• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete de post

    Plăcinte cu varză murată la tigaie, ca la bunica acasă

    Publicat la 2 februarie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta tradițională de plăcinte cu varză murată la tigaie. O mâncare simplă, economică și grozav de gustoasă.

    Oricâte bunătăți simandicoase s-ar găsi în zilele noastre și oricât ni s-au rafinat nouă gusturile, când te lovește dorul de mâncarea bunicii, n-ai scăpare, nicio altă delicatesă de pe planeta Pământ nu te satisface!

    Așa e și cu plăcintele astea umplute cu varză călită și coapte în tigaie. Bunica le cocea pe plită, noi ne descurcăm cum putem cu tigăile noastre antiaderente, sperând să regăsim măcar o fărâmă din gustul copilăriei.

    Plăcinte cu varză murată la tigaie

    Cum se face aluatul pentru plăcinte cu varză murată

    Bunica mea când avea timp și când găsea drojdie, făcea un aluat dospit. Când nu, făcea un aluat simplu, din apă cu făină și puțin ulei care să-l frăgezească.

    Eu prefer mereu să fac acest aluat simplu, fără drojdie. Nu neapărat pentru că m-aș grăbi - căci și aluatul fără drojdie tot are nevoie de 1 oră de odihnă la temperatura camerei - dar am constat că noi tolerăm mult mai bine genul acesta de aluat, decât pe cel dospit cu drojdie sau cu praf de copt.

    Dar în funcție de preferințele voastre, desigur că plăcintele se pot face și cu aluat dospit cu drojdie sau puteți adăuga ½ de linguriță de praf de copt peste făina cernută, care le va face mai pufoase.

    Alte variante de plăcinte cu același aluat

    Din același aluat eu mai fac uneori și turte fragede la tigaie (vezi aici rețeta). Când am exces de maia naturală, îl folosesc în această rețetă, când nu, folosesc exact ingredientele menționate mai jos, în rețetă.

    Turte la tigaie
    Turte fragede la tigaie

    Același aluat îl folosesc și cu alte umpluturi. Fac de exemplu rețeta de plăcinte cu gem la tigaie, un desert de post simplu, sățios și foarte bun. Puteți folosi la aceste plăcinte orice fel de gem aveți în cămară, cu condiția să fie gros și bine legat, ca să nu curgă în tigaie.

    Placinte cu gem la tigaie
    Plăcinte umplute cu gem

    Alte idei de umpluturi delicioase cu care să încercați aceste plăcinte:

    • brânză sărată amestecată cu cozi de ceapă verde
    • urdă cu mărar
    • dovleac sau mere rase pregătite ca pentru plăcintă
    • carne tocată călită în prealabil
    • pastă de măsline
    • brânză dulce cu stafide
    • spanac și cuburi de tofu crocant în zilele de post
    • cartofi rași și rumeniți puțin în tigaie
    • bacon sau șunculiță tăiată fin și cașcaval ras
    • pesto de pătrunjel sau minunatul și deliciosul pesto de leurdă, dacă e primăvară

    Mai aveți vreo idee de umplutură delicioasă pe care eu am uitat să o scriu mai sus? Lăsați-o în comentarii ca să completăm lista împreună! 🙂

    Mod de preparare plăcinte cu varză murată la tigaie

    Pentru rețeta de azi eu am folosit varza pusă la murat toamna trecută pe care acum am călit-o puțin împreună cu o ceapă mare și suc de roșii.

    Varza mea din borcan (o rețetă de varză la borcan aici) avea deja semințe de chimen și cimbru, așa că singurele condimente pe care le-am adăugat acum au fost piperul proaspăt măcinat și frunze de dafin.

    Dacă varza voastră e mai puțin condimentată, adăugați condimente după preferințe. Iar dacă nu aveți varză murată, puteți proceda exact în același fel și cu varza proaspătă.

    Găsiți mai jos rețeta scrisă, pe care la nevoie o puteți tipări și imediat sub ea găsiți și rețeta în format video, dacă vreți să vedeți exact cum am împachetat și cum am copt eu plăcintele.

    Nu uitați să vă abonați la canalul de YouTube Bucate Aromate! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Nu le ratați! 😉

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Plăcinte cu varză murată la tigaie

    Plăcinte cu varză murată la tigaie

    Rețeta tradițională de plăcinte cu varză murată la tigaie. O mâncare simplă, economică și grozav de gustoasă.
    5 from 8 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes minutes
    Gătire: 20 minutes minutes
    Timp total: 40 minutes minutes
    Număr de porții: 8 plăcinte
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    aluatul

    • 400 g făină tip 650 sau 000
    • 210 ml apă
    • 30 ml ulei
    • 5 g sare

    umplutura

    • 500 g varză murată tocată
    • 50 ml ulei
    • 1 ceapă mare
    • 200 ml suc de roșii
    • piper, frunze de dafin

    Instrucțiuni de preparare
     

    umplutura

    • Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul să se încingă.
    • Adăugați ceapa tocată cubulețe și lăsați-o să se călească puțin până devine translucidă.
    • Puneți varza murată în tigaie, apoi sucul de roșii și condimentele.
    • Lăsați varza să se gătească până se înmoaie și devine ușor uscată. Amestecați din când în când.
    • Dați tigaia deoparte și lăsați varza să se răcească.

    aluatul

    • Puneți toate ingredientele din listă într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
    • Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
    • Dacă este nevoie, ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul. Aluatul este elastic și nelipicios, la mine nu a fost nevoie de ulei.
    • Împărțiți aluatul în 8 părți egale pe care le modelați în formă de bilă.
    • Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți plăcintele cu sucitorul pe măsură ce le coaceți.
    • Puneți pe fiecare foaie câte 2-3 linguri de varză călită, apoi împăturiți plăcintele ca pe un plic sau așa cum vedeți în video.

    cum se coc plăcintele

    • Coaceți plăcintele la foc mediu spre mic, câte 3-4 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc. Nu măriți focul! Plăcintele se vor arde la exterior, dar nu vor apuca să se coacă corect și în exterior.
    • Scoateți plăcintele pe o farfurie, unele peste altele. Ca să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
    • Plăcintele cu varză murată sunt bune și reci. Dacă rămân de pe o zi pe alta și vă plac mai mult calde, se pot încălzi în tigaie al foc mic, la cuptor sau la microunde.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    Așa cum am arătat în rețeta video, din aluatul de mai sus, eu am făcut 4 plăcinte cu varză și 4 le-am umplut cu gem de prune. Dacă doriți să faceți și voi ca mine, trebuie să aveți în vedere să înjumătățiți cantitatea de varză pentru umplutură.
    Valori nutriționale
    Plăcinte cu varză murată la tigaie
    Mărimea porției
     
    155 g
    Valori per porție
    Calorii
    279.75
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    9.91
    g
    15
    %
    Carbohidrați
     
    41.56
    g
    14
    %
    Fibre
     
    1.25
    g
    5
    %
    Proteine
     
    5.9
    g
    12
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Plăcinte cu varză murată la tigaie

    Din aceeași categorie

    • chiftele de post din linte uscata
      Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane
    • salata de dovlecei cruzi
      Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă
    • reteta stufat de post cu ciuperci
      Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională cu ceapă și usturoi verde

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Ianes Maria

      martie 05, 2023 at 7:06 pm

      Super mulțumi frumos

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        martie 06, 2023 at 6:17 am

        Mă bucur că vă place. Numai bine!

        Răspunde
    2. Mihaela Catana

      martie 12, 2021 at 10:21 am

      Buna Iuliana, pot fi puse in cuptor in loc de prajit in tigaie? Multumesc!

      Răspunde
      • Iuliana

        martie 12, 2021 at 1:23 pm

        Da, se pot face și la cuptor, dar cred că va dura mai mult. Oricum, ca și în tigaie va trebuie să le întorci pe ambele părți.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.