Plăcintă cu brânză dulce și iaurt, rețeta tradițională. Un desert delicios, ușor de făcut, potrivit atât pentru o masă în familie, cât și la sărbători.
Ne pregătim să întrăm în Postul Paștelui și cel puțin prin zona Munteniei, există obiceiul frumos ca lăsatul secului să se sărbătorească cu o plăcintă cu brânză și stafide pusă pe masa de duminică. Așa se face și în familia noastră, de când mă știu.
Ce fel de brânză și ce fel de iaurt folosim la umplutura pentru plăcintă
Cândva plăcinta aceasta se făcea la noi în familie cu multă brânză grasă și cu mai multe ouă. De câțiva ani, fiind mai atenți la conținutul de zahăr și de grăsimi, am mai umblat la rețetă și acum o facem cu brânză dulce și cu iaurt. O combinație cu mai puține grăsimi, dar la fel de cremoasă și de gustoasă.
Pentru plăcinta cu brânză dulce, eu folosesc de obicei brânză de vaci, care are oricum mai puține grăsimi decât are cașul de vaci sau de oi. Veți găsi în magazine sau în piață brânză de vaci cu conținut de grăsimi între 0.5% (brânza degresată) până la 30% grăsime.
Nu aș folosi brânză degresată pentru că vreau, totuși ca plăcinta mea să fie cremoasă, așa că de obicei aleg o brânză cu 4% sau 6% și este perfect.
Referitor la iaurt, și aici merg tot pe varianta de mijloc. Adică nu folosesc iaurt degresat, dar nici iaurt grecesc care are 10% grăsimi. Un iaurt cu 3.5% grăsime este foarte bun.
Indiferent de iaurtul și de brânza folosite, acestea vor trebui lăsate la scurs într-o sită ca să eliminăm excesul de zer care ar face umplutura noastră de plăcintă prea moale și prea apoasă.
Și cantitatea de zahăr din umplutură am redus-o destul de mult, față de cum făceam plăcintele cândva. Oricum, mai avem zahăr și în stafide și ne mai "păcălim" și cu praf de zahăr pudră presărat la final, deci per total plăcinta noastră va fi, totuși suficient de dulce.
Alte idei de plăcinte delicioase pentru sărbători sau pentru zile obișnuite
Plăcintele sunt în tradiția românilor, fie pentru sărbătorile când familia se reunește în jurul mesei, dar și în zilele obișnuite, atunci când vrem o mâncare care să se facă ușor, dar să fie totodată spornică și gustoasă. Dacă și voi sunteți amatori de plăcinte, vă las mai jos câteva rețete de pe blog pe care le puteți încerca:
- plăcintă cu dovleac cu foi subțiri
- plăcinte cu varză murată la tigaie
- plăcintă sărată cu urdă și mărar
- plăcintă cu spanac și ciuperci
- plăcintă cu pește
- plăcintă cu leurdă și brânză de capră
Mod de preparare plăcintă cu brânză dulce și iaurt
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu brânză dulce și iaurt
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 pachet de foi de plăcintă subțiri ((400 g))
- 6 ouă
- 100 g stafide
- 400 g brânză dulce ((brânză de vaci grasă))
- 500 g iaurt 3,5% grăsime ((scurs bine de zer))
- 150 g zahăr
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 70 g unt topit pentru uns foile
- 20 g unt moale pentru uns tava
deasupra
- 50 ml lapte
- 1 ou
- opțional - zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt moale o tavă potrivită ca mărime.
- Separați albușurile de gălbenușuri.
- Bateți albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugați jumătate din cantitatea de zahăr și mixați până când zahărul este complet dizolvat și albușurile sunt spumă ca la bezele.
- Într-un alt castron mixați gălbenușurile cu restul de zahăr până când se albesc și își măresc volumul.
- Peste crema de gălbenușuri puneți brânza de vaci, iaurtul scurs bine de zer, stafidele, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie. Omogenizați.
- Cu un tel de mână încorporați spuma de albușuri în crema de ouă și brânză pregătită mai sus.
- Numărați foile de plăcintă din pachet și orientați-vă cum le așezați în funcție de mărimea și forma tăvii pe care o aveți la îndemână (de exemplu eu am tăiat toate foile de plăcintă în două pe lățime ca să îmi încapă mai bine și să nu am margini prea groase - vezi video).
- Împărțiți la 3 numărul foilor de plăcintă. Veți așeza ⅓ din foi pe fundul tăvii, ⅓ la mijloc și ⅓ deasupra.
- Așezați ⅓ din foi pe fundul tăvii. Fiecare foaie trebuie unsă cu unt topit, folosind o pensulă de patiserie.
- Peste primul strat de foi turnați jumătate din umplutura de brânză și ouă.
- Peste brânză puneți din nou ⅓ din foile de plăcintă unse cu unt topit.
- Turnați restul de umplutură și deasupra puneți restul foilor de plăcintă. Fiecare foaie unsă cu unt topit.
- Înțepați plăcinta cu un băț de frigăruie ca să poată respira în timpul coacerii.
- Bateți un ou și îl subțiați cu cei 50 ml de lapte.
- Turnați amestecul peste plăcintă și dați tava la cuptor pentru 45-50 de minute sau până când plăcinta este frumos rumenită.
- Plăcinta cu brânză dulce și iaurt se poate servi rece sau caldă, presărată cu zahăr pudră.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu