Rețeta simplă de chifteluțe de linte roșie și cartofi, gătite le cuptor. Cum să faci chifteluțe de post din legume, ieftine și gustoase, fără ulei.
Rețeta de astăzi este încă o dovadă că din câteva ingrediente pe care în general le avem mereu în casă pot ieși mâncăruri savuroase, dietetice și cu efort minim.
Eu am mereu linte uscată sau conserve de linte în casă pentru că pe lângă beneficiile ei, mai are și avantajul că fierbe repede și se gătește foarte ușor.
Până acum nu încercasem să fac și aperitive din linte, dar cum chifteluțele din legume sunt printre cele mai căutate rețete de pe blog în perioadele de post, mi-am pus imaginația la încercare și tare m-am bucurat că rezultatul a fost atât de reușit.
Chifteluțele de linte, seamănă puțin cu chifteluțele din cartofi și orez (rețeta aici) pe care am învățat să le fac de la niște măicuțe. Noi le mai spunem și chifteluțe mănăstirești 🙂 Sunt la fel de moi și cremoase la interior datorită cartofilor din compoziție, dar lintea roșie fiartă le dă, parcă, un gust mai bun și le face ușor crocante la exterior.
Dacă vă plac chifteluțele de post vă recomand să încercați și rețeta de falafel în varianta clasică (aici) sau dacă prăjitul în baie de ulei nu vă sună nici vouă prea bine, puteți încerca același falafel făcut la cuptor (aici)
Orice variantă de falafel ați alege, le puteți pune apoi într-un sos de roșii aromat. Vedeți aici rețeta de chifteluțe de post în sos de roșii.
Mod de preparare chifteluțe de linte roșie la cuptor
Rețeta asta nu are mari secrete. Dacă scurgeți foarte bine lintea după ce ați fiert-o, compoziția ar trebui să se lege perfect datorită cartofilor.
Eu am pus în compoziție și 2 linguri de drojdie inactivă care în multe rețete de post are rol de liant, dar aici am pus-o doar pentru gust. Cartoful este un liant suficient de bun pentru chifteluțele acestea.
Dacă totuși nu aveți fulgi de drojdie, iar compoziția pare că nu s-a legat suficient, adăugați o lingură de făină și va fi bine.
Rețeta este perfectă pentru gătire la cuptor. Am încercat să le fac și prăjite, dar eu una nu am fost mulțumită de rezultat, așa că nu vă pot sfătui nici pe voi să experimentați.
Alte rețete simple de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 250 g linte roșie
- 2 cartofi medii (aprox. 300 g împreună)
- 1 ceapă mare
- 3 căței de usturoi
- o mână de pătrunjel proaspăt
- 2 linguri fulgi de drojdie inactivă (opțional)
- sare, piper, chimen măcinat, coriandru, paprika - toate după gust
în plus - opțional
- puțină făină - o folosiți doar dacă nu nu aveți drojdie inactivă și vi se pare că nu se leagă compoziția
- semințe de susan, mac, in, chia, etc. - pentru aspect
Instrucțiuni de preparare
- Fierbeți lintea în apă cu sare, o puneți într-o sită pentru paste și o lăsați să se scurgă și să se răcească foarte bine. Eu nu am pasat-o, dar dacă doriți o textură mai fină o puteți băga la blender.
- Fierbeți cartofii în coajă, iar după ce se răcesc foarte bine îi dați pe răzătoarea cu găuri mici sau îi zdrobiți cu o furculiță. Din nou, dacă doriți o textură mai fină, îi puteți face piure.
- Ceapa și usturoiul le tocați foarte mărunt sau le dați la chopperul electric, la fel și pătrunjelul.
- Amestecați toate ingredientele din listă, cu mâna, până aveți o compoziție omogenă. Gustați și mai adăugați sare sau condimente dacă este nevoie.
- Dacă nu aveți fulgi de drojdie inactivă și vi se pare că nu se leagă suficient de bine compoziția, adăugați o lingură de făină.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Cu mâna ușor umezită cu apă sau ulei, formați chifteluțe cam de mărimea unei mingi de ping pong pe care le așezați în tava pregătită cu hârtie de copt.
- Opțional, pentru un aspect mai frumos, presărați chifteluțele cu semințe de susan, mac, in, chia, etc.
- Chifteluțele nu cresc la cuptor, așa că le puteți pune mai apropiate, ca să vă încapă toate într-o singură tavă.
- Coaceți chifteluțele până sunt ușor rumenite și ușor crocante la exterior, în funcție de cuptorul vostru. La interior oricum ele vor rămâne moi și cremoase. La cuptorul meu pe gaz, le-am copt cam 45 de minute, iar la jumătatea timpului le-am întors ca să se rumenească și pe partea cealaltă.
- Când sunt calde, chifteluțele de linte sunt foarte moi. Noi le preferăm după ce se răcesc.
- Merg foarte bine alături de o salată sau lângă o mâncare de spanac sau urzici cu usturoi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Tatiana
Este a doua oară când le fac. Prima dată le-am făcut în postul Crăciunului dar cu linte maro., iar acum cu linte roșie. Excelente! Mulțumesc pentru toate rețetele de post.
Iuliana
Mă bucur mult că v-au plăcut. Numai bine!
Cristina
Bună dimineața. Se poate omite cartofii?
Iuliana Sbîrnea
Da, se poate și fără cartofi.