Timp estimat pentru citit: 10 minute
Prăjitura Verdens Beste este un desert norvegian delicios, cu aspect rustic și apetisant. Are 2 foi de blat fraged cu unt, bezea pufoasă cu migdale și între ele o cremă mătăsoasă de vanilie cu frișcă.
Norvegienii consideră prăjitura Verdens Beste ca fiind cea mai bună prăjitură din lume, iar în 2002 a fost votată drept prăjitura națională a Norvegiei. O mulțime de cofetării și restaurante din întreaga lume au introdus prăjitura norvegiană în meniurile lor.
Rețeta e destul de ușoară iar desertul are un aspect foarte frumos! Verdens Beste se servește de obicei decorată cu fructe proaspete de pădure, frumos colorate. Este o prăjitură foarte potrivită pentru sărbători și aniversări și abia aștept să vă arăt cum se face ca să o puteți încerca și voi!
Dacă vă plac prăjiturile cu vanilie, vă recomand să încercați și rețeta mea de eclere cu cremă de vanilie sau pe cea de rulouri din aluat de foietaj umplute cu cremă de vanilie. Sunt delicioase!
Mergi direct la:
Ce ne trebuie pentru prăjitura Verdens Beste
Prăjitura norvegiană Verdens Beste nu necesită ingrediente scumpe sau greu de găsit. Folosim ingrediente pe care poate că deja le aveți în casă. Las mai jos ingredientele pentru fiecare componentă a prăjiturii în parte ca să fie ușor de urmărit.
Din cardul de rețetă de la final, puteți salva sau tipări lista completă a ingredientelor.
ingrediente pentru crema diplomat (cremă de vanilie cu frișcă și gelatină)
- 500 ml lapte cu 3,5% grăsime
- 4 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 1 lingură extract de vanilie
- 50 g amidon alimentar
- un praf de sare
- 400 g smântână pentru frișcă
- 5 g gelatină granule (½ pliculeț)
ingrediente pentru blat cu unt
- 120 g unt (82% grăsime, foarte moale)
- 50 g zahăr
- un praf de sare
- 4 ouă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 120 g făină
- 1 linguriță praf de copt
ingrediente pentru bezea pufoasă cu migdale
- 4 albușuri
- un praf de sare
- 1 lingură suc de lămâie
- 170 g zahăr tos
- 50 g fulgi de migdale
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face prăjitura norvegiană Verdens Beste - rețeta pas cu pas
Vom începe prin a pregăti crema de vanilie pentru că are nevoie de timp să se răcească înainte de a o combina cu frișca bătută.
Cât timp se răcește crema, ne ocupăm de blaturi. De fapt vom coace un singur blat, în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl tăiem în 2 blaturi egale. Avem nevoie de un aluat fraged cu unt, pe care îl acoperim cu bezea pufoasă presărată cu fulgi de migdale.
Am pregătit pentru voi rețeta în imagini, pas cu pas ca să fie ușor de urmărit. La finalul postării găsiți și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube.
1. Într-un castron puneți: gălbenușurile, vanilia, zahărul, sarea și amidonul. Turnați 100 ml de lapte rece și amestecați cu un tel de mână.
2. Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Reduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
3. Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a stabiliza amidonul. Amestecați continuu.
4. Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
5. Într-un bol puneți: untul moale, zahărul și sarea. Mixați până când untul devine cremos apoi adăugați ouăle, vanilia și mixați să se omogenizeze.
6. Cerneți în bol făina și praful de copt și le încorporați cu o spatulă. Întindeți aluatul în tavă, peste hârtia de copt.
7. Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați sucul de lămâie, zahărul și mixați din nou până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase.
8. Întindeți bezeaua peste aluatul din tavă și presărați fulgii de migdale. Puteți lăsa bezeaua netedă sau puteți forma câteva aluri cu dosul unei linguri.
9. Dați tava la cuptor, la 175 de grade pentru aprox. 20-25 de minute, până când bezeaua este rumenită ușor. Lăsați blatul să se răcească în tavă.
10. Puneți gelatina să se hidrateze în 50 ml de apă pentru 10 minute, apoi o topiți la bain marie sau la microunde.
11. Mixați smântâna rece până devine fermă și pufoasă.
12. Puneți puțin câte puțin din crema de vanilie peste frișcă și încorporați cu mixerul. La final turnați gelatina topită și amestecați din nou.
13. Cu un cuțit, tăiați blatul răcit în 2 părți egale, fie pe lungime, fie pe lățime, cum doriți. Treceți apoi cu o foarfecă pe tăietura dintre cele 2 blaturi, ca să tăiați și hârtia de copt.
14. Așezați un platou deasupra unei jumătăți de blat, așezați o palmă peste blat și cu o mișcare rapidă răsturnați blatul pe platou. Trebuie să fie cu bezeaua în jos. Îndepărtați hârtia de copt.
15. Puneți crema diplomate peste blat și nivelați cu o spatulă iar deasupra așezați cealaltă jumătate de blat cu bezeaua în sus.
16. Dați prăjitura la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire. Opțional, pudrați cu zahăr înainte de servire și decorați cu fructe proaspete.
Cum se păstrează prăjitura Verdens Beste
Păstrați prăjitura norvegiană la frigider într-o caserolă cu capac. Nu vă recomand să o congelați!
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Grăsimile strică bezeaua, așa că asigurați-vă că albușurile nu au urme de gălbenuș și că bolul în care mixați este perfect curat.
- Mixați cu răbdare albușurile până când se întăresc foarte bine, altfel bezeaua se va lăsa în cuptor.
- Nu vă faceți probleme dacă blatul se umflă în cuptor, va da înapoi când îl scoateți.
- Așezați blaturile, atât cel de sus cât și cel de jos, cu stratul de bezea spre exterior. Blatul cu unt trebuie să fie în contact cu crema și să absoarbă din umiditatea acesteia.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Verdens Beste, cea mai bună prăjitură din lume - rețeta norvegiană
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
crema diplomat - cremă de vanilie cu frișcă și gelatină
- 500 ml lapte cu 3,5% grăsime
- 4 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 1 lingură extract de vanilie
- 50 g amidon alimentar
- un praf de sare
- 400 g smântână pentru frișcă
- 5 g gelatină granule (½ pliculeț)
blat cu unt și vanilie
- 120 g unt (82% grăsime, foarte moale)
- 50 g zahăr
- un praf de sare
- 4 ouă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 120 g făină
- 1 linguriță praf de copt
bezea cu migdale
- 4 albușuri
- un praf de sare
- 1 lingură suc de lămâie (proaspăt stors)
- 170 g zahăr tos
- 50 g fulgi de migdale
Instrucțiuni de preparare
cremă de vanilie
- Într-un castron puneți: gălbenușurile, vanilia, zahărul, sarea și amidonul. Turnați 100 ml de lapte rece și amestecați cu un tel de mână.
- Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Reduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
- Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a stabiliza amidonul. Amestecați continuu.
- Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
blat cu unt și vanilie
- Într-un bol puneți: untul moale, zahărul și sarea. Mixați până când untul devine cremos apoi adăugați ouăle, vanilia și mixați să se omogenizeze.
- Cerneți în bol făina și praful de copt și le încorporați cu o spatulă. Întindeți aluatul în tavă, peste hârtia de copt.
bezea cu migdale
- Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați sucul de lămâie, zahărul și mixați din nou până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase.
- Întindeți bezeaua peste aluatul din tavă și presărați fulgii de migdale. Puteți lăsa bezeaua netedă sau puteți forma câteva aluri cu dosul unei linguri.
- Dați tava la cuptor, la 175 de grade pentru aprox. 20-25 de minute, până când bezeaua este rumenită ușor. Lăsați blatul să se răcească în tavă.
cremă diplomate - crema de vanilie cu frișcă și gelatină
- Puneți gelatina să se hidrateze în 50 ml de apă pentru 10 minute, apoi o topiți la bain marie sau la microunde.
- Mixați smântâna rece până devine fermă și pufoasă.
- Puneți puțin câte puțin din crema de vanilie peste frișcă și încorporați cu mixerul. La final turnați gelatina topită și amestecați din nou.
cum se montează prăjitura Verdens Beste
- Cu un cuțit, tăiați blatul răcit în 2 părți egale, fie pe lungime, fie pe lățime, cum doriți. Treceți apoi cu o foarfecă pe tăietura dintre cele 2 blaturi, ca să tăiați și hârtia de copt.
- Așezați un platou deasupra unei jumătăți de blat, așezați o palmă peste blat și cu o mișcare rapidă răsturnați blatul pe platou. Trebuie să fie cu bezeaua în jos. Îndepărtați hârtia de copt.
- Puneți crema diplomate peste blat și nivelați cu o spatulă iar deasupra așezați cealaltă jumătate de blat cu bezeaua în sus.
- Dați prăjitura la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire. Opțional, pudrați cu zahăr înainte de servire și decorați cu fructe proaspete.
Bine de știut:
- Grăsimile strică bezeaua, așa că asigurați-vă că albușurile nu au urme de gălbenuș și că bolul în care mixați este perfect curat.
- Mixați cu răbdare albușurile până când se întăresc foarte bine, altfel bezeaua se va lăsa în cuptor.
- Nu vă faceți probleme dacă blatul se umflă în cuptor, va da înapoi când îl scoateți.
- Așezați blaturile, atât cel de sus cât și cel de jos, cu stratul de bezea spre exterior. Blatul cu unt trebuie să fie în contact cu crema și să absoarbă din umiditatea acesteia.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu