Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat

Publicat la 18 mai 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

71 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Pui întreg la cuptor, gătit cu unt aromat, foarte fraged și suculent, cu o crustă aurie și crocantă. Perfect pentru o masă cu familia!

Un pui la cuptor, bine gătit, este una dintre cele mai delicioase mâncăruri pe care o poți servi familiei, fie că este vreo sărbătoare, fie că nu este.

Pui intreg la cuptor

În primul rând un pui la cuptor se face foarte ușor. În al doilea rând, dacă urmezi rețeta de astăzi, garnitura se va găti în aceeași tavă, odată cu puiul, iar untul aromat cu care "îmbrăcăm" puiul va forma sosul delicios din tavă pe care să îl servești odată cu friptura.

Bonus: poți folosi exact condimentele sugerate în rețetă sau le poți schimba ca să le adaptezi preferințelor voastre. te-am convins? Trecem la treabă? 🙂

Mod de preparare pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat

Cum pregătim puiul pentru gătit întreg la cuptor

În primul rând avem nevoie de un "pui grill", așa cum îl găsim în magazine, adică fără cap, gât și gheare. În general puii aceștia vin destul de bine curățați, dar tot mai trebuie inspectați să nu fi rămas pe undeva fulgi sau tuleie. Poate fi nevoie să îi pârliți puțin cu o torță de bucătărie.

Puiul trebuie să fie foarte bine uscat, așa că tamponați-l peste tot cu prosoape de hârtie. Dacă este ud, untul nu se va lipi de piele.

Ce condimente și ce plante aromatice folosim

Mai departe avem nevoie de unt moale aromatizat cu câteva condimente și ierburi aromatice.

Eu am folosit: sare, piper, boia de ardei dulce, frunze de dafin și cimbru uscat, iar ca plante proaspete rozmarin și pătrunjel creț. Bineînțeles că voi vă puteți face propria combinație de arome, după gusturile voastre.

Dar acestea nu sunt toate aromele din tavă! În interiorul puiului introducem ½ de căpățână de usturoi și ½ de lămâie cu tot cu coajă. Puiul nostru va avea astfel parte de arome grozave și din interior, și din exterior.

  • ierburi aromatice
  • unt aromat

Iar înainte să îl trimitem la cuptor, așezăm puiul pe un pat de legume întregi: cartofi, morcovi, ceapă și mult usturoi usturoi. Acestea se vor găti în tavă în sosul de unt aromat format în căldura cuptorului. Undeva pe la jumătatea timpului de gătit adăugăm în tavă și puțin vin alb sau rose sec. Vă dați seama acum, ce de arome fabuloase s-au strâns în această rețetă? Absolut minunat!

Vom introduce o parte din untul aromat pe sub pielea puiului. Așadar, băgăm ușor degetele pe sub pielea puiului și o ridicăm ușor, o îndepărtăm de carne. În spațiul creat introducem bucățele de unt și masăm ușor ca să îl distribuim pe o suprafață cât mai mare.

Ungem puiul și la exterior cu restul de unt aromat. Acesta va frăgezi carnea și va da o aromă foarte plăcută.

  • legume în tavă
  • pui cu unt aromat

În cât timp se coace un pui întreg la cuptor

Ei bine, noțiunea aceasta e puțin relativă și depinde atât de mărimea puiului, cât și de cuptorul fiecăruia.

Puiul meu a avut cam 2 kg și la cuptorul meu pe gaz l-am copt primele 45 de minute acoperit cu folie de aluminiu. Am deschis cuptorul, am îndepărtat folia și am turnat vinul. L-am dat din nou la cuptor pentru încă 45 de minute fără folie. În acest interval am deschis ușa cuptorului de 2 ori și am stropit puiul cu sosul din tavă ca să îl hidratez, dar și ca să capete o culoare frumoasă și să facă deasupra o crustă grozavă, crocantă.

Dacă puiul vostru e mai mare sau mai mic, va fi nevoie să ajustați corespunzător timpul de gătire.

Rețeta de pui întreg la cuptor - scris și video

Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.

Imediat sub ea veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am pregătit eu acest pui îmbrăcat în unt aromat, cum l-am copt și cât de fraged era atunci când l-am scos din cuptor.

Și pentru că de multe ori un video face cât 1000 de cuvinte, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați nicio rețetă! Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pui intreg la cuptor

Pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat

Pui întreg la cuptor, gătit cu unt aromat, foarte fraged și suculent, cu o crustă aurie și crocantă. Perfect pentru o masă cu familia!
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 50 minutes minutes
Număr de porții: 6 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 pui întreg de aprox. 2 kg
  • 1 kg de cartofi pentru copt (sau cartofi roz)
  • 4 morcovi
  • 1 ceapă roșie
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 100 g unt
  • o mână de pătrunjel proaspăt
  • 4-5 crenguțe de rozmarin
  • ½ de lămâie
  • 1 linguriță boia de ardei dulce sau afumată
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper după gust
  • 150 ml vin alb sec sau rose

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Curățați puiul de pene și tuleie, dacă este cazul.
  • Curățați legumele. Morcovii și cartofii îi lăsați întregi, ceapa o tăiați în 4. Păstrați deoparte ½ de căpățână de usturoi tăiată pe orizontală, restul îl vom pune în tavă.
  • Așezați legumele într-o tavă încăpătoare unsă cu foarte puțin unt. Tot aici puneți și 2 crenguțe de rozmarin.
  • Tocați mărunt rozmarinul și pătrunjelul.
  • Peste untul moale puneți condimentele: sare, piper, boia, cimbru uscat și verdețurile tocate. Amestecați bine până la omogenizare.
  • În interiorul puiului introduceți cam 1 linguriță din acest unt aromat și: 1 frunză de dafin, ½ de cățel de usturoi și ½ de lămâie.
  • Băgați degetele ușor pe sub piele și o desprindeți de carne. În acest spațiu introduceți bucățele de unt. Masați ușor pentru ca untul să alunece și să se distribuie pe o suprafață cât mai mare.
  • Procedați în acest fel pe ambele părți. Cu restul de unt ungeți puiul și la exterior.
  • Așezați puiul peste legumele din tavă. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 45 de minute.
  • După cele 45 de minute deschideți cuptorul, îndepărtați folia și turnați în tavă cei 150 ml de vin. Stropiți puiul cu sosul din tavă.
  • Lăsați puiul să se mai gătească încă 45 de minute fără folie. În acest interval, deschideți cuptorul de 2 ori și mai stropiți puiul cu sosul din tavă.
  • După ce puiul este gata, lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute înainte de servire.
Valori nutriționale
Pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat
Valori per porție
Calorii
624
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
38
g
58
%
Colesterol
 
156
mg
52
%
Carbohidrați
 
33
g
11
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
34
g
68
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Alte rețete cu carne de pui pe care vei dori să le încerci

Dacă vă place carnea de pui, cu siguranță veți găsi pe blog și alte rețete care să vă inspire. Eu vă las mai jos câteva dintre preferatele mele pe care sper să le încercați și voi:

  • pulpe de pui la tigaie cu ceapă și roșii
  • papricaș de pui cu găluște de făină
  • mâncare de gutui cu carne de pui
  • pilaf de bulgur cu pulpe de pui
Pui intreg la cuptor

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
  • ceafa de porc cu cartofi prajiti la air fryer
    Cum faci ceafă de porc fragedă și cartofi crocanți la air fryer, în același timp!
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • o felie de lasagna bolognese servita pe farfurie alba
    Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
71 shares
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x