Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan

Publicat la 18 aprilie 2024 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

249 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 24 de minute

Se spune despre acest cozonac moldovenesc cu aluat opărit că este cel mai fin și cel mai bun, dar și cel mai greu de făcut. Așa o fi? Eu zic că nu și de aceea am detaliat pentru voi rețeta pas cu pas ca fie simplu de urmărit, iar la final să vă bucurați de cozonacii cei mai frumoși și cei mai pufoși !

cozonac moldovenesc cu aluat oparit

Pentru cozonacii minunați pe care îi vedeți în fotografii, am urmat întocmai rețeta de cozonaci moldovenești din cartea Silviei Jurcovan - "Carte pentru tinerele gospodine", ediția din 1975, care pentru mine e un fel de "Biblie" în bucătărie. Este cartea pe care o am de la mama și după care am învățat să gătesc.

Dar altfel se scriau rețetele pe atunci, iar gospodinele erau fie mai pricepute, fie mai curajoase, încât să se apuce de o rețetă cu foarte puține explicații și indicații. Nu se dădeau pe vremea aia nici ingredietele la gram, nici dimensiuni exacte de tăvi, nici temperaturi de coacere, etc.

Așa că m-am străduit mai jos să explic rețeta pe etape de preparare și să dau toate detaliile de care aveți nevoie pentru a fi siguri că obțineți cozonaci cu care să vă mândriți.

cozonac moldovenesc cu aluat oparit
Mergi direct la:
  • De ce sunt deosebiți cozonacii cu aluat opărit?
  • Ingrediente pentru cozonac moldovenesc
  • Cum facem cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta pas cu pas
  • Cum se păstrează cozonacii
  • Sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte rețete de cozonac pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce sunt deosebiți cozonacii cu aluat opărit?

Vă veți întreba, pe bună dreptate, ce au special acești cozonaci cu cocă opărită ai Silviei Jurcovan, de sunt atât de lăudați.

Rețeta începe cu un prim pas simplu, în care turnăm lapte clocotit peste o mână de făină. Acesta este acel "aluat opărit" care schimbă ecuația întregului preparat.

Datorită lui, aluatul devine mai moale, mai umed, iar după o frământare corectă și suficientă, capătă o structură frumoasă, plină de alveole mici și regulate. Adică un cozonac cu adevărat frumos și pufos.

Dar calitatea cea mai importantă este aceea că un cozonac preparat cu aluat opărit se va păstra moale și pufos, fără să se usuce timp de mai multe zile, iar acest lucru contează foarte mult, mai ales când facem cozonaci pentru marile sărbători.

La Paște sau la Crăciun, nu facem cozonaci pe care să îi rupem în aceeași zi, ci îi facem, poate, cu 2-3 zile înainte, după cum avem timp sau după cum cere tradiția. Așadar, avem nevoie de cozonaci care să se mențină fragezi și pufoși câteva zile bune, iar cozonacul moldovenesc al Silviei Jurcovan este exact ceea ce ne trebuie.

Dezavantaje? Există, unul singur: aluatul pentru acest tip de cozonac este mai moale și mai lipicios, ceea ce îl face mai greu de frământat. Din fericire, acum avem roboți care frământă în locul nostru, așa că asta chiar nu mai este o problemă!

Ingrediente pentru cozonac moldovenesc

Sfatul meu: ca să vă fie mai ușor când gătiți, vă recomand să tipăriți rețeta. O puteți face din cardul de rețetă de la finalul postării. Tot acolo găsiți și rețeta video cu toate explicațiile necesare.

Ingredientele de mai jos sunt pentru 2 cozonaci foarte mari, copți în tăvi de 31x15x10cm.

pentru aluat opărit

  • 100 g făină tip 000 - pentru partea aceasta de aluat opărit puteți folosi același tip de făină ca pentru aluat sau o altă făină. Eu am folosit făină Raftul Bunicii pentru cozonac (punga cu mov), care are 13% proteină.
  • 200 ml de lapte - clocotit, adică ajuns la temperatura de fierbere, gata să se umfle.

pentru aluatul de cozonac moldovenesc

  • 1 kg făină - pentru că avem un aluat cu multe grăsimi, vă recomand să folosiți o făină puternică, cu 12-13% proteine. La rețeta aceasta eu am folosit făină Manitoba , ideală pentru aluaturi grele, cu timp lung de dospire, dar altădată am obținut rezultate bune și cu făinuri mai ieftine, dar cu procent mare de proteine.
  • 65 g drojdie proaspătă - sau 20 g drojdie uscată instant . Indiferent ce fel de drojdie folosiți, e important să o verificați să fie în termen.
  • 8 gălbenușuri - albușurile le puteți congela într-un borcan și să le folosiți mai târziu la un alt preparat.
  • 400 ml lapte - să fie ușor călduț, dar la maxim 40 de grade pentru a nu distruge drojdia
  • 50 ml ulei - de floarea soarelui
  • 200 g unt - folosiți unt cu 82% grăsime, topit și răcit
  • 200 g zahăr tos - dacă vă plac cozonacii mai dulci puteți merge până la 250 g
  • 20 g zahăr vanilat Bourbon - îl prefer deoarece conține păstaie de vanilie măcinată și are o aromă naturală, fină și plăcută. Dacă nu îl aveți, puteți folosi zahăr vanilinat.
  • 20 ml de rom - folosiți de preferat rom-băutură, adică rom cu alcool, nu esență de rom. Alcoolul ajută dospirea, face aluaturile mai aerate și le ajută să își păstreze prospețimea mai mult timp. Eu folosesc rom Stroh 40 atât în aluaturi, cât și la aromatizarea cremelor, de exemplu. Poate părea scump inițial, dar o sticlă de 700 ml îmi ajunge pentru un an de zile, poate și mai mult.
  • 15 grame de sare
  • coaja rasă de la 2 citrice - puteți folosi lămâi, portocale sau să le combinați, 1 lămâie și 1 portocală.

pentru umplutura de nucă opărită

Cozonacii moldovenești tradiționali se fac împletiți și umpluți cu miez de nucă. Bineînțeles, puteți alege și alte umpluturi, după gust. De exemplu, pentru o umplutură delicioasă vă puteți inspira din rețeta mea de prăjitura cu cremă de mac (dar fără să puneți făină și praf de copt) sau puteți umple cozonacii cu gem, cu cremă de ciocolată (Nutella, Finetti) și fistic sau doar cu stafide și rahat.

Pentru umplutura de nucă, eu am folosit așa:

  • 600 g miez de nucă - măcinat, dar nu foarte fin. E plăcut să se simtă puțin textura crocantă a nucilor.
  • 30 g cacao - este optională, o pun mai mult pentru culoare, decât pentru aromă. Puteți renunța la ea dacă nu vă place ideea. Dacă vreți să o folosiți, vă recomand să alegeți o cacao neagră, cu conținut mare de unt de cacao.
  • 300 ml lapte
  • ½ linguriță sare
  • 250 g zahăr
  • 15 g coajă confiată de portocală - eu o pregătesc în fiecare iarnă, găsiți rețeta de coji confiate de portocale pe blog și pe YouTube. Dacă nu aveți, se găsește de comandat online.
  • 20 ml rom - am folosit tot rom cu alcool, dar la umplutură puteți folosi și esență de rom
  • 50 g stafide - hidratate în prealabil în apă cu rom. Sunt opționale, dacă nu vă plac puteți să nu le puneți.
  • 200 g rahat - este tot opțional. Dacă alegeți să îl folosiți, căutați un rahat colorat, roșu și verde, ca să se vadă frumos în secțiune

în plus

  • 1 ou bătut - pentru finisat
  • 50 ml de ulei - pentru uns blatul de lucru
  • opțional - mac, susan, miez de nucă pentru decorat cozonacii. Mie nu îmi place să îi decorez, doar presar puțin zahăr tos care se caramelizează deasupra.

Nu uitați că puteți tipări lista de ingrediente și modul de preparare din cardul de rețetă de la finalul postării!

Cum facem cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta pas cu pas

pregătiri - cu o seară înainte

Orice rețetă de cozonac, dar mai ales aceasta, se întinde pe mai multe etape de lucru și cere puțină atenție la detalii. În primul rând toate ingredientele trebuie să fie cântărite sau măsurate, atât cele uscate, cât și lichidele. Nu punem nimic "din ochi"!

E drept că bunicile noastre făceau aluaturile din ochi și poate puneau făină "cât cuprinde" dar ele găteau în fiecare zi și făceau totul de mână, așadar aveau o experiență pe care noi astăzi nu prea ne mai putem baza. E mai sigur să cântărim.

În al doilea rând, toate ingredientele - mai puțin laptele pe care îl vom încălzi când ne avem nevoie de el - trebuie să fie la temperatura camerei, așa că e necesar și chiar foarte eficient să vă pregătiți ingredientele cu o seară înainte: să cerneți făina, să scoateți ouăle din frigider, să puneți stafidele la hidratat, să răzuiți cojile de citrice, să tăiați rahatul cubulețe, etc.

Dacă folosiți drojdie proaspătă, lăsați-o peste noapte să ajungă la temperatura camerei, dar păstrați-o în ambalajul original sau înfășurați-o în folie alimentară ca să nu se usuce.

A doua zi, totul va merge mult mai ușor dacă avem ingredientele deja pregătite.

cum se face aluatul opărit pentru cozonac

1. Într-un castron puneți 100 g făină și turnați peste ea 200 ml de lapte clocotit, ajuns la temperatura de fierbere. Amestecați repede și energic cu o lingură de lemn ca să nu se formeze cocoloașe. Lăsați acest aluat opărit să se răcească până se simte neutru la mână.

lapte clocotit turnat peste faina pentru a obtine aluat oparit

cum se face maiaua (plămădeala) pentru cozonac

2. Dacă folosiți drojdie uscată instant, săriți peste pasul acesta pentru că o veți adăuga la pasul 5, odată cu făina. Dacă folosiți drojdie proaspătă, o sfărâmați între degete și o puneți pe marginea castronului cu aluatul opărit și răcit. Puneți peste ea o lingură de zahăr (din cantitatea totală) și frecați cu o linguriță până se lichefiază.

3. Amestecați drojdia lichefiată cu coca opărită și presărați un strat fin de făină deasupra. Apoi acoperiți castronul cu un șervet și îl lăsați într-un loc cald pentru 15 minute ca să se activeze drojdia. Veți vedea că aluatul formează bule de aer.

drojdie frecata cu zahar pana se lichefiaza
aluat oparit pentru reteta de cozonac moldovenesc

cum se frământă aluatul de cozonac moldovenesc

4. Într-un alt castron frecați gălbenușurile cu sarea, apoi adăugați zahărul, zahărul Bourbon, coaja rasă de citrice, romul, și uleiul. Încorporați aici și cei 400 ml de lapte ușor călduț.

5. Într-un castron mare sau în bolul de la mixer cerneți 1 kg de făină și dacă folosiți drojdie uscată o puneți tot acum și o amestecați cu făina. Puneți aici aluatul opărit și turnați amestecul de ouă, ulei și lapte. Începeți să frământați la mână sau la robot.

rom turnat peste amestec de galbenusuri si zahar
amestec de galbenusuri turnat in castron peste faina

6. Aluatul va fi foarte moale și lipicios, destul de greu de frământat la mână. Dacă frământați la robot, această primă etapă va dura cam 15-20 de minute. Dacă frământați la mână, e nevoie de aprox. 30 de minute. Bineînțeles, puteți face pauze.

Dacă frământați la mână, Silvia Jurcovan zice așa:

"Se frământă cu pumnul strâns și, din când în când, se iau marginile aluatului și se aduc spre mijloc ca și cum l-am împături. În felul ăsta se încorporează cât mai mult aer, care la copt se va dilata și va contribui la creșterea aluatului."

7. Începeți să încorporați untul topit și răcit (poate fi ușor călduț, dar nu fierbinte!) puțin câte puțin, frământând după fiecare tranșă. Veți vedea că untul va transforma aluatul, iar acesta se va relaxa și va deveni suplu, chiar dacă va rămâne, totuși, ușor lipicios. Dacă frământați la robot, va dura aprox. 15 minute. La mână cam 25-30 de minute.

aluat framantat la robot
unt topit si racit turnat in vasul robotului peste aluatul de cozonac

Din nou, referitor la frământarea cu mâna, autoarea rețetei ne spune așa:

"De acum nu se mai frământă numai se întoarce cu mâna, ridicându-l din toate părțile ca să se desprindă de vas. Se împăturește mereu, bătându-l cu dosul mâinii, până tot untul se încorporează în aluat"

cât timp trebuie dospit aluatul de cozonac - prima dospire

8. Mutați aluatul într-un castron sau lighean mare, în care să aibă loc să dospească, uns cu ulei atât pe fund cât și pe margini. Acoperiți castronul cu folie alimentară sau băgați-l într-o pungă mare (sac) de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduros și ferit de curent, până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie poate dura între 40-60 de minute.

castron cu aluat pus la dospit in sac de plastic albastru

umplutura de nucă cu stafide și rahat

Cât timp dospește aluatul, vă ocupați de umplutura de nucă opărită, care și ea are nevoie de timp să se răcească.

9. Într-un castron puneți: nuca măcinată și pudra de cacao și amestecați. În felul acesta, sunteți siguri că nu veți avea cocoloașe de cacao.

10. Puneți la fiert 300 ml de lapte cu un praf de sare și, când începe să se umfle, turnați zahărul și nuca amestecată cu cacaoa. Amestecați până când toată nuca se umezește și se încălzește, apoi lăsați la răcit.

miez de nuca macinat amestecat cu pudra de cacao
nuca oparita cu lapte si zahar in oala de inox

11. După ce nuca s-a răcit, adaugați coaja confiată de portocale, stafidele hidratate și romul.

Sfatul meu: cântăriți umplutura (și rahatul) ca să o puteți distribui egal în cozonaci!

pregatire umplutura de nuca cu coji de portocale pentru cozonac

cum se umplu și cum se împletesc cozonacii

Din cantitățile specificate ies 2 cozonaci mari. Eu am folosit 2 tăvi mari de 30x14.5x10 cm. Dacă nu aveți tăvi atât de mari, atunci coaceți 3 cozonaci mai mici sau folosiți o parte din aluat pentru a face o pască tradițională cu brânză dulce, de exemplu.

Sfatul meu: chiar dacă aveți tăvi antiaderente, trebuie să le ungeți foarte bine cu unt moale, pe toate părțile. Dacă sunteți începători într-ale cozonacilor, e de preferat să folosiți hârtie de copt și să lăsați marginile un pic mai lungi. Pe lângă faptul că veți fi siguri că nu se lipește aluatul, hârtia vă va ajuta mai târziu să scoateți cozonacii fierbinți din tăvi.

12. Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns bine cu o peliculă fină de ulei. Îl frământați puțin și îl împărțiti în 4 părți egale (sau 6 bucăți dacă faceți 3 cozonaci mai mici).

13. Modelați bucățile de aluat în formă de bilă și așezați-le într-o tavă unsă cu ulei. Acoperiți-le cu o folie de plastic și lăsați-le să se odihnească 10 minute înainte să le întindeți.

aluat de cozonac impartit in 4 parti egale
patru bucati de aluat in tava acoperite cu folie de plastic

14. Cu un sucitor de lemn sau cu palmele bine unse, întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu lungimea doar puțin mai mare (cu 3-4 cm pe fiecare parte) decât lungimea tăvii de copt și lățime dublă față de cea a tăvii. Cât timp lucrați o parte de aluat, păstrați restul bucăților de aluat acoperite cu folie de plastic ca să nu se usuce.

Sfatul meu: dacă sunteți începători, întindeți aluatul cu sucitorul. În acest fel veți avea grosime uniformă pe toată foaia. Dacă îl întindeți cu palmele, vor fi puncte în care foaia va fi mai subțire și acolo cozonacul va crăpa la copt.

15. Pe fiecare bucată întinsă de aluat puneți ¼ din cantitatea de umplutură și ¼ din cuburile de rahat (opțional). Întindeți umplutura lăsând 2-3 cm liberi de jur împrejur.

aluat de cozonac intins cu sucitorul de lemn
aluat de cozonac umplut cu nuca soi bucatele de rahat rosu si verde

16. Rulați aluatul cât mai strâns (ca să nu rămână goluri de aer), pe latura lungă, obținând un rulou lung. Sigilați marginea și capetele ca să nu iasă umplutura atunci când împletiți cozonacii. Procedați la fel cu toate cele 4 bucăți de aluat.

17. Împletiți rulourile două câte două. Le așezați întâi în cruce, unul peste altul, apoi le împletiți ca pe o sfoară în ambele părți. Presați capetele ca să rămână unite.

aluat rulat sigilat la capat
doua suluri de aluat impletite

18. Așezați cozonacul format pe mijlocul unei hârtii de copt, apoi, cu tot cu hârtie îl mutați în tavă. La momentul acesta aluatul ar trebui să ajungă cam la jumatate din înălțimea tăvii.

cozonaci impletiti in tava la dospit

a doua dospire (dospire în tăvi)

19. Acoperiți tăvile cu folie alimentară sau căști de duș, dacă aveți. Sau le băgați în pungi (saci) mari de plastic pe care le legați la gură. Lăsați cozonacii să mai dospească într-un loc cald până când umplu bine tăvile și depășesc ușor marginea. Asta poate dura 60-90 minute, depinde de temperatura din cameră.

cozonaci la dospit in punga de plastic

Sfatul meu: dacă aveți tăvi mici și ați făcut 3 cozonaci, pe unul îl veți coace separat, de aceea e bine ca pe acesta să îl lăsați să dospească mai lent, într-un loc mai răcoros. Îl aduceți la căldură după ce băgați în cuptor primii 2 cozonaci.

cum coacem cozonacii la cuptorul electric sau pe gaz

20. Preîncălziți cuptorul electric la 200 de grade. Pentru cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie spre mare (nu chiar la maxim, în general la maxim sunt 220-240 de grade).

21. Înainte de a băga cozonacii în cuptor îi ungeți cu ou bătut. Dacă doriți, îi puteți presăra cu zahăr tos sau îi puteți decora cu miez întreg de nucă sau cu semințe de mac, de susan, etc.

cuptor electric negru preincalzit la 200 de grade
doi cozonaci in tavi unsi cu ou batut

22. Băgați cozonacii în cuptor și imediat reduceți temperatura la 160 de grade cu ventilație sau treapta ușor sub treapta medie pe gaz (treapta medie e în general la 180). Coaceți cozonacii timp de aprox. 60 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 de minute!

23. După 30 de minute, deschideți cuptorul și foarte rapid inversați poziția tăvilor, astfel ambii cozonaci se vor coace uniform. Tot acum, dacă vi se pare că se rumenesc prea tare, îl acoperiți pe fiecare cu o foaie de hârtie de copt udată și mototolită ca să fie mai flexibilă.

coacere cozonaci in cuptor electric la 160 de grade
doi cozonaci in cuptor, unul din ei acoperit cu o hartie de copt

24. Faceți testul cu scobitoarea și dacă aceasta iese curată, fără urme de aluat umed, puteți scoate cozonacii din cuptor.

25. Nu lăsați cozonacii în forme mai mult de 5 minute, apoi îi scoateți îi mutați pe un grătar de răcire. Îndepărtați hârtia de copt și așezați cozonacii pe o parte, nu "în picioare", adică nu așa cum au stat în tavă.

testul cu scobitoarea pentru doi cozonaci
doi cozonaci mari pusi la racit pe gratare metalice

Lăsați cozonacii la răcit la temperatura camerei, nu îi duceți fierbinți într-un loc rece (pe balcon de exemplu)!

