• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Verdens Beste, cea mai bună prăjitură din lume - rețeta norvegiană

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 27 dec. 2024 · Publicată: 16 dec. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
27 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Prăjitura Verdens Beste este un desert norvegian delicios, cu aspect rustic și apetisant. Are 2 foi de blat fraged cu unt, bezea pufoasă cu migdale și între ele o cremă mătăsoasă de vanilie cu frișcă.

Verdens Beste cea mai buna prajitura din lume reteta norvegiana

Norvegienii consideră prăjitura Verdens Beste ca fiind cea mai bună prăjitură din lume, iar în 2002 a fost votată drept prăjitura națională a Norvegiei . O mulțime de cofetării și restaurante din întreaga lume au introdus prăjitura norvegiană în meniurile lor.

Rețeta e destul de ușoară iar desertul are un aspect foarte frumos! Verdens Beste se servește de obicei decorată cu fructe proaspete de pădure, frumos colorate. Este o prăjitură foarte potrivită pentru sărbători și aniversări și abia aștept să vă arăt cum se face ca să o puteți încerca și voi!

Dacă vă plac prăjiturile cu vanilie, vă recomand să încercați și rețeta mea de eclere cu cremă de vanilie sau pe cea de rulouri din aluat de foietaj umplute cu cremă de vanilie. Sunt delicioase!

Verdens Beste cea mai buna prajitura din lume reteta norvegiana
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie pentru prăjitura Verdens Beste
  • Cum se face prăjitura norvegiană Verdens Beste - rețeta pas cu pas
  • Cum se păstrează prăjitura Verdens Beste
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie pentru prăjitura Verdens Beste

Prăjitura norvegiană Verdens Beste nu necesită ingrediente scumpe sau greu de găsit. Folosim ingrediente pe care poate că deja le aveți în casă. Las mai jos ingredientele pentru fiecare componentă a prăjiturii în parte ca să fie ușor de urmărit.

Din cardul de rețetă de la final, puteți salva sau tipări lista completă a ingredientelor.

ingrediente pentru crema diplomat (cremă de vanilie cu frișcă și gelatină)

crema de vanilie
  • 500 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 50 g amidon alimentar
  • un praf de sare
  • 400 g smântână pentru frișcă
  • 5 g gelatină granule (½ pliculeț)

ingrediente pentru blat cu unt

ingrediente blat cu unt
  • 120 g unt (82% grăsime, foarte moale)
  • 50 g zahăr
  • un praf de sare
  • 4 ouă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 120 g făină
  • 1 linguriță praf de copt

ingrediente pentru bezea pufoasă cu migdale

ingrediente bezea cu migdale pentru prajitura Verdens Beste
  • 4 albușuri
  • un praf de sare
  • 1 lingură suc de lămâie 
  • 170 g zahăr tos
  • 50 g fulgi de migdale

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum se face prăjitura norvegiană Verdens Beste - rețeta pas cu pas

Vom începe prin a pregăti crema de vanilie pentru că are nevoie de timp să se răcească înainte de a o combina cu frișca bătută.

Cât timp se răcește crema, ne ocupăm de blaturi. De fapt vom coace un singur blat, în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl tăiem în 2 blaturi egale. Avem nevoie de un aluat fraged cu unt, pe care îl acoperim cu bezea pufoasă presărată cu fulgi de migdale.

Am pregătit pentru voi rețeta în imagini, pas cu pas ca să fie ușor de urmărit. La finalul postării găsiți și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube.

preparare crema diplomat

1. Într-un castron puneți: gălbenușurile, vanilia, zahărul, sarea și amidonul. Turnați 100 ml de lapte rece și amestecați cu un tel de mână.

2. Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Reduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.

fierere si racire crema de vanilie

3. Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a stabiliza amidonul. Amestecați continuu.

4. Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.

preparare blat cu unt

5. Într-un bol puneți: untul moale, zahărul și sarea. Mixați până când untul devine cremos apoi adăugați ouăle, vanilia și mixați să se omogenizeze.

