• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Articole utile

    Praf de copt - când, cât și cum se folosește

    Publicat la 23 august 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Te întrebi de ce trebuie uneori să pui praf de copt în blatul pentru prăjituri iar alteori nu? Află tot ce trebuie să știi despre acest ingredient esențial în patiserie: cât praf de copt trebuie să folosești, când expiră și cum să verifici dacă este încă activ.

    copertă articol

    Cuprins
    • Ce este praful de copt
    • Ce conține
    • Cum acționează
    • Când expiră praful de copt și cum îl verifici
    • Cât praf de copt se folosește la prăjituri. Regula generală.
    • Ce se întâmplă dacă pui prea mult praf de copt în prăjituri
    • Se poate face praf de copt acasă?
    • Când NU se pune praf de copt la prăjituri
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce este praful de copt

    Praful de copt este un agent chimic de dospire care combină bicarbonatul de sodiu și un acid într-o singură pulbere uscată, de culoare albă. Praful de copt se găsește în magazine, cel mai adesea ambalat la pliculețe de 10 g, dar în unele magazine îl puteți găsi și în recipiente mai mari sau chiar vrac.

    Praful de copt este o modalitate ușoară de a face prăjiturile să crească fără a fi nevoie să bați albușurile spumă și fără să-ți faci griji cu privire la adăugarea unui acid care să reacționeze cu bicarbonatul de sodiu. În praful de copt există deja tot ce este nevoie pentru a face o prăjitură se crească și să devină moale și pufoasă.

    Atunci când adaugi bicarbonat de sodiu la o prăjitură, vei observa în rețetă că trebuie să pui și un ingredient acid (oțet, smântână, iaurt, suc de lămâie, etc.). Atunci când se folosește praf de copt, acidul este deja prezent în pulberea din pliculeț. Tot ce trebuie să faci este să amesteci praful de copt cu restul ingredientelor uscate. Acest chec simplu cu cacao și nuci este un exemplu grozav de desert făcut cu praf de copt.

    lingurita cu praf de copt

    Ce conține

    Formula generală a prafului de copt are două componente principale:

    • bicarbonat de sodiu
    • un acid. 

    El mai conține, de asemenea, amidon de porumb pentru a împiedica praful de copt să se aglomereze și pentru a-l menține uscat. În acest fel, praful de copt nu va reacționa înainte de a-l folosi în aluat. 

    Cum acționează

    Așa cum îl găsim în pliculețele din magazine, praful de copt este foarte stabil, iar acidul și bicarbonatul de sodiu care îl compun nu reacţionează în stare uscată. Praful de copt reacționează abia când intră în contact cu lichidele din aluatul de prăjitură (lapte, apă, iaurt, etc).

    Când expiră praful de copt și cum îl verifici

    Praful de copt este foarte stabil timp îndelungat, dacă este depozitat corect, în recipiente etanșe. Totuși, pe pliculeț veți găsi un termen la care praful de copt expiră. De asemenea, chiar și praful de copt aflat în perioada de valabilitate, își poate pierde calitățile dacă nu este depozitat corespunzător sau dacă locuiți într-un climat umed. 

    Deși praful de copt este destul de stabil ca amestec uscat de pulberi, există riscul ca acesta să intre în contact cu cantități mici de umiditate, iar când este hidratat oricât de puțin, el va începe să reacționeze. 

    Din aceste motive, ar trebui să verificați periodic praful de copt și să îl testați pentru a vă asigura că este încă activ și potrivit pentru folosire.

    Când expiră

    Dacă citiți cu atenție eticheta, undeva pe ambalaj, veți observa o dată de expirare. Dacă recipientul (pliculețul) a fost deschis, ar trebui să îl verificați pentru a vă asigura că praful de copt este încă bun, indiferent de data trecută pe ambalaj. Singura modalitate de a ști sigur este să testați praful de copt înainte de a-l coace.

    Cum verifici dacă praful de copt este încă bun

    Pentru a testa dacă praful de copt este încă activ, combinați 1 linguriță de praf de copt cu 100 ml de apă fierbinte. Dacă amestecul devine efervescent, înseamnă că praful de copt este încă reactiv. Asigurați-vă că apa este fierbinte, nu doar călduță și nicidecum rece, deoarece acidul din praful de copt necesită puțină căldură pentru a reacționa complet.

    Cât praf de copt se folosește la prăjituri. Regula generală.

    Cel mai simplu și mai sigur mod de a folosi praful de copt este să urmați instrucțiunile producătorului pe care le găsiți tipărite pe eticheta produsului.

    Dacă totuși ați cumpărat praf de copt vrac, regula generală este să adăugați:

    • 2 g praf de copt la 100 g de făină

    Dacă nu aveți cântar și vă e mai ușor să măsurați ingredientele cu lingurița, atunci iată formula potrivită:

    • 1 linguriță rasă la 1 cană mare, cu vârf de făină

    Dacă rețineți aceste rapoarte, va fi mereu simplu să multiplicați cantitatea de praf de copt în funcție de câtă făină prevede rețeta voastră. Desigur, puteți rotunji ușor zecimalele care rezultă, fără să exagerați.

    De exemplu în această prăjitură simplă cu mere și lapte bătut, deși din calcule rezultă un necesar de 7,6 g de praf de copt la 380 g de făină, eu am rotunjit la 8 g ca să îmi fie mai ușor să cântăresc.

    La fel am rotunjit ușor cantitatea și la rețeta de blat pentru pizza rapidă.

    Desigur, cantitatea de praf de copt pe care trebuie să o utilizați poate varia în funcție de celelalte ingrediente din rețetă, care contribuie la volumul total al aluatului de prăjitură, densitatea acestuia, conținutul de umiditate, etc. De aceea uneori este posibil să găsiți în rețete mai mult sau mai puțin praf de copt decât sugerează regula de mai sus.

    Totuși, această regulă generală este un punct bun de plecare în cele mai multe situații și nu veți da greș dacă o urmați.

    Ce se întâmplă dacă pui prea mult praf de copt în prăjituri

    Praful de copt bine dozat face minuni în aluaturi: le face pufoase, aerate și le conferă o textură plăcută.

    Prea mult praf de copt duce la bule mari și blaturi de tort lăsate

    Prea mult praf de copt adăugat poate duce la eliberarea de prea multe gaze în timpul coacerii și va provoca găuri mari și neplăcute în aluaturi.

    De asemenea, praful de copt în exces poate face ca prăjiturile să se lase în cuptor. Aluaturile se vor umfla prea repede și apoi vor cădea, scufundându-se în tavă înainte de a se termina coacerea. Din păcate nu se mai poate îndrepta nimic atunci când se întâmplă asta.

    Prea mult praf de copt schimbă gustul aluaturilor

    Cantitatea potrivită de praf de copt aduce un gust sărat, ușor acrișor produselor de patiserie și modifică aproape insesizabil gustul acestora. Dar dacă adăugați mai mult decât trebuie, veți obține un gust acru sau chiar amar și o aromă pregnant „chimică”. De aceea asigurați-vă că măsurați cu atenție praful de copt pentru a folosi exact atât cât trebuie!

    Se poate face praf de copt acasă?

    Praful de copt se găsește cu ușurință și este un produs ieftin. Dacă totuși vreți să faceți un blat de tort sau o pizza și nu îl aveți în casă, îl puteți face foarte simplu acasă. Trebuie, în schimb să aveți bicarbonat de sodiu. Fără el chiar nu se poate!

    Să ne amintim că:

    praf de copt = bicarbonat + un acid + amidon

    Așadar, trebuie doar să amestecăm cele 3 ingrediente de mai sus. Cel mai la îndemână acid care se găsește în mai toate gospodăriile este acidul citric, adică sarea de lămâie.

    Amidonul are doar rolul de a menține amestecul uscat în caz că vreți să păstrați praful de copt mai mult timp. Dacă faceți strict cât vă trebuie și îl folosiți imediat la o prăjitură, puteți renunța la amidon.

    Praf de copt de casa din bicarbonat si sare de lamaie

    Formula pentru praf de copt de casă este 2:1:2, adică:

    • 2 părți bicarbonat
    • 1 parte sare de lămâie
    • 2 părți amidon (opțional)

    Mod de preparare

    1. Vasele și ustensilele cu care lucrați trebuie să fie uscate, fără urme de umiditate care să declanșeze reacția chimică.
    2. Sarea de lămâie are granule destul de mari, de aceea trebuie măcinată în prealabil cu o râșniță, la blender sau chiar la chopper.
    3. Măsurați ingredientele, de preferat pe un cântar electronic sau cu lingurița (de exemplu: 2 lingurițe bicarbonat, 1 linguriță sare de lămâie, 2 lingurițe amidon).
    4. Amestecați ingredientele într-un bol , apoi le cerneți printr-o sită măruntă ca să îndepărtați eventualele cocoloașe.
    5. Folosiți praful de copt imediat sau păstrați-l într-un borcan uscat și închis ermetic ca să nu interacționeze vaporii de apă din bucătărie.
    6. Dacă îl stocați pentru mai mult timp, nu uitați să îl testați înainte de folosire ca să vă asigurați că este încă activ.

    Când NU se pune praf de copt la prăjituri

    Există multe rețete de prăjituri, blaturi și alte deserturi care nu au nevoie de praf de copt. Folosim praf de copt doar atunci când dorim să obținem un aluat crescut, pufos, elastic, cu bule.

    De exemplu nu vom pune niciodată praf de copt în aluatul de clătite, pentru că le vrem subțiri și fine, nu vrem deloc să crească în volum și să fie pufoase. În schimb, îl vom pune în cantitate mică la pancakes, clătitele americane care prin definiție sunt mai groase și mai pufoase, aproape ca o gogoașă.

    Nu se pune praf de copt la aluaturile fragede care au multe grăsimi în compoziție, de exemplu la aluatul de sărățele, la aluatul de foietaj sau la blaturile pentru tarte. Toate aceste aluaturi le vrem fragede, sfărâmicioase, crocante, în niciun caz pufoase!

    Nu vom folosi praf de copt nici la aluaturile la care creșterea este asigurată de aerul înglobat în ouă, de exemplu în albușuri bătute spumă ca la bezele. La acest tip de aluaturi, aerul face toată magia!

    Pe blog veți găsi multe astfel de rețete, iată mai jos doar câteva exemple:

    • chec pufos cu cacao
    • blat de tort din pandișpan
    • cel mai simplu blat de tort - Genoise cu cacao
    • prăjitură simplă cu crema de ciocolată și nuci
    • semiluna cu nucă
    bol alb cu praf de copt pe fundal de lemn

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    lingurita cu praf de copt

    Praf de copt - când, cât și cum se folosește

    Iată o rețetă pentru praf de copt făcut în casă. E gata în 5 minute și îl poți păstra în cămară.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes
    Timp total: 5 minutes
    Număr de porții: 1
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 2 lingurițe bicarbonat
    • 1 linguriță sare de lămâie
    • 2 lingurițe amidon alimentar - opțional (doar dacă doriți să îl păstrați mai mult timp)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Vasele și ustensilele cu care lucrați trebuie să fie uscate, fără urme de umiditate care să declanșeze reacția chimică.
    • Sarea de lămâie are granule destul de mari, de aceea trebuie măcinată în prealabil cu o râșniță, la blender sau chiar la chopper.
    • Măsurați ingredientele, de preferat pe un cântar electronic sau cu lingurița (2 părți bicarbonat, 1 parte sare de lămâie, 2 părți amidon).
    • Amestecați ingredientele într-un bol , apoi le cerneți printr-o sită măruntă ca să îndepărtați eventualele cocoloașe.
    • Folosiți praful de copt imediat sau păstrați-l într-un borcan uscat și închis ermetic ca să nu interacționeze vaporii de apă din bucătărie.
    • Dacă îl stocați pentru mai mult timp, nu uitați să îl testați înainte de folosire ca să vă asigurați că este încă activ.
    Valori nutriționale
    Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    Valori per porție
    Calorii
    27
    % doza zilnică recomandată*
    Carbohidrați
     
    4
    g
    1
    %
    Fibre
     
    0.04
    g
    0
    %
    Proteine
     
    0.01
    g
    0
    %
    Calciu
     
    0.1
    mg
    0
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă
    • Cum se face testul cu scobitoarea pentru blaturi și prăjituri
    • Drojdie inactivă - ce este și cum să o consumi
    • Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Ariadna

      august 23, 2022 at 7:25 pm

      Foarte interesant si bine documentat articolul, nu stiam toate aceste lucruri.
      Pana acum nu cred c-am folosit praf de copt, ci numai bicarbonat de sodiu activat pe loc, cu otet sau suc de lamaie, inainte de a-l pune in aluat/compozitie - dupa cum stiu de la mama.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        august 23, 2022 at 8:07 pm

        Adevărul este că într-un fel e mai simplu și mai ieftin cu bicarbonat, dar praful de copt se găsește peste tot și cel puțin mie mi se pare că cei mai mulți îl preferă.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Chec simplu cu cacao şi nuci
    • Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
    • Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Spaghete cu creveţi, sos de roşii şi usturoi

    Categorii recomandate

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide
    Rețete fără carne

    Nou pe blog

    • Aripioare de pui la cuptor cu cartofi - rețeta de aripioare picante
    • Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu
    • Șnițel de pui cu pesmet - rețeta simplă de șnițel pane
    • Cornuri pufoase cu ciocolată (Nutella sau Finetti) - rețeta de cornuri cu unt

    Aperitive rapide

    • Sărăţele cu brânză şi chimen
    • Ruladă aperitiv în 2 variante - cu brânză şi pate de ficat
    • Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă
    • Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
    ALTE REȚETE DE APERITIVE

    Cele mai bune prăjituri

    • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
    • Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!
    • Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

    Torturi festive

    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Rețete de post

    mancaruri de post
    Mâncăruri de post
    deserturi de post
    Deserturi de post

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de navigare pe siteul nostru.

    Poți afla mai multe despre cookie-uri sau să le dezactivezi în pagina de setări.

    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Privacy Overview

    Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest sit va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.