Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.

Publicat la 12 martie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

220 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Plăcintă cu brânză dulce și iaurt, rețeta tradițională. Un desert delicios, ușor de făcut, potrivit atât pentru o masă în familie, cât și la sărbători.

Ne pregătim să întrăm în Postul Paștelui și cel puțin prin zona Munteniei, există obiceiul frumos ca lăsatul secului să se sărbătorească cu o plăcintă cu brânză și stafide pusă pe masa de duminică. Așa se face și în familia noastră, de când mă știu.

placinta cu branza dulce

Ce fel de brânză și ce fel de iaurt folosim la umplutura pentru plăcintă

Cândva plăcinta aceasta se făcea la noi în familie cu multă brânză grasă și cu mai multe ouă. De câțiva ani, fiind mai atenți la conținutul de zahăr și de grăsimi, am mai umblat la rețetă și acum o facem cu brânză dulce și cu iaurt. O combinație cu mai puține grăsimi, dar la fel de cremoasă și de gustoasă.

Pentru plăcinta cu brânză dulce, eu folosesc de obicei brânză de vaci, care are oricum mai puține grăsimi decât are cașul de vaci sau de oi. Veți găsi în magazine sau în piață brânză de vaci cu conținut de grăsimi între 0.5% (brânza degresată) până la 30% grăsime.

Nu aș folosi brânză degresată pentru că vreau, totuși ca plăcinta mea să fie cremoasă, așa că de obicei aleg o brânză cu 4% sau 6% și este perfect.

Referitor la iaurt, și aici merg tot pe varianta de mijloc. Adică nu folosesc iaurt degresat, dar nici iaurt grecesc care are 10% grăsimi. Un iaurt cu 3.5% grăsime este foarte bun.

Indiferent de iaurtul și de brânza folosite, acestea vor trebui lăsate la scurs într-o sită ca să eliminăm excesul de zer care ar face umplutura noastră de plăcintă prea moale și prea apoasă.

placinta cu branza dulce

Și cantitatea de zahăr din umplutură am redus-o destul de mult, față de cum făceam plăcintele cândva. Oricum, mai avem zahăr și în stafide și ne mai "păcălim" și cu praf de zahăr pudră presărat la final, deci per total plăcinta noastră va fi, totuși suficient de dulce.

Alte idei de plăcinte delicioase pentru sărbători sau pentru zile obișnuite

Plăcintele sunt în tradiția românilor, fie pentru sărbătorile când familia se reunește în jurul mesei, dar și în zilele obișnuite, atunci când vrem o mâncare care să se facă ușor, dar să fie totodată spornică și gustoasă. Dacă și voi sunteți amatori de plăcinte, vă las mai jos câteva rețete de pe blog pe care le puteți încerca:

  • plăcintă cu dovleac cu foi subțiri
  • plăcinte cu varză murată la tigaie
  • plăcintă sărată cu urdă și mărar
  • plăcintă cu spanac și ciuperci
  • plăcintă cu pește
  • plăcintă cu leurdă și brânză de capră

placinta cu branza dulce

Mod de preparare plăcintă cu brânză dulce și iaurt

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

placinta cu branza dulce

Plăcintă cu brânză dulce și iaurt

Plăcintă cu brânză dulce și iaurt, rețeta tradițională. Un desert delicios, ușor de făcut, potrivit atât pentru o masă în familie, cât și la sărbători.
5 from 12 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 pachet de foi de plăcintă subțiri ((400 g))
  • 6 ouă
  • 100 g stafide
  • 400 g brânză dulce ((brânză de vaci grasă))
  • 500 g iaurt 3,5% grăsime ((scurs bine de zer))
  • 150 g zahăr
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare
  • 70 g unt topit pentru uns foile
  • 20 g unt moale pentru uns tava

deasupra

  • 50 ml lapte
  • 1 ou
  • opțional - zahăr pudră pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt moale o tavă potrivită ca mărime.
  • Separați albușurile de gălbenușuri.
  • Bateți albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugați jumătate din cantitatea de zahăr și mixați până când zahărul este complet dizolvat și albușurile sunt spumă ca la bezele.
  • Într-un alt castron mixați gălbenușurile cu restul de zahăr până când se albesc și își măresc volumul.
  • Peste crema de gălbenușuri puneți brânza de vaci, iaurtul scurs bine de zer, stafidele, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie. Omogenizați.
  • Cu un tel de mână încorporați spuma de albușuri în crema de ouă și brânză pregătită mai sus.
  • Numărați foile de plăcintă din pachet și orientați-vă cum le așezați în funcție de mărimea și forma tăvii pe care o aveți la îndemână (de exemplu eu am tăiat toate foile de plăcintă în două pe lățime ca să îmi încapă mai bine și să nu am margini prea groase - vezi video).
  • Împărțiți la 3 numărul foilor de plăcintă. Veți așeza ⅓ din foi pe fundul tăvii, ⅓ la mijloc și ⅓ deasupra.
  • Așezați ⅓ din foi pe fundul tăvii. Fiecare foaie trebuie unsă cu unt topit, folosind o pensulă de patiserie.
  • Peste primul strat de foi turnați jumătate din umplutura de brânză și ouă.
  • Peste brânză puneți din nou ⅓ din foile de plăcintă unse cu unt topit.
  • Turnați restul de umplutură și deasupra puneți restul foilor de plăcintă. Fiecare foaie unsă cu unt topit.
  • Înțepați plăcinta cu un băț de frigăruie ca să poată respira în timpul coacerii.
  • Bateți un ou și îl subțiați cu cei 50 ml de lapte.
  • Turnați amestecul peste plăcintă și dați tava la cuptor pentru 45-50 de minute sau până când plăcinta este frumos rumenită.
  • Plăcinta cu brânză dulce și iaurt se poate servi rece sau caldă, presărată cu zahăr pudră.
Valori nutriționale
Plăcintă cu brânză dulce și iaurt
Mărimea porției
 
260 g
Valori per porție
Calorii
514.78
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
20.75
g
32
%
Carbohidrați
 
64.46
g
21
%
Fibre
 
0.46
g
2
%
Proteine
 
18.85
g
38
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
220 shares
5 from 12 votes (12 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x