Pui întreg la cuptor, gătit cu unt aromat, foarte fraged și suculent, cu o crustă aurie și crocantă. Perfect pentru o masă cu familia!
Un pui la cuptor, bine gătit, este una dintre cele mai delicioase mâncăruri pe care o poți servi familiei, fie că este vreo sărbătoare, fie că nu este.
În primul rând un pui la cuptor se face foarte ușor. În al doilea rând, dacă urmezi rețeta de astăzi, garnitura se va găti în aceeași tavă, odată cu puiul, iar untul aromat cu care "îmbrăcăm" puiul va forma sosul delicios din tavă pe care să îl servești odată cu friptura.
Bonus: poți folosi exact condimentele sugerate în rețetă sau le poți schimba ca să le adaptezi preferințelor voastre. te-am convins? Trecem la treabă? 🙂
Mod de preparare pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat
Cum pregătim puiul pentru gătit întreg la cuptor
În primul rând avem nevoie de un "pui grill", așa cum îl găsim în magazine, adică fără cap, gât și gheare. În general puii aceștia vin destul de bine curățați, dar tot mai trebuie inspectați să nu fi rămas pe undeva fulgi sau tuleie. Poate fi nevoie să îi pârliți puțin cu o torță de bucătărie.
Puiul trebuie să fie foarte bine uscat, așa că tamponați-l peste tot cu prosoape de hârtie. Dacă este ud, untul nu se va lipi de piele.
Ce condimente și ce plante aromatice folosim
Mai departe avem nevoie de unt moale aromatizat cu câteva condimente și ierburi aromatice.
Eu am folosit: sare, piper, boia de ardei dulce, frunze de dafin și cimbru uscat, iar ca plante proaspete rozmarin și pătrunjel creț. Bineînțeles că voi vă puteți face propria combinație de arome, după gusturile voastre.
Dar acestea nu sunt toate aromele din tavă! În interiorul puiului introducem ½ de căpățână de usturoi și ½ de lămâie cu tot cu coajă. Puiul nostru va avea astfel parte de arome grozave și din interior, și din exterior.
Iar înainte să îl trimitem la cuptor, așezăm puiul pe un pat de legume întregi: cartofi, morcovi, ceapă și mult usturoi usturoi. Acestea se vor găti în tavă în sosul de unt aromat format în căldura cuptorului. Undeva pe la jumătatea timpului de gătit adăugăm în tavă și puțin vin alb sau rose sec. Vă dați seama acum, ce de arome fabuloase s-au strâns în această rețetă? Absolut minunat!
Vom introduce o parte din untul aromat pe sub pielea puiului. Așadar, băgăm ușor degetele pe sub pielea puiului și o ridicăm ușor, o îndepărtăm de carne. În spațiul creat introducem bucățele de unt și masăm ușor ca să îl distribuim pe o suprafață cât mai mare.
Ungem puiul și la exterior cu restul de unt aromat. Acesta va frăgezi carnea și va da o aromă foarte plăcută.
În cât timp se coace un pui întreg la cuptor
Ei bine, noțiunea aceasta e puțin relativă și depinde atât de mărimea puiului, cât și de cuptorul fiecăruia.
Puiul meu a avut cam 2 kg și la cuptorul meu pe gaz l-am copt primele 45 de minute acoperit cu folie de aluminiu. Am deschis cuptorul, am îndepărtat folia și am turnat vinul. L-am dat din nou la cuptor pentru încă 45 de minute fără folie. În acest interval am deschis ușa cuptorului de 2 ori și am stropit puiul cu sosul din tavă ca să îl hidratez, dar și ca să capete o culoare frumoasă și să facă deasupra o crustă grozavă, crocantă.
Dacă puiul vostru e mai mare sau mai mic, va fi nevoie să ajustați corespunzător timpul de gătire.
Rețeta de pui întreg la cuptor - scris și video
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Imediat sub ea veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am pregătit eu acest pui îmbrăcat în unt aromat, cum l-am copt și cât de fraged era atunci când l-am scos din cuptor.
Și pentru că de multe ori un video face cât 1000 de cuvinte, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați nicio rețetă! Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 pui întreg de aprox. 2 kg
- 1 kg de cartofi pentru copt (sau cartofi roz)
- 4 morcovi
- 1 ceapă roșie
- 2 căpățâni de usturoi
- 100 g unt
- o mână de pătrunjel proaspăt
- 4-5 crenguțe de rozmarin
- ½ de lămâie
- 1 linguriță boia de ardei dulce sau afumată
- 1 linguriță cimbru
- 1 frunză de dafin
- sare și piper după gust
- 150 ml vin alb sec sau rose
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Curățați puiul de pene și tuleie, dacă este cazul.
- Curățați legumele. Morcovii și cartofii îi lăsați întregi, ceapa o tăiați în 4. Păstrați deoparte ½ de căpățână de usturoi tăiată pe orizontală, restul îl vom pune în tavă.
- Așezați legumele într-o tavă încăpătoare unsă cu foarte puțin unt. Tot aici puneți și 2 crenguțe de rozmarin.
- Tocați mărunt rozmarinul și pătrunjelul.
- Peste untul moale puneți condimentele: sare, piper, boia, cimbru uscat și verdețurile tocate. Amestecați bine până la omogenizare.
- În interiorul puiului introduceți cam 1 linguriță din acest unt aromat și: 1 frunză de dafin, ½ de cățel de usturoi și ½ de lămâie.
- Băgați degetele ușor pe sub piele și o desprindeți de carne. În acest spațiu introduceți bucățele de unt. Masați ușor pentru ca untul să alunece și să se distribuie pe o suprafață cât mai mare.
- Procedați în acest fel pe ambele părți. Cu restul de unt ungeți puiul și la exterior.
- Așezați puiul peste legumele din tavă. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 45 de minute.
- După cele 45 de minute deschideți cuptorul, îndepărtați folia și turnați în tavă cei 150 ml de vin. Stropiți puiul cu sosul din tavă.
- Lăsați puiul să se mai gătească încă 45 de minute fără folie. În acest interval, deschideți cuptorul de 2 ori și mai stropiți puiul cu sosul din tavă.
- După ce puiul este gata, lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte rețete cu carne de pui pe care vei dori să le încerci
Dacă vă place carnea de pui, cu siguranță veți găsi pe blog și alte rețete care să vă inspire. Eu vă las mai jos câteva dintre preferatele mele pe care sper să le încercați și voi:
- pulpe de pui la tigaie cu ceapă și roșii
- papricaș de pui cu găluște de făină
- mâncare de gutui cu carne de pui
- pilaf de bulgur cu pulpe de pui
Lasă un comentariu