Prima dată când am mâncat pizza eram în liceu, înainte de '89 şi aveam un singur restaurant în oraş, undeva în piaţa centrală care făcea aşa ceva. Pizza era micuţă, cam cât o farfurie de desert, avea blat gros şi moale, mult, foarte mult sos de roşii, puţin salam (probabil din cel cu soia, că aşa erau toate pe vremea aia) şi foarte puţin caşcaval, dar suficient cât să se întindă savuros de să ne lingem pe degete.
Îmi plăcea la nebunie. Nu peste mult timp s-a răspândit reţeta de pizza şi la alte restaurante din oraş dar pentru mine, cea din piaţă a rămas de referinţă, niciuna nu o egala.
Apoi am început să o fac şi acasă, în fel şi chip, dar cu cât o complicam mai mult, cu atât mai mult mâ îndepăratam de gustul meu de referinţă al pizzei mâncate când ieşeam de la liceu, la restaurantul din piaţă. Între timp am ajuns la o reţeta perfectă de blat pe care o fac acasă, dar chiar şi acum, rar se întâmplă să o fac aşa, simplă, cu puţine ingrediente.
Niciodată nu rezist tentaţiei de a-i mai adăuga câte ceva. La reţeta de azi am adăugat bucheţele de broccoli şi mi-a plăcut. Au dat un pic de culoare şi un gust deosebit. Ăsta e tot farmecul pizzei la urma urmei, că nu există combinaţii interzise, poţi pune peste blat orice îţi trece prin cap sau îţi prisoseşte prin frigider. Va fi savuroasă oricum. Dar eu tot am nostalgii cu pizza aia din tinereţile mele, cu salam puţin şi mult sos de roşii 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pizza cu broccoli şi şuncă de pui
Echipamente necesare
Ingrediente
2 blaturi de pizza cu diametrul de 30 cm
- 260 g făină
- 4 g drojdie uscată
- 170 ml apă călduţă
- 1 lingură de ulei de măsline
- 5 g sare
- 1 linguriță zahăr
Topping
- 300 g şuncă de pui
- ½ de ardei gras
- 100 g cașcaval
- 200 g mozzarella
- 100 g sos de roşii
- câteva bucheţele de broccoli
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare (piper, oregano)
Instrucțiuni de preparare
blaturile
- Într-un castron puneți făina, drojdia uscată și zahărul. Adăugați apa călduță și începeți să frământați ușor. După ce făina s-a umezit, încorporați sarea și uleiul de măsline.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați timp de 7-8 minute, până când formați o bilă de aluat suplu, ușor umed, dar omogen și nelipicios.
- Ungeți un castron cu puțin ulei de măsline. Puneți aluatul în castron, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie, poate dura între 30 și 60 de minute.
- Răsturnați aluatul dospit pe blatul de lucru presărat cu făină și îl împărțiți în 2 jumătăți cărora le dați formă de bilă. Lăsați bilele de aluat să dospească din nou pe blatul de lucru încă 15 minute acoperite cu un prosop umed.
- Aprindeți acum cuptorul la 250 grade și pregătiți tava. Dacă folosiți o piatră pentru pizza, lăsați-o să se încingă foarte bine în cuptor..
- Întindeți fiecare bilă de aluat cu palmele sau cu sucitorul, într-un blat rotund de aprox. 30 cm. Transferați blatul de pizza peste hârtia de copt, ajutându-vă de sucitor.
- Odată blatul pregătit, nu vă rămâne decât să îl ungeţi cu sosul de roşii amestecat cu ulei de măsline şi condimentat cu puţină sare, piper şi oregano. Peste sos aşezaţi şunca de pui, cuburi mici de ardei gras, caşcaval ras, câteva bucheţele de broccoli şi din loc în loc biluţe de mozzarella.
- Coaceţi pizza timp de 8-10 minute, până când blatul începe să se rumenească pe margini.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de pizza cu broccoli şi şuncă de pui pentru a o păstra la colecţia voastră de bucate aromate.
Poftă bună!
anca
Arata minunat! Si pozele super! Abia astept sa fac si eu pizza:*
Iuliana
Ilincuta sigur va fi fericita sa ii faci pizza. Sau si mai bine, sa o faceti impreuna 🙂