Cum să faci un chec pufos fără praf de copt. Secretele celei mai simple rețete de chec, un desert delicios, potrivit în orice ocazie.
Iubesc checurile și acest lucru este evident dacă vă uitați la colecția mea de rețete de chec de pe blog. Mi se par cele mai cinstite deserturi. Au ingrediente puține și la îndemâna oricui, se fac repede și sunt un desert potrivit în orice ocazie.

Pe vremea când am învățat eu să fac chec, praful de copt nu era la modă ca acum. Mamele și bunicile știau să facă checuri pufoase și minunate și fără el, iar gustul meu de referință acela este.
Acest chec crește frumos și aerat și fără ajutoare, dacă știi cum să îl faci și dacă ai puțină răbdare în fiecare etapă de preparare.
Aerul înglobat în spuma de albușuri și în crema de gălbenușuri, face treabă foarte bună în cel mai natural mod cu putință, iar gustul checului va fi blând și delicios, dat doar de ingredientele folosite, fără să fie afectat de praful de copt sau de bicarbonat.

Firește că la unele checuri folosesc și eu praf de copt, mai ales la rețetele de post unde nu am ouă în care să înglobez aer. De fapt nu am nimic împotriva prafului de copt, dar atunci când se poate fără el, încerc să aleg calea naturală.
Vă las mai jos câteva rețete de chec care mie îmi plac foarte mult și pe care sper să le încercați și voi. Două cu praf de copt și două fără, ca să nu se supere nimeni 🙂
- chec simplu cu cacao și nuci - rețeta 2 tăvi (cu praf de copt)
- chec de post cu nucă de cocos și mac (cu praf de copt)
- chec pufos cu caise (fără praf de copt)
- chec din albușuri cu cacao și migdale (fără praf de copt)
Mod de preparare chec pufos - rețeta fără praf de copt
Să zicem că rețeta de astăzi ar avea niște "secrete" pentru o reușită sigură:
- Unul dintre ele este faptul că albușurile trebuie bătute foarte bine, ca la bezele. Să stea băț, iar când întorci castronul cu fundul în sus, să nu cadă nimic din el. Asta e partea cea mai amuzantă și care de obicei îi fascinează pe cei mici 🙂
- Al doilea "secret" este că și în crema de gălbenușuri trebuie să înglobăm aer. Adică le vom mixa până când se albesc și își triplează volumul.
- Al treilea "secret" este felul în care amestecăm cele două compoziții și cum înglobăm făina și anume cu un tel de mână sau cu o spatulă de silicon și cu mișcări ușoare, de jos în sus, prin învăluire și fără să ne grăbim.



Totuși, gălbenușurile nu vor ajunge să stea "băț" oricât le-am mixa noi, așadar nu încercați să răsturnați și castronul cu gălbenușuri, da? Șmecheria asta merge numai la albușuri! 😀
Rețeta checului pufos și aerat o găsiți mai jos în format scris și imediat sub ea găsiți și rețeta video postată pe canalul de YouTube al blogului. Acolo puteți vedea exact cum a fost spuma mea de albușuri și dacă a căzut din castron sau nu 😀
Iar dacă doriți să vă abonați la canal, o puteți face accesând acest link. Postez rețete video de 2 ori pe săptămână, marțea și joia, una dulce și una sărată. Nu le ratați! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chec pufos - rețeta fără praf de copt
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
eu am folosit 1 tavă cu dimensiunile 23x10x10 cm
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- 10 g zahăr vanilat Bourbon
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 50 ml ulei
- 70 ml lapte
- 190 g făină tip 000
- ½ lingură cacao (4 g)
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o formă de chec.
- Separați ouăle: albușurile într-un castron, gălbenușurile într-un castron.
- Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade din castron.
- Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr tos și Bourbon și mixați din nou până când zahărul se dizolvă și albușurile se întăresc din nou.
- În castronul cu gălbenușuri puneți restul de zahăr și mixați până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
- Adaugați extractul de vanilie, apoi mixați din nou și încorporați uleiul puțin câte puțin.
- Turnați și laptele. Omogenizați.
- Turnați crema de gălbenușuri peste spuma de albușuri și amestecați ușor să omogenizați compoziția.
- Cerneți făina și o încorporați în amestecul de mai sus cu mișcări ușoare, de jos în sus.
- Turnați ¾ din aluat în tava de chec.
- Peste aluatul rămas în castron, cerneți pudra de cacao și amestecați.
- Puneți aluatul cu cacao în tavă, peste celălalt aluat și ca să aveți o secțiune frumoasă amestecați cele două aluaturi jucându-vă cu dinții unei furculițe.
- Dați checul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că este bine copt checul și în interior.
- Scoateți checul din formă și lăsați-l să se răcească pe un grătar.
- Feliați checul numai după ce se răcește.
- Ca să se mențină proaspăt, păstrați checul ambalat în folie alimentară.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
cherei a zis
buna, se pot pune in compozitie si bucati de ciocolata ?
Iuliana a zis
Bună! Da, sigur! Ideal ar fi să aveți o ciocolată termostabilă care nu curge la copt. Ciocolata normală se va topi și va curge spre fundul tăvii. E posibil chiar să se ardă un pic pe fund. Eventual dacă aveți ciocolată normală nu o puneți în compoziție, ci deasupra, după ce turnați aluatul în formă. În felul asta poate rămâne mai pe la mijlocul tăvii, nu se duce la fund. Succes!
cherei a zis
multumesc frumos !
Michaela Simion a zis
Buna ziua!
Ouale trebuie sa fie reci sau la temperatura camerei? Multumesc si felicitari pentru ceea ce ne invatati!
Iuliana a zis
Sincer, nu contează. Eu una nu am sesizat mari diferențe. Acesta din poze și din video este făcut cu ouăle abia scoase din frigider. Mulțumesc și eu pentru aprecieri. Numai bine! 🙂
Michaela Simion a zis
Multumesc pentru promptitudine! De regula, pentru bezea eu folosesc albusurile foarte reci, dar unii spun ca, dimpotriva, trebuie sa fie la temperatura camerei! Merg pe ouale reci, de la frigider! Inca o data, multumesc si succes in tot ceea ce faceti pentru noi! O buna sursa de inspiratie!
Iuliana a zis
O să fie bine! Succes! <3