mai frumos şi am făcut-o să fie fără gluten şi fără ouă.

    Asta pentru că la celelalte reţete pe care le-am pregătit pentru campania “Gătim românește și fără gluten cu Schar”, două dintre cititoarele cu intoleranţă la gluten mi-au scris că au intoleranţă şi la ouă. Le-am promis că mă gândesc la o reţetă potrivită pentru regimul lor şi m-am ţinut de cuvânt.

    Varianta de azi a prăjiturii este de fapt o reţetă de post, aşa că sper că e o idee binevenită în această perioadă şi pentru cititorii mei care postesc.

    Mod de preparare prăjitura semilună cu nucă

    Modul de preparare este foarte simplu, ca la orice prăjitură de post. Am folosit la această prăjitură făina Mix Patisserie pusă la dispoziţie de Schar, făină care s-a comportat perfect. Fiind o prăjitură fără ouă, are nevoie de un agent de creştere şi anume praful de copt. Desigur, cei cu intoleranţă la gluten vor trebui să fie atenţi la acest aspect, dar la o simplă căutare online am văzut că există praf de copt bio fără gluten, deci nu e o problemă.

    De asemenea, e de preferat să cerneţi făina înainte de folosire. Şi acest lucru ajută la obţinerea unui aluat aerat, care creste frumos.

    Mama mea obişnuia să dea nuca prin maşina de râşnit.  Stratul de deasupra era la ea mai fin şi mai uniform, iar prăjitura se tăia parcă mai frumos. Eu am ales totuşi să tai miezul de nucă cu cuţitul, în bucăţi mai mari, care la cuptor devin crocante şi capătă un gust minunat. Voi faceţi cum doriţi 🙂

    Prăjitura semilună cu nucă
    Prăjitura semilună cu nucă

    Prăjitura Semiluna de post şi fără gluten

    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes
    Gătire: 30 minutes
    Timp total: 40 minutes

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    chopper electric
    chopper electric
    tavă de copt
    hârtie de copt

    Ingrediente
     

    pentru o tavă dreptunghiulară de 20x25 cm

    • 1 cană cu vârf de făină 000 (Mix Patisserie de la Schar dacă doriți fără gluten)
    • 1 lingură de cacao
    • ½ cană de zahăr
    • 1 cană cu apă
    • ½ cană de ulei
    • 1 linguriță de praf de copt
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • ½ linguriță pudră de vanilie
    • 100 g miez de nucă
    • 2-3 linguri de zahăr pudră
    • 1 linguriță de scorțișoară
    • un praf de sare
    • 1-2 fire de șofran (pentru culoare - opțional)

    Instrucțiuni de preparare
     

    Dacă aveţi şofran la îndemână, folosiţi-l! Deşi opţional, rolul lui în reţetă este de a da o culoare galbenă, frumoasă aluatului.

    • Puneţi la încălzit apa cu 1-2 fire de şofran. După ce apa s-a colorat în galben frumos, stingeţi focul, strecuraţi apa şi lăsaţi-o să se răcească.
    • Cât se răceşte apa, tocaţi mărunt cu un cuţit miezul de nucă. Puteţi folosi şi un chopper sau o râşniţă pentru a măcina nuca, dar eu prefer bucăţi mai mari de nucă crocantă care la copt capătă un gust minunat.
    • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de 20x25 cm care va merge la cuptor.
    • Mixaţi într-un bol apa, uleiul şi zahărul, până când acesta este dizolvat.
    • Adăugaţi făina cernută împreună cu praful de copt, coaja rasă de lămâie, vanilia şi un praf de sare. Omogenizaţi compoziţia.
    • Turnaţi aluatul în tavă, dar nu chiar pe tot, ci păstraţi cam 10 linguri din compoziţie.
    • În aluatul păstrat adăugaţi 1 lingură de cacao şi omogenizaţi, apoi turnaţi neuniform peste aluatul din tavă.
    • Presăraţi nuca tocată şi daţi prăjitura la cuptor pentru 30 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea.
    • Lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă vreo 10 minute, apoi o scoateţi cu tot cu hârtia de copt şi o lăsaţi să se răcească complet pe un grătar.
    • După ce prăjitura s-a răcit, presăraţi zahăr pudră amestecat cu scorţişoară, apoi decupaţi semilune folosind o formă de tăiat rotundă sau gura unui pahar.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Prăjitura semilună cu nucă

    Alte reţete fără gluten, preparate cu produse Schar, participante la aceeaşi campanie:

    Reţete sărate:

    • Gulii pane făcute la cuptor
    • Ciorbă de fasole verde cu rântaş
    • Sandviş de post cu chifteluţe din legume

    Deserturi:

    • Biluţe din biscuiţi cu vişine
    • Eclere şi choux a la creme cu căpsuni

    Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici).  Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! 🙂

    Prăjitura semilună cu nucă

    Poftă bună la prăjitura semilună de post!

    « Ciorbă de fasole verde cu rântaş (fără gluten)
    Melcişori cu nucă şi scorţişoară, rețeta de post »

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. vio

      martie 18, 2017 at 8:27 pm

      O prăjitură specifică pt. zona Giurgiu , Soţia mea o face foarte des , fiind , fără dubii , prăjitura copilăriei dumneaei .

      Răspunde
      • Iuliana

        martie 18, 2017 at 8:56 pm

        Uite ce frumos se leaga lucrurile! Mama mea fiind din Giurgiu, de la ea stiu reteta asta. De altfel si eu sunt nascuta la Giurgiu 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Vișinată de casă - rețeta tradițională pas cu pas
    • Chec cu vișine și cacao, dulce-acrișor și foarte pufos
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    • Rețete cu vișine sau cireșe
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise
    • Rețete cu căpșuni

    Nou pe blog

    • Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește
    • Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume
    • Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
    • Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.