Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Mâncare de gutui cu carne de pui - rețeta de pulpe de pui cu gutui

187 shares
Mergi la rețetă

Mâncare de gutui cu carne de pui. O rețetă tradițională, simplă și gustoasă de pulpe de pui cu gutui. Cum se face mâncarea de gutui cu carne.

Cu toate că prin părțile noastre (adică Giurgiu unde am crescut și Galați unde locuiesc) nu prea gătim feluri de bază cu fructe și nici sosurile de fructe picurate peste carne nu prea ne sunt pe plac, există totuși două mâncăruri care fac excepție. Una dintre ele este mâncarea de orez cu prune uscate (click aici pentru rețetă) , iar cealaltă este mâncarea de gutui.

Mâncare de gutui cu carne de pui

Pe ambele le știu de când eram mică, mi le-au făcut pe rând și bunica, și mama. Ce-i drept, bunica le făcea mereu în varianta de post, dar mama îmi punea adesea și câte un copănel de pui lângă mâncarea de gutui.

Așa că de dor de mâncărurile copilăriei, abia așteptam să am gutui din belșug și pe alese ca să fac o mâncare de gutui cu carne de pui ca la mama acasă 🙂

Am primit din nou gutui bio, nestropite și neajutate de nicio chimicală, de la prietenii noștri care ne aduc în fiecare an. Tot din gutuile lor am făcut și un minunat gem de gutui (click aici pentru rețetă) care nu ne lipsește în nicio iarnă din cămară.

Gem de gutui
Gem de gutui

Tot din aceste fructe facem toamna și lichior de gutui sau gutuiată, cum i se mai zice. E o băutură minunată mai ales pentru doamne, fină și aromată, nu trece o toamnă fără să o facem. Click pe fotografie dacă doriți să vedeți rețeta.

Lichior de gutui
Lichior de gutui (gutuiată)

Bun, deci le aveam disponibile pe "pufoasele" bio din fotografia de mai jos care tare-mi făceau cu ochiul, parcă rugându-mă să le arunc într-o cratiță alături de ceva carne de pui și puțin zahăr caramelizat 😉

Gutui

Mi-am pus șorțul, mi-am luat camera foto cu mine și m-am apucat de treabă. Trebuie să vă spun că bunica și mama găteau rețeta asta mult mai simplu decât mine. Eu am adaptat-o vremurilor și gusturilor mele și i-am mai adus câteva ingrediente în plus: un pic de unt, vin alb și cimbrișor.

Am călit carnea într-un amestec de unt și ulei, doar până s-a rumenit pe toate părțile, apoi am scos-o și am păstrat-o deoparte la cald. În aceeași tigaie am pus gutuile tăiate cuburi mari, am presărat peste ele o lingură de zahăr și le-am călit și pe ele câteva minute. Când gutuile au devenit rumene pe toate părțile, am pus din nou carnea la loc în tigaie.

  • Carne de pui
  • Preparare mâncare de gutui cu carne de pui

Separat am caramelizat 2 linguri de zahăr, pe care le-am stins cu 150 ml de vin alb. Am "desfăcut 2 linguri de făină în puțină apă rece și le-am adaugat peste zahărul caramelizat care s-a dizolvat în vin. Am turnat totul în tigaie peste carnea de pui și gutui.

  • Preparare sos de zahar ars pentru mâncare de gutui
  • Preparare mâncare de gutui cu carne de pui

Am condimentat mâncarea cu sare, piper și cimbrișor și am lăsat-o să fiarbă la foc mic acoperită cu un capac. Am mai adăugat pe parcurs puțină apă pentru că am vrut o mâncare cu mult sos.

La final, mâncarea mea de gutui cu carne de pui arăta ca în fotografia de mai jos. Minunate culori, iar gustul e de poveste! Atâtea arome delicioase s-au adunat în tigaia asta!

Cuburile de gutui s-au caramelizat, sunt dulci-acrișoare, sosul este bogat, cu gust de unt și aromă de vin alb, iar pulpele de pui sunt fragede și bine pătrunse. Oricât de sceptici ați fi la alăturarea de fructe și carne, eu sunt convinsă că veți fi și voi încântați de mâncarea asta! Vă las mai jos rețeta printabilă. Spor la gătit! 😉

Gutui cu carne de pui

Mod de preparare mâncare de gutui cu carne de pui

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mâncare de gutui cu carne de pui

Mâncare de gutui cu carne de pui

Mâncare de gutui cu carne de pui: o combinație inedită de arome dulci și sărate, cu pulpe de pui fragede și gutui caramelizate. Un fel de mâncare deosebit, perfect pentru zilele de toamnă.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Ingrediente
 

  • 4 buc pulpe inferioare de pui (pot fi și pulpe superioare, întregi sau piept de pui tăiat cuburi, etc.
  • aprox. 1 kg gutui cântărite după ce au fost curățate
  • 50 ml de ulei
  • 50 g unt
  • 2+1 linguri de zahăr (2 caramelizate și 1 presărată peste gutui)
  • 150 ml vin alb
  • 2 linguri de făină
  • sare, piper, cimbrișor/cimbru după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți untul și uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare. Rumeniți timp de câteva minute carnea de pui, doar până prinde culoare pe toate părțile, apoi o scoateți deoparte și o păstrați la cald.
  • Între timp spălați gutuile și îndepărtați puful de la exterior. Curățați caseta cu semințe și tăiați gutuile cuburi sau felii.
  • Presărați o lingură de zahăr peste gutui și rumeniți-le și pe ele în uleiul rămas în tigaie.
  • Separat, într-o crăticioară caramelizați cele 2 linguri de zahăr, cu grijă să nu fumege pentru că devine amar. Stingeți zahărul ars turnând peste el cei 150 ml de vin alb. Lăsați să fiarbă până când se topește tot zahărul.
  • Într-un castronel desfaceți cele 2 linguri de făină în puțină apă rece, ca să nu se formeze cocoloașe. Turnați apoi apa cu făină peste siropul de zahăr caramelizat pregătit mai sus.
  • Turnați tot acest amestec în tigaie, peste gutui și carne. Condimentați cu sare, piper și cimbru după gust. Lăsați mâncarea de gutui să fiarbă la foc mic până când carnea este bine pătrunsă. Dacă este nevoie, mai adăugați puțină apă caldă la fiert.
  • Serviți mâncarea de gutui cu carne de pui fierbinte. Merge și cu pâine, și cu mămăliguță.
Valori nutriționale
Mâncare de gutui cu carne de pui
Valori per porție
Calorii
227
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
22
g
34
%
Colesterol
 
27
mg
9
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Fibre
 
0.01
g
0
%
Zahăr
 
0.4
g
0
%
Proteine
 
0.2
g
0
%
Vitamina A
 
312
IU
6
%
Calciu
 
6
mg
1
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mâncare de gutui cu carne de pui

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
187 shares
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.