Crema de vanilie este o baza multor deserturi delicioase. Este ieftină, se face ușor și rapid, dar are și câteva mici secrete.
Crema aceasta, pe bază de ouă și lapte, îngroșată cu faină sau amidon și fiartă la bain marie sau la foc mic, o veți mai întâlni și sub denumirea de cremă de patiserie.
Dacă obișnuiți să vă inspirați de pe site-uri de rețete din afara țării, o găsiți menționată ca: pastry cream, crème patissière sau crema pasticcera.
Mergi direct la:
Cu ce aromatizăm crema de vanilie
Ar trebui să fie evident: cu vanilie! 🙂
Doar că din păcate, am întâlnit atât de multe rețete în care se folosește zahărul vanilinat sau esența aceea sintetică de vanilie pe care o găsim la toate colțurile de stradă, încât, simt nevoia să fac unele precizări.
Așadar, crema aceasta se aromatizează cu vanilie naturală. Termenul de "vanilie naturală" este un pleonasm pe care mi-l asum ca să mă fac înțeleasă. Firește că vanilia nu poate fi decât naturală și nu altfel.
Așadar iată ce putem să folosim la crema de vanilie:
- semințele unei păstăi de vanilie - în laptele pus la fiert
- pastă de vanilie - tot în lapte
- pudră de vanilie - tot în lapte
- extract de vanilie - adăugat la final
- zahăr vanilat Bourbon (zahăr + păstaie de vanilie măcinată) - adăugat peste gălbenușuri
Firește că vanilia naturală e scumpă deoarece se cultivă în zonele tropicale, provine dintr-o orhidee și se polenizează manual. Dacă e ieftină, atunci ceva nu-i în regulă 😀
Dacă doriți, puteți să vă faceți acasă propriul extract natural de vanilie, din păstăi de vanilie și un alcool (vodka). Avem pe blog un articol foarte explicit care vă arată cum trebuie să procedați. Atâta doar, că procesul de macerare este destul de îndelungat. Ar trebui să așteptați câteva luni până să obțineți un extract concentrat.
Eu am ales să folosesc în rețeta de astăzi zahăr vanilat Bourbon, tocmai pentru că este cea mai la îndemână variantă pentru toată lumea. Putem cumpăra doar cât ne trebuie, adică 2 pliculețe.
Cu ce îngroșăm crema de vanilie
Crema are la bază câteva gălbenușuri de ou și lapte. Amestecul acesta trebuie îngroșat cu ceva ca să capete consistența pe care o știm.
Putem îngroșa crema de vanilie cu:
- făină
- amidon
Orice variantă este la fel de bună. Trebuie doar să țineți cont de faptul că amidonul are o putere de îngroșare aproape dublă față de făină. Așadar, în nicio rețetă nu este corect să înlocuim făina cu amidonul și să echivalăm cantitățile.
Dacă nu aveți amidon, folosiți cantitate dublă de făină față de cât este scris în rețetă. Și invers, dacă nu aveți făină, dar aveți amidon, puneți doar jumătate de cantitate.
Deși gustul nu este influențat, eu prefer să folosesc amidon pentru că, spre deosebire de făină, acesta nu formează aglomerări (cocoloașe). Este mai ușor de lucrat cu amidonul, mai ales dacă ești începător.
Derivate ale cremei de bază
Crema de vanilie se folosește în puține deserturi exact așa cum o obținem din rețeta de bază. De obicei îi adăugăm: unt, frișcă, gelatină, albușuri bătute, mascarpone, etc.
În funcție de adaos, se modifică și denumirea cremei:
- Crema mousseline – cremă de vanilie + unt
- Crema princesse – cremă de vanilie + frișcă naturală
- Crema chiboust – cremă de vanilie + bezea italiană
- Crema diplomate - cremă de vanilie + frișcă + gelatină
Rețete cu cremă de vanilie
Vă las mai jos câteva rețete la care am folosit această cremă de patiserie, fie în forma de bază, fie cu alte adaosuri. Sper să vă placă și să vă inspire să le încercați:
- Tort Mimoza
- Rulouri din foietaj umplute cu cremă
- Tartă cu vanilie și fructe de pădure
- Ruladă cu gem de căpșuni și vanilie
- Budincă de vanilie cu fructe
- Tartă cu vanilie și flori de salcâm
Găsiți mai jos rețeta scrisă, pe care o puteți tipări. Dacă doriți să vedeți exact cum am procedat, urmăriți varianta video de la finalul postării.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cremă de vanilie - rețeta de bază
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 4 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 15 g zahăr vanilat Bourbon
- 50 g amidon alimentar
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră și cel Bourbon, sarea și amidonul.
- Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
- Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu.
- Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată.
- Din acest moment, reduceți focul la mic și nu scăpați cratița din ochi. Amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
- Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a o stabiliza. Amestecați continuu.
- Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
- După ce crema ajunge la temperatura camerei, o acoperiți cu un capac și o puteți păstra la frigider timp de 3-4 zile până la folosire.
- Înainte de folosire, trebuie aerată folosind un mixer de mână timp de câteva minute ca să devină fină și mătăsoasă.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Suzana
Buna ! Voi incerca azi aceasta crema 🙂
Spuneti mi, va rog, daca se poate face si la bain-marie ?
Multumesc 🍀
Iuliana
Da, se poate face și la bain marie. Succes!