Cum facem acasă un blat simplu de pizza? Rețeta de aluat dospit pentru o pizza de casă rapidă și mult mai gustoasă decât cea de la pizzerie!
Nu putem nega plăcerea pe care pizza o aduce în viețile noastre. Și nimic nu ne bucură mai mult decât o pizza de casă făcută exact așa cum ne place nouă, care să umple bucătăria de arome irezistibile și pe care să o devorăm de cum iese din cuptor.
Când vine vorba de o pizza bine făcută, totul pleacă de la blat, căci pe el se clădește toată magia unei pizza delicioase. Multe discuții se învârt în jurul lui: să aibă gust bun, să fie subțire și crocant sau gros și pufos? Orice variantă e la fel de bună, căci gusturile nu se discută, nu-i așa? 🙂
Să faci blatul de pizza acasă e o "muncă" de maxim 10 minute, o "investiție" de câteva ingrediente ieftine, pe care sigur le ai chiar acum în casă, iar efortul îți va fi cu prisosință răsplătit de laudele celor dragi.
Ingrediente de bază pentru un blat simplu de pizza
Cum spuneam, la blatul de pizza folosim cele mai simple și mai ieftine ingrediente, care cu siguranță că se găsesc mereu în cămara oricărui om gospodar:
- făină - avem nevoie de făină cu procent mare de proteine, adică făină pentru pâine, tip 650. Pe lângă făina din aluat, mai avem nevoie de încă puțină făină care să ne ajute să întindem blatul pe masa de lucru.
- sare - ca la orice aluat, sarea este foarte importantă și se calculează la fel ca la pâine, ca fiind 2% din cantitatea de făină.
- drojdie - orice fel de drojdie este la fel de bună în această rețetă, cu condiția să fie corect folosită. Puteți citi pe blog un articol despre tipurile de drojdie și cum se face conversia de la drojdia proaspătă la cea uscată sau invers.
- zahăr - punem foarte puțin zahăr în aluatul de pizza și rolul lui este de a stimula acțiunea drojdiei și de a favoriza în acest fel o dospire mai rapidă.
- apă - folosim apă plată ușor călduță, adică 38-40 de grade pentru ca aluatul să dospească mai repede.
- ulei de măsline - pentru a da elasticitate aluatului, dar mai ales pentru aroma atât de plăcută pe care o va lăsa în blat.
Întrebări frecvente
Nu este nevoie de robot pentru că frământăm blatul de pizza doar 8-10 minute, iar aluatul este moale și se frământă ușor. Desigur, dacă aveți un robot îl puteți folosi sau puteți frământa aluatul la mașina de făcut pâine.
Temperatura de coacere este foarte importantă pentru o pizza de calitate. Pizza în mod tradițional se coace în cuptoare cu lemne, la temperaturi foarte mari. Acasă, o vom coace la cea mai mare temperatură pe care o permite cuptorul pe care îl avem. 250 de grade este temperatura ideală sau măcar 230-240 de grade.
Un blat de pizza cu diametrul de 30 cm pregătit după rețeta prezentată mai jos are aprox. 490 kcal (fără topping!).
După prima dospire, formați bile de aluat pe care le puteți păstra la frigider timp de 2-3 zile. Bilele de aluat se așază în caserole de plastic cu capac, unse cu puțin ulei. Chiar și la frigider, aluatul va continua să mai dospească puțin, deci trebuie să aibă loc în caserolă să crească ușor în volum.
Când vreți să îl folosiți, lăsați aluatul timp de 15-30 de minute pe blatul de lucru, ca să ajungă la temperatura camerei.
Da, aluatul pentru pizza se poate congela, tot după prima dospire. Din cauza temperaturii scăzute, aluatul nu va mai dospi în congelator, așa că după ce formați bile de aluat, le ambalați individual în folie alimentară, apoi puteți pune mai multe bile într-o pungă de plastic sigilată etanș. Aluatul pentru pizza de poate păstra la congelator până la 3 luni.
Când doriți să folosiți blaturile de pizza congelate, lăsați-le peste noapte să se dezghețe în frigider, apoi pe blatul de lucru 15-30 de minute ca să ajungă la temperatura camerei.
Vă grăbiți? Iată și alte variante mai rapide!
Vă grăbiți și nu aveți timp să lăsați aluatul la dospit? Avem soluții delicioase la această problemă!
- Vă propun să folosiți blatul fără dospire (cu praf de copt) de la rețeta de pizza rapidă cu blat subțire și crocant. peste care să puneți orice topping vreți voi.
Dacă tot ce vă doriți este o pizza de casă, bună și rapidă, aceasta este rețeta care vă trebuie! Din rețeta prezentată pe blog obțineți o pizza mare cât tava cuptorului, pe săturate pentru toată familia! 🙂
- Vă grăbiți și mai tare? Folosiți drept blat o lipie libaneză așa cum am făcut și eu la rețeta de pizza pe lipie libaneză gata în 10 minute!
Veți avea parte de o masă absolut satisfăcătoare! Am primit multe reacții pozitive la această rețetă, semn că a scos din impas mulți oameni grăbiți sau obosiți 😉
Rețete de pizza la care să folosiți acest aluat
Cum facem acasă un blat simplu de pizza din aluat dospit
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Blat simplu de pizza - rețeta de aluat dospit pentru pizza
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
ingrediente pentru un blat de pizza cu diametrul de 30 cm
- 130 g făină tip 650
- 85 ml apă călduță ((aprox. 40 grade))
- 2 g drojdie uscată instant ((sau 6 g drojdie proaspătă))
- 2 g sare
- 1 linguriță rasă zahăr
- 1 lingură ulei de măsline
- încă puțină faină pentru întins blatul
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol încăpător puneți făina, drojdia uscată și zahărul. Adăugați apa călduță și începeți să frământați ușor cu mâna. După ce făina s-a umezit, încorporați sarea și uleiul de măsline.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați timp de 8-10 minute, până când formați o bilă de aluat suplu, ușor umed, dar omogen și nelipicios.
- Ungeți un castron cu puțin ulei de măsline. Puneți aluatul în castron și îl răsuciți pe toate părțile ca să se "îmbrace" într-o peliculă de ulei. Acoperiți castronul cu folie alimentară, apoi cu un prosop de bucătărie.
- Lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul și devine foarte moale și aerat. În funcție de temperatura din bucătărie, poate dura între 30 și 60 de minute.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl aplatizați ușor cu palmele apoi îi dați din nou formă de bilă. Lăsați aluatul să dospească pe blatul de lucru încă 15 minute acoperit cu un prosop umed.
- Întindeți aluatul cu palmele sau cu sucitorul, într-o foaie rotundă de aprox. 30 cm.
- Puteți coace pizza în tava cuptorului, pe o tavă-sită specială pentru patiserie sau pe o piatră de copt din granit. Eu folosesc o tavă-sită pentru pizza peste care pun hârtie de copt. Aprindeți cuptorul la 250 grade și pregătiți tava sau lăsați piatra în cuptor să se încingă.
- Dacă folosiți o tavă, transferați blatul de pizza în tavă, peste hârtia de copt, ajutându-vă de sucitor. Dacă coaceți pizza pe placă de granit, folosiți o lopată din lemn pentru transfer.
- Adăugați acum sosul de pizza și toppingul preferat și coaceți pizza în cuptorul foarte bine încins la 250 de grade pentru 8-10 minute, până când aluatul este ușor rumenit pe margini.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu