Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de pizza delicioase și rapide

Blat simplu de pizza. Rețeta de aluat dospit pentru pizza

Publicat la 3 ianuarie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

48 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum facem acasă un blat simplu de pizza? Rețeta de aluat dospit pentru o pizza de casă rapidă și mult mai gustoasă decât cea de la pizzerie!

Nu putem nega plăcerea pe care pizza o aduce în viețile noastre. Și nimic nu ne bucură mai mult decât o pizza de casă făcută exact așa cum ne place nouă, care să umple bucătăria de arome irezistibile și pe care să o devorăm de cum iese din cuptor.

Când vine vorba de o pizza bine făcută, totul pleacă de la blat, căci pe el se clădește toată magia unei pizza delicioase. Multe discuții se învârt în jurul lui: să aibă gust bun, să fie subțire și crocant sau gros și pufos? Orice variantă e la fel de bună, căci gusturile nu se discută, nu-i așa? 🙂

Să faci blatul de pizza acasă e o "muncă" de maxim 10 minute, o "investiție" de câteva ingrediente ieftine, pe care sigur le ai chiar acum în casă, iar efortul îți va fi cu prisosință răsplătit de laudele celor dragi.

aluat

Ingrediente de bază pentru un blat simplu de pizza

Cum spuneam, la blatul de pizza folosim cele mai simple și mai ieftine ingrediente, care cu siguranță că se găsesc mereu în cămara oricărui om gospodar:

  1. făină - avem nevoie de făină cu procent mare de proteine, adică făină pentru pâine, tip 650. Pe lângă făina din aluat, mai avem nevoie de încă puțină făină care să ne ajute să întindem blatul pe masa de lucru.
  2. sare - ca la orice aluat, sarea este foarte importantă și se calculează la fel ca la pâine, ca fiind 2% din cantitatea de făină.
  3. drojdie - orice fel de drojdie este la fel de bună în această rețetă, cu condiția să fie corect folosită. Puteți citi pe blog un articol despre tipurile de drojdie și cum se face conversia de la drojdia proaspătă la cea uscată sau invers.
  4. zahăr - punem foarte puțin zahăr în aluatul de pizza și rolul lui este de a stimula acțiunea drojdiei și de a favoriza în acest fel o dospire mai rapidă.
  5. apă - folosim apă plată ușor călduță, adică 38-40 de grade pentru ca aluatul să dospească mai repede.
  6. ulei de măsline - pentru a da elasticitate aluatului, dar mai ales pentru aroma atât de plăcută pe care o va lăsa în blat.
ingrediente
Acestea sunt toate ingredientele de bază pentru blatul de pizza

Întrebări frecvente

Avem nevoie de robot pentru a frământa blatul de pizza?

Nu este nevoie de robot pentru că frământăm blatul de pizza doar 8-10 minute, iar aluatul este moale și se frământă ușor. Desigur, dacă aveți un robot îl puteți folosi sau puteți frământa aluatul la mașina de făcut pâine.

La ce temperatură de coace pizza?

Temperatura de coacere este foarte importantă pentru o pizza de calitate. Pizza în mod tradițional se coace în cuptoare cu lemne, la temperaturi foarte mari. Acasă, o vom coace la cea mai mare temperatură pe care o permite cuptorul pe care îl avem. 250 de grade este temperatura ideală sau măcar 230-240 de grade.

Câte calorii are un blat de pizza?

Un blat de pizza cu diametrul de 30 cm pregătit după rețeta prezentată mai jos are aprox. 490 kcal (fără topping!).

Blatul de pizza se poate păstra la frigider?

După prima dospire, formați bile de aluat pe care le puteți păstra la frigider timp de 2-3 zile. Bilele de aluat se așază în caserole de plastic cu capac, unse cu puțin ulei. Chiar și la frigider, aluatul va continua să mai dospească puțin, deci trebuie să aibă loc în caserolă să crească ușor în volum.
Când vreți să îl folosiți, lăsați aluatul timp de 15-30 de minute pe blatul de lucru, ca să ajungă la temperatura camerei.

Blatul de pizza se poate congela?

Da, aluatul pentru pizza se poate congela, tot după prima dospire. Din cauza temperaturii scăzute, aluatul nu va mai dospi în congelator, așa că după ce formați bile de aluat, le ambalați individual în folie alimentară, apoi puteți pune mai multe bile într-o pungă de plastic sigilată etanș. Aluatul pentru pizza de poate păstra la congelator până la 3 luni.
Când doriți să folosiți blaturile de pizza congelate, lăsați-le peste noapte să se dezghețe în frigider, apoi pe blatul de lucru 15-30 de minute ca să ajungă la temperatura camerei.

Frământare aluat de pizza

Vă grăbiți? Iată și alte variante mai rapide!

Vă grăbiți și nu aveți timp să lăsați aluatul la dospit? Avem soluții delicioase la această problemă!

  • Vă propun să folosiți blatul fără dospire (cu praf de copt) de la rețeta de pizza rapidă cu blat subțire și crocant. peste care să puneți orice topping vreți voi.

