Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Crema de vanilie - rețeta de bază pentru deserturi

348 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Crema de vanilie este o baza multor deserturi delicioase. Este ieftină, se face ușor și rapid, dar are și câteva mici secrete.

Crema aceasta, pe bază de ouă și lapte, îngroșată cu faină sau amidon și fiartă la bain marie sau la foc mic, o veți mai întâlni și sub denumirea de cremă de patiserie.

Dacă obișnuiți să vă inspirați de pe site-uri de rețete din afara țării, o găsiți menționată ca:  pastry cream, crème patissière sau crema pasticcera.

crema de vanilie
Mergi direct la:
  • Cu ce aromatizăm crema de vanilie
  • Cu ce îngroșăm crema de vanilie
  • Derivate ale cremei de bază
  • Rețete cu cremă de vanilie
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cu ce aromatizăm crema de vanilie

Ar trebui să fie evident: cu vanilie! 🙂

Doar că din păcate, am întâlnit atât de multe rețete în care se folosește zahărul vanilinat sau esența aceea sintetică de vanilie pe care o găsim la toate colțurile de stradă, încât, simt nevoia să fac unele precizări.

Așadar, crema aceasta se aromatizează cu vanilie naturală. Termenul de "vanilie naturală" este un pleonasm pe care mi-l asum ca să mă fac înțeleasă. Firește că vanilia nu poate fi decât naturală și nu altfel.

Așadar iată ce putem să folosim la crema de vanilie:

  • semințele unei păstăi de vanilie - în laptele pus la fiert
  • pastă de vanilie - tot în lapte
  • pudră de vanilie - tot în lapte
  • extract de vanilie - adăugat la final
  • zahăr vanilat Bourbon (zahăr + păstaie de vanilie măcinată) - adăugat peste gălbenușuri

Firește că vanilia naturală e scumpă deoarece se cultivă în zonele tropicale, provine dintr-o orhidee și se polenizează manual. Dacă e ieftină, atunci ceva nu-i în regulă 😀

Dacă doriți, puteți să vă faceți acasă propriul extract natural de vanilie, din păstăi de vanilie și un alcool (vodka). Avem pe blog un articol foarte explicit care vă arată cum trebuie să procedați. Atâta doar, că procesul de macerare este destul de îndelungat. Ar trebui să așteptați câteva luni până să obțineți un extract concentrat.

Extract (esenţă) de vanilie

Eu am ales să folosesc în rețeta de astăzi zahăr vanilat Bourbon, tocmai pentru că este cea mai la îndemână variantă pentru toată lumea. Putem cumpăra doar cât ne trebuie, adică 2 pliculețe.

Cu ce îngroșăm crema de vanilie

Crema are la bază câteva gălbenușuri de ou și lapte. Amestecul acesta trebuie îngroșat cu ceva ca să capete consistența pe care o știm.

Putem îngroșa crema de vanilie cu:

  • făină
  • amidon

Orice variantă este la fel de bună. Trebuie doar să țineți cont de faptul că amidonul are o putere de îngroșare aproape dublă față de făină. Așadar, în nicio rețetă nu este corect să înlocuim făina cu amidonul și să echivalăm cantitățile.

Dacă nu aveți amidon, folosiți cantitate dublă de făină față de cât este scris în rețetă. Și invers, dacă nu aveți făină, dar aveți amidon, puneți doar jumătate de cantitate.

Deși gustul nu este influențat, eu prefer să folosesc amidon pentru că, spre deosebire de făină, acesta nu formează aglomerări (cocoloașe). Este mai ușor de lucrat cu amidonul, mai ales dacă ești începător.

crema de vanilie

Derivate ale cremei de bază

Crema de vanilie se folosește în puține deserturi exact așa cum o obținem din rețeta de bază. De obicei îi adăugăm: unt, frișcă, gelatină, albușuri bătute, mascarpone, etc.

În funcție de adaos, se modifică și denumirea cremei:

  • Crema mousseline – cremă de vanilie + unt
  • Crema princesse – cremă de vanilie + frișcă naturală
  • Crema chiboust – cremă de vanilie + bezea italiană
  • Crema diplomate - cremă de vanilie + frișcă + gelatină

Rețete cu cremă de vanilie

Vă las mai jos câteva rețete la care am folosit această cremă de patiserie, fie în forma de bază, fie cu alte adaosuri. Sper să vă placă și să vă inspire să le încercați:

  • Tort Mimoza
  • Rulouri din foietaj umplute cu cremă
  • Tartă cu vanilie și fructe de pădure
  • Ruladă cu gem de căpșuni și vanilie
  • Budincă de vanilie cu fructe
  • Tartă cu vanilie și flori de salcâm

Găsiți mai jos rețeta scrisă, pe care o puteți tipări. Dacă doriți să vedeți exact cum am procedat, urmăriți varianta video de la finalul postării.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

crema de vanilie

Cremă de vanilie - rețeta de bază

Crema de vanilie este o baza multor deserturi delicioase. Este ieftină, se face ușor și rapid, dar are și câteva mici secrete.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 600 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tel

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 15 g zahăr vanilat Bourbon
  • 50 g amidon alimentar
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră și cel Bourbon, sarea și amidonul.
  • Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
  • Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu.
  • Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată.
  • Din acest moment, reduceți focul la mic și nu scăpați cratița din ochi. Amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
  • Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a o stabiliza. Amestecați continuu.
  • Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
    crema la răcit acoperită cu folie
  • După ce crema ajunge la temperatura camerei, o acoperiți cu un capac și o puteți păstra la frigider timp de 3-4 zile până la folosire.
  • Înainte de folosire, trebuie aerată folosind un mixer de mână timp de câteva minute ca să devină fină și mătăsoasă.
    crema de vanilie

Bine de știut:

Zahărul vanilat Bourbon se poate înlocui cu 1 linguriță de extract de vanilie adăugat la final sau cu o păstaie de vanilie secționată și fiartă în lapte. 
În ambele cazuri (extract sau păstaie), cantitatea de zahăr pudră din rețetă trebuie suplimentată cu 20 de grame.
Valori nutriționale
Cremă de vanilie - rețeta de bază
Valori per porție
Calorii
1172
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
35
g
54
%
Colesterol
 
831
mg
277
%
Carbohidrați
 
187
g
62
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
140
g
156
%
Proteine
 
27
g
54
%
Vitamina A
 
1848
IU
37
%
Calciu
 
660
mg
66
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
348 shares

Comentarii

  1. Suzana a zis

    noiembrie 03, 2021 at 2:45 pm

    Buna ! Voi incerca azi aceasta crema 🙂
    Spuneti mi, va rog, daca se poate face si la bain-marie ?
    Multumesc 🍀

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 03, 2021 at 3:19 pm

      Da, se poate face și la bain marie. Succes!

      Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.