Fulgii de drojdie inactivă sunt un produs cu importante beneficii nutriționale și cu un gust special. Se găsesc în multe magazine, sunt ieftini și pot fi ușor integrați în alimentația zilnica.
De mii de ani drojdia a jucat un rol important în alimentația oamenilor, fiind un ingredient de bază în producerea pâinii, a berii, precum și pentru alte alimente.
În ultimii ani, s-au înțeles mai bine beneficiile consumului de drojdie și multe persoane, mai ales dintre cele care țin posturile ortodoxe sau care au adoptat un stil de viață vegan, au început să consume un anumit tip de drojdie numit drojdie inactivă.
Mergi direct la:
Ce este drojdia inactivă și ce gust are
Drojdia inactivă este o specie de drojdie cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae și, după cum îi spune și numele, este o o drojdie care în prealabil a fost tratată termic pentru a o "inactiva", ceea ce înseamnă că nu mai poate fermenta, deci nu poate fi folosită pentru a face pâine de casă sau bere.
Spre deosebire de drojdia pe care o folosim pentru a dospi pâinea, drojdia inactivă nu este nici umedă, nici granulată, ci se prezintă sub formă de fulgi fini.
Calitatea sa specială este o aromă distinctă, foarte asemănătoare cu aroma brânzeturilor maturate și de aceea poate aduce un plus de savoare preparatelor vegane sau mâncărurilor de post.
De ce să consumi drojdie inactivă - beneficii
Drojdia inactivă este o sursă foarte bună de nutrienți deoarece conține proteine de calitate, acid folic, minerale, vitamine din grupa B-urilor și aminoacizi.
Nu conține alergeni cum ar fi: lactoză, soia, gluten, ceea ce o recomandă și pentru consumul persoanelor cu sensibilități alimentare. De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi și nu conține zahăr.
Beneficiile pe care le aduce consumul de drojdie inactivă sunt:
- Un plus de energie
Unii producători adaugă în fulgii de drojdie inactivă un surplus de vitamina B-12 care ajută la creșterea energiei. Se știe că o deficiență a acestei vitamine poate duce la slăbiciune și oboseală.
Drojdia inactivă îmbogățită cu vitamina B-12, este deosebit de utilă pentru vegetarieni și vegani, deoarece această vitamină se găsește mai ales în produsele de origine animală pe care aceștia nu le consumă. - Susținerea sistemului imunitar
Drojdia inactivă, poate susține sistemul imunitar și poate reduce inflamația rezultată din infecțiile bacteriene. - Sănătatea pielii, părului și unghiilor
Există cercetări care arată că drojdia inactivă combate exfolierea unghiilor și căderea părului. De asemenea, poate ajuta la reducerea acneei și la ameliorarea altor probleme comune ale pielii, în special în adolescență. - Sprijinirea unei sarcini sănătoase
Drojdia nutritivă poate sprijini și o sarcină sănătoasă prin conținutul său ridicat de acid folic. - Mențin nivelul optim de colesterol
Comparație cu alte tipuri de drojdie
Cele trei tipuri principale de drojdie care derivă din Saccharomyces cerevisiae sunt:
- Drojdia de panificație - cea pe care o folosim la dospit pâinea.
- Drojdie de bere - după cum îi spune numele se folosește la obținerea berii. Celulele inactive de drojdie rămase în urma procesul de fabricare a berii sunt valoroase din punct de vedere nutritiv, dar au un gust foarte amar și de aceea nu pot fi consumate ca atare.
- Drojdie inactivă - aceasta este cultivată special pentru utilizare ca produs alimentar. Celulele de drojdie sunt "omorâte" în timpul producției, ceea ce face ca această drojdie să nu mai fie activă. Este folosită la gătit sau drept condiment, oferind o aromă savuroasă mâncărurilor vegane.
Unde se găsește drojdia inactivă?
Drojdia inactivă a devenit atât de populară în ultimii ani, încât acum poate fi găsită în mod curent pe rafturile supermarketurilor mari, nu doar în magazinele naturiste.
O puteți comanda și la magazinele online ambalată la pachete de 100g sau pungi de 200 g.
Cum se păstrează
După desigilarea pachetului, mutați fulgii de drojdie într-un recipient cu capac etanș și păstrați-l într-un loc răcoros și întunecat pentru a-și păstra proprietățile intacte. Depozitată corect, drojdia inactivă poate fi păstrată până la 2 ani.
5 moduri de folosire a drojdiei inactive în bucătărie
- pentru a îngroșa și a da aromă supelor-cremă. Eu am presărat-o de exemplu peste o supă-cremă de cartofi dulci și s-a potrivit de minune!
- presărată peste orice mâncare la care ați pune brânză rasă, de exemplu peste o porție de paste cu gălbiori
- pentru îngroșarea sosurilor. De exemplu la un sos pesto de post.
- înlocuitor de ouă în rețetele vegane. De exemplu, este de mare ajutor în rețetele de chifteluțe de post
- în aluaturi. Deși nu ajută la dospit, compușii săi netezesc aluatul și reduc riscul de a se rupe în timp ce îl modelați pentru că este mai flexibil.
Atenție: este recomandat să nu se depășează doza zilnică de 10g!
Lasă un comentariu