• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Prăjitura Semiluna cu nucă. Rețeta copilăriei mele.

    Publicat la 26 ianuarie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Prăjitura Semiluna cu nucă este rețeta copilăriei pentru mulți dintre noi. Află cum să faci o semilună pufoasă, aromată și care se menține proaspătă mult timp.

    Semiluna cu nucă a fost, cred, desertul pe care l-am iubit cel mai mult în copilărie. Parcă o văd și acum pe mama cum tăia semilunele cu gura unui pahar! Uneori mă lăsa și pe mine sa le tai, dar nu aveam voie să iau niciuna până când nu le terminam de tăiat pe toate 😀

    Prăjitura Semiluna cu nuci

    Rețeta acestei prăjituri seamănă foarte mult cu rețeta checului pufos fără praf de copt, dar are în plus acel înveliș de nuci crocante și o formă care îi dă un farmec aparte și care o face iubită de toți copiii.

    Și semiluna, ca și checul, are doar câteva ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă, iar blatul ei va fi foarte moale și aerat deși nu are deloc praf de copt.

    Spre deosebire de alte rețete, eu nu folosesc unt la blatul de semilună, iar ulei pun foarte puțin. Prefer să o mențin cât se poate de "light" ca să nu ne simțim foarte vinovați de câte ori mai furăm câte o bucățică 🙂

    Am mai redus și cantitatea de zahăr pentru că, din fericire, aceasta este tendința ultimilor ani: să fim mai atenți la alimentație și să nu mai folosim zahărul și grăsimile în exces atunci când le putem limita cantitativ.

    Prăjitura Semiluna cu nuci

    Pe blog veți găsi și varianta de post a prăjiturii Semiluna cu nucă, la fel de ușor de făcut, la fel de aspectuoasă și mai ales la fel de bună. Poate veți dori să o încercați.

    Mod de preparare prăjitura Semiluna cu nucă - rețeta copilăriei

    Așa cum spuneam, nici la această rețetă nu folosim praf de copt, de aceea, pentru a obține un blat aerat, care să crească frumos în cuptor avem nevoie de aer înglobat în ouă.

    Așadar, vom bate albușurile spumă, până când nu mai cad din castron. Vom mixa separat și gălbenușurile până când se deschid la culoare și își triplează volumul.

    Apoi vom amesteca cu grijă cele două compoziții. În acest fel ne asigurăm că vom avea un blat pufos, elastic și care își păstrează prospețimea timp de câteva zile.

    • albusuri batute spuma
      albușuri spumă
    • aluat de chec
      aluat prăjitură

    Vă las mai jos rețeta scrisă cu explicații pas cu pas. La nevoie o puteți tipări ca să vă fie mai ușor să o urmăriți în timpul preparării sau să o păstrați a colecția voastră de rețete.

    Imediat sub rețeta scrisă veți găsi rețeta în format video postată pe canalul de YouTube al blogului.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Prăjitura Semiluna cu nuci

    Prăjitura Semiluna cu nucă

    Prăjitura Semiluna cu nucă este rețeta copilăriei pentru mulți dintre noi. Află cum să faci o semilună pufoasă, aromată și care se menține proaspătă mult timp.
    5 from 5 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 40 minutes minutes
    Timp total: 55 minutes minutes
    Număr de porții: 6
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    spatulă
    tavă de copt
    hârtie de copt

    Ingrediente
     

    tavă cu dimensiuni de aprox. 22x28 cm

    • 5 ouă
    • 100 g zahăr
    • 40 ml ulei
    • 120 g făină tip 000
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • 1 linguriță extract de vanilie
    • un praf de sare
    • 100 g miez de nucă
    • 1 linguriță scorțișoară
    • 10 g zahăr vanilat Bourbon

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
    • Tocați grosier nuca cu un cuțit sau măcinați-o la chopperul electric.
    • Separați ouăle: albușurile într-un castron, gălbenușurile într-un castron.
    • Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade din castron.
    • Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr tos și mixați din nou până când zahărul se dizolvă și albușurile se întăresc din nou.
    • În castronul cu gălbenușuri puneți restul de zahăr și mixați până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
    • Adăugați coaja de lămâie, extractul de vanilie, apoi mixați din nou și încorporați uleiul puțin câte puțin.
    • Turnați crema de gălbenușuri peste spuma de albușuri și amestecați ușor să omogenizați compoziția.
    • Cerneți făina și o încorporați în amestecul de mai sus cu mișcări ușoare, de jos în sus.
    • Turnați aluatul în tavă și nivelați.
    • Deasupra presărați nucă mărunțită, zahărul Bourbon și scorțișoara.
    • Dați prăjitura la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea să fiți siguri că e bine coaptă.
    • Lăsați prăjitura să se răcorească câteva minute, apoi o tăiați în formă de semilună cu ajutorul unui inel metalic sau cu gura unui pahar.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Prăjitura Semiluna cu nucă
    Mărimea porției
     
    108 g
    Valori per porție
    Calorii
    387
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    22.91
    g
    35
    %
    Carbohidrați
     
    35.66
    g
    12
    %
    Fibre
     
    1.76
    g
    7
    %
    Proteine
     
    10.65
    g
    21
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Prăjitura Semiluna cu nuci

    Din aceeași categorie

    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.