Iată ce ne spune Silvia Jurcovan:

"Dacă se dă la rece, se face cleios deoarece vaporii calzi se condensează prea repede în aluat și îl umezesc"
patru felii de coonac cu nucă

Cum se păstrează cozonacii

Cozonacii au un aluat dens, greu, care înmagazinează multă căldură în timpul coacerii și se răcesc greu. Cel puțin încă 2 ore după ce îi scoatem din cuptor, miezul cozonacului va fi prea moale și umed.

Deși miros amețitor și e greu să reziști tentației, dacă reușiți să tăiați cozonacii măcar la 8 ore după coacere - dar de preferat ar fi a doua zi - aromele vor avea timp să se așeze, iar structura pufoasă a miezului se va definitiva fără să mai pară umedă.

Păstrați cozonacii la temperatura camerei, în pungi de hârtie sau înfăsurați în șervete de bumbac ca să nu se usuce.

cozonac moldovenesc cu aluat oparit Silvia Jurcovan

Sfaturi pentru reușita rețetei

  • Dacă doriți neapărat, puteti înlocui cele 200 g de unt topit cu 150 g ulei de floarea soarelui, dar eu nu vă recomand. Uleiul e o grăsime de calitate mai slabă și pierdeți aroma minunată de unt din aluat.
  • Când încorporati untul topit în aluat, turnați doar partea grasă, galbenă care se ridică deasupra. Partea albă, lăptoasă care se lasă la fundul vasului nu o turnați în aluat.
  • Atenție să nu întindeți foaia de aluat prea subțire! Dacă aluatul e prea subțire, va crăpa la copt sub presiunea umpluturii.
  • Atenție și la cuburile de rahat, dacă folosiți. Dacă le taiați prea mari, muchiile vor înțepa aluatul și e posibil să crape la copt. Dacă le tăiați prea mici, nu se mai văd așa frumos în secțiune.
  • Tuturor ne plac cozonacii cu multă umplutură și puteți mări puțin cantitatea de nucă folosită de mine, dar trebuie să aveți în vedere că un cozonac cu multă umplutură nu va crește la fel de bine și va fi mai predispus să crape la copt.
  • Dacă vi se pare că e prea puțin zahăr în aluat (eu am pus 200 g) puteți merge până la 250g de zahăr la 1 kg de făină. Nu vă recomand mai mult pentru că zahărul în exces îngreunează aluatul și îl face cleios, dospește mai greu, se coace mai greu.
  • Puteți "trișa" puțin folosind un pic mai mult zahăr la umplutură, adăugând stafide și rahat care sunt foarte dulci sau să presărați cozonacii cu zahăr deasupra înainte să îi băgați în cuptor.
  • Eu folosesc ventilația la cuptor doar atunci când coc 2 cozonaci odată. Dacă faceți un singur cozonac, îl puteți coace la 180 de grade fără ventilație.
  • Dacă ați mai făcut cozonaci, folosiți programul de coacere cu care ați avut rezultate bune până acum, nu e nevoie să schimbați și să urmați indicațiile mele.

Alte rețete de cozonac pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Cozonac cu smantana si stafide
    Cozonac cu smântână și stafide
  • Cozonac cu nuca
    Cozonac cu nucă pufos și aromat
  • Cozonac cu maia naturala si stafide
    Cozonac cu maia naturală și stafide
  • Cozonac cu gem
    Cozonac cu gem sau dulceață - fin, aerat și aromat

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

felie de cozonac moldovenesc cu rahat

Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta Silvia Jurcovan

Cozonac moldovenesc cu aluat opărit după rețeta Silviei Jurcovan - cel mai fin și cel mai pufos cozonac. Și se păstrează moale și proaspăt mai multe zile!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
dospire: 2 hours hours
Timp total: 4 hours hours 15 minutes minutes
Număr de porții: 2 cozonaci mari sau 3 mici
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

cantar de bucatarie negru din sticla
cântar de bucătărie
robot de bucatarie KA
tava chec sau cozonac
2 tăvi cozonac 31x15x10 cm

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluat opărit

  • 100 g făină tip 000 (cu 12-13% proteine)
  • 200 ml de lapte clocotit (la temperatura de fierbere)

pentru aluat

  • 1 kg făină tip 000 (cu 12-13% proteine)
  • 65 g drojdie proaspătă (sau 20 g drojdie uscată instant )
  • 8 gălbenușuri
  • 400 ml lapte ușor călduț (la max. 40 de grade)
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
  • 200 g zahăr tos (puteți merge până la 250 g)
  • 20 g zahăr vanilat Bourbon (2 pliculețe)
  • 20 ml de rom (rom cu alcool, nu esență!)
  • 15 grame de sare
  • coaja rasă de la 2 citrice (lămâi sau portocale)

pentru umplutură

  • 600 g miez de nucă măcinat
  • 30 g cacao neagră (opțional)
  • 300 ml lapte
  • ½ linguriță sare
  • 250 g zahăr
  • 15 g coajă confiată de portocală (aprox. 2 linguri)
  • 50 g stafide hidratate în prealabil (opțional)
  • 20 ml rom (am folosit Stroh 40)
  • 200-250 g rahat frumos colorat (opțional)

