Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Drojdie inactivă - ce este și cum să o consumi

Publicat la 16 noiembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

102 shares

Fulgii de drojdie inactivă sunt un produs cu importante beneficii nutriționale și cu un gust special. Se găsesc în multe magazine, sunt ieftini și pot fi ușor integrați în alimentația zilnica.

ce este drojdia inactiva

De mii de ani drojdia a jucat un rol important în alimentația oamenilor, fiind un ingredient de bază în producerea pâinii, a berii, precum și pentru alte alimente.

În ultimii ani, s-au înțeles mai bine beneficiile consumului de drojdie și multe persoane, mai ales dintre cele care țin posturile ortodoxe sau care au adoptat un stil de viață vegan, au început să consume un anumit tip de drojdie numit drojdie inactivă.

Mergi direct la:
  • Ce este drojdia inactivă și ce gust are
  • De ce să consumi drojdie inactivă - beneficii
  • Comparație cu alte tipuri de drojdie
  • Unde se găsește drojdia inactivă?
  • Cum se păstrează
  • 5 moduri de folosire a drojdiei inactive în bucătărie
  • Alte articole la fel de interesante

Ce este drojdia inactivă și ce gust are

Drojdia inactivă este o specie de drojdie cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae și, după cum îi spune și numele, este o o drojdie care în prealabil a fost tratată termic pentru a o "inactiva", ceea ce înseamnă că nu mai poate fermenta, deci nu poate fi folosită pentru a face pâine de casă sau bere.

Spre deosebire de drojdia pe care o folosim pentru a dospi pâinea, drojdia inactivă nu este nici umedă, nici granulată, ci se prezintă sub formă de fulgi fini.

Calitatea sa specială este o aromă distinctă, foarte asemănătoare cu aroma brânzeturilor maturate și de aceea poate aduce un plus de savoare preparatelor vegane sau mâncărurilor de post.

De ce să consumi drojdie inactivă - beneficii

Drojdia inactivă este o sursă foarte bună de nutrienți deoarece conține proteine de calitate, acid folic, minerale, vitamine din grupa B-urilor și aminoacizi.

Nu conține alergeni cum ar fi: lactoză, soia, gluten, ceea ce o recomandă și pentru consumul persoanelor cu sensibilități alimentare. De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi și nu conține zahăr.

tabel cu informatii nutritionale

Beneficiile pe care le aduce consumul de drojdie inactivă sunt:

  1. Un plus de energie
    Unii producători adaugă în fulgii de drojdie inactivă un surplus de vitamina B-12 care ajută la creșterea energiei. Se știe că o deficiență a acestei vitamine poate duce la slăbiciune și oboseală.
    Drojdia inactivă îmbogățită cu vitamina B-12, este deosebit de utilă pentru vegetarieni și vegani, deoarece această vitamină se găsește mai ales în produsele de origine animală pe care aceștia nu le consumă.
  2. Susținerea sistemului imunitar
    Drojdia inactivă, poate susține sistemul imunitar și poate reduce inflamația rezultată din infecțiile bacteriene.
  3. Sănătatea pielii, părului și unghiilor
    Există cercetări care arată că drojdia inactivă combate exfolierea unghiilor și căderea părului. De asemenea, poate ajuta la reducerea acneei și la ameliorarea altor probleme comune ale pielii, în special în adolescență.
  4. Sprijinirea unei sarcini sănătoase
    Drojdia nutritivă poate sprijini și o sarcină sănătoasă prin conținutul său ridicat de acid folic.
  5. Mențin nivelul optim de colesterol

Comparație cu alte tipuri de drojdie

Cele trei tipuri principale de drojdie care derivă din Saccharomyces cerevisiae sunt:

  • Drojdia de panificație - cea pe care o folosim la dospit pâinea.
  • Drojdie de bere - după cum îi spune numele se folosește la obținerea berii. Celulele inactive de drojdie rămase în urma procesul de fabricare a berii sunt valoroase din punct de vedere nutritiv, dar au un gust foarte amar și de aceea nu pot fi consumate ca atare.
  • Drojdie inactivă - aceasta este cultivată special pentru utilizare ca produs alimentar. Celulele de drojdie sunt "omorâte" în timpul producției, ceea ce face ca această drojdie să nu mai fie activă. Este folosită la gătit sau drept condiment, oferind o aromă savuroasă mâncărurilor vegane.

Unde se găsește drojdia inactivă?

Drojdia inactivă a devenit atât de populară în ultimii ani, încât acum poate fi găsită în mod curent pe rafturile supermarketurilor mari, nu doar în magazinele naturiste.

O puteți comanda și la magazinele online ambalată la pachete de 100g sau pungi de 200 g.

lingură cu fulgi de drojdie inactivă
Drojdia nutritivă nu conține lactate și nici gluten, așadar poate fi consumată și de persoanele cu alergii alimentare.

Cum se păstrează

După desigilarea pachetului, mutați fulgii de drojdie într-un recipient cu capac etanș și păstrați-l într-un loc răcoros și întunecat pentru a-și păstra proprietățile intacte. Depozitată corect, drojdia inactivă poate fi păstrată până la 2 ani.

5 moduri de folosire a drojdiei inactive în bucătărie

  1. pentru a îngroșa și a da aromă supelor-cremă. Eu am presărat-o de exemplu peste o supă-cremă de cartofi dulci și s-a potrivit de minune!
  2. presărată peste orice mâncare la care ați pune brânză rasă, de exemplu peste o porție de paste cu gălbiori
  3. pentru îngroșarea sosurilor. De exemplu la un sos pesto de post.
  4. înlocuitor de ouă în rețetele vegane. De exemplu, este de mare ajutor în rețetele de chifteluțe de post
  5. în aluaturi. Deși nu ajută la dospit, compușii săi netezesc aluatul și reduc riscul de a se rupe în timp ce îl modelați pentru că este mai flexibil. 

Atenție: este recomandat să nu se depășează doza zilnică de 10g!

borcan cu fulgi de drojdie inactivă

Alte articole la fel de interesante

  • sfaturi pentru deserturi reusite
    30 de sfaturi pentru deserturi reușite. Aplică-le și vezi diferența!
  • praf de copt
    Praf de copt - când, cât și cum se folosește
  • tipuri de gelatina foi si granule
    Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
102 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

x