Pizza cu ton și porumb este mereu o opțiune bună atunci când vrei un meniu care să bucure toată familia. Se face ușor, din câteva ingrediente simple și vă promit că va fi mult mai bună decât cea de la pizzerie! 🙂
Eu am făcut această rețetă de pizza cu ton după Crăciun când toți ai casei erau deja sătui de alte cărnuri mai grele și am vrut să le ofer un prânz gustos și sățios care știam că va fi pe gustul tuturor.
Ingrediente necesare pentru cea mai bună pizza cu ton și porumb
Fiind o mâncare simplă, rustică, vom folosi pentru pizza doar ingrediente de calitate, pentru că fiecare are rolul lui în rețetă, se simte distinct și contribuie la succesul preparatului final.
ingrediente pentru aluat de pizza făcut în casă
Pe blog veți găsi și rețeta pas cu pas pentru un blat simplu de pizza făcut acasă din aluat dospit cu drojdie. Este cel mai bun blat de pizza! Am explicat în rețetă și cum se poate păstra la frigider sau la congelator ca să îl aveți mereu la îndemână.
Dar iată ce ne trebuie:
- făină - avem nevoie de făină pentru pâine, tip 650.
- sare - ca la orice aluat, sarea este foarte importantă și va fi 2% din cantitatea de făină.
- drojdie - orice fel de drojdie proaspătă sau uscată este la fel de bună în această rețetă.
- zahăr - punem foarte puțin zahăr în aluatul de pizza și rolul lui este de a stimula acțiunea drojdiei și de a favoriza în acest fel o dospire mai rapidă.
- apă - folosim apă plată ușor călduță pentru ca aluatul să dospească mai repede.
- ulei de măsline - pentru a da elasticitate aluatului.
sos de roșii pentru pizza
Niciun ketchup cumpărat nu va fi mai bun decât sosul de roșii pe care îl puteți face voi singuri acasă. Doar amestecați ingredientele de mai jos și sosul e gata!
- suc de roșii - orice suc de roșii mai gros, mai concentrat, va fi minunat. Dacă e făcut în casă, e și mai bine!
- ulei de măsline - foarte puțin, cât să confere cremozitate și gust sucului de roșii.
- oregano uscat - pentru aroma unei pizza autentice. Se poate înlocui cu busuioc uscat.
- sare și piper - după gust
ingrediente pentru topping
- ton bucăți - din conservă. Vă recomand să folosiți ton în suc propriu, nu în ulei și să îl scurgeți foarte bine înainte de folosire.
- boabe de porumb fiert - din conservă
- ceapă roșie - dă savoare și se potrivește de minune cu tonul și cu restul ingredientelor.
- mozzarella - pentru cele mai bune rezultate, folosiți mozzarella specială pentru pizza, dată pe răzătoarea cu găuri mari. Acesta este tipul de brânză care se topește frumos, fără să curgă.
- măsline - sunt opționale, dar mie îmi place mult să folosesc măsline kalamata. Completează perfect toate aromele.
- roșii cherry - tot opțional, dar e atât de plăcut să întâlnești aroma proaspătă a roșiilor ușor rumenite de căldura cuptorului!
Întrebări frecvente
Din rețeta prezentată mai jos, veți obține o pizza de dimensiune medie, cu diametrul de 30 cm.
În funcție de cât de înfometați sunteți, această pizza poate fi pentru o singură persoană și are 1000 kcalorii.
Dacă reușiți să vă mulțumiți doar cu un sfert din această pizza, atunci o felie de pizza are 250 kcalorii.
Pentru a ne asigura că este ușor digerabil, aluatul de pizza - ca orice aluat dospit, de altfel - are nevoie de două dospiri: o dospire mai lungă, într-un loc călduț, până când aluatul își dublează volumul și o dospire mai scurtă, de 15 minute pe blatul de lucru.
Tradițional, pizza se coace în cuptoare cu lemne, deci la temperaturi mari, pe care noi nu le putem atinge în cuptoarele de casă. Acasă, coacerea ideală ar fi timp de 8-10 minute la 250 de grade. Totuși, cuptoarele mai vechi, cele pe gaz, nu ajung la această temperatură și atunci vom coace pizza la temperatura maximă a cuptorului până când marginile blatului sunt rumenite.
Mod de preparare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pizza cu ton și porumb - rețeta simplă, cu aluat de casă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
ingrediente blat de pizza - diametru 30 cm
- 130 g făină tip 650
- 85 ml apă călduță ((aprox. 40 de grade))
- 2 g drojdie uscată instant ((sau 6 g drojdie proaspătă))
- 2 g sare
- 1 linguriță rasă zahăr
- 1 lingură ulei de măsline
- încă puțină faină pentru întins blatul
ingrediente sos pentru pizza
- 100 ml sos de roșii
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță oregano uscat
- sare și piper, după gust
ingrediente topping pentru pizza cu ton
- 200 g ton din conservă
- 40 g boabe de porumb din conservă
- 30 g ceapă roșie ((¼ dintr-o ceapă medie))
- 50 g mozzarella
- 6-8 măsline - opțional
- 3-4 roșii cherry - opțional
Instrucțiuni de preparare
cum se face blatul pentru pizza cu ton - vezi rețeta detaliată aici
- Într-un castron puneți făina, drojdia uscată și zahărul. Adăugați apa călduță și începeți să frământați ușor. După ce făina s-a umezit, încorporați sarea și uleiul de măsline.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați timp de 7-8 minute, până când formați o bilă de aluat suplu, ușor umed, dar omogen și nelipicios.
- Ungeți un castron cu puțin ulei de măsline. Puneți aluatul în castron, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie, poate dura între 30 și 60 de minute.
- Răsturnați aluatul dospit pe blatul de lucru presărat cu făină, îl aplatizați ușor cu palmele apoi îi dați din nou formă de bilă. Lăsați aluatul să dospească din nou pe blatul de lucru încă 15 minute acoperit cu un prosop umed.
- Aprindeți acum cuptorul la 250 grade și pregătiți tava. Dacă folosiți o piatră pentru pizza, lăsați-o să se încingă foarte bine în cuptor..
- Întindeți aluatul cu palmele sau cu sucitorul, într-un blat rotund de aprox. 30 cm. Transferați blatul de pizza peste hârtia de copt, ajutându-vă de sucitor.
cum se face sosul pentru pizza, cum se pune toppingul
- Pentru sos, puneți o lingură de ulei de măsline peste sosul de roșii. Adăugați o linguriță de oregano, sare și piper după gust. Amestecați
- Ungeți blatul de pizza cu sosul de roșii, iar peste el presărați restul ingredientelor: ton, mozzarella, măsline, porumb și roșii cherry.
cum se coace pizza cu ton
- Dacă folosiți o tavă pentru copt, trageți pizza în tavă cu tot cu hârtia de copt. Dacă folosiți o piatră de copt, transferați pizza pe piatra de copt folosind o lopată specială din lemn sau în lipsa acesteia, ajutați-vă tot de hârtia de copt.
- Coaceți pizza în cuptorul foarte bine încins la 250 de grade pentru 8-10 minute, până când aluatul este rumenit pe margini.
- Lăsați pizza să se odihnească 5 minute înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Renault driver a zis
Pizza cu ton este extraodinara dupa aceasta reteta, desi nu am pus mozzarela si rosii chery. Multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că a ieșit bine și că v-a plăcut!
Dana a zis
Ce faina e varianta asta! Am sa incerc si eu cu ton.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc tare mult, Dana! Sper să îți placă varianta mea 🙂