în plus

  • 1 ou bătut pentru finisat
  • 50 ml de ulei pentru uns blatul de lucru

Instrucțiuni de preparare
 

cum se face aluatul opărit pentru cozonac

  • Într-un castron puneți 100 g făină și turnați peste ea 200 ml de lapte clocotit, ajuns la temperatura de fierbere. Amestecați repede și energic cu o lingură de lemn ca să nu se formeze cocoloașe. Lăsați acest aluat opărit să se răcească până se simte neutru la mână.
    lapte clocotit turnat peste faina pentru a obtine aluat oparit

cum se face maiaua (plămădeala) pentru cozonac

  • Dacă folosiți drojdie uscată instant, săriți peste pasul acesta pentru că o veți adăuga la pasul 5, odată cu făina. Dacă folosiți drojdie proaspătă, o sfărâmați între degete și o puneți într-un castronel. Puneți peste ea o lingură de zahăr (din cantitatea totală) și frecați cu o linguriță până se lichefiază.
    drojdie frecata cu zahar pana se lichefiaza
  • Puneți drojdia lichefiată în castronul cu coca opărită și amestecați. Presărați un strat fin de făină, apoi acoperiți castronul cu un șervet și îl lăsați într-un loc cald pentru 15 minute ca să se activeze drojdia. Veți vedea că aluatul formează bule de aer.
    aluat oparit pentru reteta de cozonac moldovenesc

cum se frământă aluatul de cozonac moldovenesc

  • Într-un alt castron frecați gălbenușurile cu sarea, apoi adăugați zahărul, zahărul Bourbon, coaja de citrice, romul, și uleiul. Încorporați aici și laptele ușor călduț.
    rom turnat peste amestec de galbenusuri si zahar
  • Într-un castron mare sau în bolul de la mixer cerneți 1 kg de făină și dacă folosiți drojdie uscată o puneți tot acum și o amestecați cu făina. Puneți aici aluatul opărit și turnați amestecul de ouă, ulei și lapte. Începeți să frământați la mână sau la robot.
    amestec de galbenusuri turnat in castron peste faina
  • Aluatul va fi foarte moale și lipicios, destul de greu de frământat la mână. Dacă frământați la robot, această primă etapă va dura cam 15-20 de minute. Dacă frământați la mână, e nevoie de aprox. 30 de minute. Bineînțeles, puteți face pauze.
    Dacă frământați la mână, Silvia Jurcovan zice cam așa: "Se frământă cu pumnul strâns și, din când în când, se iau marginile aluatului și se aduc spre mijloc ca și cum l-am împături. În felul ăsta se încorporează cât mai mult aer, care la copt se va dilata și va contribui la creșterea aluatului."
    aluat framantat la robot
  • Începeți să încorporați untul topit și răcit (poate fi ușor călduț, dar nu fierbinte!) puțin câte puțin, frământând după fiecare tranșă. Veți vedea că untul va transforma aluatul, iar acesta se va relaxa și va deveni suplu, chiar dacă va rămâne, totuși, ușor lipicios. Dacă frământați la robot, va dura aprox. 15 minute. La mână cam 25-30 de minute.
    Referitor la frământarea cu mâna, autoarea rețetei ne spune așa: "De acum nu se mai frământă numai se întoarce cu mâna, ridicându-l din toate părțile ca să se desprindă de vas. Se împăturește mereu, bătându-l cu dosul mâinii, până tot untul se încorporează în aluat"
    unt topit si racit turnat in vasul robotului peste aluatul de cozonac

prima dospire

  • Mutați aluatul într-un castron sau lighean mare, uns cu ulei atât pe fund cât și pe margini. Acoperiți castronul cu folie alimentară sau băgați-l într-o pungă mare (sac) de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduros și ferit de curent, până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie poate dure între 40-60 de minute.
    castron cu aluat pus la dospit in sac de plastic albastru

umplutura de nucă cu stafide și rahat

  • Într-un castron puneți: nuca măcinată și pudra de cacao și amestecați. În felul acesta, sunteți siguri că nu veți avea cocoloașe de cacao.
    miez de nuca macinat amestecat cu pudra de cacao
  • Puneți la fiert 300 ml de lapte cu un praf de sare și când începe să se umfle, turnați zahărul și nuca amestecată cu cacaoa. Amestecați până când toată nuca se umezește și se încălzește, apoi lăsați la răcit.
    nuca oparita cu lapte si zahar in oala de inox
  • După ce nuca s-a răcit, adaugați coaja confiată de portocale, stafidele și romul.
    Sfatul meu: cântăriți acum umplutura (și rahatul) ca să o puteți distribui egal în cozonaci!
    pregatire umplutura de nuca cu coji de portocale pentru cozonac

