Choux a la creme cu mascarpone și șerbet de trandafiri, un desert deosebit de fin și de elegant, o încântare chiar și pentru cei mai pretențioși musafiri.
Dintotdeauna m-au fascinat choux-urile, aceste prăjiturele mici, delicate și prețioase ca niște bijuterii.
Mult timp m-am temut să le fac acasă pentru că auzisem că e greu de lucrat cu aluatul opărit. Totuși, singura mea șansă să mânânc choux-uri și eclere pe săturate, era să îmi iau inima-n dinți și să mă apuc de ele 😀 Asta se întâmpla, cred, acum vreo 20 de ani. Acum le fac și cu ochii închiși și încă nu am reușit să mă satur de acest desert delicios și elegant.
Așa cum se întâmplă cu orice lucru, după ce ți-ai depășit temerile, îți dai seama cât de nefondate au fost și aproape că îți pare rău de atâta timp pierdut.
Așa e și cu aluatul opărit din care se fac eclerele și choux a la creme. Nu prezintă nici o dificultate, credeți-mă pe cuvânt! Dacă îți cunoști cuptorul, nu vei avea nici o problemă. Și chiar dacă nu, asta e cea mai bună ocazie să îl cunoști! După prima tavă de coji de choux a la creme, vei înțelege ce ai de făcut și de reglat în ceea ce privește temperatura și poziția tăvii în cuptor.
Cuptorul meu este unul pe gaz. La cele electrice e un pic mai simplă treaba, pentru că ele mențin temperatura constantă. Cele pe gaz mai au variații pe care nu le poți controla. Dar cu puțină experiență poți controla, totuși evoluția aluatului 😉
Cum se coc cojile de eclere și choux a la creme la cuptor pe gaz.
Vă las mai jos rețeta în format video pentru coji de eclere perfecte, cu toate micile ei secrete.
E un prilej bun să vă abonați chiar acum la canalul de YouTube și să apăsați clopoțelul pentru a fi anunțați de câte ori apare o rețetă nouă. Click aici pentru abonare!
Iată ce coji frumoase am obținut! Bine crescute, aurii, goale și pline de alveole la interior. Minunate și perfecte! 🙂
Cu ce umplem cojile de choux a la creme și eclere
În rețeta clasică, eclerele și choux-urile se umplu cu cremă de vanilie. La fel de bine se pot umple și cu mascarpone, frișcă naturală, cremă de ciocolată, cremă de ness, cremă de nuci, etc. Pe lângă aceste umpluturi puteți să mai puneți și fructe proaspete: zmeură, căpșuni, mure.
Aici găsiți o rețetă de eclere și choux a la creme umplute cu cremă de mascarpone combinată cu frișcă naturală și căpșuni. Minunate!
Tot conform rețetei clasice, eclerele și choux-urile se servesc pudrate cu zahăr și atât. Dar cum nici o rețetă nu stă pe loc, ci multe dintre ele capătă noi adaosuri, puteți să glazurați partea superioară cu orice glazură vă place.
Vedeți aici rețeta mea de eclere umplute cu cremă de ciocolată, glazurate cu ciocolată topită. Dacă iubiți ciocolata, cu siguranță veți iubi și această rețetă.
Revenind la rețeta de astăzi, am ales să umplu choux-urile cu o cremă deosebită, extraordinar de fină și de aromată: cremă de mascarpone cu șerbet de trandafiri.
Am mai folosit această cremă pentru a umple o ruladă. Vezi aici rețeta de ruladă cu șerbet de trandafiri. Pentru că mi-a plăcut foarte mult crema mătăsoasă și delicată de la acea ruladă, m-am gândit că este foarte potrivită și la alte deserturi. În plus, se face ușor și rapid, fără fierbere, fără să aștepți să se răcească ceva, să se întărească, etc.
