O rețetă simplă de colaci împletiți de post e mereu utilă atunci când vrem să împărțim colăcei la biserică, pentru colindători sau chiar de luat la pachet sau la picnic.
Nu sunt vreun desert deosebit, ai zice că nu au nimic extraordinar, sunt doar niște colăcei împletiți făcuți dintr-un aluat simplu, de pâine. Dar în simplitatea lor sunt atât de buni iar momentul ăla când muști dintr-un colăcel cald și moale e fericire pură!
Sunt puțin crocanți la exterior, iar în interior sunt pufoși. Miros minunat când îi coți din cuptor, a pâine de casă proaspătă și bună. Merg oricum, oricând cu orice și sunt perfecți în orice situație.
Vreți să împărțiți colăcei la biserică? Vin colindătorii? Vă e poftă de niște covrigi? Ceva bun la micul dejun? Plecați în vacanță și vreți ceva care să țină de foame pe drum? Ceva de ronțăit la picnic? De pus la pachet? Vă spun, în orice situație v-ați afla, un colăcel simplu pică numai bine! 🙂
Eu i-am tot făcut în postul Paștelui ca să îi împart la biserică, alături de colivă. Poate e și pe la voi obiceiul ăsta, la noi e musai să fie ceva împletit....că e pâine, colăcel, japoneză, orice, dar aluatul trebuie să fie împletit ca simbol al împletirii vieții și a morții. Așa că i-am făcut ca niște covrigi împletiți, nici prea mari, nici prea mici, din aluat de post, simplu, ca sa îi poată mânca omul cu orice dorește, la orice masă a zilei.
Uneori fac aproximativ aceeași rețetă, adică tot aluat de pâine, dar formez altfel colăceii. Nu lipsește nici aici firul împletit. Găsiți rețeta aici, poate vă place mai mult cum sunt formați aceștia.
Iar dacă doriți să faceți covrigi opăriți, care sunt și ei tot împletiți, găsiți și această rețetă pe blog, aici.
Mod de preparare colaci împletiți de post
Rețeta nu ridică probleme nici măcar începătorilor într-ale brutăritului. Aluatul este ușor de frământat chiar și la mână, dar dacă aveți un robot sau o mașină de pâine care să frământe în locul vostru, e și mai bine. Uleiul de măsline din compoziție îl face fin, moale și ușor de lucrat.
Să împletești colăceii e joacă de copil, sunt convinsă că ați făcut multe sfori din acestea în copilărie. Sau poate chiar aveți niște prichindei prin preajmă dornici să vă ajute.
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am frământat eu aluatul la mână, cum am format colăceii și cum i-am copt.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Colaci împletiți de post
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g făină tip 000
- 7 g drojdie uscată (12 g drojdie proaspătă)
- 7 g sare
- 2 linguri ulei de măsline
- 250 ml apă călduță
deasupra
- 1 linguriță de miere
- 2-3 lingurițe mac sau susan
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina într-un castron încăpător sau în bolul robotului.
- Adăugați, sarea, drojdia și apa și începeți să frământați.
- Pe măsură ce frământați, turnați și uleiul, puțin câte puțin ca să să fie mai ușor de încorporat.
- Frământați pănâ când aveți un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipește de mâini. Dacă frământați la mână, ar trebui să dureze maxim 15 minute. La robot sau la mașina de pâine cam 5-7 minute.
- Acoperiți vasul cu folie de plastic și lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină. Frământați-l 1 minut, apoi tăiați-l în 8 părți egale.
- Păstrați bucățile de aluat acoperite cu folie de plastic (sau cu o pungă) ca să nu se usuce.
- Tăiați fiecare bucată de aluat în 2 jumătăți. Întindeți 2 corzi lungi de aproximativ 30 cm. Împletiți cele 2 corzi ca o sfoară, apoi uniți capetele.
- Așezați colacii în tavă peste hârtie de copt, acoperiți-i din nou cu folie de plastic și lăsați-i să mai dospească încă 20 de minute. Eu am pus câte 4 colaci în tavă și am copt tăvile pe rând.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade imediat după ce ați terminat de format colacii ca să se încingă cât timp stau aceștia la dospit.
- Înainte să îi dați la cuptor ungeți colacii cu miere subțiată cu puțină apă și presărați-i cu semințe de mac sau de susan, după preferințe.
- Coaceți colacii timp de 20-25 de minute, până când sunt frumos rumeniți.
- Colăceii împletiți sunt crocanți la exterior și pufoși la interior. Sunt foarte buni când sunt calzi, sau după ce se răcesc, în ziua în care i-ați copt. A doua zi se mai întăresc puțin, dar îi puteți încălzi 1 minute la microunde sau la cuptor și vor fi ca proaspăt scoși din cuptor!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Emilia Chiriac a zis
Arata minunat. Multumim pentru retete!
Iuliana a zis
Mulțumesc mult! Vă pup!