umplere și modelare

  • Din cantitățile specificate ies 2 cozonaci mari. Eu am folosit 2 tăvi mari de 30x14.5x10 cm. Dacă aveți tăvi mai mici, faceți 3 cozonaci.
    Sfatul meu: chiar dacă aveți tăvi antiaderente, e bine să folosiți totuși hârtie de copt și să lăsați marginile un pic mai lungi. Pe lângă faptul că veți fi siguri că nu se lipește aluatul, hârtia vă va ajuta mai târziu să scoateți cozonacii fierbinți din tăvi.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns bine cu o peliculă fină de ulei. Îl frământați puțin și îl împărțiti în 4 părți egale (sau 6 bucăți dacă faceți 3 cozonaci mai mici).
    aluat de cozonac impartit in 4 parti egale
  • Modelați bucățile de aluat în formă de bilă și așezați-le într-o tavă unsă cu ulei. Acoperiți-le cu o folie de plastic și lăsați-le să se odihnească 10 minute înainte să le întindeți.
    patru bucati de aluat in tava acoperite cu folie de plastic
  • Cu un sucitor de lemn sau cu palmele bine unse, întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu lungimea doar puțin mai mare decât lungimea tăvii de copt (cu 3-4 cm pe fiecare parte) și lățime dublă față de cea a tăvii. Cât timp lucrați o parte de aluat păstrați restul bucăților de aluat acoperite cu folie de plastic ca să nu se usuce.
    Sfatul meu: dacă sunteți începători, întindeți aluatul cu sucitorul. În acest fel veți avea grosime uniformă pe toată foaia. Dacă îl întindeți cu palmele, vor fi puncte în care foaia va fi mai subțire și acolo cozonacul va crăpa la copt.
    aluat de cozonac intins cu sucitorul de lemn
  • Pe fiecare bucată întinsă de aluat puneți ¼ din cantitatea de umplutură și ¼ din cuburile de rahat (opțional). Întindeți umplutura lăsând 2-3 cm liberi de jur împrejur.
    aluat de cozonac umplut cu nuca soi bucatele de rahat rosu si verde
  • Rulați aluatul cât mai strâns (ca să nu rămână goluri de aer), pe latura lungă, obținând un rulou lung. Sigilați marginea și capetele ca să nu iasă umplutura atunci când împletiți cozonacii. Procedați la fel cu toate cele 4 bucăți de aluat.
    aluat rulat sigilat la capat
  • Împletiți rulourile două câte două. Le așezați întâi în cruce, unul peste altul, apoi le împletiți ca pe o sfoară în ambele părți. Presați capetele ca să rămână unite.
    doua suluri de aluat impletite
  • Așezați cozonacul format pe mijlocul unei hârtii de copt, apoi, cu tot cu hârtie îl mutați în tavă. La momentul acesta aluatul ar trebui să ajungă cam la jumatate din înălțimea tăvii.
    cozonaci impletiti in tava la dospit

a doua dospire

  • Acoperiți tăvile cu folie alimentară sau căști de duș, dacă aveți. Sau le băgați în pungi (saci) mari de plastic pe care le legați la gură. Lăsați cozonacii să mai dospească într-un loc cald până când umplu bine tăvile și chiar depășesc ușor marginea. Asta poate dura 60-90 minute, depinde de temperatura din cameră.
    Sfatul meu: dacă aveți tăvi mici și ați făcut 3 cozonaci, pe unul îl veți coace separat, de aceea e bine ca pe acesta să îl lăsați să dospească mai lent, într-un loc mai răcoros. Îl aduceți la căldură după ce băgați în cuptor primii 2 cozonaci.
    cozonaci la dospit in punga de plastic

cum coacem cozonacii

  • Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Pentru cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie spre mare, dar nu chiar la maxim (la maxim sunt de obicei 220-240 grade).
    cuptor electric negru preincalzit la 200 de grade
  • Înainte de a băga cozonacii în cuptor îi ungeți cu ou bătut. Dacă doriți, îi puteți presăra cu zahăr tos sau îi puteți decora cu miez întreg de nucă sau cu semințe de mac, de susan, etc.
    doi cozonaci in tavi unsi cu ou batut
  • Băgați cozonacii în cuptor și imediat reduceți temperatura la 160 de grade cu ventilație sau puțin sub treapta medie pe gaz (la treapta medie sunt de obicei 180 grade). Coaceți cozonacii timp de aprox. 60 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 de minute!
    coacere cozonaci in cuptor electric la 160 de grade
  • După 30 de minute, deschideți cuptorul și foarte rapid inversați poziția tăvilor, astfel ambii cozonaci se vor coace uniform. Tot acum, dacă dau semne că se rumenesc prea tare, îl acoperiți pe fiecare cu o foaie de hârtie de copt udată și mototolită.
    doi cozonaci in cuptor, unul din ei acoperit cu o hartie de copt