Când am postat rețeta acelei rulade, mulți cititori m-au întrebat de unde pot cumpăra șerbet. Noi îl cumpărăm de obicei de la mănăstirile din Nordul Moldovei, mai ales de la Agapia și Văratec, șerbet făcut de măicuțe. Mai găsiți șerbet și în magazine, mai ales în cele cu produse handmade naturale. Am văzut șerbet și în supermarketuri, dar nu am cumpărat niciodată. Citiți eticheta produsului și dacă conține doar zahăr și suc natural de fructe e ok.
Mod de preparare choux a la creme cu mascarpone și șerbet de trandafiri
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Choux a la creme cu mascarpone și șerbet de trandafiri
Echipamente necesare
Ingrediente
choux-uri
- 70 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 100 ml apă plată
- 70 g unt cu 82% grăsime, tăiat cubulețe
- 1 linguriță rasă de zahăr tos
- 90 g făină (de preferat făină de pâine, tip 650 sau cu conținut mare de proteine)
- un praf de sare
umplutura
- 250 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 3 linguri șerbet cu aroma la alegere (am folosit de trandafiri)
- sucul și coaja de la ½ de lămâie mică
- 1 linguriță extract de vanilie
în plus
- zahăr pudră pentru presărat deasupra
Instrucțiuni de preparare
choux-uri
- Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare. Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
- Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.
- Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.
- Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.
- Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
- Al treilea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa. Adăugăm din al treilea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat cremos, dar care nu curge, elastic şi care îşi păstrează forma.
- Punem aluatul într-un poş cu dui larg sau stelat și formăm choux-urile lăsând spațiu suficient între ele pentru că vor mai crește în cuptor.
- Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare. Coacem choux-urile timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!
- După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm choux-urile cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 20 de minute.
- Choux-urile trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
- Lăsăm choux-urile să se răcească pe un grătar apoi le tăiem în jumătăţi pe orizontală.
umplutura
- Mixăm mascarpone, cu șerbetul, vanilia, sucul și coaja de lămâie. Gustați și decideți dacă e suficient de dulce crema, sau dacă doriți să puneți mai mult suc de lămâie.
asamblare și servire
- Umpleți choux-urile doar cu 3-4 ore înainte de a le servi, apoi pudrați-le cu zahăr.
Bine de știut:
- la congelator (până la 2 luni)
- într-o pungă de plastic la frigider (2-3 zile)
- într-o cutie de carton într-un loc răcoros (cămară) (5-6 zile) - în acest caz e bine să le tăiați pe orizontală înainte de a le pune în cutie pentru că se vor întări și vor deveni greu de secționat ulterior. Nu vă faceți probleme, se înmoaie imediat după ce le umpleți cu cremă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Simona a zis
Buna Iuliana, am fost la magazin si am luat faina cu 10%, asa am gasit. Cand imi fac curaj sa incerc o sa te anunt ce iese. Multumesc de sfaturi. Te pup, o zi buna!
Iuliana a zis
E bine și cu 10%. Eu am făcut și cu făină mai slabă de atât. O să iasă foarte bine, sunt convinsă!
Te aștept cu vești bune! 🙂
Duminică frumoasă!
Simona a zis
Buna Iuliana, arata super! Drept sa spun fac multe mancaruri prin bucatarie, dar asta nu mi-a ieșit niciodată. Nu știu de ce, sper sa-mi fac curaj.... care faina are mai multe proteine? Nu cumpăr din Ro faina și nu știu care e mai potrivită. Ma încânta ideea de a mânca câte vreau eu, eclere și chou-uri...
Iuliana a zis
Bună Simona! Trebuie să mai încerci, sigur o să-ți iasă, nu se poate!!!
În general procentul de proteine e trecut pe punga de făină. Făina pentru prăjituri, fursecuri, etc., adică cea tip 000 are cam 7-9% proteine. Făina de pâine, cea tip 650 are cam 12-14%. Eu aș zice că pentru eclere ar fi bine ca făina să aibă măcar 10.5-11 % proteine.