Dacă tot ce vă doriți este o pizza de casă, bună și rapidă, aceasta este rețeta care vă trebuie! Din rețeta prezentată pe blog obțineți o pizza mare cât tava cuptorului, pe săturate pentru toată familia! 🙂

  • Vă grăbiți și mai tare? Folosiți drept blat o lipie libaneză așa cum am făcut și eu la rețeta de pizza pe lipie libaneză gata în 10 minute!

Veți avea parte de o masă absolut satisfăcătoare! Am primit multe reacții pozitive la această rețetă, semn că a scos din impas mulți oameni grăbiți sau obosiți 😉

Blat simplu de pizza

Rețete de pizza la care să folosiți acest aluat

  • pizza
    Pizza cu legume şi şuncă
  • Pizza cu broccoli si sunca de pui
    Pizza cu broccoli şi şuncă de pui
  • Pizza cu şuncă şi ciuperci
    Pizza cu şuncă şi ciuperci, rețeta italiană delicioasă

Cum facem acasă un blat simplu de pizza din aluat dospit

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Blat simplu de pizza

Blat simplu de pizza - rețeta de aluat dospit pentru pizza

Cum facem acasă un blat simplu de pizza? Rețeta de aluat dospit pentru o pizza de casă rapidă și mult mai gustoasă decât cea de la pizzerie!
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 8 minutes minutes
dospire: 55 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 18 minutes minutes
Număr de porții: 1 pizza medie
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tava perforata pizza
tava perforata pizza
cutit pizza
cutit pizza

Rețeta Video

Ingrediente
 

ingrediente pentru un blat de pizza cu diametrul de 30 cm

  • 130 g făină tip 650
  • 85 ml apă călduță ((aprox. 40 grade))
  • 2 g drojdie uscată instant ((sau 6 g drojdie proaspătă))
  • 2 g sare
  • 1 linguriță rasă zahăr
  • 1 lingură ulei de măsline
  • încă puțină faină pentru întins blatul

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un bol încăpător puneți făina, drojdia uscată și zahărul. Adăugați apa călduță și începeți să frământați ușor cu mâna. După ce făina s-a umezit, încorporați sarea și uleiul de măsline.
    ingredientele in bol
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați timp de 8-10 minute, până când formați o bilă de aluat suplu, ușor umed, dar omogen și nelipicios.
    bila de aluat
  • Ungeți un castron cu puțin ulei de măsline. Puneți aluatul în castron și îl răsuciți pe toate părțile ca să se "îmbrace" într-o peliculă de ulei. Acoperiți castronul cu folie alimentară, apoi cu un prosop de bucătărie.
    dosipre blat de pizza
  • Lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul și devine foarte moale și aerat. În funcție de temperatura din bucătărie, poate dura între 30 și 60 de minute.
    dospire
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl aplatizați ușor cu palmele apoi îi dați din nou formă de bilă. Lăsați aluatul să dospească pe blatul de lucru încă 15 minute acoperit cu un prosop umed.
    blat de pizza - a doua dospire pe blatul de lucru
  • Întindeți aluatul cu palmele sau cu sucitorul, într-o foaie rotundă de aprox. 30 cm.
    intindeti aluatul cu mana sau cu sucitorul
  • Puteți coace pizza în tava cuptorului, pe o tavă-sită specială pentru patiserie sau pe o piatră de copt din granit. Eu folosesc o tavă-sită pentru pizza peste care pun hârtie de copt. Aprindeți cuptorul la 250 grade și pregătiți tava sau lăsați piatra în cuptor să se încingă.
    sita pizza
  • Dacă folosiți o tavă, transferați blatul de pizza în tavă, peste hârtia de copt, ajutându-vă de sucitor. Dacă coaceți pizza pe placă de granit, folosiți o lopată din lemn pentru transfer.
    transferati aluatul pe hartie de copt
  • Adăugați acum sosul de pizza și toppingul preferat și coaceți pizza în cuptorul foarte bine încins la 250 de grade pentru 8-10 minute, până când aluatul este ușor rumenit pe margini.
    topping de pizza
Valori nutriționale
Blat simplu de pizza - rețeta de aluat dospit pentru pizza
Valori per porție
Calorii
492
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Carbohidrați
 
101
g
34
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
14
g
28
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Blat simplu de pizza

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • pizza cu rosii si mozzarella in tava pe fundal de lemn
    Pizza turnată la tavă - rețeta rapidă de pizza "lichidă" delicioasă
  • Pizza rapidă pe felii de pâine - rețeta veche
    Pizza rapidă pe felii de pâine - rețeta veche
  • Reteta pizza pe blat de dovlecei
    Pizza cu blat de dovlecei și mozzarella, rețeta simplă și delicioasă
  • Pizza cu ton si porumb
    Pizza cu ton și porumb - rețeta simplă, cu aluat de casă
48 shares

Comentarii

  1. Elena Gheorghe a zis

    aprilie 09, 2025 at 9:56 am

    5 stars
    Bună ziua! Aș dori să fac pizza în tava de cuptor mare. Ce proporție îmi recomandați? Dubla cu 260 g făină sau mai mult?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 09, 2025 at 12:57 pm

      Da, dacă dublați cantitățile e perfect! Nu mai mult, ca să nu iasă blatul prea gros. Succes!

      Răspunde
5 from 6 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x