Cum să faci cele mai delicioase rulouri cu bezea și aluat de foietaj. O rețetă simplă, cu doar câteva ingrediente, dar cu un rezultat după care te lingi pe degete! 🙂
Dragilor, iată că s-a întors roata! Nu doar eu vă inspir pe voi cu rețete simple și bune, ci și voi pe mine! 🙂
Rețeta de astăzi o datorez Korinei, care mi-a lăsat un comentariu pe Facebook în care îmi pomenea despre aceste rulouri umplute cu bezea. Nici nu mâncasem, nici nu auzisem de ele, nu știam că există. Dar Korina mi le-a descris atât de convingător, încât m-a făcut curioasă și nu am mai avut liniște până nu le-am făcut!
Rezultatul a fost mult peste așteptările mele. Un desert care până la urmă este atât de simplu, are atât de puține ingrediente, dar este neașteptat de bun.
Până să gust rulourile cu bezea, eram convinsă că nu au cum să fie mai bune decât rulourile cu vanilie (rețeta aici), dar acum, sincer, nu știu să spun care sunt mai bune 🙂
Umplutura acestor rulouri îmi amintește de o prăjitură pe care o mâncam în copilărie și cu a cărei cremă mă mâzgăleam și pe mâini și pe nas și de care eram aproape dependentă. Bezeaua dulce, lucioasă și lipicioasă, după care literalmente îți lingi degetele fără pic de rușine, e absolut minunată în contrast cu aluatul crocant de foietaj.
Din fericire rulourile sunt gata de servit imediat ce le termini de umplut. Nu trebuie să le ții la rece sau să le lași de pe o zi pe alta, poți să te apuci de ele imediat ce le-ai terminat de umplut.
Partea proastă e că și dispar la fel de repede. Practic s-au terminat înainte să apuc să strâng prin bucătărie și să spăl vasele ?
De aceea nici nu am reușit să le fac fotografii mai frumoase, așa cum ar fi meritat desertul acesta. Pur și simplu nu am avut răbdare, nu-mi era gândul decât să termin odată cu pozele și cu filmarea ca să apuc și eu 2-3 rulouri înainte să mi le mănânce familionul pe toate 🙂
Alte umpluturi pentru rulourile de foietaj
Acum că tot m-am pornit din nou pe făcut rulouri, mi s-a deschis apetitul să le încerc și cu alte umpluturi. Fetele de pe Instagram mi-au dat câteva idei valoroase, așa că le las aici poate vă inspir și pe voi. Și dacă aveți alte idei, poate mă ajutați să completez lista 🙂
- cremă de vanilie
- cremă de ciocolată albă
- mascarpone
- cremă de șerbet
- fistic
- cremă de ricotta
- cremă vegană de cocos
Mod de preparare rulouri cu bezea
Să faci rulouri în general și rulouri umplute cu bezea în special, e cam floare la ureche, chiar dacă ești începător în bucătărie.
Mai întâi avem nevie de un aluat de foietaj făcut în casă sau cumpărat.
Ar mai fi nevoie și de niște forme metalice pentru rulouri, dar să știți că vă puteți descurca și fără ele dacă aveți la îndemână un sul de folie de aluminiu. Vă arăt în rețeta video cum să procedați. La final, nu va fi nicio diferență. Nu veți mai ști care au fost făcute pe formele metalice și care pe folie de aluminiu.
Dacă aveți obsesii cu folia de aluminiu care te omoară deși o folosește întreg mapamondul, asta e, n-avem ce face! O să vă povestim noi cum sunt rulourile astea și poate reușiți să vă imaginați gustul ?
Cât despre bezeaua din interior, să știți că albușurile din rețetă sunt sterilizate pe baie de abur - tehnica se numește bezea elvețiană - așa că nu e niciun pericol, nu vom mânca ouă crude.
Dar gata cu vorba, vă las mai jos rețeta scrisă pas cu pas și imediat sub ea veți găsi rețeta video. În filmare veți putea vedea exact cum am făcut rulourile, cum m-am folosit de folia de aluminiu și cum am sterilizat albușurile la abur.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rulouri cu bezea
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
rulouri
- 400 g aluat de foietaj ((1 foaie))
- 1 ou ((pentru uns rulourile))
umplutura
- 3 albușuri
- 150 g zahăr
- 1 lingură suc de lămâie
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
Instrucțiuni de preparare
aluatul
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade.
- Dacă nu aveți forme metalice pentru rulouri, pregătiți câteva cornete din folie de aluminiu (vezi video).
- Presărați puțină făină pe blatul de lucru și treceți de câteva ori cu sucitorul peste aluatul de foietaj, doar cât să îl neteziți și să îl subțiați foarte puțin.
- Tăiați aluatul pe lungime în fâșii de aprox. 1,5 cm. În funcție de cum întindeți aluatul, pot rezulta 16-20 de fâșii.
- Înfășurați fâșiile de aluat pe formele metalice sau pe cornetele din folie de aluminiu, suprapunând ușor marginile una peste alta.
- Ungeți rulourile cu ou bătut și dați-le la cuptor pentru aprox. 15 minute sau până când sunt ușor rumenite.
- Lăsați rulourile să se răcească, apoi le veți putea scoate mai ușor de pe formele metalice.
bezeaua
- Albușurile trebuie să fie sterilizate pe baie de abur. Pentru asta avem nevoie de un castron metalic sau din sticlă termorezistentă și de un alt vas (o cratiță) în care va fierbe apa. Castronul să se potrivească perfect peste vasul cu apă, iar fundul lui să nu atingă apa.
- Puneți albușurile în castron și peste ele un praf de sare.
- Puneți castronul peste vasul în care fierbe apa și amestecați cu un tel de mână.
- După ce albușurile s-au încălzit, începeți să mixați cu un mixer până ce acestea devin spumă fermă.
- Dacă aveți un termometru, temperatura albușurilor trebuie să fie în jur de 70 de grade. Dacă nu aveți termometru, trebuie să le simțiți fierbinți la atingere.
- Peste spuma de albușuri adăugați zahărul, sucul de lămâie și extractul de vanilie.
- Mixați din nou până când zahărul se topește. Veți obține o bezea stabilă, fermă și lucioasă.
- Dați castronul deoparte și continuați să mixați până când bezeaua se răcește.
umplere rulouri
- Puneți bezeaua într-un poș. Dacă doriți, puteți să folosiți și un dui stelat pentru un aspect mai frumos. Eu nu am folosit.
- Umpleți rulourile de foietaj cu bezea și sunt gata de servit imediat.
- Rulourile cu bezea se pot păstra de pe o zi pe alta la frigider sau într-o încăpere răcoroasă, de exemplu într-un balcon.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu