Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Prăjitura Semiluna cu nucă. Rețeta copilăriei mele.

Publicat la 26 ianuarie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

416 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Prăjitura Semiluna cu nucă este rețeta copilăriei pentru mulți dintre noi. Află cum să faci o semilună pufoasă, aromată și care se menține proaspătă mult timp.

Semiluna cu nucă a fost, cred, desertul pe care l-am iubit cel mai mult în copilărie. Parcă o văd și acum pe mama cum tăia semilunele cu gura unui pahar! Uneori mă lăsa și pe mine sa le tai, dar nu aveam voie să iau niciuna până când nu le terminam de tăiat pe toate 😀

Prăjitura Semiluna cu nuci

Rețeta acestei prăjituri seamănă foarte mult cu rețeta checului pufos fără praf de copt , dar are în plus acel înveliș de nuci crocante și o formă care îi dă un farmec aparte și care o face iubită de toți copiii.

Și semiluna, ca și checul, are doar câteva ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă, iar blatul ei va fi foarte moale și aerat deși nu are deloc praf de copt.

Spre deosebire de alte rețete, eu nu folosesc unt la blatul de semilună, iar ulei pun foarte puțin. Prefer să o mențin cât se poate de "light" ca să nu ne simțim foarte vinovați de câte ori mai furăm câte o bucățică 🙂

Am mai redus și cantitatea de zahăr pentru că, din fericire, aceasta este tendința ultimilor ani: să fim mai atenți la alimentație și să nu mai folosim zahărul și grăsimile în exces atunci când le putem limita cantitativ.

Prăjitura Semiluna cu nuci

Pe blog veți găsi și varianta de post a prăjiturii Semiluna cu nucă, la fel de ușor de făcut, la fel de aspectuoasă și mai ales la fel de bună. Poate veți dori să o încercați.

Mod de preparare prăjitura Semiluna cu nucă - rețeta copilăriei

Așa cum spuneam, nici la această rețetă nu folosim praf de copt, de aceea, pentru a obține un blat aerat, care să crească frumos în cuptor avem nevoie de aer înglobat în ouă.

Așadar, vom bate albușurile spumă, până când nu mai cad din castron. Vom mixa separat și gălbenușurile până când se deschid la culoare și își triplează volumul.

Apoi vom amesteca cu grijă cele două compoziții. În acest fel ne asigurăm că vom avea un blat pufos, elastic și care își păstrează prospețimea timp de câteva zile.

  • albusuri batute spuma
    albușuri spumă
  • aluat de chec
    aluat prăjitură

Vă las mai jos rețeta scrisă cu explicații pas cu pas. La nevoie o puteți tipări ca să vă fie mai ușor să o urmăriți în timpul preparării sau să o păstrați a colecția voastră de rețete.

Imediat sub rețeta scrisă veți găsi rețeta în format video postată pe canalul de YouTube al blogului .

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitura Semiluna cu nuci

Prăjitura Semiluna cu nucă

Prăjitura Semiluna cu nucă este rețeta copilăriei pentru mulți dintre noi. Află cum să faci o semilună pufoasă, aromată și care se menține proaspătă mult timp.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
spatulă
tavă de copt
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

tavă cu dimensiuni de aprox. 22x28 cm

  • 5 ouă
  • 100 g zahăr
  • 40 ml ulei
  • 120 g făină tip 000
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 100 g miez de nucă
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 10 g zahăr vanilat Bourbon

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Tocați grosier nuca cu un cuțit sau măcinați-o la chopperul electric.
  • Separați ouăle: albușurile într-un castron, gălbenușurile într-un castron.
  • Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade din castron.
  • Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr tos și mixați din nou până când zahărul se dizolvă și albușurile se întăresc din nou.
  • În castronul cu gălbenușuri puneți restul de zahăr și mixați până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
  • Adăugați coaja de lămâie, extractul de vanilie, apoi mixați din nou și încorporați uleiul puțin câte puțin.
  • Turnați crema de gălbenușuri peste spuma de albușuri și amestecați ușor să omogenizați compoziția.
  • Cerneți făina și o încorporați în amestecul de mai sus cu mișcări ușoare, de jos în sus.
  • Turnați aluatul în tavă și nivelați.
  • Deasupra presărați nucă mărunțită, zahărul Bourbon și scorțișoara.
  • Dați prăjitura la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea să fiți siguri că e bine coaptă.
  • Lăsați prăjitura să se răcorească câteva minute, apoi o tăiați în formă de semilună cu ajutorul unui inel metalic sau cu gura unui pahar.
Valori nutriționale
Prăjitura Semiluna cu nucă
Mărimea porției
 
108 g
Valori per porție
Calorii
387
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
22.91
g
35
%
Carbohidrați
 
35.66
g
12
%
Fibre
 
1.76
g
7
%
Proteine
 
10.65
g
21
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prăjitura Semiluna cu nuci

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
416 shares
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x