6. Cerneți în bol făina și praful de copt și le încorporați cu o spatulă. Întindeți aluatul în tavă, peste hârtia de copt.

bezea cu migdale

7. Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați sucul de lămâie, zahărul și mixați din nou până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase.

8. Întindeți bezeaua peste aluatul din tavă și presărați fulgii de migdale. Puteți lăsa bezeaua netedă sau puteți forma câteva aluri cu dosul unei linguri.

coacere blat

9. Dați tava la cuptor, la 175 de grade pentru aprox. 20-25 de minute, până când bezeaua este rumenită ușor. Lăsați blatul să se răcească în tavă.

10. Puneți gelatina să se hidrateze în 50 ml de apă pentru 10 minute, apoi o topiți la bain marie sau la microunde.

preparare crema diplomat cu frisca

11. Mixați smântâna rece până devine fermă și pufoasă.

12. Puneți puțin câte puțin din crema de vanilie peste frișcă și încorporați cu mixerul. La final turnați gelatina topită și amestecați din nou.

taiere blat pentru Verdens Beste

13. Cu un cuțit, tăiați blatul răcit în 2 părți egale, fie pe lungime, fie pe lățime, cum doriți. Treceți apoi cu o foarfecă pe tăietura dintre cele 2 blaturi, ca să tăiați și hârtia de copt.

14. Așezați un platou deasupra unei jumătăți de blat, așezați o palmă peste blat și cu o mișcare rapidă răsturnați blatul pe platou. Trebuie să fie cu bezeaua în jos. Îndepărtați hârtia de copt.

cum se monteaza prajitura Verdens Beste

15. Puneți crema diplomate peste blat și nivelați cu o spatulă iar deasupra așezați cealaltă jumătate de blat cu bezeaua în sus.

16. Dați prăjitura la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire. Opțional, pudrați cu zahăr înainte de servire și decorați cu fructe proaspete.

prajitura norvegiana cu crema de vanilie si bezea

Cum se păstrează prăjitura Verdens Beste

Păstrați prăjitura norvegiană la frigider într-o caserolă cu capac. Nu vă recomand să o congelați!

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Grăsimile strică bezeaua, așa că asigurați-vă că albușurile nu au urme de gălbenuș și că bolul în care mixați este perfect curat.
  • Mixați cu răbdare albușurile până când se întăresc foarte bine, altfel bezeaua se va lăsa în cuptor.
  • Nu vă faceți probleme dacă blatul se umflă în cuptor, va da înapoi când îl scoateți.
  • Așezați blaturile, atât cel de sus cât și cel de jos, cu stratul de bezea spre exterior. Blatul cu unt trebuie să fie în contact cu crema și să absoarbă din umiditatea acesteia.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane - rețetă fără coacere
  • prăjitura chinezoaica
    Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
  • prăjitură cu cremă și cafea pe platou
    Prăjitură cu cremă de nuci și cafea - rețeta cu foi de pandișpan și ness
  • Prajitura-Figaro_reteta
    Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Verdens Beste cea mai buna prajitura din lume reteta norvegiana

Verdens Beste, cea mai bună prăjitură din lume - rețeta norvegiană

Prăjitura norvegiană Verdens Beste, cea mai bună din lume. 2 foi de blat cu unt, bezea cu migdale și o cremă mătăsoasă de vanilie cu frișcă.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 20
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tavă cuptor aprox. 40x30 cm

Rețeta Video

Ingrediente
 

crema diplomat - cremă de vanilie cu frișcă și gelatină

  • 500 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 50 g amidon alimentar
  • un praf de sare
  • 400 g smântână pentru frișcă
  • 5 g gelatină granule (½ pliculeț)

blat cu unt și vanilie

  • 120 g unt (82% grăsime, foarte moale)
  • 50 g zahăr
  • un praf de sare
  • 4 ouă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 120 g făină
  • 1 linguriță praf de copt

bezea cu migdale

  • 4 albușuri
  • un praf de sare
  • 1 lingură suc de lămâie (proaspăt stors)
  • 170 g zahăr tos
  • 50 g fulgi de migdale

Instrucțiuni de preparare
 

cremă de vanilie

  • Într-un castron puneți: gălbenușurile, vanilia, zahărul, sarea și amidonul. Turnați 100 ml de lapte rece și amestecați cu un tel de mână.
    pregatire crema de vanilie
  • Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Reduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
    prajitura norvegiana - fierbere crema
  • Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a stabiliza amidonul. Amestecați continuu.
    crema de vanilie
  • Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
    racire crema de vanilie acoperita cu folie

blat cu unt și vanilie

  • Într-un bol puneți: untul moale, zahărul și sarea. Mixați până când untul devine cremos apoi adăugați ouăle, vanilia și mixați să se omogenizeze.
    Verdens Beste - blat cu unt
  • Cerneți în bol făina și praful de copt și le încorporați cu o spatulă. Întindeți aluatul în tavă, peste hârtia de copt.
    blat cu unt

bezea cu migdale

  • Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați sucul de lămâie, zahărul și mixați din nou până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase.
    albusuri batute spuma
  • Întindeți bezeaua peste aluatul din tavă și presărați fulgii de migdale. Puteți lăsa bezeaua netedă sau puteți forma câteva aluri cu dosul unei linguri.
    Verdens Beste - bezea cu migdale
  • Dați tava la cuptor, la 175 de grade pentru aprox. 20-25 de minute, până când bezeaua este rumenită ușor. Lăsați blatul să se răcească în tavă.
    bal cu bezea și migdale

cremă diplomate - crema de vanilie cu frișcă și gelatină

  • Puneți gelatina să se hidrateze în 50 ml de apă pentru 10 minute, apoi o topiți la bain marie sau la microunde.
    cum se topeste gelatina
  • Mixați smântâna rece până devine fermă și pufoasă.
    reteta Verdens Beste - frisca
  • Puneți puțin câte puțin din crema de vanilie peste frișcă și încorporați cu mixerul. La final turnați gelatina topită și amestecați din nou.
    reteta Verdens Beste - crema diplomat

cum se montează prăjitura Verdens Beste

  • Cu un cuțit, tăiați blatul răcit în 2 părți egale, fie pe lungime, fie pe lățime, cum doriți. Treceți apoi cu o foarfecă pe tăietura dintre cele 2 blaturi, ca să tăiați și hârtia de copt.
    pregatire crema de vanilie
  • Așezați un platou deasupra unei jumătăți de blat, așezați o palmă peste blat și cu o mișcare rapidă răsturnați blatul pe platou. Trebuie să fie cu bezeaua în jos. Îndepărtați hârtia de copt.
    montare prajitura norvegiana
  • Puneți crema diplomate peste blat și nivelați cu o spatulă iar deasupra așezați cealaltă jumătate de blat cu bezeaua în sus.
    Verdens Beste prajitura norvegiana
  • Dați prăjitura la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire. Opțional, pudrați cu zahăr înainte de servire și decorați cu fructe proaspete.
    prajitura pudrata cu zahar

Bine de știut:

  • Grăsimile strică bezeaua, așa că asigurați-vă că albușurile nu au urme de gălbenuș și că bolul în care mixați este perfect curat.
  • Mixați cu răbdare albușurile până când se întăresc foarte bine, altfel bezeaua se va lăsa în cuptor.
  • Nu vă faceți probleme dacă blatul se umflă în cuptor, va da înapoi când îl scoateți.
  • Așezați blaturile, atât cel de sus cât și cel de jos, cu stratul de bezea spre exterior. Blatul cu unt trebuie să fie în contact cu crema și să absoarbă din umiditatea acesteia.
Nutrition Facts
Verdens Beste, cea mai bună prăjitură din lume - rețeta norvegiană
Amount per Serving
Calorii
262
% Daily Value*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Colesterol
 
110
mg
37
%
Carbohidrați
 
25
g
8
%
Fibre
 
0.5
g
2
%
Zahăr
 
18
g
20
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
27 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.