cum se răcesc cozonacii

  • Faceți testul cu scobitoarea și dacă aceasta iese curată, fără urme de aluat umed, puteți scoate cozonacii din cuptor.
    testul cu scobitoarea pentru doi cozonaci
  • Nu lăsați cozonacii în forme mai mult de 5 minute, apoi îi scoateți îi mutați pe un grătar de răcire. Îndepărtați hârtia de copt și așezați cozonacii pe o parte, nu "în picioare", adică nu așa cum au stat în tavă.
    coonaci impletiti copti in tavi
  • După 10 minute îi întoarceți pe partea cealaltă și tot așa, la început din 10 în 10 minute apoi din 15 în 15 minute, le schimbați poziția, când pe o parte, când pe cealaltă până se răcesc. Astfel, umplutura și miezul moale din interior au timp să se răcească uniform și să se așeze în poziția corectă, fără să se lase la fund.
    doi cozonaci mari pusi la racit pe gratare metalice
  • De asemenea, lăsați cozonacii la răcit la temperatura camerei, nu îi duceți fierbinți într-un loc rece (pe balcon de exemplu)!
    Iată ce ne spune Silvia Jurcovan: "Dacă se dă la rece, se face cleios deoarece vaporii calzi se condensează prea repede în aluat și îl umezesc"

păstrare și servire

  • Cozonacii au un aluat dens, greu, care înmagazinează multă căldură în timpul coacerii și se răcesc greu. Încă cel puțin 2 ore după ce i-am scos din cuptor, miezul cozonacului va fi moale și umed.
  • Deși miros amețitor și e greu să reziști tentației, dacă reușiți să tăiați cozonacii măcar la 8 ore după coacere - de preferat a doua zi - aromele vor avea timp să se așeze, iar structura pufoasă a miezului se va definitiva fără să mai pară umedă.
  • Păstrați cozonacii la temperatura camerei, în pungi de hârtie sau acoperiți cu un șervet de bumbac ca să nu se usuce.

Bine de știut:

    • Dacă doriți neapărat, puteti înlocui cele 200 g de unt topit cu 150 g ulei de floarea soarelui, dar eu nu vă recomand. Uleiul e o grăsime de calitate mai slabă și pierdeți aroma minunată de unt din aluat.
    • Când încorporati untul topit în aluat, turnați doar partea grasă, galbenă care se ridică deasupra. Partea albă, lăptoasă care se lasă la fundul vasului nu o turnați în aluat.
    • Atenție să nu întindeți foaia de aluat prea subțire! Dacă aluatul e prea subțire, va crăpa la copt sub presiunea umpluturii.
    • Atenție și la cuburile de rahat, dacă folosiți. Dacă le taiați prea mari, muchiile vor înțepa aluatul și e posibil să crape la copt. Dacă le tăiați prea mici, nu se mai văd așa frumos în secțiune.
    • Tuturor ne plac cozonacii cu multă umplutură și puteți mări puțin cantitatea de nucă folosită de mine, dar trebuie să aveți în vedere că un cozonac cu multă umplutură nu va crește la fel de bine și va fi mai predispus să crape la copt.
    • Dacă vi se pare că e prea puțin zahăr în aluat (eu am pus 200 g) puteți merge până la 250g de zahăr la 1 kg de făină. Nu vă recomand mai mult pentru că zahărul în exces îngreunează aluatul și îl face cleios, dospește mai greu, se coace mai greu.
    • Puteți "trișa" puțin folosind un pic mai mult zahăr la umplutură, adăugând stafide și rahat care sunt foarte dulci sau să presărați cozonacii cu zahăr deasupra înainte să îi băgați în cuptor.
    • Eu folosesc ventilația la cuptor doar atunci când coc 2 cozonaci odată. Dacă faceți un singur cozonac, îl puteți coace la 180 de grade fără ventilație.
    • Dacă ați mai făcut cozonaci, folosiți programul de coacere cu care ați avut rezultate bune până acum, nu e nevoie să schimbați și să urmați indicațiile mele.
Valori nutriționale
Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta Silvia Jurcovan
Valori per porție
Calorii
6462
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
347
g
534
%
Colesterol
 
1048
mg
349
%
Carbohidrați
 
734
g
245
%
Fibre
 
44
g
183
%
Zahăr
 
267
g
297
%
Proteine
 
145
g
290
%
Vitamina A
 
4392
IU
88
%
Calciu
 
1111
mg
111
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă
  • Cozonac tradițional sau fără frământare? Diferențe, avantaje și dezavantaje.
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
  • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
    Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
249 shares

Comentarii

  1. Milica baltariu a zis

    decembrie 23, 2024 at 3:08 pm

    5 stars
    Draga iuliana ,țin să îți mulțumesc pentru rețeta . Am făcut multe rețete bune dar a ta le întrece pe toate și să știi ca fac multe din rețetele tale. I întrebare am la tine . Eu fac și câte 6 sau chiar 8 cozonaci și îi frământ la robot ,cantitatea de aluat opărit crește în funcție de câți cozonaci fac,nu? Mulțumesc frumos 🥰

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 23, 2024 at 5:40 pm

      Da, cantitatea de aluat opărit trebuie multiplicată și ea. Rețeta de aici e pentru 2 cozonaci. Dacă faceți 6, multiplicați toate ingredientele de 3 ori, inclusiv aluatul opărit. Mulțumesc frumos pentru comentariu. Spor la pregătiri vă doresc!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x