Rețeta tradițională de plăcinte cu varză murată la tigaie. O mâncare simplă, economică și grozav de gustoasă.
Oricâte bunătăți simandicoase s-ar găsi în zilele noastre și oricât ni s-au rafinat nouă gusturile, când te lovește dorul de mâncarea bunicii, n-ai scăpare, nicio altă delicatesă de pe planeta Pământ nu te satisface!
Așa e și cu plăcintele astea umplute cu varză călită și coapte în tigaie. Bunica le cocea pe plită, noi ne descurcăm cum putem cu tigăile noastre antiaderente, sperând să regăsim măcar o fărâmă din gustul copilăriei.
Cum se face aluatul pentru plăcinte cu varză murată
Bunica mea când avea timp și când găsea drojdie, făcea un aluat dospit. Când nu, făcea un aluat simplu, din apă cu făină și puțin ulei care să-l frăgezească.
Eu prefer mereu să fac acest aluat simplu, fără drojdie. Nu neapărat pentru că m-aș grăbi - căci și aluatul fără drojdie tot are nevoie de 1 oră de odihnă la temperatura camerei - dar am constat că noi tolerăm mult mai bine genul acesta de aluat, decât pe cel dospit cu drojdie sau cu praf de copt.
Dar în funcție de preferințele voastre, desigur că plăcintele se pot face și cu aluat dospit cu drojdie sau puteți adăuga ½ de linguriță de praf de copt peste făina cernută, care le va face mai pufoase.
Alte variante de plăcinte cu același aluat
Din același aluat eu mai fac uneori și turte fragede la tigaie (vezi aici rețeta). Când am exces de maia naturală, îl folosesc în această rețetă, când nu, folosesc exact ingredientele menționate mai jos, în rețetă.
Același aluat îl folosesc și cu alte umpluturi. Fac de exemplu rețeta de plăcinte cu gem la tigaie, un desert de post simplu, sățios și foarte bun. Puteți folosi la aceste plăcinte orice fel de gem aveți în cămară, cu condiția să fie gros și bine legat, ca să nu curgă în tigaie.
Alte idei de umpluturi delicioase cu care să încercați aceste plăcinte:
- brânză sărată amestecată cu cozi de ceapă verde
- urdă cu mărar
- dovleac sau mere rase pregătite ca pentru plăcintă
- carne tocată călită în prealabil
- pastă de măsline
- brânză dulce cu stafide
- spanac și cuburi de tofu crocant în zilele de post
- cartofi rași și rumeniți puțin în tigaie
- bacon sau șunculiță tăiată fin și cașcaval ras
- pesto de pătrunjel sau minunatul și deliciosul pesto de leurdă, dacă e primăvară
Mai aveți vreo idee de umplutură delicioasă pe care eu am uitat să o scriu mai sus? Lăsați-o în comentarii ca să completăm lista împreună! 🙂
Mod de preparare plăcinte cu varză murată la tigaie
Pentru rețeta de azi eu am folosit varza pusă la murat toamna trecută pe care acum am călit-o puțin împreună cu o ceapă mare și suc de roșii.
Varza mea din borcan (o rețetă de varză la borcan aici) avea deja semințe de chimen și cimbru, așa că singurele condimente pe care le-am adăugat acum au fost piperul proaspăt măcinat și frunze de dafin.
Dacă varza voastră e mai puțin condimentată, adăugați condimente după preferințe. Iar dacă nu aveți varză murată, puteți proceda exact în același fel și cu varza proaspătă.
Găsiți mai jos rețeta scrisă, pe care la nevoie o puteți tipări și imediat sub ea găsiți și rețeta în format video, dacă vreți să vedeți exact cum am împachetat și cum am copt eu plăcintele.
Nu uitați să vă abonați la canalul de YouTube Bucate Aromate! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Nu le ratați! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcinte cu varză murată la tigaie
Rețeta Video
Ingrediente
aluatul
- 400 g făină tip 650 sau 000
- 210 ml apă
- 30 ml ulei
- 5 g sare
umplutura
- 500 g varză murată tocată
- 50 ml ulei
- 1 ceapă mare
- 200 ml suc de roșii
- piper, frunze de dafin
Instrucțiuni de preparare
umplutura
- Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul să se încingă.
- Adăugați ceapa tocată cubulețe și lăsați-o să se călească puțin până devine translucidă.
- Puneți varza murată în tigaie, apoi sucul de roșii și condimentele.
- Lăsați varza să se gătească până se înmoaie și devine ușor uscată. Amestecați din când în când.
- Dați tigaia deoparte și lăsați varza să se răcească.
aluatul
- Puneți toate ingredientele din listă într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
- Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
- Dacă este nevoie, ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul. Aluatul este elastic și nelipicios, la mine nu a fost nevoie de ulei.
- Împărțiți aluatul în 8 părți egale pe care le modelați în formă de bilă.
- Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți plăcintele cu sucitorul pe măsură ce le coaceți.
- Puneți pe fiecare foaie câte 2-3 linguri de varză călită, apoi împăturiți plăcintele ca pe un plic sau așa cum vedeți în video.
cum se coc plăcintele
- Coaceți plăcintele la foc mediu spre mic, câte 3-4 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc. Nu măriți focul! Plăcintele se vor arde la exterior, dar nu vor apuca să se coacă corect și în exterior.
- Scoateți plăcintele pe o farfurie, unele peste altele. Ca să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
- Plăcintele cu varză murată sunt bune și reci. Dacă rămân de pe o zi pe alta și vă plac mai mult calde, se pot încălzi în tigaie al foc mic, la cuptor sau la microunde.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ianes Maria a zis
Super mulțumi frumos
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur că vă place. Numai bine!
Mihaela Catana a zis
Buna Iuliana, pot fi puse in cuptor in loc de prajit in tigaie? Multumesc!
Iuliana a zis
Da, se pot face și la cuptor, dar cred că va dura mai mult. Oricum, ca și în tigaie va trebuie să le întorci pe ambele părți.